Autor Wątek: Korda Goo - wasze opinie  (Przeczytany 53537 razy)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Korda Goo - wasze opinie
« Odpowiedź #105 dnia: 04.11.2015, 17:52 »
95 % firm tam robi :P
Tylko dlaczego niektóre tyle kosztują ?
Temat rzeka i dla niketórych jak ostatnio się przekonałem drażliwy :(
JK

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
« Odpowiedź #106 dnia: 04.11.2015, 17:53 »
A to pewnie wiesz, po ile jest jeden kilo u nich. :D

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #107 dnia: 04.11.2015, 18:03 »
Pewnie, że wiem :-X
Tylko nie wiem dlaczego potem u nas tyle kosztują >:O
Zaraz Mod nas wyprostuje za spam ale...
Był temat, że zamawiają " nasze firmy " kulki w worach i przepakowują. Niby to nic złego tylko po co opisywać, że testowane na wodach całej Europy ???
JK

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
« Odpowiedź #108 dnia: 04.11.2015, 18:08 »
Każdy orze jak może, czemu nie zarobić na biednych wędkarzach.
Ale ceny nie których firm powalają na kolana. :)

Dobra kończymy ten spam, bo się nam dostanie. ;)

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #109 dnia: 04.11.2015, 18:28 »
Jaki spam, raczej off top ale pożyteczny
temat się rozwija w stronę alternatyw
i w końcu trzeba będzie porównać, a jak będzie porównanie będzie z czego wybrać bardziej świadomie

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #110 dnia: 04.11.2015, 19:31 »
Przejrzałem wlaśnie całą ofertę tej firmy Secret. Głowa boli, ile tam jest cudów. Nawet gotowe zanęty mają z tymi barwnikami fluo.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #111 dnia: 05.11.2015, 18:18 »
95 % firm tam robi :P
Tylko dlaczego niektóre tyle kosztują ?
Temat rzeka i dla niketórych jak ostatnio się przekonałem drażliwy :(
JK

Ja wiem dlaczego. Wiele firm ustawia swoje ceny w szeregu cenowym jakie wyznaczają inne firmy. Niestety, karpiarzom nie oferuje się taniego sprzętu. Jak ja widzę łóżko karpiowe za 300 funtów, to ogarnia mnie śmiech. Tyle kosztuje tańsza sofa :D Normalnie nie ma szans aby taki produkt miał cenę relatywną do użytych materiałów, jakości i przeznaczenia. Po prostu jest lepszy od innych łóżek, takich za 200 funtów. Powinien tak naprawdę kosztować 150 funtów, a to za 200 połowę tej ceny - czyli stówkę.
Ostatnio zrozumiałem dlaczego nowa kamera Fishspy kosztować ma 250 funtów. Bo jest dopasowana do karpaiarza! Skoro WaterWolf to 100 fuli, taki Fishspy powinien się wycenić góra na 150 funtów, jak nie na stówkę.

Terraz zanęty. Tam jest też umowa cenowa. Zanęty w UK kilowe kosztują około 4 funtów, 2 kilowe 6 funtów. Super jakość, super składniki, potwierdzona skuteczność. Ale karpiarze już mają kulki proteinowe w cenie około 10 funtów za kilogram. Zupełna przesada! Rozumiem, że powinny być droższe - 6 funtów? :D W ogóle wszystko co karpiowe jest cholernie drogie,,,

To samo jest z Goo, kogoś tutaj poniosło. Zobaczył, że produkt jest wydajniejszy, więc cena poszła na 12 funtów. Szczerze? Warty jest połowę tego. Niestety, skoro nie ma innego zamiennika używa się tego co mamy.

Ale jest tez pozytywna strona wysokich cen. Karpiarze nie walą do wody ton towaru, zaledwie setki kilogramów! Gdyby wszystko było tańsze, wody byłyby jeszcze bardziej zanieczyszczone. Wysokie ceny powodują, że szukamy oszczędności.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #112 dnia: 05.11.2015, 18:24 »
Dlatego ja zawsze szukam sprzętu w sklepach turystycznych, dla robotników, dla majsterkowiczów, dla sportowców (np. Decathlon). Doskonałe łóżko polowe możemy kupić za 1/3 ceny tego z napisem carp. Igłę do kulek można zastąpić szydełkiem za kilka złotych (nadaje się też od razu do przepychania pushstopów). Wiertełko do kulek to samo. Idźcie do Asmetu i tam kupicie wiertełko 1 mm z śmieszne pieniądze. Pełno jest takich rzeczy. Takie np. stopery do kulek kosztują często kilkanaście złotych, a to jest plastik wart ze 20 groszy. I tak dalej i dalej...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #113 dnia: 05.11.2015, 19:05 »
Dlatego ja zawsze szukam sprzętu w sklepach turystycznych, dla robotników, dla majsterkowiczów, dla sportowców (np. Decathlon). Doskonałe łóżko polowe możemy kupić za 1/3 ceny tego z napisem carp. Igłę do kulek można zastąpić szydełkiem za kilka złotych (nadaje się też od razu do przepychania pushstopów). Wiertełko do kulek to samo. Idźcie do Asmetu i tam kupicie wiertełko 1 mm z śmieszne pieniądze. Pełno jest takich rzeczy. Takie np. stopery do kulek kosztują często kilkanaście złotych, a to jest plastik wart ze 20 groszy. I tak dalej i dalej...
No niestety takimi prawami rządzi się rynek. Poza tym to nie firmy ustalają ceny tylko my. Jest popyt jest podaż :) A co do cen np. takich pushstopów których produkcja kosztuje marne grosze, to tak jest z każdym małym produktem który idzie masowo, marża na takich rzeczach to często kilka tysięcy procent :)
Pozdrawiam
Marcin

Online katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #114 dnia: 05.11.2015, 19:55 »
Duży popyt powinien doprowadzić do obniżenia ceny. Niestety ciężko jest konkurencji wkroczyć na rynek wędkarski, ponieważ trzeba zaczynać od dużej ilości bardzo różnorakiego towaru, a na to potrzeba ogromnych pieniędzy

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #115 dnia: 05.11.2015, 20:15 »
Dlaczego uważasz, że duży popyt obniża cenę? To nie jest prawda, skoro przy danej wysokiej cenie popyt się utrzymuje to po kiego grzyba ją obniżać, skoro ludzie kupują i chcą kupować więcej :P
Pozdrawiam
Marcin

Online katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #116 dnia: 05.11.2015, 21:06 »
Ponieważ przy dużej podaży spadają koszty wytworzenia. Ponieważ przy dużym popycie wzrasta konkurencja. Jeśli jesteś monopolistą na rynku ty kształtujesz cenę. Jeśli na rynku podaży jest konkurencja, a jak pisałeś marża idzie w tysiące procent, to poza konkurencją w jakości towaru dostarczanego na rynek jedyną opcją jest obniżenie marży, co za tym idzie ceny.
Dlatego 8)
Lecz rynek wędkarski jest specyficznym rynkiem, w którym klient większą wagę przykłada do marki produktu.
Marcin

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 06.11.2015, 14:47 »
Wracając do "tematu" to smużące "okleiny" ma też Nash - magma glug (jeszcze nie stosowałem) ale ponoć zmienia Ph wody w okolicy stosowania tego cuda.. Podobnie działają też produkty Autentic Sniper. Vulcan Mix i mamy "impreze" w wodzie :) Szkoda że drogie :(

Offline pawel79ozo

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #118 dnia: 06.11.2015, 20:22 »

Offline jaasieek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Feeder Fans
« Odpowiedź #119 dnia: 06.11.2015, 21:44 »
Mnie się Goo bardzo sprawdza:
wiosną - HALIBUT HAZE
latem - PINEAPPLE POWER SMOKE
jesienią - MYSTIC SPICE.
Najsłabsze efekty miałem na TUTTI POWER SMOKE. Większości wędkuję na wodach PZW i gdy już nic nie bierze, polewam białe robaki HALIBUT HAZE i posypuje  je atraktorem BRASEM, leszcze to uwielbiają. Ciekawe efekty uzyskuję mieszając zapachy, typu kulka shellfish polana PINEAPPLE POWER SMOKE.