Autor Wątek: AliExpress/Temu - odpowiedniki markowych produktów  (Przeczytany 13201 razy)

Online zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: AliExpress/Temu - odpowiedniki markowych produktów
« Odpowiedź #45 dnia: 16.05.2025, 14:20 »
Problemy są rozwiązywane bardzo szybko i jedyne o czym warto pamiętać to bezwzględne żądanie zwrotu pieniędzy.  Żadnego wysyłania zamiennika.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 141
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 16.05.2025, 18:28 »
Ja też wolę Ali. Nie wiem, jak z tą loterią, wyjątkowo często tam nie kupuję, ale na te kilkadziesiąt razy przez kilka lat nigdy nie miałem problemów. Mam natomiast na oku pewną elektronikę za kilka tysięcy i się trochę cykam. Ale nie tego, że nie przyjdzie czy coś takiego, tylko co w razie gwarancji. Bo to chyba byłaby już kosztowna droga krzyżowa.
Ja mam na koncie kilka rzeczy elektronicznych po kilka stówek, ostatnio koła karbonowe do roweru za 2500 zł zamówiłem i też bez problemu.
Reklamowałem tez różne rzeczy, nawet droższe i działo to lepiej niż w wielu polskich sklepach, nawet po upływie kilku miesięcy. Robisz zdjecia/nagrywasz filmik z usterką i w przeciągu 48 h masz odpowiedź. Oznaczasz zwrot pieniędzy, odsyłasz Towar (za darmo), zwrot masz w ciągu kolejnych 48 h od odbioru przez nich towaru. Co ważne, odbiór nie jest wtedy, kiedy towar dotrze do Chin, a tylko do centrum logistycznego w Polsce.
Tyle co mogę poradzić przy zakupie droższych rzeczy, to ogłoszenie z wieloma opiniami, najlepiej z Polski, kupowanie że sklepu producenta, a nie pośredników. Dodatkowo, zawsze warto sprawdzić producenta, bo bardzo wielu z nich ma swoje punkty w UE - z reguły Niemcy, Hiszpania, Francja.

A, i jak dla mnie Temu to do pierdół, ciuchów itp., a Ali do bardziej "specjalistycznych" rzeczy. Od dłuższego czasu widzę, że jak się nie chce chamsko przyoszczędzić, to jakość jest bardzo dobra i często przewyższa to co u nas w sklepach. Wiadomo, że jak u nas cos jest za 300 zł, to odpowiednik za 50 z Ali bedzie badziewiem, ale jak poszukamy, to za 150 zł jakość bedzie taka sama albo i lepsza jak u nas.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 16.05.2025, 19:08 »
:thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #48 dnia: 16.05.2025, 20:27 »
Już pisałem, że mam kołowrotki, shimano sedonę i dwie daiwy legalis... udało mi się z bonusami z mistrzostw świata w Katarze... do tej pory pod klasykiem śmigają... dalej maślana praca bez szumów itp.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #49 dnia: 18.05.2025, 10:53 »
Mam natomiast na oku pewną elektronikę za kilka tysięcy i się trochę cykam. Ale nie tego, że nie przyjdzie czy coś takiego, tylko co w razie gwarancji. Bo to chyba byłaby już kosztowna droga krzyżowa.

Kupujemy w robocie na Ali płytki sterujące do wózków widłowych, śmigają jak oryginały (bo pewnie z tej samej fabryki) I nigdy nie było problemów z jakością. Raz reklamowaliśmy i też poszło sprawnie :]
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 18.05.2025, 14:11 »
Co do drogich rzeczy z Ali, zdarzało mi się zamawiać kołowrotki typu Twin Power czy Exist I wszystko zawsze przychodziło idealne, bez dodatkowych kosztów. Zdarzyło się zamawiać zegarki za kilka tysięcy jak i za kilka stów, w przypadku problemów było zgłoszenie, zdjęcia/film i kasa w ciągu 24h na koncie.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #51 dnia: 18.05.2025, 14:27 »
A jakieś dobrej jakości oprawki do okularów przeciwsłonecznych aby je wykorzystać do swoich szkieł macie jakieś namierzone/Kupione?

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #52 dnia: 18.05.2025, 14:32 »
A jakieś dobrej jakości oprawki do okularów przeciwsłonecznych aby je wykorzystać do swoich szkieł macie jakieś namierzone/Kupione?

Badałem temat okularów. Wysyła się dane od okulisty (niestety ostatnio tylko optometra) i namawiasz też szkła. Mi się trochę nie chce szukać, bo mam łeb wielki jak koń i ciężko o większe oprawki, nie ma opcji zamawiania po wymiarach.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #53 dnia: 18.05.2025, 14:35 »
Ja też mam kawał głowy :) i nie chcę przestrzelić

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #54 dnia: 18.05.2025, 16:17 »
Akurat online zamawiam często. Nie wiem jak tam teraz w Polsce,ale w UK, w sieciówkach, pracownik wpisuje dane z badań i nie robi nic innego, wpisać mogę sobie sam. Kupuję tam gdzie tanio, lepsze jednak w sklepach.