Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2025  (Przeczytany 58642 razy)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
Odp: Wyniki nad wodą 2025
« Odpowiedź #180 dnia: 27.04.2025, 18:35 »
U mnie jeszcze stany bardzo niskie, na wodowskazie trochę ponad 50 cm. Jak na kwiecień, to naprawdę mało, ale chyba pora się przyzwyczajać...
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #181 dnia: 27.04.2025, 18:46 »
A u mnie dzisiaj skrobanko, szyby zamarznięte, a tu trzeba było jechać na zawody ...no ale jak trzeba to trzeba 8) na samych zawodach atmosfera spoko, losowanie, łowienie, znaczy pierwsze 2 godz jego brak, zupełnie nie chciała ryba współpracować, za to kolega z boku łowił w najlepsze łowiąc m.in big fisha całych zawodów. Milutko pogadaliśmy, coś tam połowiliśmy, bo w końcu i mnie się udało dobrać do rybek. Zakończyłem z wynikiem lekko ponad 40kg i 3 sektorową, jak na pierwszy raz nad wodą, to całkiem nieźle. Na koniec zawodów okazało się, że miło mi się bajdurzyło z....kolegą z tego forum, w dodatku dilowaliśmy wędką rok czy dwa temu :) Świat jest mały.

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #182 dnia: 27.04.2025, 19:03 »
U mnie jeszcze stany bardzo niskie, na wodowskazie trochę ponad 50 cm. Jak na kwiecień, to naprawdę mało, ale chyba pora się przyzwyczajać...

Pora przechodzić na akwarystykę ;D
C'est la Vie

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #183 dnia: 04.05.2025, 09:43 »
U mnie majówka słaba, mało brań, mocny wiatr, ale coś tam ciekawego wyłowiłem :P

Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #184 dnia: 04.05.2025, 10:54 »
Gratulacje!
U mnie wczoraj nad rzeką posucha. Akurat warunki fajne, całkiem przyzwoita woda, choć już opadająca, pochmurno. Niestety, brań mało, a jedyne naprawdę konkretne skończyło się zerwaniem zestawu i to powyżej spławika. Jakiś feler żyłki, a i potem przy wiązaniu nowego zestawu też mi pękła w rękach.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #185 dnia: 04.05.2025, 10:56 »
A u mnie dzisiaj skrobanko, szyby zamarznięte, a tu trzeba było jechać na zawody ...no ale jak trzeba to trzeba 8) na samych zawodach atmosfera spoko, losowanie, łowienie, znaczy pierwsze 2 godz jego brak, zupełnie nie chciała ryba współpracować, za to kolega z boku łowił w najlepsze łowiąc m.in big fisha całych zawodów. Milutko pogadaliśmy, coś tam połowiliśmy, bo w końcu i mnie się udało dobrać do rybek. Zakończyłem z wynikiem lekko ponad 40kg i 3 sektorową, jak na pierwszy raz nad wodą, to całkiem nieźle. Na koniec zawodów okazało się, że miło mi się bajdurzyło z....kolegą z tego forum, w dodatku dilowaliśmy wędką rok czy dwa temu :) Świat jest mały.
Tak i "kolega obok" zauważył - po raz kolejny - jak ważna jest ostatnia godzina zawodów... przez przekarmienie straciłem dwójkę sektorową :) Co do reszty pełna zgoda, i to że fajne zawody i to, że miło było poznać i porozmawiać :beer:. Powiem tylko, że tego 10 kg karpia ciężko było zatrzymać...
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #186 dnia: 09.05.2025, 14:33 »
Ja byłem trzeci raz na rybach w tym roku (dopiero). W sumie jakoś połowiłem, ale musiałem się nagłówkować - ryba dość słabo żerowała. Karpie do 6 kg. Woda zimna, wiatr zimny. Ciuchy zimowe.
;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #187 dnia: 09.05.2025, 19:12 »
Dawno nic nie wstawiałem ,ale i też sezon trudny. Dziś ciekawa sesja,różne gatunki i zimnica.

https://zapodaj.net/plik-pjyo5bpVFh

https://zapodaj.net/plik-s7c10kpk3Y

https://zapodaj.net/plik-yYKOxrKucM

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #188 dnia: 09.05.2025, 19:36 »
Gratki. Masakra z tą pogodą. Zdjęcia w takim stroju to chyba pod koniec listopada wstawiałeś...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #189 dnia: 09.05.2025, 20:18 »
Gratki. Masakra z tą pogodą. Zdjęcia w takim stroju to chyba pod koniec listopada wstawiałeś...
Dzięki Michał.
Ostatnie noce na minusie,a w dzień do 12.00 ledwie plus 3 dziś,także zimnica.
Woda 12.8 stopnia.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #190 dnia: 09.05.2025, 21:04 »
Gratulacje pany :narybki:
Marcin

Offline Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #191 dnia: 10.05.2025, 11:29 »
Gratulacje Michał, jak widać zimno rybom nie przeszkadza. Nie wiem jak w reszcie kraju, ale u mnie od kilku dni ciśnienie jest stabilne i ryby mimo zimna  żerują. W tygodniu po południu pojechałem na krótką sesję z metodą w dzikiej, zarośniętej grążelami wodzie. Przygotowałem ok. 2 litrów mieszanki zanęty spożywczej, metod miksu, pelletów, kukurydzy z puszki i białych robaków. Łowiłem na dwie wędki, zanęciłem dużym koszykiem po dwa punkty - bliżej i dalej dla każdej i od razu łowiłem wzdręgi 30 cm i większe. Pod wieczór w jednym z punktów nęcenia, na skraju płytkiej, zarośniętej zatoki ale na wolnym od roślin dnie zaczęły brać liny. Złowiłem trzy, jeden spadł. O lepszym rozpoczęciu sezonu linowego nie marzyłem :)

Artur

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 179
« Odpowiedź #192 dnia: 11.05.2025, 08:32 »
Kto nie złowił takich dinozaurokrasnopiór ten nie ma pojęcia ile dają frajdy :thumbup: :beer: 

Offline Pszenicznik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 216
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #193 dnia: 11.05.2025, 09:31 »
Potwierdzam.
Zimna pogoda nie przeszkadza linom ponieważ przygotowują się do tarła i muszą jeść a mają co bo w Maju jest w mule najwięcej larw owadów, które czekają na ocieplenie aby zmienić się w postać imago. Można trafić go o każdej porze dnia jednak przy szarówce jest trochę mniej ostrożny z uwagi na większą ilość osobników w łowisku i konkurencję pokarmową oraz gorsze oświetlenie. O ile liny < 40cm na moim bagienku gdzie wody jest 0.5m wymagają tylko dobrze zbudowanego zestawu to na największe sztuki trzeba już polować tygodniami i choć łowie już trochę lat to wciąż nie mogę dobrać się do tych najstarszych. Chodzą swoimi ścieżkami, ignorują nęcone pola choć często potrafią pływać kilka metrów dalej zainteresowane zamieszaniem w łowisku. Preferują głównie larwy owadów i ślimaki a bardzo rzadko pellet i ziarna. Przypon możliwie jak najcieńszy, haczyk maksymalnie oblepiony przynętą a spławik bardzo lekki by nie stawiał oporu. Przynęta musi swobodnie spoczywać na dnie, obciążenie wysoko. Wszystko pozostałe to stoicka cierpliwość i zamaskowanie się na brzegu.

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #194 dnia: 11.05.2025, 09:57 »
Piękne połowy :bravo: