Autor Wątek: Jaką kupić wędkę Daiwa pod karpie Super Slim czy Distance Special ?  (Przeczytany 2966 razy)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 208
W sumie kij brzanowy to całkiem przyzwoity pomysł, nie mam takiego jeszcze w arsenale. Tylko jak jest z sygnalizacją brań? Na szczytówce widać ugięcia a na takim kiju?

Mam najmocniejszą wersję starszej generacji Korum Barbel czyli 2.5 LB i nie mam żadnego problemu z zauważeniem brań na szczytówce a karpie łowię tylko na klasyka i raczej "z doskoku" jako formę terapii po wiślanym bezrybiu.

Gdybym bardziej się do karpiarstwa przykładał to Allrounder 1.5 LB byłby lepszy z powodu właśnie bardziej miękkiej szczytówki.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 41
Ja nie łowię na rzekach i raczej nie będę, brzany nigdy na własne oczy nawet nie widziałem. Co powiecie o tej wędce https://sklepdrapieznik.pl/97159-wedka-korum-3k-barbel-12ft-175lb.html ?

• Ekspert
Ja nie łowię na rzekach i raczej nie będę, brzany nigdy na własne oczy nawet nie widziałem. Co powiecie o tej wędce https://sklepdrapieznik.pl/97159-wedka-korum-3k-barbel-12ft-175lb.html ?

Myślę że jeśli chodzi o łowienie na komercjach szczególnie większych sztuk to będzie doskonałym wyborem. Jakby nie patrzeć parametry ma praktycznie takie same jak feedery z postu otwierającego wątek.
I need a Barbel !!!

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 41
Parametry odnośnie cw owszem, patrzę też na wagę samej wędki co przy intensywnym rzucaniu ma znaczenie. Zastanawiam się jak to jest z sygnalizacją brania. Obawiam się też czy przy kijach brzanowych nie będzie pracowała tylko część szczytowa wędki.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 176
Brzanówki to raczej do ciężkich koszyków, niż do precyzyjnego łowienia na dalekim dystansie w dolnym zakresie Cw..

• Ekspert
Obawiam się też czy przy kijach brzanowych nie będzie pracowała tylko część szczytowa wędki.

Brzanówki to miękkie kije (relatywnie rzecz biorąc) o akcji parabolicznej lub prawie parabolicznej - klasyczne feedery są sztywniejsze w dolnej części bo być muszą a wędziska do metody to tak po środku.

Brzanówki to raczej do ciężkich koszyków, niż do precyzyjnego łowienia na dalekim dystansie w dolnym zakresie Cw..

Raczej bo do takiej roboty zostały zaprojektowane. Da się nimi rzucić ciężkimi koszykami (czyli ponad 100 gram) ale nie tak daleko jak karpiówką - bo są miększe. Natomiast jeśli koszyk jest w dolnym zakresie c.w. to rzuty są dłuższe.
I need a Barbel !!!

Offline grzegorz88

• Ekspert

Raczej bo do takiej roboty zostały zaprojektowane. Da się nimi rzucić ciężkimi koszykami (czyli ponad 100 gram) ale nie tak daleko jak karpiówką - bo są miększe. Natomiast jeśli koszyk jest w dolnym zakresie c.w. to rzuty są dłuższe.
Daleko to można i Stingerem rzucić, słowo klucz to precyzja. Czy brzanówka poda celnie podajnik 30g na dystansie 60-70m? Raczej wątpię.

• Ekspert
Daleko to można i Stingerem rzucić, słowo klucz to precyzja. Czy brzanówka poda celnie podajnik 30g na dystansie 60-70m? Raczej wątpię.

A dlaczego nie? To kwestia bardziej budowy konkretnego egzemplarza niż marki lub rodzaju - jak się buja na boki podczas równego zarzutu to będzie niecelne. Tak ja to widzę natomiast jak jest to niech spece od dystansu się wypowiedzą.
I need a Barbel !!!

Offline grzegorz88

• Ekspert

A dlaczego nie? To kwestia bardziej budowy konkretnego egzemplarza niż marki lub rodzaju - jak się buja na boki podczas równego zarzutu to będzie niecelne. Tak ja to widzę natomiast jak jest to niech spece od dystansu się wypowiedzą.
Z tego powodu, że brzanówki to kije mocniejsze od feederów. Nie da się poprawnie rzucać, jeśli wędka nie ładuje się podczas rzutu. Jeśli niektóre mocniejsze feedery są za mocne, aby dobrze rzucać podajnikiem 30g to tym bardziej wędka zbudowana do walki w nurcie z silnymi rybami. Miałem okazję łowić na Trencie, obserwowałem ludzi łowiących brzany. To nie ma wiele wspólnego z dystansowym połowem poza podobnym
Cw wędziska.
Mam możliwość zabawy w dystansowe łowienie jednymi z najlepszych wędzisk, jakie zostały wyprodukowane do takiego łowienia i "Barbelkom" zdecydowanie daleko do takich konstrukcji..

Offline Gabriel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 9
Jak w temacie zastanawiam się nad kupnem wędki z Daiwy pod komercyjne większe karpie - po głowie "chodzi" Super Slim 3,6/150g bądź 180g albo Distance Special 3,6 w gramaturze 120 lub 150g. Myślałem o wędce MAP Parabolix ale ostatecznie zrezygnowałem. Niestety kupuję w "ciemno" w okolicznych sklepach brak takiego sprzętu.

Mam 3,6 super slima do 120 i dystance 3,9 do 120g.
Używam na większych zbiornikach -stawach, także na komercji.
Kije super zrobione,
W Distance podajniki 50g lata na 100m bardzo precyzyjnie.
Distance z mniejszym wysiłkiem i większą precyzja.
Czuć ze SS 60-70m to już górna granica. No i ja jakimś mistrzem rzucania nie jestem -może dlatego.
Pod ryba kija pracują podobnie, jednak Distance jest mocniejszy – i czuć to, pomimo tej samej graamtury i 30cm więcej.
Do 70m, podajników do 60g brał bym SS. Ja mam podpięte XTC 5500 i żyłkę cralluso sinking match 0,22 – i ryby 8-12kg z dystansu wyjeżdżają bez problemu. I nie ma problemu aby je zatrzymać, czy odpowiednio pokierować obok zatopionych choinek -przeznaczonych na tarlisko.
Z perspektywy czasu – brał bym SS -bo można złapać w super cenie np. na OLX i nie przepłacał x2 czy x3 za Distance. (Mefisto ma chyba w najlepszej cenie teraz).
Pytaj co konkretnie chcesz wiedzieć, a napisze co wiem.
PS barbelki itp. bym odpusicł -jezlei lubisz lowic na feeder. To zupełnie inne kije i inne łwoienie.
Poza Daiwa rozważałem jeszcze Prestona monster X – ale ze względu an estetykę i walory wizualne -wybrałem Daiwy
A i Daiwa SS ma przelotki w stylu minima – do żyłki ok, ale plecionka może na nich mocno grać. Mi to nie przeszkadza…i super wyglądają 😊

• Ekspert
barbelki itp. bym odpusicł -jezlei lubisz lowic na feeder. To zupełnie inne kije i inne łwoienie.

Powtórzę to co napisałem - jak kto lubi. Nie mam dużego doświadczenia w karpiowaniu ale łowiłem je feederem, łowiłem i typową karpiówką ale najwygodniej łowiło mi się właśnie brzanówką. Nie jest to kij który będzie najlepszy we wszystkich warunkach bo takich po prostu nie ma - ale ten model który mam to najbardziej uniwersalne i "miodne" wędzisko gruntowe którym do tej pory łowiłem.
I need a Barbel !!!