Autor Wątek: Drennan acolyte plus czy acolyte commercial 11ft ?  (Przeczytany 6682 razy)

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
Odp: Drennan acolyte plus czy acolyte commercial 11ft ?
« Odpowiedź #30 dnia: 28.01.2026, 09:04 »
Ja dopiero będę stawiał pierwsze kroki w feederze i też nabyłem drennana acolyte plus ale 9 stopowego.
Kijek ma służyć do lekkiego łowienia na dystansach do 25m koszykami 15-20g ewentualnie bombkami, w wodach PZW.
Kijek jest mega finezyjny, mało jest info na jego temat, ale po jego obmacaniu widzę, że będzie z niego pociecha.
Póki co planuję jego współpracę ze starym poczciwym Shimano Super X 4000 z hamulcem walki. Co prawda super x jest dość ciężki, bardziej wagowo pasuje mi Daiwa Nzon LT500S-CP, tylko nie wiem jak będzie z rzutami bo kijek jest zbrojony w modłę matchową ( wysokie i małe przelotki), ale o ile pamiętam takie zbrojenie w spinningu objawiało się dobrymi właściwościami rzutowymi ze względu na spójny tunel prowadzenia linki. Jak większa szpula od Daiwy nie będzie przeszkadzać, to lżejszy młynek będzie bardziej komfortowy. Wniosek z tego, że acolyte i commercial są zbrojone w inne sety przelotek?

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #31 dnia: 28.01.2026, 20:51 »
Dwie pierwsze przelotki w Acolyte Commercial 11ft i w Acolyte Plus Feeder 11ft.

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 29.01.2026, 09:06 »
Jak wygląda sprawa rzutów z Plusa przy tych małych przelotkach?
Jakiej wielkości kołowrotka używasz?
Jeżeli dobrze lata z większych szpul to może będzie dobra daiwa N zon 5000.

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 349
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 29.01.2026, 09:19 »
Nzon 5000 to standardowa wielkość do feedera. Nie ograniczy Ci rzutowo feedera 9ft szczególnie że tym feederem nie da się daleko rzucić. Trochę za bardzo dorabiasz filozofię do kija 9ft.

Offline Herman

« Odpowiedź #34 dnia: 29.01.2026, 10:00 »

Stosuję zamiennie Daiwę NZon 5000 LT, Daiwę TDR 3012, Shimano Stradic 4000. Lata ze wsdzystkiego bardzo dobrze, ale nie wiem z którego rzuty będę najdłuższe. Wszystko jedno który, aby kręcioł pasował mi wizualnie do wędki. I tak nigdy nie łowię na skrajnie dalekich dystansach, nie zależy mi na biciu rekordów, nie ma we mnie nic ze sportowca :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2289
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 29.01.2026, 10:28 »

Kiedyś oglądałem bardzo ciekawe doświadczenia z rzutami. I wcale szerokie szpule nie dawały dalszych rzutów (oczywiście jest to kwestia oddalenia kołowrotka od pierwszej przelotki oraz jej średnicy - mówimy o feederach). Dalej leciało z kołowrotków o szpuli wąskiej ale wysokiej.

Niemniej tu trzeba podejść do tematu jak Herman. Co to ma za znaczenie, czy możemy rzucić maksymalnie wędką na 50 czy 58 metr? Taką wędką trzeba łowić maksymalnie na 40 metrze, żeby było precyzyjnie. A nie machać jak cepem, byle poleciało maksymalnie daleko.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #36 dnia: 29.01.2026, 12:38 »
nie tak dawno nabyłem acolyte commercial w 10ft, przelotki ma duże jak na taki ołówek, szczególnie te pierwsze, koledzy pisali że to mocny kij w dolniku zobaczymy nad wodą i jak będzie dawał radę z silnymi rybskami, teraz poszukuję mocny młynek do niej, co byście polecili? moje myśli skierowane są ku stradic ewentualnie tdr 3012q jeszcze nie miałem

Offline Herman

« Odpowiedź #37 dnia: 29.01.2026, 12:48 »
Oba się sprawdzą. Stradic ma mniej fajny klips, ale podobno działa w stopniu wystarczającym do łowienia na feeder/metodę, jest tańszy, nie ma szpuli zapasowej. Daiwa 3012, przynajmniej moja chodzi bardziej "jak masełko", to raczej lekko wyższa klasa sprzętu IMO, klips ma fajniutki, za to kolor jej jest kontrowersyjny i uchwyt korbki jest okrągły co nie każdemu przypadnie do gustu, jest droższa ale ma drugą szpulę w zapasie. Dla mnie Daiwa lepsza bo ma fajnieszy klips, solidniejszy. Oba są gites :) Decyduj :)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 216
« Odpowiedź #38 dnia: 29.01.2026, 12:52 »
Kiedyś oglądałem bardzo ciekawe doświadczenia z rzutami. I wcale szerokie szpule nie dawały dalszych rzutów (oczywiście jest to kwestia oddalenia kołowrotka od pierwszej przelotki oraz jej średnicy - mówimy o feederach). Dalej leciało z kołowrotków o szpuli wąskiej ale wysokiej.

Szeroka szpula jest po to żeby zmniejszyć przełożenie kołowrotka i utrzymać szybkość zwijania zestawu. A mniejsze przełożenie jest potrzebne żeby nie przeciążać przekładni. To właśnie dlatego chwalona po niebiosa Ultegra ma przełożenie 4.3 do 1 i nie to nie jest magiczna stal z Japoni służąca do wykuwania katan ;)
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 29.01.2026, 13:55 »
Nzon 5000 to standardowa wielkość do feedera. Nie ograniczy Ci rzutowo feedera 9ft szczególnie że tym feederem nie da się daleko rzucić. Trochę za bardzo dorabiasz filozofię do kija 9ft.
Absolutnie nie jest moim celem dorabianie filozofii.
Zdaję sobie sprawę że to kij 9 ft i nie służy do osiągania dystansów, tylko rozważam by podpiąć na tyle komfortowy kołowrotek, by nawet ciężarkiem 15g dało się bezproblemowo rzucać na te 25-30m.
To ma być komfortowy operatywny zestaw do najmniejszych koszyków i małe ryby z możliwością walki z mocniejszym przyłowem.
Do cięższych zadań jest 330 i 360.
Normalne że 5000 to standartowa wielkość do feedera, ale czy widziałeś przelotkę startową w tym kiju?
Dlatego patrząc na jej wielkość rozważam co rozważam......

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #40 dnia: 29.01.2026, 14:46 »
Oba się sprawdzą. Stradic ma mniej fajny klips, ale podobno działa w stopniu wystarczającym do łowienia na feeder/metodę, jest tańszy, nie ma szpuli zapasowej. Daiwa 3012, przynajmniej moja chodzi bardziej "jak masełko", to raczej lekko wyższa klasa sprzętu IMO, klips ma fajniutki, za to kolor jej jest kontrowersyjny i uchwyt korbki jest okrągły co nie każdemu przypadnie do gustu, jest droższa ale ma drugą szpulę w zapasie. Dla mnie Daiwa lepsza bo ma fajnieszy klips, solidniejszy. Oba są gites :) Decyduj :)

słuchaj a wielkościowo ta daiwa 3012qd jest porównywalna do stradica 400FM? jak szpule?

Offline Herman

« Odpowiedź #41 dnia: 29.01.2026, 17:41 »
Zrobię fotki po pracy i podrzucę w wątku

Online pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 29.01.2026, 18:46 »
Absolutnie nie jest moim celem dorabianie filozofii.
Zdaję sobie sprawę że to kij 9 ft i nie służy do osiągania dystansów, tylko rozważam by podpiąć na tyle komfortowy kołowrotek, by nawet ciężarkiem 15g dało się bezproblemowo rzucać na te 25-30m.
To ma być komfortowy operatywny zestaw do najmniejszych koszyków i małe ryby z możliwością walki z mocniejszym przyłowem.
Do cięższych zadań jest 330 i 360.
Normalne że 5000 to standartowa wielkość do feedera, ale czy widziałeś przelotkę startową w tym kiju?
Dlatego patrząc na jej wielkość rozważam co rozważam......

Powiem tak, jutro odbieram Shimano X7 9ft która ma chyba podobnej wielkości przelotkę startowa i będzie do niej zamontowany albo Stradic albo Caldia właśnie w rozmiarze 4000.

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 29.01.2026, 19:35 »

[/quote]

Powiem tak, jutro odbieram Shimano X7 9ft która ma chyba podobnej wielkości przelotkę startowa i będzie do niej zamontowany albo Stradic albo Caldia właśnie w rozmiarze 4000.
[/quote]

No faktycznie ten shimaniak zbrojony w przelotki fuji alconite w systemie KR, czyli startowa 16.
W tym systemie w spinningu przynęta latała jak z katapulty, więc chyba nie ma obawy, ale też kołowrotek ze zbyt szeroką szpulą nie jest wskazany, tym bardziej, że stary stradic 4000 to nie jest ta szerokość szpuli co nowy 4000.
Tak jak shimano stella 4000 z 2010 roku ma szpule szeroką 46mm a 2018 rok chyba 51mm.Musiałbym mierzyć, bo dokładnie nie pamiętam.

Online pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 29.01.2026, 20:11 »

No faktycznie ten shimaniak zbrojony w przelotki fuji alconite w systemie KR, czyli startowa 16.
W tym systemie w spinningu przynęta latała jak z katapulty, więc chyba nie ma obawy, ale też kołowrotek ze zbyt szeroką szpulą nie jest wskazany, tym bardziej, że stary stradic 4000 to nie jest ta szerokość szpuli co nowy 4000.
Tak jak shimano stella 4000 z 2010 roku ma szpule szeroką 46mm a 2018 rok chyba 51mm.Musiałbym mierzyć, bo dokładnie nie pamiętam.

Wersja 10 i 9 ft mają średnicę 9mm.