Autor Wątek: Okoniówka  (Przeczytany 19309 razy)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Okoniówka
« Odpowiedź #15 dnia: 02.12.2015, 23:48 »
Znajdzie :)
W pracowniach :) Zależy od kasy wszystko, od danej wody, używanych przynęt, preferowanej akcji kija.. Obecnie najdelikatniejszą seryjną okoniówką jest chyba Major Craft Trapara LINK 0.5 do 2 gram c.w. także na mikrojigi będzie miodnie. Co do samego kija w akcji to jest na YT wersja ru.. Co dziwne na ukrainie i dalej na wschód kij jest dostępny.. a u nas nic :( Z Japonii wychodzi około 500-600 zł (przez mefisto) także słabo..
O tu jest z darmową wysyłka
http://www.amazon.com/Major-Craft-TraPara-TPS-562XUL-CATEGORY/dp/B00AQR6B1E
Marcin

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16 dnia: 03.12.2015, 10:08 »
Polecam Konger Paladin Perch!
Nie wiem czy znajdziesz coś lepszego.

Cena trochę przekracza budżet :)

Sam użytkuję do bocznego troka wędkę z serii Milenium i na moje potrzeby, do okazyjnego spinningu, sprawdza się rewelacyjnie.
Tyle, co mogę powiedzieć w kwestii okoniówek :-[

Również myślałem nad tą wędką, zwłaszcza, że cena jest atrakcyjna, gdzieś w internecie czytałem, że kijek fajny ale ma bardzo duże przesztywnienie na łączeniu wklejki z resztą blanku, przeszkadza to w jakikolwiek sposób?

Znajdzie :)
W pracowniach :) Zależy od kasy wszystko, od danej wody, używanych przynęt, preferowanej akcji kija..

Myślę, że wędki z pracowni są dla ludzi, którzy dokładnie wiedzą czego chcą i mieli w rękach pare wędek o róznej akcji, długości, cw. itd. Wtedy mozna zbudować coś pod siebie, oczywiście cena to druga sprawa, w moim przypadku nie chcę inwestować takich kwot.

Dzięki za wszelkie sugestie, przyznam, że mam mały mętlik w głowie, ale jest kilka typów, teraz muszę znaleźć dane modele w sklepach i pomacać na żywo :)

Pozdrawiam

Offline RubikS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
    • fb.com/rubiksfishing
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 15.12.2015, 17:23 »
Mając tą Traparę w ręku prosiłbym Boga, żeby nic większego jak 20cm się nie uwiesiło ;D Jak dla mnie przerost formy nad treścią.
fb.com/rubiksfishing

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #18 dnia: 15.12.2015, 17:31 »
Mając tą Traparę w ręku prosiłbym Boga, żeby nic większego jak 20cm się nie uwiesiło ;D Jak dla mnie przerost formy nad treścią.
Zawsze to jakiś dodatkowy zastrzyk adrenaliny :D

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #19 dnia: 28.12.2015, 18:14 »
Hej! Nie chcąc tworzyć kolejnego tematu postanowiłem się podczepić do tego :) Planuję zakup kijeczka pod okonie. Głownie marzy mi się jakaś elegancka wklejaneczka od Daiwy lub Shimano. Wydawać kokosów nie zamierzam, bo w roku spinninguję sporadycznie. Znalazłem na necie takiego kijka jak Daiwa Silver Creek UL Spin 3-14g, ale wiem o nim tylko tyle ile jest w opisie. Koszt takiego kija waha się od 210 zł do 260 zł. w zależności od długości kija. Także jeśli ktoś posiada jakieś dodatkowe informacje na temat tego kijka, będą mile widziane :)
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline Festusus

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 02.02.2016, 16:49 »
Łowiłem do tej pory na ciężko 15-40g. Ale mnie podkusiło, żeby połowić finezyjnie np. okonki. Nadarza się dobra okazja, bo we Wrocławiu powstało łowisko "no kill" na Odrze. Chciałbym poprosić Was o poradę, czy do metody bocznego troka nada się wędka Mikado Nihonto Ultralight Spin 9g ?

Mam jeszcze na oku Jaxon Silver Shadow Jig Spin 210 cm, 1-9 g z wklejaną szczytówką. Podkreślam, że są to wersje niskobudżetowe, żeby sprawdzić czy mi się spodoba boczny trok :)
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #21 dnia: 02.02.2016, 18:14 »
Koledzy, jeśli chcecie kijki dobre i tanie, to... nie zapominajcie o dawnych szefach wszystkich szefów klasyki okoniowej ;) Mam na myśli dwie wklejanki Mikado, które aktualnie są wręcz nieprzyzwoicie tanie (kiedyś kosztowały sporo). Żal nie kupować. Oto one:

- Mikado Lexus Sapphire (cena około 170 złotych),

- Mikado Diamond (cena około 150 złotych - no wręcz żart, a nie cena).

Kije te występują w różnych długościach, można dobrać coś dla siebie.

Jeśli ktoś nie chce wydawać dużo, a chce mieć sprzęt naprawdę przyzwoity, to bardzo polecam. Piszę to z perspektywy właściciela Tanga 270 (stary model). Zresztą to nie tylko moje zdanie :)

Jacek

Offline MarcinMarcuss

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 20
  • BiG or Small love then All :D
    • Moje Wedkarskie Przygody
« Odpowiedź #22 dnia: 15.03.2016, 20:55 »
Ja pod okonie stosuję wklejankę Kongera Aviatora 260, 2-10 g - na prawdę rewelacyjny kijek godny polecenia.
Korzystaj z życia tak, by na strosc mieć o czym wnukom opowiadać. - by Marcuss

Offline robal

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #23 dnia: 04.06.2016, 16:15 »
Proponuję MHX 871/2 zacny kijek i przyłów większej rybki nie jest mu straszny. ;D kijek warty każdych pieniędzy.

Offline Robert_X

• Ekspert
  • Reputacja: 12
  • Złów i wypuść, urośnie...
« Odpowiedź #24 dnia: 04.06.2016, 17:37 »
Ja pod okonie stosuję wklejankę Kongera Aviatora 260, 2-10 g - na prawdę rewelacyjny kijek godny polecenia.

Mam ten sam kijaszek , jest rewelacyjny , dobrze sobie radzi z większymi przyłowami np Brzana czy Szczupaczek +50 cm , ostatnio ułamała mi się wklejana część szczytówki muszę poszukać tej części składu ....

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #25 dnia: 04.06.2016, 21:21 »
Mikado Inazuma flash perch 240/18
Spokojnie poprowadzisz paprocha na 2gramowej głowce jak i koguta na 10 gramach.

Sprawdzałem tylko i wyłącznie na opadzie ;)
Feeder & spinning

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #26 dnia: 29.06.2016, 00:56 »
Wątek przesunięty do działu Sprzęt.
Pozdrawiam
Mateusz

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 30.06.2016, 08:30 »
To ja polecę w drugą stronę z cenami czyli w dół. Od ponad 3 lat mam kija New Hunter II firmy Globe o c.w. do 18g i długości 2,70m Kijek może nie najlżejszy ale doskonale mi się spisuje i na okonie do bocznego troka jak i poławianie kleni czy jazi spinem na rzece oraz zimowych pstrągów. Cena to około 100-110 zł.

http://pyramide.pl/product.php?id_product=57

Offline rojo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
    • rybkiroberta
« Odpowiedź #28 dnia: 30.06.2016, 09:32 »
Ja mogę polecić kijek mikado sensei feeling 240 cw 2 do 12 g. Służy mi już 2 sezon i jestem z niego bardzo zadowolony. Gdy sam kupowałem okoniówkę miałem na nią budżet 200 zł. Czytałem fora i nie wiedziałem czego chce. Najlepszym rozwiązaniem jest wybrać się do sklepu i macać kijki i ja tak zrobiłem. Efektem tego był mój wybór na kija wydałem 100 zł nie przez chęć zaoszczędzenia lecz tak mi siadł w ręce, że odrazu podjąłem decyzje. Nawet, żona stwierdziła że miało być 200 i żebym kupił lepszy, to jej tłumaczyłem że ten jest lepszy dla mnie. Kijek jest giętki i bardzo czuły każde stuknięcie o dno odrazu czuć na szczytówce.podczas przyłowu szczupaków i sandacza 66 cm czuć było że ma jeszcze trochę mocy w zapasie. Dopiero na karpiu 64 cm podczepionym za brzuch zdałem sobie sprawę że to już ostateczna granica wytrzymałości tego kijka lecz po niecałej godzince holu i ten trafił na mate. Okonie wielkości palca też ładnie czuć na tym kiju.największą dla mne zaletą jest jego waga jest leciutki. Idealnie nadaje się do bocznego troka. Polecam wybrać się do sklepu i macać, może i Ty wymacasz coś co Tobie idealnie spasuje do ręki, bo od firmy i cudownych opisów producentów i testerów bardziej liczą się indywidualne upodobania.
Amur 75 cm, Karp 80 cm, Jesiotr 118 cm, Leszcz 57 cm, Karaś srebrzysty 41 cm, Lin 42 cm, Sandacz 72 cm, Szczupak 90 cm, okoń 41 cm, Boleń 64 cm, Sum 85 cm, Tołpyga 100 cm.
https://www.facebook.com/rybkiroberta/

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 14.11.2017, 21:24 »
Odświeżę trochę wątek bo mnie wzięło znowu na dłubanie okoni...

Mam teraz Mikado NSC X-lite spin 2-7 g z kołowrotkiem Okuma Impact FD 25 i szukam czegoś delikatniejszego do jiggowania na główkach 0,5-1,5 g.

Bardzo dobrze łowi mi się ostatnio gumami Trapera z nowej serii RIP/DROP/TAIL w rozmiarze 50 i 75 mm.

Na oku obecnie mam rzadko spotykany kij Pezon&Michel Redoutable Sting UL 180 cm 0,5-3,5 g. Najdelikatniejsza wykałaczka jaką miałem w ręku, która machana na sucho gnie się prawie pod dolnik :D Coś jak Tapara od Major Craft

Ma ktoś jakieś ciekawe opcje z górnym CW 3-4 g?

Poszukuję jeszcze wyboru plecionki, chciałem Techron 0,03 ale szukam czegoś fluo, macie jakieś propozycje?