Moja żyłka salsa quantum po paru wypadach skręca sie okropnie. Może trafiłem na jakiś zleżany egzemplarz. Wracam do sprawdzonej żyłki fiume method feeder. Pozdrawiam
Ja się już wyleczyłem od drogich żyłek, obecnie używam tanich Mikado Nihonto Carp i jest ok. Łowię tym samym zestawem i czy miałem Shimano, Trabuco, itp nie widziałem różnicy, żyłki zmieniam co sezon.
Ta Mikado strasznie się sręca jak ryba ciągnie z hamulca. To jest po prostu tragedia.
{...} nawet tak zachwalane Trabucco na forum skręcało się jak świni ogon.
Niestety muszę to potwierdzić, używałem przez dwa sezony i ... poszły trzy szpule. Teraz mam żyłkę Drennan'a, nawinąłem dwa miesiące temu, była kilka razy nad wodą i jest jeszcze OK. Więcej będę mógł napisać, po kilkunastu wypadach.
Tego typu przytoczone przykładowo wyżej opinie o strasznie skręcających się różnych żyłkach pojawiają się często na forum. Jednak nie wszystkim takie same żyłki skręcają się.

Są jednocześnie wędkarze zadowoleni pod tym względem z krytykowanych przez innych linek.

Uważam, że obwiniane jakiejś żyłki o bardzo duże skręcanie się wynika z nieprawidłowej diagnozy przyczyn takiego stanu rzeczy i jest następstwem braku rozumienia istoty oraz mechanizmów tego zjawiska.

Generalnie jeśli żyłka nadmiernie skręca się, to została osiowo wcześniej nadmiernie skręcona przez czynniki zewnętrzne i nie wynika to z jej złej jakości względem innych.
Dany kołowrotek przy pracy na hamulcu skręci osiowo tyle samo razy każdą linkę przy wybraniu takiej samej długości niezależnie czy będzie to nitka, plecionka czy jakakolwiek żyłka.
Jedyną drogą eliminującą skręcanie się żyłki (worzenie się splotów) jest ograniczenie gęstości skręceń osiowych na lince przez zapobieganie lub okresowe rozkręcanie jeśli są już nadmierne.
Podatności różnych żyłek o tej samej średnicy z nadmierną gęstością skręceń osiowych na skręcanie się niewiele różni się od siebie.
Zadawane jest często na forum pytanie lub wydawana jest opinia w sprawie podatności konkretnej żyłki na skręcanie się. Odpowiedzi są bardzo subiektywne i często skrajne, bo wynikają z różnych doświadczeń wędkarza udzielającego odpowiedzi i różnych uwarunkowań towarzyszących ocenie żyłki w tym zakresie.
Aby obiektywnie porównać w praktyce różne żyłki należałoby zapewnić identyczne warunki na to wpływające. Z uwagi na charakter zjawiska jest to bardzo trudne, a ocena i tak byłaby subiektywna. Pozostają testy. 
Skręcanie się żyłki rozumiane jako tworzenie się splotów zależy najbardziej od gęstości skręceń osiowych, czyli ilości skręceń przypadających na jednostkę długości. Im gęstość większa tym łatwiej żyłka po uzyskaniu konkretnego luzu utworzy splot lub owinie się wokół szczytówki względnie przelotki.
Parametrem żyłki wpływającym na podatność na skręcanie się jest jej sprężystość. Skręcona osiowo żyłka chce odkręcić się tym bardziej im jej sprężystość jest większa i większa jest gęstość skręceń.
Splecenie się jest stanem w którym oba odcinki spleconej żyłki odkręciły się całkowicie. Skręcenie osiowe żyłki zamienia się w splot. Im większa sprężystość tym powstanie splotu dla konkretnej gęstości skręceń nastąpi przy mniejszym luzie żyłki.
Określenie „skręcenie się ” żyłki na powstanie splotu jest niefortunne, bo wtedy akurat żyłka w splocie nie jest skręcona osiowo. Na dwa zupełnie odmienne stany żyłki używamy bardzo zbliżonych określeń.
Sprężystość żyłki rośnie wraz z jej średnicą, a więc dla takich samych żyłek ta o większej średnicy będzie podatniejsza na skręcanie się przy takiej samej gęstości skręceń osiowych.
Trzecim czynnikiem wpływającym na zwiększenie omawianej podatność są zniekształcenia żyłki.
Reasumując.
Wędkarze oceniają podatność na skręcanie w odniesieniu do swojego łowienia kiedy ich żyłki mają różną gęstość skręceń w zależności od stosowanego sposobu i budowy zestawu, pracy hamulca, sposobu zwijania zestawu oraz wielkości poławianych ryb. Taka ocena żyłki nie może być obiektywna. Ocenę dodatkowo zniekształca różna średnica używanych żyłek.
Aby porównać podatność poszczególnych rodzajów żyłek na skręcanie się, czyli powstawanie splotów lub owinięć trzeba to robić tylko w odniesieniu do żyłek o takiej samej średnicy i o takiej samej gęstości ich skręceń osiowych. Czynnikiem decydującym o wyniku porównania będzie sprężystość żyłki, a dodatkowy wpływ powodują zniekształcenia narastające z czasem eksploatacji.
Trzeba tutaj zauważyć, że sprężystość żyłki jest największa kiedy jest nowa. Poddana obciążeniom w trakcie holu ryb traci na sprężystości.
Porównując sprężystości różnych żyłek o takiej samej średnicy nie zauważyłem dużych różnic pomiędzy nimi i duże różnice w związku z tym nie wystąpią także w trudnej do pomierzenia podatności na „skręcanie się”.
Jak więc wykonać praktyczny test na porównanie sprężystości dwóch żyłek i w ten sposób oszacować która ma przy takiej samej gęstości skręceń mniejszą podatność na skręcanie się?
Należy przygotować dwa równe odcinki porównywanych żyłek tej samej średnicy o długości ok. 1-1,2 m każdy i je związać. Na końcach zrobić pętelki i skręcić całość około 30-40 razy. Większa liczba skręceń zwiększa dokładność takiego testu. Po skręceniu lekko naprężyć aby skręcenia rozłożyły się odpowiednio na obu odcinkach. Następnie policzyć na obu odcinkach ilość powstałych skręceń odkręcając stopniowo żyłkę i sprawdzając testem w postaci utworzenia litery U czy jest już bez skręcenia. Jeśli żyłki mają taką samą sprężystość, to liczby skręceń obu odcinków będą takie same. Przy liczbie skręceń różniących się, bardziej sprężysta jest ta o mniejszej liczbie.
Można z niewielkim ryzykiem powiedzieć, że żyłka mniej sprężysta przy jej gęstości skręceń wynikającej z uzyskanego w teście wyniku będzie w praktyce bardziej podatna na tworzenie splotów jak żyłka o większej sprężystości przy skręceniu jej do mniejszej gęstości wynikające j z powyższego postępowania.
Niewielkie różnice w sprężystości różnych żyłek o takiej samej średnicy w niewielkim stopniu wpływają na jej skręcanie się, ponieważ zjawisko to zdecydowanie najbardziej zależy od gęstości skręcenia osiowego żyłki.

Na forum jest bardzo wiele artykułów dotyczących poruszanej problematyki.

Na temat biernego tracenia skręceń:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=8870.msg463987#msg463987Na temat skręceń tymczasowych:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=8870.msg447103#msg447103Na temat pamięci:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=8870.msg479561#msg479561Na temat rozkręcania:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=8870.msg443264#msg443264https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=18495.msg495582#msg495582Ogólnie na temat istoty skręceń:
https://splawikigrunt.pl/artykuly-i-porady/sprzet/skrecenia-zylkioraz wiele innych w wątku „Skręcająca się żyłka” pozwalających zrozumieć problem.