Autor Wątek: Andrzej "milczacy" - projekty handmade  (Przeczytany 21827 razy)

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Andrzej "milczacy" - projekty handmade
« Odpowiedź #15 dnia: 13.12.2024, 23:04 »
Jestem na tym forum do dłuższego czasu jako niezarejestrowany "czytacz". Do około roku jako zarejestrowany "czytacz". W większości przypadków chłonę wiedzę i nie zadaję zbędnych pytań bo zazwyczaj udaje mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie problemy. Nie komentuję wypowiedzi innych bo uważam że nie mam takiej wiedzy jak wielu z użytkowników forum.
Jednak koło Pana wątku nie mogłem przejść obojętnie i chciałem pogratulować tylu ciekawych projektów.
Wielki szacun.

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 14.12.2024, 13:35 »
Panowie, pięknie dziękuję za miłe słowa!

To co pokazałem do tej pory, to dopiero malutki wycinek handmejda ( i to wyłącznie wędkarskiego) jaki do tej pory wykonałem… w zasadzie od zawsze dłubałem coś własnoręcznie - zwłaszcza przynęty. Z asortymentu spiningowego, to chyba jedynie gum jeszcze sam nie odlewałem ;) (choć główki, owszem). Szczególną estymę mam do robienia woblerków i cykad. Przynęty te są najczęściej przeze mnie stosowne i dawały mi najwięcej ryb.
Kolejne fotki wrzucę po weekendzie, a za dotychczasowe Wasze słowa - pięknie dziękuję!
Pozdrawiam, Andrzej

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 16.12.2024, 09:28 »
Cześć
Zapowiadałem, że nastąpi dalszy ciąg wrzutek z przynętami... Zatem, jeśli jeszcze Was nie znudziłem - to zademonstruję jedne z moich najulubieńszych przynęt - cykady handmade :)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #18 dnia: 16.12.2024, 10:55 »
Nie można przejść obojętnie wobec tych umiejętności. Wielki szacunek :bravo: :thumbup: :beer:!
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 16.12.2024, 13:23 »
Dziękuję! :beer:

To jeszcze wrzucę bolenioki i sumioki - i na razie kończę z fotkami przynęt... co za dużo, to niezdrowo :P

A, że nie samym spinningiem człowiek żyje - to, zdarzało się też wyrabiać i inne utensylia wędkarskie, jak np :

Albo, bardziej "na grubo":

CDN ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 16.12.2024, 13:27 »
Czas na ryby ty Ty w ogóle miałeś? :P
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #21 dnia: 16.12.2024, 14:34 »
Dziękuję! :beer:

To jeszcze wrzucę bolenioki i sumioki - i na razie kończę z fotkami przynęt... co za dużo, to niezdrowo :P

A, że nie samym spinningiem człowiek żyje - to, zdarzało się też wyrabiać i inne utensylia wędkarskie, jak np :

Albo, bardziej "na grubo":

CDN ;)

I jak te dyski się sprawowały???  Szacun za chęci i umiejętności :thumbup:

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 16.12.2024, 14:54 »
I jak te dyski się sprawowały???

A wiesz że nie wiem jeszcze? ;) Zrobiłem je jesienią b.r. z myślą o łowieniu z bolonką w Wiśle, w takiej specyficznej zatoczce ze spowolnieniem nurtu, gdzie często trafiałem ładne jazie na spinning - tam dość głęboka  rynna idzie około 6-7 m od brzegu, więc teoretycznie - powinno się udać posiadaną wędką "posadzić" i przytrzymać tam zestaw. Sprawdzę teorię na wiosnę :)
Nigdy jeszcze na ten rodzaj spławika nie wędkowałem :) Podpatrzyłem w necie i zrobiłem je ot tak, na czuja...

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 18.12.2024, 14:35 »
Cześć.
Obiecałem, że daję już spokój z fotkami przynęt spinningowych :) Słowo się rzekło...

Zatem:
Jak już wspominałem, na przyszły sezon - chciałbym "odskoczyć" odrobinę od mojej dotychczasowej codzienności wędkarskiej, która skupiała się głównie na spinningu.
Planuję od wiosny, powrót do wędkarstwa gruntowego. Ze szczególnym nastawieniem na picker, match, bat. Poczyniłem przegląd posiadanego sprzętu, sukcesywnie dokupuję akcesoria i utensylia "grunciarza".  Czytam, przekopuję forum, uzupełniam wiedzę i wyposażenie.

I szykuję się już na ostro do tej wiosny, choć jeszcze się zima formalnie nie zaczęła... :)
A, aby być gotowym - postanowiłem nawiązać zawczasu przyponów! Tylko, jak się okazało - węzły znam, tylko paluchy mam za duże i zbyt niezgrabne, coby efektywnie wiązać te malutkie haczyki :)
No to - na szybko, zaimprowizowałem z tego co było pod ręką i zmajstrowałem sobie przyrząd do wiązania równych przyponów. Skalibrowany na długość przyponu co 5 cm. Można wiązać "od pętelki" - do długości przyponu max 30 cm, jak i "od haczyka" - z przyponem o długości dowolnej. Szczęka własnego wykonania (przerobiony uchwyt do nożyków modelarskich), która łapie skutecznie już haczyk druciak od rozmiaru 20 :) A samo wiązanie to czysta przyjemność :)
Setkę przyponów machnąłem sobie w dwa wieczory 8) :beer:

Pozdrawiam, Andrzej

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 19.12.2024, 10:43 »
Cześć.
Trochę zaczyna przypominać to gadanie "sam ze sobą", ale trudno.... :)

Wczoraj wieczór, wzięła mnie refleksja, że nie posiadam wyczepiacza do głęboko zażartych haczyków! Gdzieś, kiedyś miałem takie coś... ale jak to bywa często - wzięło i wcięło...
Szybki research na necie - jest tego multum, za grosze... aż szkoda za przesyłkę płacić ;) Damy rade sami!

Kawałek pręta aluminiowego 6mm na rączkę, kawałek pręta nierdzewnego 2mm na resztę. Wkrętarka, wiertła, pilniki (lub szlifierka), kombinerki i papier ścierny 1500-200 do polerki końcowej. I godzinka roboty.
Haczyki stosować będę malutkie: 18-14, zatem oczko "chwytne" równie malutkie (fi zewn. oczka ma 2,5mm) - co pozwoli wyhaczać nawet "zażartą" uklejkę ;)

Tak wyszło:

W następnej kolejności, planuję wykonać jakiś ergonomiczny futerał ochronny na moje baty i sztycę. Jest już pomysł i plan, a maszyna do szycia naoliwiona i gotowa - czekam tylko na zamówione materiały... :)
Pozdrawiam, Andrzej

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 19.12.2024, 11:06 »
To, że nikt tutaj nie pisze, nie oznacza, że nikt nie ogląda, ja każdy post prześledziłem dokładnie :) Na pewno biorę się za wiązarkę tak mnie zmotywowałeś  :beer:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #26 dnia: 19.12.2024, 12:03 »
Nie bój, nie bój. Czytamy ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline brendas

• Reputacja: 64
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 19.12.2024, 14:52 »
Myślę, że mniejsza aktywność na forum może mieć też związek z wygaszonym certyfikatem :)

Wysłane z mojego moto g82 5G przy użyciu Tapatalka

Kuba

Offline krzysssiooo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #28 dnia: 19.12.2024, 15:01 »
Witaj,
Szacunek i ogromne gratulacje za to wszystko co robisz :), naprawdę takich ludzi trzeba szanować i cieszyć się, że mają chęci dzielić się czymś tak pięknym jakim jest rękodzieło.
Ogromny szacunek pozdrawiam ciepło.

Offline Dyrek

• Reputacja: 45
« Odpowiedź #29 dnia: 19.12.2024, 21:15 »
Patrzę i podziwiam, dech mi zapiera. A że cisza-"mowę mię obecnie odebrało" :bravo: :thumbup: :beer: