Autor Wątek: Wybory 2015 - porażka PSL światełkiem w tunelu dla wędkarzy?  (Przeczytany 20064 razy)

Offline kingfisher

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Wybory 2015 - porażka PSL światełkiem w tunelu dla wędkarzy?
« Odpowiedź #15 dnia: 28.10.2015, 21:22 »
Porażka PSL-u wcale mnie nie martwi ale rządy obecnych wygranych też dobrze pamiętam a i obietnice pamiętam.Pamiętam CBA rozwalające dyrekcje regionalne w imię domniemanych afer i odszkodowania wypłacone później przez skarb państwa ludziom bogu ducha winnym za zmarnowane kariery i poniesione straty.Program piękny tylko się kupy nie trzyma. Dla mnie to w tył zwrot i do wieków ciemnych marsz.
Piotr

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #16 dnia: 28.10.2015, 21:55 »
Podaj przykłady. Kogo tak skrzywdzono???
Darek

Offline kingfisher

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #17 dnia: 28.10.2015, 22:07 »
Afera białostocka w RDLP Białystok.
Piotr

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 28.10.2015, 22:32 »
No i za to  :beer: Jednak wierzę, że cos sie zmieni. Mam nadzieje, ze na lepsze. Poprzednia władza zrobiła mnie w tzw. balona mimo, że na nich głosowałem. Bezczelność tej władzy mnie przerosla. Moze o poprzedniej za dużo zapomnialem.
Darek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 28.10.2015, 23:40 »
Ja nie mam pojęcia czy coś zmieni się w kwestii wędkarstwa. Nie jest to chyba zbyt istotna sprawa dla rządzących, żeby tu coś zmieniać. Zawsze mogą znaleźć się tacy, którzy będą otwarci na pewne rzeczy i to pewnie nie zależnie od przynależności partyjnej.

Chciałbym też przy okazji przestrzec kolegów przed zbytnim angażowaniem się w dyskusje czysto polityczne i manifestowaniem swoich preferencji wyborczych, bo nie jest to tematem głównego wątku, a może zrodzić niepotrzebne napięcia.
Wiele jest stron w sieci gdzie można do woli się wyżyć i "podyskutować" na temat tego, która partia jest lepsza. Spróbujmy może ochronić nasze forum od tego typu konfrontacji.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 29.10.2015, 06:41 »
Mateo dobrze pisze. Nie mówmy tu kto na kogo i dlaczego...

Może tak list otwarty jakiś napiszemy o przekrętach w PZW i kto tam pływa jak pączek w maśle za nasze pieniądze?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline RafałOrłoś

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Zarząd G. PZW też posiada "teczki", dlatego rządzi
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 29.10.2015, 10:07 »
Mateo dobrze pisze. Nie mówmy tu kto na kogo i dlaczego...

Może tak list otwarty jakiś napiszemy o przekrętach w PZW i kto tam pływa jak pączek w maśle za nasze pieniądze?

każda inicjatywa tego typu z pewnością pomoże w wytworzeniu atmosfery potrzeby zmian, dotychczasowe interpelacje poselskie składane w tej sprawie zderzały się z murem ministra Plocke, ale po zmianie władzy jest nadzieja, że nowy minister wysłucha wędkarzy. Jest tu jednak problem: minister to osoba która siedzi w Warszawie, ma swoje biuro, sekretariat itd. Aby "dotrzeć" do ministra to trzeba mieć reprezentanta. Dla ministra reprezentantem wędkarzy będzie ktoś z Z.G. PZW, no i trudno się dziwić, bo minister nie wie co się dzieje wewnętrznie w PZW, odbiór społeczny jest taki: wędkarstwo-wędkarze-PZW. Dlatego trzeba to przeciąć na wstępie. Uświadomić społeczeństwu, ministrowi itd. że Z.G. PZW nie jest reprezentantem nas, wędkarzy. Aby to zrobić należy powiedzieć prawdę, powiedzieć jak jest.

Kogo reprezentuje zatem Z. G. PZW? Czy reprezentuje szeregowego- ale świadomego wędkarza, takiego jak wy koledzy czy ja, który wstaje przed świtem, pakuje kanapki, parzy kawę do termosu i jedzie na ryby, podchodzi do tafli wody i wyraża swój zachwyt przyrodą, po czym rozkłada wędkę i ma nadzieję (do końca) że złowi grubą, gruntową płoć, ślicznotkę wzdręgę, wymiarowego lina, tłustego karasia czy pięknego szczupaka. A na koniec wędkowania zastanawia się czy w tym zbiorniku są w ogóle ryby? No chyba nie reprezentuje, bo wędkarstwo polega jednak na łowieniu ryb, a nie na prowadzeniu sztandaru PZW, rozdawaniu odznaczeń-uprawniających do zniżek, czy zajmowaniu się rybactwem.
No to może reprezentuje sport wędkarski? Pewnie tak, w przypadku tych starszych zawodników, zamoczonych w sosie PRL-u. Ale w przypadku tych młodszych to, moim zdaniem, nie. Przykład Kacpra Góreckiego, który założył alternatywną ligę spławikową niezależną od PZW, a ostatnio bierze udział w lidze czeskiej, bo tam są ryby i niższe, 10-krotnie, opłaty za start w zawodach o tym świadczy dobitnie.

Zatem kogo reprezentuje Z. G. PZW? Stawiam tezę, że reprezentuje...samych siebie...to im są potrzebne wieńce, sztandary i diety, to im są potrzebne spotkania, narady i siedziby. No ale po co im to? Ano tylko po to by dobrze "wypić i zakąsić" a to wszystko za składki członkowskie wędkarzy, którzy zdesperowani brakiem alternatywy w dostępie do wód (spowodowany odległością czy też zasobnością portfela) płaczą i płacą im te składki...oraz z działalności rybackiej. To należy przeciąć, uświadomić wszystkim, że Z. G. PZW nie równa się wędkarze, tylko jak wspomniał Luk, są jak PZPN z byłym prezesem Lato.

Ja pod takim listem otwartym się podpiszę.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #22 dnia: 29.10.2015, 10:12 »
Słusznie Rafał , ja też poprę  :thumbup:

To musiałoby działać podobnie jak postępował w filmie ''Skazani na Shawshank'' Andy Dufresne . Zabiegał o dotacje na książki dla więziennej biblioteki i słał tygodniowo setki próśb/listów do różnych instytucji w kraju . Ten film pewnie wszyscy oglądali to wiedzą o co chodzi . Z tymi naszymi petycjami też tak powinno się czynić . Wystarczy wybrać Kolegów ze świetnym piórem , coś ładnie opracować i wysyłać meile . Myślę , że Koledzy Luk , Mateo i Modus mogliby się tu wykazać .

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
« Odpowiedź #23 dnia: 29.10.2015, 10:15 »
Ja też się podpisuję wszystkimi konczynami :)
Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #24 dnia: 29.10.2015, 10:17 »
Rafał - pomysł bomba! Stary - trafiłes w dyszkę! :bravo:

List otwarty! Zebrać jak najwięcej podpisów i złożyć go na ręce ministra/ministrów!  Pytanie jak go ułożyć i co w nim napisać? :-\

Ma ktoś z Was umiejętności na takim polu? Nie jest to łatwe napisać to 'urzędowo' ale z sercem jednocześnie. Możnaby poprosić nasze media wędkarskie o wsparcie. Taki sygnał byłby bardzo istotny dla nowych władz, samo kierownictwo PZW zaś powinno poczuć się mniej pewnie. Na pewno nikomu to by nie zaszkodziło (nikomu uczciwemu) :D
Lucjan

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 29.10.2015, 10:22 »
Rafał szacunek. :thumbup:
Darek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Maciek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #27 dnia: 29.10.2015, 10:44 »
Ciekawostka ???

http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,nowy-rapr-czyli-czarne-chmury-nad-pzw,86098

''Czyli rybak sprzedający zezwolenia podlegający pod ministra sportu!!! Takie coś to tylko w Polsce!!! ''   :D :D :D

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #28 dnia: 29.10.2015, 11:13 »
Ciekawe czy udałoby się zebrać 100 000 podpisów pod obywatelską ustawą - to byłoby coś.
List przeczytają albo nie. I schowają do szuflady.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #29 dnia: 29.10.2015, 11:26 »
List to takie preludium Jakub. Jedno nie wyklucza drugiego ;D
Lucjan