Autor Wątek: Wybory 2015 - porażka PSL światełkiem w tunelu dla wędkarzy?  (Przeczytany 20053 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Wybory parlamentarne już za nami...

PSL uzyskał  najsłabszy wynik wyborczy od 1989 roku, wprowadzając zaledwie 16 posłów do sejmu RP. Wygrana PiS sprawi, że na stanowiskach od dawien dawna piastowanych przez ludowców, zasiądą nowe osoby. Może dojść do pewnych zmian w sposobie zarządzania polskim rolnictwem, a co się z tym wiąże - poniekąd samym wędkarstwem.

Czy uważacie, że można spodziewać się jakichś zmian? Czy warto szukać jakieś drogi do polityków, aby spróbować przyspieszyć lub sprowokować pewne zmiany? Jakie są Wasze odczucia po samych wyborach w tej kwestii?
Lucjan

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
Odp: Wybory 2015 - porażka PSL światełkiem w tunelu dla wędkarzy?
« Odpowiedź #1 dnia: 28.10.2015, 08:12 »
Jeszcze pozostaje problem obstawienia "stołków" na niższych szczeblach gdzie PSL ma swoich ludzi (WYBORY SAMORZĄDOWE). Myślę, że tutaj mało się zmieni. Abstrahując od tego kto wygrał wybory zwrócę uwagę na pewien fakt i program PiS. Jest pokazany kierunek rozwoju jednak myślę, że lobby rybackie jako gałąź gospodarki będzie się miało dobrze. Szkoda, że nie można się dogadać w tej sprawie i obostrzyć zarówno rybaków jak i wędkarzy. Wpływ na środowisko mają i jedni i drudzy. A można obydwie zwaśnione strony traktować jako gałęzie gospodarki, które przynoszą zysk.

Poniżej przytaczam część programową PiS bo ta partia wygrała i należy od niej teraz oczekiwać zmian. Ciekawe podejście ale czy do zrealizowania ze zgodą dla rybaków i wędkarzy?!. Myślę, że marne szanse na poprawę.

PROGRAM PiS 2014

Strony 105 i 106. Ja cytuję tylko część ze str. 105

"Prawo i Sprawiedliwość będzie prowadziło politykę zrównoważonego rozwoju w zakresie ochrony
środowiska. Rolą rządu dbającego o narodową spójność państwa jest, bowiem godzenie polityki
rozwoju z ochroną ojczystej przyrody i polskiego krajobrazu. Dążenie do poprawy jakości życia powoduje
stałą potrzebę rozwoju, co jednak jest możliwe tylko dzięki eksploatacji zasobów przyrodniczych.
Użytkowanie zasobów przyrodniczych to nasze prawo, ale równocześnie obowiązek zapewnienia
trwałego dostępu do nich przyszłym pokoleniom. Żadna z form działalności człowieka nie
może pogarszać stanu zasobów przyrodniczych, dlatego też będziemy monitorowali proces rozwoju
za pomocą takich wskaźników, jak: poprawa jakości wody i powietrza, stan zachowania pełnego
składu gatunkowego rodzimych roślin i zwierząt. Nie można bowiem mówić o zrównoważonym
rozwoju przy pogarszaniu jakości wody i powietrza oraz zaniku rodzimych gatunków roślin i zwierząt,
będących jedynym obiektywnym wskaźnikiem jakości stanu środowiska przyrodniczego. Nie
można także mówić o zrównoważonym rozwoju przyjmując, że miasta czy też wsie mają rozwijać
się nierównomiernie. Odrzucamy rabunkowy model gospodarki ekstensywnej, ale także nadmierny
„ekologizm”. Dlatego dialog z organizacjami ekologicznymi może być trudny, ale dla dobra procesów
inwestycyjnych ma szczególne znaczenie i będzie prowadzony jako niezbywalny proces uczestnictwa
społeczeństwa w programowaniu rozwoju."

Darek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 28.10.2015, 08:35 »
Wow, zaskoczyłeś mnie Darek tutaj! Trudno mi powiedzieć coś o takim programie, wygląda jak napisany przez 'think tank' - jest wyważony i nie za wiele mówi.
Aczkolwiek nowe osoby mogą mieć nowe spojrzenie tutaj na pewne rzeczy. PiS mam nadzieję będzie dążył do rozwalenia układów jakie powstały przez te lata, jakby nie było ludowcy okopali się na tej pozycji bardzo dobrze, przez kilka kadencji!
Lucjan

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #3 dnia: 28.10.2015, 08:59 »
Czyli dobrze głosowałem :)

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 28.10.2015, 09:40 »
Mam nadzieję, że górnolotne słowa zostaną ubrane w rzeczywistość wyważoną :) Nadzieja umiera ostatnia.
Darek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 28.10.2015, 09:54 »
Mam nadzieję, że górnolotne słowa zostaną ubrane w rzeczywistość wyważoną :) Nadzieja umiera ostatnia.

Niektórzy powiedzieliby , że mając nadzieję albo jakieś oczekiwania po PIS-ie  jesteśmy skończonymi idiotami . A już nie mówię , żeby przyznać się do oddania głosu na tą partię :-X . W każdym razie , cieszy mnie najbardziej wymiana ze stanowisk PSL-u , trochę mniej , że wygrał PIS ale to ma wielki plus . Chodzi o to , że za cztery lata będziemy mogli ich rozliczyć dokumentnie , mają swojego prezydenta , sami zasiądą za sterami i nie będą mogli powiedzieć , że coś im przeszkadzało .
Co do działań na płaszczyźnie wędkarskiej , wydaje mi się , że to najlepszy czas aby prosić polityków o pomoc .

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 28.10.2015, 10:07 »

Niektórzy powiedzieliby , że mając nadzieję albo jakieś oczekiwania po PIS-ie  jesteśmy skończonymi idiotami . A już nie mówię , żeby przyznać się do oddania głosu na tą partię :-X . W każdym razie , cieszy mnie najbardziej wymiana ze stanowisk PSL-u , trochę mniej , że wygrał PIS ale to ma wielki plus . Chodzi o to , że za cztery lata będziemy mogli ich rozliczyć dokumentnie , mają swojego prezydenta , sami zasiądą za sterami i nie będą mogli powiedzieć , że coś im przeszkadzało .
Co do działań na płaszczyźnie wędkarskiej , wydaje mi się , że to najlepszy czas aby prosić polityków o pomoc .

Ja szanuję wybór innych i powiem szczerze, że zdarzało mi się dokonywać błędnych wyborów. Zdaje się, że dyskusja w niektórych wątkach tak samo Nas dzieli jak dzieli nas (dzieliła?) PO i PiS. Każdy okopuje się na swoich stanowiskach i nie odpuszcza nie uznając argumentów innych mimo, że mogą być słuszne. Sam przyznam, że czasem się zagalopuję.

Przepraszam za offa.
Darek

Offline RafałOrłoś

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Zarząd G. PZW też posiada "teczki", dlatego rządzi
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 28.10.2015, 11:36 »
Obawiam się że nadzieje związane ze zmianą władzy nie przełożą się bezpośrednio na poprawę rybostanu naszych wód, regulacja rybactwa i wędkarstwa jest na podstawie ustawy o rybactwie z 1985 r z późniejszymi zmianami i ona właśnie decyduje o polityce udostępniania wód publicznych w skali makro (obwody rybackie na wodach płynących) A że umowy o korzystanie z obwodów są zawierane na wiele długich lat, to sama zmiana tej ustawy (jeśli udałby się szeroki ruch chcący jej zmiany) będzie skutkowała w długiej perspektywie, bo "Lex retro non agit" Koegzystencja rybaków i wędkarzy jest zatem ciągle konieczna. Natomiast możliwy jest, moim zdaniem, inny zakres działań, z pewnością PIS będzie chciał w jakimś wymiarze przeprowadzić dekomunizację, późną bo późną oraz już dość szczątkową ale jednak, a kto zasiada w Z. G. PZW to tajemnica poliszynela jest przecież. A jak popuszczę wodze fantazji i wyobrażę sobie decentralizację PZW, likwidację Z. G. albo dużą redukcję tego tworu do zadań tylko i wyłącznie reprezentacji sportowej na arenie międzynarodowej oraz likwidację składki członkowskiej tak by została tylko składka okręgowa z podziałem 90% zarybianie, 8% ochrona wód 1% administracja 1 % sport lub coś w tym stylu) lub nawet dalej, gdyby to koła miały pełną autonomiczność w zbieraniu i wydawaniu pieniędzy (w dużej korporacji - analogia do PZW w obecnym kształcie, oprócz zarządu, księgowości, nikt nie wie jak i gdzie przepływają pieniądze, stąd w takich dużych firmach występują kontrole biegłych rewidentów, w małej prywatnej firmie - koło wędkarskie- widać to o wiele lepiej, niepotrzebne jest wtedy sprawdzanie i kontrolowanie), no to wtedy naciski polityczne na PIS mogłyby przynieść jakiś skutek. Z drugiej strony Ala Capone dopadł nie bezpośrednio wymiar sprawiedliwości, a urząd skarbowy, no i tutaj to ja mam nierozwiązywalną zagadkę dlaczego wydawanie zezwoleń za 0 zł (bez VAT) za przynależność do stowarzyszenia nie wzrusza US, a że PIS będzie szukał pieniędzy na pokrycie wyborczych obietnic to 120 milionów złotych co roku wpływających do kasy PZW (który te pieniądze dostaje użytkując wody publiczne, bo sam nie posiada praktycznie wód) będących poza systemem podatkowym może ich bardzo zainteresować.

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #8 dnia: 28.10.2015, 12:38 »

A Ty się wstydzisz swojego wyboru ? Poza tym bardziej wstydziłbym się napisać o jakiś ludziach że SA "idiotami" bo zagłosowali na partie "X" bo to chyba nie determinuje ilorazu inteligencji tych osób, takie wyrażanie się o innych raczej świadczy o inteligencji tego co tak pisze.

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 28.10.2015, 12:44 »
Panowie każdy wybrał jak wybrał, miał do tego swój powód. Sugerowanie czegoś nie jest na miejscu. Lepiej :beer:
Darek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 28.10.2015, 12:50 »
A Ty się wstydzisz swojego wyboru ? Poza tym bardziej wstydziłbym się napisać o jakiś ludziach że SA "idiotami" bo zagłosowali na partie "X" bo to chyba nie determinuje ilorazu inteligencji tych osób, takie wyrażanie się o innych raczej świadczy o inteligencji tego co tak pisze.

Ja się nie wstydzę swojego wyboru , głosowałem na lewicę bo drażni mnie sprawa kościoła w Polsce , to jednak nie temat na ten wątek . Co do ludzi i ich wyborów nie wypowiadam się bo szanuję każdy wybór , niezależnie od opcji politycznej . Dla mnie wybory to święto demokracji i w takim duchu wychowuję swoich synów . Wracając do tematu , ciekawi mnie zarząd PZW , z jakich opcji politycznych siedzą tam ludzie ? Wbrew pozorom może mieć to dziś kolosalne znaczenie . Pytam dlatego , bo słyszałem , że w niektórych resortach woda się zaczyna gotować .

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #11 dnia: 28.10.2015, 14:39 »
Trzeba wykorzystać osłabienie PSL oraz dekomunizacyjno-antyukładowe nastawienie Prezesa Kaczyńskiego, podrzucając mu doniesienie na wierchuszkę PZW i mroczny układ z anachroniczną branżą sieciowo-agregatową. W doniesieniu należy wyeksponować fakt, że po 1989 roku wierchuszka PZW stała się przystanią dla komunistycznych funkcjonariuszy w rodzaju Grabowskiego czy Kustusza, IRŚ to podejrzany produkt epoki stalinowskiej, wśród półtoramilionowego ludu wędkarskiego narasta oddolny ruch protestu przeciw związkowo-rybackiej sitwie, zaś wdzięczni za pomoc w rozbiciu owej sitwy wędkarze będą dożywotnio dostarczać Prezesowym kotom świeżutką drobnicę z nieodległego kanałku na Kępie Potockiej :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 28.10.2015, 15:26 »
Świetna analiza Rafał! Rzeczywiście na dwoje babka wróżyła... Jednak zgadzam się z Wami, że Prezes będzie rozdeptywał bastiony socjalizmu, pozostałości po PRL, i dobrze by było, aby PZW trafio pod lupę...
Jak się zastanowić, organizacji wędkarskiej nic by się wielkiego nie stało po takiej burzy. Tak jak z PZPNem - jeżeli by zrobić tam trzepanko, to piłka nożna kopana dalej będzie...

Może PiS jest tak naprawdę najlepszą opcją która przewietrzy cały ten układ? Mam nadzieję. ZG tak naprawdę powinien trząść galotami, bo nie mają chłopaki chyba wielkiego wsparcia pośród samych wędkarzy. Donos lub raczej spis faktów, przedstawiony PiSowi to dobry pomysł! :)

Panowie, co do wyborów i kto na kogo głosował, szanujmy się wzajemnie i nie wnikajmy w to. To prywatna sprawa każdego :D
Lucjan

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #13 dnia: 28.10.2015, 18:02 »
Kto stworzył ministerstwo do spraw rybołóstwa?
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 28.10.2015, 19:12 »
Szkoda :'( Jakiś czas temu dzięki Kalinowskiemu dowiedziałem się że mamy w Polsce dwa gatunki szczupaka... ;D Ten sam Pan rozroznil potokowca od łososia u 10 centymetrowych osobników. Żaden ichtiolog tego  potrafi... Naprawdę szkoda... :'(
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.