Autor Wątek: Czy karpiarstwo jest/musi być drogie?  (Przeczytany 10463 razy)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Czy karpiarstwo jest/musi być drogie?
« Odpowiedź #15 dnia: 09.06.2024, 11:38 »
A muszę gotować kukurydze bo wydaje mi się że mama mi by nie pozwoliła heh

Możesz też spróbować inaczej - jeśli mieszkasz w domu jednorodzinnym i masz wolnostojący domek gospodarczy, garaż - kup butlę gazową (taką 2-, 3-kilogramową), do tego palnik i duży garnek (zawsze taki możesz wziąć od mamy, którego już nie używa). Zasypujesz do niego wcześniej namoczoną kukurydzę, zalewasz wodą i gotujesz. Wada tego rozwiązania - musisz mieć na to oko, bo od czasu do czasu trzeba przemieszać kukurydzę i dolać wody. Mieszkając w bloku, też idzie to rozwiązać, bo możesz to zrobić we własnej piwnicy. Tylko tu pojawia się pewien kłopot, bo wskazanym jest otworzyć okno w piwnicy, z uwagi na zapach. Nie każdemu może odpowiadać aromat gotowanej kukurydzy, czy też konopi.
W ostateczności szukaj po znanych portalach sprzedażowych, bo tam można dostać gotowaną, pakowaną próżniowo kukurydzę już od circa 5, 6 zł/kg. Wówczas za 5 kg gotowanej kukurydzy płacisz 30 zł i masz tego nawet na trzy zasiadki. Możliwości jest wiele, trzeba tylko szukać. Nie jest sztuką wywalić masę kasy na sprzęt/towar. Ważne żeby kupić z głową.

[EDIT]
A to, czy mama Ci pozwoli, czy też nie - zapytaj. Przecież Ci krzywdy nie zrobi. A z pewnością inaczej zareaguje, gdybyś "odstawił numer" i pod nieobecność mamy gotował kukurydzę i coś by się stało (zalana kuchenka, spalony garnek, czy kwestia samego aromatu).
Osobiście gotuję w domu kukurydzę, ale wówczas otwieram okno i praktycznie nie ma problemu z zapachem. Inną kwestią jest to, że dla domowników ta kukurydza pachnie przyjemnie, więc nie ma o to awantury.
Co do kupnej "marketowej" kukurydzy - tak, jak pisał Ci Mosteque - odpuść ten temat, bo w żaden sposób się to nie kalkuluje. Za kilogram kukurydzy w zalewie zapłacisz tyle, co za dwa kilogramy pakowanej próżniowo typowej kukurydzy do nęcenia.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Olek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #16 dnia: 09.06.2024, 12:17 »
A muszę gotować kukurydze bo wydaje mi się że mama mi by nie pozwoliła heh

Możesz też spróbować inaczej - jeśli mieszkasz w domu jednorodzinnym i masz wolnostojący domek gospodarczy, garaż - kup butlę gazową (taką 2-, 3-kilogramową), do tego palnik i duży garnek (zawsze taki możesz wziąć od mamy, którego już nie używa). Zasypujesz do niego wcześniej namoczoną kukurydzę, zalewasz wodą i gotujesz. Wada tego rozwiązania - musisz mieć na to oko, bo od czasu do czasu trzeba przemieszać kukurydzę i dolać wody. Mieszkając w bloku, też idzie to rozwiązać, bo możesz to zrobić we własnej piwnicy. Tylko tu pojawia się pewien kłopot, bo wskazanym jest otworzyć okno w piwnicy, z uwagi na zapach. Nie każdemu może odpowiadać aromat gotowanej kukurydzy, czy też konopi.
W ostateczności szukaj po znanych portalach sprzedażowych, bo tam można dostać gotowaną, pakowaną próżniowo kukurydzę już od circa 5, 6 zł/kg. Wówczas za 5 kg gotowanej kukurydzy płacisz 30 zł i masz tego nawet na trzy zasiadki. Możliwości jest wiele, trzeba tylko szukać. Nie jest sztuką wywalić masę kasy na sprzęt/towar. Ważne żeby kupić z głową.

[EDIT]
A to, czy mama Ci pozwoli, czy też nie - zapytaj. Przecież Ci krzywdy nie zrobi. A z pewnością inaczej zareaguje, gdybyś "odstawił numer" i pod nieobecność mamy gotował kukurydzę i coś by się stało (zalana kuchenka, spalony garnek, czy kwestia samego aromatu).
Osobiście gotuję w domu kukurydzę, ale wówczas otwieram okno i praktycznie nie ma problemu z zapachem. Inną kwestią jest to, że dla domowników ta kukurydza pachnie przyjemnie, więc nie ma o to awantury.
Co do kupnej "marketowej" kukurydzy - tak, jak pisał Ci Mosteque - odpuść ten temat, bo w żaden sposób się to nie kalkuluje. Za kilogram kukurydzy w zalewie zapłacisz tyle, co za dwa kilogramy pakowanej próżniowo typowej kukurydzy do nęcenia.

Okej, gdzieś na grupie na facebook o wedkarstwie z aliexpress widzialem ze ludzie polecaja sklep z hakami itp warto tam kupować? Czy nie narazie mam leadcory od mikado i sie wydają dobre

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 09.06.2024, 12:42 »

Olek, spójrz na moją ofertę na Giełdzie. Wystawiłem tam elementy zestawów końcowych i akcesoria karpiowe. Są nowe. W detalu musiałbyś zapłacić ok. 400zł a u mnie kupisz za 150zł. Mogą Ci się przydać! I już masz taniej!
C'est la Vie

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 09.06.2024, 13:11 »
Okej, gdzieś na grupie na facebook o wedkarstwie z aliexpress widzialem ze ludzie polecaja sklep z hakami itp warto tam kupować? Czy nie narazie mam leadcory od mikado i sie wydają dobre

Od lat używam haków trzech firm: Korda (Wide Gape/Wide GapeX), FOX Wide Gape, Prologic - ten ostatni rzadziej. Nie "chodzę" po różnych grupach fejsbukowych (bo najzwyczajniej nie mam fejsa), dużo czytam tu na forum.
Jeśli nie czujesz się na siłach, żeby samemu wiązać przypony - kupuj coś markowego na miarę swojej kieszeni. Od zawsze sam wiążę ledcore'y, przypony i raz, czy też dwa razy za ten czas mnie one zawiodły. Materiały których używam, nie są jakimiś "topowymi", głównie to Mikado, Sakana. Owszem, haki staram się mieć w miarę dobre, ale każdy przypon z chwilą zawiązania jest "katowany" na przyrządach, by mieć pewność.

Offline Olek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 09.06.2024, 13:24 »

Od lat używam haków trzech firm: Korda (Wide Gape/Wide GapeX), FOX Wide Gape, Prologic - ten ostatni rzadziej. Nie "chodzę" po różnych grupach fejsbukowych (bo najzwyczajniej nie mam fejsa), dużo czytam tu na forum.
Jeśli nie czujesz się na siłach, żeby samemu wiązać przypony - kupuj coś markowego na miarę swojej kieszeni. Od zawsze sam wiążę ledcore'y, przypony i raz, czy też dwa razy za ten czas mnie one zawiodły. Materiały których używam, nie są jakimiś "topowymi", głównie to Mikado, Sakana. Owszem, haki staram się mieć w miarę dobre, ale każdy przypon z chwilą zawiązania jest "katowany" na przyrządach, by mieć pewność.

Gdzie byś rzucił na takim stawku?
https://imgur.com/a/Syi3RNm

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 09.06.2024, 13:35 »
Pośrodku (na lewo od wyspy) jest fontanna? Jeden zestaw tam bym spróbował położyć - ryba chętnie podchodzi w tamto miejsce, gdyż fontanna daje natlenienie wody. Drugi zestaw - metr przed wyspą.

Offline Olek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 09.06.2024, 13:36 »
Pośrodku (na lewo od wyspy) jest fontanna? Jeden zestaw tam bym spróbował położyć - ryba chętnie podchodzi w tamto miejsce, gdyż fontanna daje natlenieni wody. Drugi zestaw - metr przed wyspą.

Tam można tylko na jedną wędke łowić w jeden dzień postawie metr przed wyspa a drugi przed fontanna tylko ja nie wiem jak ja zanęce dzień wczesniej

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 09.06.2024, 13:42 »
To masz problem z głowy: zanęcić kilogramem kukurydzy dzień wcześniej, na drugi dzień wrzucić z pół kilograma i postawić zestaw - na włosie dwa, trzy ziarna kukurydzy (tej, którą nęciłeś) i czekać. Co jakiś czas, jeśli jesteś w stanie - "dostrzelić" z procy trochę ziarna. Plusk wpadającego ziarna powinien zainteresować ryby.

Offline koperek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #23 dnia: 09.06.2024, 18:55 »
Zamiast kukurydzy polecam bobik. Podstawowa przewaga bobiku nad kukurydzą to szybkość przygotowania. Moczysz przez noc a później gotujesz 3-4 minuty. Mama na pewno będzie bardziej przychylnie nastawiona do tak szybkiego przygotowania Twojej zanęty. Co do zbiornika który wkleiłeś to bez środka pływającego będziesz miał małe szanse na wyholowanie nawet średniego karpika.

Offline Olek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 09.06.2024, 19:37 »
Zamiast kukurydzy polecam bobik. Podstawowa przewaga bobiku nad kukurydzą to szybkość przygotowania. Moczysz przez noc a później gotujesz 3-4 minuty. Mama na pewno będzie bardziej przychylnie nastawiona do tak szybkiego przygotowania Twojej zanęty. Co do zbiornika który wkleiłeś to bez środka pływającego będziesz miał małe szanse na wyholowanie nawet średniego karpika.

Tu pozostaje tylko łowienie z rzutu nie można srodkow plywajacych uzywac

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2235
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 09.06.2024, 19:38 »
Jedna sprawa. Jeśli kupisz jakieś ziarno surowe i będziesz trzymał je w domu. Radzę, żeby to było jakieś plastikowe wiadro/skrzynia ze szczelną pokrywką. Jeśli trafi Ci się ziarno z molami spożywczymi, to wytępienie tego dziadostwa z kuchni jest naprawdę trudne. Mama byłaby wtedy wniebowzięta ;)

Tu pozostaje tylko łowienie z rzutu nie można srodkow plywajacych uzywac

Dlatego wytypuj sobie miejsce gdzieś bliziutko. Albo pod brzegiem, albo przy pierwszej linii roślinności podwodnej.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Olek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 09.06.2024, 21:23 »

Co to pierwsza linia roślinności podwodnej?

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 09.06.2024, 21:32 »
To miejsce na zdjęciu, gdzie zaczyna się roślinność. Te jaśniejsze plamy na wodzie.
Gdybyś podał lokalizację, jestem w stanie sprawdzić czy są mapy batymetryczne tego bajora. Inaczej mówiąc - jakie są głębokości i twardość dna w poszczególnych miejscach.

Offline Olek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 09.06.2024, 21:43 »
To miejsce na zdjęciu, gdzie zaczyna się roślinność. Te jaśniejsze plamy na wodzie.
Gdybyś podał lokalizację, jestem w stanie sprawdzić czy są mapy batymetryczne tego bajora. Inaczej mówiąc - jakie są głębokości i twardość dna w poszczególnych miejscach.

Podałem ci na priv

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 09.06.2024, 22:03 »
Głębokości to 1,0m. Niewielkie odległości do wyspy (28 metrów), do fontanny (24 metry).
Na pomarańczowo masz zaznaczone miejsca, w które rzucać.