Tak jak napisał ledi12 - podpięcie dwóch tematów pod jedno rozwiązanie w żaden sposób się nie dodaje.
Zdaję sobie sprawę, że to są koszta - sprzęt nie jest tani. "Osobistycznie" przetestowałem kilka rozwiązań":
1. Anaconda 12ft 7,0lb + SPRO 555LCS - do markera i nęcenia. Połączenie tego kija z kołowrotkiem pomysł co najmniej chybiony. Kompletnie nie pasuje do tego kołowrotek: wąska i niska szpula, słaby nawój, brak oscylacji co przekładało się na ułożenie linki a tym samym skuteczny zasięg. Raz na kilka/kilkanaście rzutów trafiała się na plecionce broda. Finalnie mam tego kija do markera, jednak podpięty jest pod to Shimano Aerlex 10000XTB SPOD.
2. Shimano TX SPOD 12ft. 5,0lb + Shimano Aerlex 10000XTB SPOD - dość przyjemnie połączenie, jednak nieco ograniczone możliwości rzutowe (wędkuję tylko na łowiskach, gdzie nie można używać modeli) spowodowały zmianę całego zestawu do nęcenia.
3. Shimano TX-A SPOD 13 13ft. 5,0lb + Shimano Ultegra XTE SPOD - zasięg na bardzo przyzwoitym poziomie, nie można nic temu zarzucić, jednak za sugestiami z Forum (za które serdecznie dziękuję) XTE SPOD zmienił właściciela, a ja zakupiłem do tego kijka Ultegrę 14000XTE.
4. Shimano TX-2 12ft. 3,25lb + Okuma 8K - Bardzo wdzięczne połączenie, dające z jednej strony pewność holu, z drugiej - rzuty na bardzo przyzwoite odległości (110m+). Zauroczony piękną pracą Ultegry 5500 XSD od naszego Kolegi z Forum - Wiecho, kupiłem pod te kije Ultegry 14000XTE.
5. Shimano TX-4 12ft. 3,25lb, + Shimano Ultegra 14000 XTE - finalny zestaw, który teraz posiadam. Odległości rzutowe rzędu 120, 125m rzec można są na przysłowiowe "zawołanie". Nie kupowałem dłuższych i sztywniejszych (13ft., 3,5lb) wędzisk, bo najzwyczajniej w świecie te, które mam dają mi pewność rzutu, celność, przyjemne "czucie" ryby - wiesz co ryba chce zrobić, no i to, że jak już wcześniej wspomniałem - możliwości rzutowe wędzisk są ograniczone przez zasięg SPOD-a.
Z jedynych modyfikacji, które mam teraz zrobione przy kołowrotkach to: łożyskowanie rolki kabłąka oraz knoba - w 3 Ultegrach. W Arelex-ie mam dołożone łożyska do napędu (łożyskowanie osi obrotu korbki), łożyskowanie wormshaft-a, łożyska w knobie. Nie mam łożysk w rolce kabłąka, a temat jest cholernie ciężki do dostania - polityka Shimano na części zamienne. W Ultegrach mam seryjne tarczki hamulcowe, w Aerlex-ie węglowe - z uwagi na jego przeznaczenie.
Rozpisałem się troszeczkę, jednak mam nadzieję, że rzuciłem odrobinę światła na temat zestawów.