Autor Wątek: Kormorany  (Przeczytany 2795 razy)

Offline piszczu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Kormorany
« Odpowiedź #30 dnia: 22.01.2026, 11:16 »
Dla mnie dalej to jest chore, że nikt nas po dupie nie całuje z samego faktu jak dużą społecznością jesteśmy i jak to mogłoby się przełożyć na głosy w wyborach.

A przekłada się?

No jakby nie patrzeć to nie jesteśmy małą społecznością tylko największym stowarzyszeniem w Polsce. Nie przekłada się, bo każda partia polityczna ma nas za leśnych dziadków w gumofilcach, z którymi nie da się wejść w jakikolwiek dialog, nikt nas nie traktuje poważnie więc nikt nam przed wyborami makaronu na uszy nie nawija i nie obiecuje złotych góry żebyśmy mogli na nich zagłosować.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2289
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 22.01.2026, 11:19 »
Jak to powinno wyglądać mamy przykład w Anglii. Gdzie partie rządzące liczą się z głosem wędkarzy.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 215
« Odpowiedź #32 dnia: 22.01.2026, 11:30 »
No jakby nie patrzeć to nie jesteśmy małą społecznością tylko największym stowarzyszeniem w Polsce. Nie przekłada się, bo każda partia polityczna ma nas za leśnych dziadków w gumofilcach, z którymi nie da się wejść w jakikolwiek dialog, nikt nas nie traktuje poważnie więc nikt nam przed wyborami makaronu na uszy nie nawija i nie obiecuje złotych góry żebyśmy mogli na nich zagłosować.

A czy zmieniłbyś swoje sympatie polityczne przy stawianiu krzyżyka na karcie wyborczej tylko dlatego że jedna partia traktuje Twoje hobby bardziej poważnie niż inna?

No właśnie...

EDIT:
Zresztą wędkarze nie potrafią się nawet dogadać między sobą w sprawie no-kill w większości wód więc kto będzie traktował taką organizację jak PZW poważnie... :(
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #33 dnia: 22.01.2026, 11:37 »
Tak. Traktowanie mojego hobby byłoby jednym z kryteriów wyboru.
Nie wiem, skąd się w ogóle wzięło to pytanie. To raczej sprawa oczywista.
Krwawy Michał

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 22.01.2026, 11:43 »
Tak. Traktowanie mojego hobby byłoby jednym z kryteriów wyboru.
Nie wiem, skąd się w ogóle wzięło to pytanie. To raczej sprawa oczywista.

Aż się wybiorę na jakiś spend wyborczy Grzegorza Jednookiego i ideę mu "sprzedam". Zrobię to Michale specjalnie dla Ciebie - nie musisz dziękować ;) ;D
I need a Barbel !!!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #35 dnia: 22.01.2026, 11:48 »
I co? I gdyby zdziałał jakiś cud to uważasz, że by mu od tego głosów wędkarzy nie przybyło?

Mojego przez to by nie zyskał, ale na pewno dostałby ich wiele.
Krwawy Michał

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 22.01.2026, 11:58 »

Jak nie dostał by Twojego to nie widzę dlaczego ktokolwiek inny miałby zmienić swoje preferencje. I dlatego tematu żaden polityk nie podejmie. "Czas antenowy" jest ograniczony a pożytek z podniesienia tematu żaden.
I need a Barbel !!!

Offline piszczu

« Odpowiedź #37 dnia: 22.01.2026, 12:11 »

Jak nie dostał by Twojego to nie widzę dlaczego ktokolwiek inny miałby zmienić swoje preferencje. I dlatego tematu żaden polityk nie podejmie. "Czas antenowy" jest ograniczony a pożytek z podniesienia tematu żaden.

Nie mierz wszystkich Mostka zdaniem, gdyby ta gra była warta świeczki to by przeznaczyli nawet i cały czas antenowy żeby gadać o rybach. Górników jest kilka krotnie mniej, a jednak wchodzą im w cztery litery co wybory, bo są zgrani i solidarni we własnym środowisku. Gdybym im teraz lewica obiecała, że utrzyma kopalnie i ich pensje to nagle przestałoby im przeszkadzać LGBTQ+, imigranci, ukraina itp. a Tuska to by na rękach nosili podczas Barburki. W Polsce z tego co widzę w internecie jest około 600 000 wędkarzy zrzeszonych w PZW (jak się mylę to mnie poprawcie), a górników 80 000 na jednego górnika przypada 7 wędkarzy, w PZŁ jest około 120 000 osób zrzeszonych więc to pokazuje jak liczną grupą jesteśmy i co moglibyśmy razem zdziałać. Co wybory politycy powinni w kolejce stać i całować naszą caryce licząc, że poprze ich w wyborach na zasadzie 'kto da więcej' i szepnie kilka słów do swoich poddanych w okręgach i kołach. Dodatkowo my w przeciwieństwie do górników nie ciągniemy kasy z budżetu państwa, a raczej tam dokładamy. (tutaj proszę to potraktować dosyć łagodnie bo nie wiem czy to jest 100% prawdy)

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 22.01.2026, 12:30 »
Nie mierz wszystkich Mostka zdaniem, gdyby ta gra była warta świeczki to by przeznaczyli nawet i cały czas antenowy żeby gadać o rybach.

Gdyby. I nie mierzę wszystkich Mostka zdaniem bo Braun też mojego głosu by nie dostał nawet jakby obiecywał całą Wisłę narybkiem brzany napełnić od wału do wału więc jest nas już dwóch ;)

I need a Barbel !!!

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 409
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #39 dnia: 22.01.2026, 12:42 »
Część wędkarzy to także górnicy, więc zgadnij czy zagłosują na tego, kto im obieca utrzymanie kopalni czy na tego, kto podejmie walkę z kormoranem albo obieca zmianę naszego rybackiego prawa. To samo z rolnikami czy innymi grupami zawodowymi, o emerytach nie wspominając. I te 600 tysięcy dobrze wygląda jako liczba, ale ilu tak naprawdę na poważnie i głęboko jest wkręconych w wędkarstwo, a ilu tylko chce sobie od czasu do czasu powrzucać haczyk do wody, zrobić grilla i obalić parę browarów? Pewnie nawet by nie zrozumieli, co im ten polityk od wędkarstwa obiecuje. Na logikę to 100% wędkarzy powinno zostać ekologami, walczącymi o czyste wody i brzegi, ochronę przed gatunkami inwazyjnymi, itp. Ale tak nie jest.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 22.01.2026, 12:48 »
Na logikę to 100% wędkarzy powinno zostać ekologami, walczącymi o czyste wody i brzegi, ochronę przed gatunkami inwazyjnymi, itp.

Taaa... szczególnie walka o czyste brzegi braci wędkarskiej zajebiście wychodzi... :facepalm:
I need a Barbel !!!

Offline piszczu

« Odpowiedź #41 dnia: 22.01.2026, 12:49 »
Nie mierz wszystkich Mostka zdaniem, gdyby ta gra była warta świeczki to by przeznaczyli nawet i cały czas antenowy żeby gadać o rybach.

Gdyby. I nie mierzę wszystkich Mostka zdaniem bo Braun też mojego głosu by nie dostał nawet jakby obiecywał całą Wisłę narybkiem brzany napełnić od wału do wału więc jest nas już dwóch ;)

Was dwóch, którzy by nie zagłosowali, a związek liczy 600 000 osób i w tej grupie znaleźliby się chętni zagłosować w szczególności Ci, którzy się polityką nie interesują.

A czy zmieniłbyś swoje sympatie polityczne przy stawianiu krzyżyka na karcie wyborczej tylko dlatego że jedna partia traktuje Twoje hobby bardziej poważnie niż inna?

Spróbujmy odwrócić rolę, czy gdyby twoja ulubiona partia, na którą głosujesz nagle chciałaby wprowadzić zakaz wędkowania, to dalej byś na nią głosował? Puścić narracje, że wędkarze to barbarzyńcy to nie jest trudna rzecz do zrobienia.

Robson, masz racje, ale to nadal nie zmienia faktu, że oficjalnie w stowarzyszeniu jest 600 000 osób i nawet gdyby z tej grupy udało się wywalczyć głos co szóstego wędkarza to już mamy 100 000 głosów, to nie są małe liczby. Przypomnę, że różnica w ostatnich wyborach prezydenckich to było coś około 350 000 głosów. Ja chcę bardziej przedstawić skalę jak dużą społecznością jesteśmy to, że w niej są również górnicy, myśliwi, rolnicy itp. to zakładam, że jest to sprawą oczywistą.

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 22.01.2026, 12:54 »
Spróbujmy odwrócić rolę, czy gdyby twoja ulubiona partia, na którą głosujesz nagle chciałaby wprowadzić zakaz wędkowania

Szybciej to Wisła by zamarzła do dna i to w lipcu.
I need a Barbel !!!

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #43 dnia: 22.01.2026, 12:55 »
Hejka,
wiem , ze beda sie sypac gromy ale to napisze. >:(
Jak to na polskim forum:zaczelismy dyskusje o kormoranach, o ochronie srodowiska o rownowadze w przyrodzie, o dzialalnosci czlowieka na srodowisko, a na czym skoczylismy jak zawsze na polityce.
Wystarczy jeszcze tylko dodac, ze za Pisu wiecej dawali i nie bylo problemu z kormoranami, a wszystko to wina Tuska i jest wesolo... ;D ;D :P
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 22.01.2026, 12:59 »
Jak to na polskim forum:zaczelismy dyskusje o kormoranach, o ochronie srodowiska o rownowadze w przyrodzie, o dzialalnosci czlowieka na srodowisko, a na czym skoczylismy jak zawsze na polityce.

Bo nie oszukujmy się nawet odstrzał kormoranów to decyzja polityczna.
I need a Barbel !!!