Autor Wątek: Jaką kupić wędkę Daiwa pod karpie Super Slim czy Distance Special ?  (Przeczytany 1054 razy)

Online Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 203
W sumie kij brzanowy to całkiem przyzwoity pomysł, nie mam takiego jeszcze w arsenale. Tylko jak jest z sygnalizacją brań? Na szczytówce widać ugięcia a na takim kiju?

Mam najmocniejszą wersję starszej generacji Korum Barbel czyli 2.5 LB i nie mam żadnego problemu z zauważeniem brań na szczytówce a karpie łowię tylko na klasyka i raczej "z doskoku" jako formę terapii po wiślanym bezrybiu.

Gdybym bardziej się do karpiarstwa przykładał to Allrounder 1.5 LB byłby lepszy z powodu właśnie bardziej miękkiej szczytówki.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Online perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 41
Ja nie łowię na rzekach i raczej nie będę, brzany nigdy na własne oczy nawet nie widziałem. Co powiecie o tej wędce https://sklepdrapieznik.pl/97159-wedka-korum-3k-barbel-12ft-175lb.html ?

• Ekspert
Ja nie łowię na rzekach i raczej nie będę, brzany nigdy na własne oczy nawet nie widziałem. Co powiecie o tej wędce https://sklepdrapieznik.pl/97159-wedka-korum-3k-barbel-12ft-175lb.html ?

Myślę że jeśli chodzi o łowienie na komercjach szczególnie większych sztuk to będzie doskonałym wyborem. Jakby nie patrzeć parametry ma praktycznie takie same jak feedery z postu otwierającego wątek.
I need a Barbel !!!

Online perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 41
Parametry odnośnie cw owszem, patrzę też na wagę samej wędki co przy intensywnym rzucaniu ma znaczenie. Zastanawiam się jak to jest z sygnalizacją brania. Obawiam się też czy przy kijach brzanowych nie będzie pracowała tylko część szczytowa wędki.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 176
Brzanówki to raczej do ciężkich koszyków, niż do precyzyjnego łowienia na dalekim dystansie w dolnym zakresie Cw..

• Ekspert
Obawiam się też czy przy kijach brzanowych nie będzie pracowała tylko część szczytowa wędki.

Brzanówki to miękkie kije (relatywnie rzecz biorąc) o akcji parabolicznej lub prawie parabolicznej - klasyczne feedery są sztywniejsze w dolnej części bo być muszą a wędziska do metody to tak po środku.

Brzanówki to raczej do ciężkich koszyków, niż do precyzyjnego łowienia na dalekim dystansie w dolnym zakresie Cw..

Raczej bo do takiej roboty zostały zaprojektowane. Da się nimi rzucić ciężkimi koszykami (czyli ponad 100 gram) ale nie tak daleko jak karpiówką - bo są miększe. Natomiast jeśli koszyk jest w dolnym zakresie c.w. to rzuty są dłuższe.
I need a Barbel !!!

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 176

Raczej bo do takiej roboty zostały zaprojektowane. Da się nimi rzucić ciężkimi koszykami (czyli ponad 100 gram) ale nie tak daleko jak karpiówką - bo są miększe. Natomiast jeśli koszyk jest w dolnym zakresie c.w. to rzuty są dłuższe.
Daleko to można i Stingerem rzucić, słowo klucz to precyzja. Czy brzanówka poda celnie podajnik 30g na dystansie 60-70m? Raczej wątpię.

• Ekspert
Daleko to można i Stingerem rzucić, słowo klucz to precyzja. Czy brzanówka poda celnie podajnik 30g na dystansie 60-70m? Raczej wątpię.

A dlaczego nie? To kwestia bardziej budowy konkretnego egzemplarza niż marki lub rodzaju - jak się buja na boki podczas równego zarzutu to będzie niecelne. Tak ja to widzę natomiast jak jest to niech spece od dystansu się wypowiedzą.
I need a Barbel !!!