Autor Wątek: Echosonda  (Przeczytany 165 razy)

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
Echosonda
« dnia: 20.12.2025, 18:47 »
W przyszłym roku zamierzam solidniej popracować nad swoim karpiarstwem, w związku z czym rozglądam za sensowną echosondą. Mam sentyment do Garmina za jego zegarki sportowe, dlatego w oczy rzucił mi się model Striker Vivid 7 CV, aktualnie do wzięcia w sensownej cenie w...Media Expert (coś koło 1600 zł).
Założyłem, że na moje potrzeby nie ma sensu dopłacać do przetwornika ze skanem bocznym, wystarczy Clear Vue, ale może się mylę?
Potrzebuję solidnej sondy na ponton, do przejrzenia ukształtowania dna i miękkości. Bez wodotrysków, nie spinninguję ani nie łowię na verta. Myślę też o Deeperze Chirp Plus 3.
Chętnie wysłucham zdania doświadczonych echosondziarzy.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 419
Odp: Echosonda
« Odpowiedź #1 dnia: 20.12.2025, 19:05 »
Nie ma sensu brać 7" spokojnie wystarczy 5". Boczny skan się przydaje jeśli lowisz np na dużych zaporówkach i chcesz szybko sprawdzić teren.

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 20.12.2025, 19:15 »
No wlasnie, w moim przypadku w rachubę wchodzą max jeziora 50-70 ha do 10.m głębokości

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #3 dnia: 20.12.2025, 19:48 »
Zależy jaka jest charakterystyka tych zbiornikach, w jakich miejscach łowisz. Jeśli typowe polodoecowki i łowienie po brzegach to do niczego ci się nie przyda boczny skan