Ja też wolę Ali. Nie wiem, jak z tą loterią, wyjątkowo często tam nie kupuję, ale na te kilkadziesiąt razy przez kilka lat nigdy nie miałem problemów. Mam natomiast na oku pewną elektronikę za kilka tysięcy i się trochę cykam. Ale nie tego, że nie przyjdzie czy coś takiego, tylko co w razie gwarancji. Bo to chyba byłaby już kosztowna droga krzyżowa.
Ja mam na koncie kilka rzeczy elektronicznych po kilka stówek, ostatnio koła karbonowe do roweru za 2500 zł zamówiłem i też bez problemu.
Reklamowałem tez różne rzeczy, nawet droższe i działo to lepiej niż w wielu polskich sklepach, nawet po upływie kilku miesięcy. Robisz zdjecia/nagrywasz filmik z usterką i w przeciągu 48 h masz odpowiedź. Oznaczasz zwrot pieniędzy, odsyłasz Towar (za darmo), zwrot masz w ciągu kolejnych 48 h od odbioru przez nich towaru. Co ważne, odbiór nie jest wtedy, kiedy towar dotrze do Chin, a tylko do centrum logistycznego w Polsce.
Tyle co mogę poradzić przy zakupie droższych rzeczy, to ogłoszenie z wieloma opiniami, najlepiej z Polski, kupowanie że sklepu producenta, a nie pośredników. Dodatkowo, zawsze warto sprawdzić producenta, bo bardzo wielu z nich ma swoje punkty w UE - z reguły Niemcy, Hiszpania, Francja.
A, i jak dla mnie Temu to do pierdół, ciuchów itp., a Ali do bardziej "specjalistycznych" rzeczy. Od dłuższego czasu widzę, że jak się nie chce chamsko przyoszczędzić, to jakość jest bardzo dobra i często przewyższa to co u nas w sklepach. Wiadomo, że jak u nas cos jest za 300 zł, to odpowiednik za 50 z Ali bedzie badziewiem, ale jak poszukamy, to za 150 zł jakość bedzie taka sama albo i lepsza jak u nas.