Autor Wątek: Elektroniczna baza danych PZW  (Przeczytany 31134 razy)

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Elektroniczna baza danych PZW
« Odpowiedź #75 dnia: 06.01.2016, 11:55 »
„Problem w tym, że 99% z Nas widzi błędy, chce je zmieniać, krytykuje PZW ale nikt nie chce pokazać, że może być inaczej i faktycznie, czynnie się za to zabrać. Kończy się na rozmowie. A mamy możliwości by z tego skorzystać. Kiedyś po raz kolejny już to pisałem. Fajnie się krytykuje dziadków z PZW, ale tak na prawdę ja mimo chęci zmian, nie wziął bym się za prowadzenie koła bo nie mam na to zwyczajnie czasu. Tak więc jest jak jest. I 99% z Nas ma tak samo. Z jednej strony chce zmian ale woli by inni się za to zabrali”.

Mądre i szczere. Wyrazy szacunku.

„Cały czas zachęcam do stawienia się na zebraniu w moim kole i działania, ale działania zorganizowanego i nastawionego na zmiany dla wędkarzy, a nie dla ZG”.

Czyli oficjalne zaproszenie do wspólnego działania. Piękne, super. Pewnie byłbyś takim samym Moim Kolegą, jakich kiedyś miałem i którzy łowią dzisiaj… u św. Piotra. Świetne podejście, ale do Łodzi mi nie po drodze… Ale życzę najlepszego i powodzenia w realizacji celów.
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #76 dnia: 06.01.2016, 13:54 »

Nie zgodze się w kilku kwestiach.

Co do kar, to te są przewidziane w odpowiednich aktach prawnych i odpowiednie organy kierują wnioski o ich wymierzenie, ja do takowych sie nie zaliczam.

Wstąpienie do PZW jest dobrowolne i wiąże się ze zgodą (całkowitego) przestrzegania przepisów dotyczących członka PZW. Jeżeli komuś takie przepisy nie odpowiadają to albo nie wstępuje do organizacji, stara się je zmienić (oczywiście drogą prawną, a nie na własną rękę) lub z niej występuje jeżeli przepisy te są dla niego nieakceptowalne.

Konsekwencje swoich działań (wystąpienie z PZW) każdy chyba potrafi przewidzieć i skalkulować co chce zrobić i w czym uczestniczyć. Jeżeli ja miałbym bliżej super łowisko komercyjne typu No Kill to kalkulacja byłaby prosta. Do PZW nie wpłacił bym ani grosza. Musiałbym natomiast przestrzegać regulaminu tegoż łowiska, bo jak nie to by mi podziękowano bez żalu, a na moje miejsce wskoczył by kto inny.

Przykład z autem dotyczył aspektu przestrzegania prawa po podpisaniu swoistego kontraktu jakim jest Prawo Jazdy. Pomimo tego, że niektóre zapisy Prawa o Ruchu Drogowym są (w moim mniemaniu) złe i mnie nie odpowiadają to zgodziłem sie na ich przestrzeganie odbierając Prawo Jazdy i korzystając z dróg publicznych. Oczywiście, że w praktyce tego nie robię.

Mówienie natomiast, że te ograniczenia wynikające z np. Ustawy o Ruchu Drogowym są ograniczaniem wolności osobistych jest błędne bo jak sam zauważyłeś nie przestrzeganie ich jest stwarzaniem zagrożenia. Podobnie z rejestrami połowów. Kogo obchodzi, że mnie sie nie chce. Nie chcesz, nie wypełniaj. Stwórz własną organizację w której to będzie dozwolone ale póki jesteś w PZW masz taki obowiązek. Koniec kropka.

Musimy żyć w ramach prawa bo bez niego rządziła by siła, przemoc i pieniądze. Czy tego byśmy chcieli?

Nie wydaje mi się.

Mój Szanowny Imienniku.
Pesymistycznie podchodzisz do zmian (i pewnie masz rację). W pierwszym rzędzie, my jako społeczeństwo, czy wędkarze jak w tym przypadku, musimy zacząć odróżniać prawo (które przestrzegamy bezwzględnie), od tego, co tyko wygląda na prawo, ale nim nie jest (na tym żerują wszelkiej maści obłudnicy jeśli nie przestępcy). Czyli zmiany muszą iść „od dołu”. Nie trzeba narzekać, tylko uświadamiać innych i czynnie się przeciwstawiać.

Po drugie, jestem świadomy, że Zarząd Główny PZW niewiele może mimo swoich szczerych chęci niektórych jego członków. Pewne rozwiązania muszą oprzeć się o system, o ustawy, które w gestii ich formy kompetencje posiada jedynie panujący rząd. Nie są to więc takie proste sprawy na jakie wyglądają.
Ale, trzeba zmusić rząd by przyjrzał się problemowi i zaczął działać. Ja nie mam kompetencji, by rozmawiać z rządem, ale są osoby do tego przez nas powołane. Panowie i Panie, ruszyć dup*ska…

Cały czas zachęcam do stawienia się na zebraniu w moim kole i działania, ale działania zorganizowanego i nastawionego na zmiany dla wędkarzy, a nie dla ZG.

Ja nie mówię o tym, że wstąpienie jest dobrowolne. Mówię o tym, że gdyby złożyć wniosek dotyczący nieprzestrzegania Statutu zostało by może 10 % wędkarzy w PZW. Pytam raz jeszcze - złożyłeś wniosek kiedyś o usunięcie z PZW tych nie przestrzegają Statutu?
Jak na zebraniu w kole powiedziałem kiedyś, że owszem przyjdę popracować na rzecz koła o ile władze okręgu wykażą, że też działają czasem w ramach tzw czynu to jakiś magik z PZW koniecznie chciał mnie wykluczyć ze związku bo ponoć działam na szkodę...

Czas, Koledzy tylko czas załatwi pewne kwestie. W tej chwili szkoda kopii kruszyć.
JK

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #77 dnia: 06.01.2016, 14:19 »
Wyobraź sobie Lucjanie, że jesteś właścicielem PZW. Czy pozwolił byś na to, by końcowe rejestry szły do kosza? Czy pozwoliłbyś na to, by wcześniej okraść wędkarzy mandatami? Jak byś się z tym czuł? Rozumiesz moje rozgoryczenie tym faktem, że tak właśnie jest?

Mirek, ale to oznacza, że PZW nie wypełnia wymogu narzucanego przez państwo. To jest jeszcze gorsze, bo wymaga się czegoś od wędkarzy, a samemu nie robi z tym nic (władze okręgu). To się powinno piętnować i na bezczelnego zgłosić do RZGW.

Ale pomyślmy. To, że mamy operaty, zarybienia na danym poziomie, rejestry - to jedna rzecz. Dlaczego jednak skoro to nie działa, nie chce się tego zmienić? Przecież ZG PZW z palcem w nosie mógłby złożyć wniosek o prawne zmiany, przygotowany przez fachowców. Mógłby tak zadziałać, że prawo dopasowano by do rzeczywistości. Dlaczego jednak tego nie robią? Dlaczego nie złożono żadnego projektu, który przewidywałby wędkarskie wykorzystanie wody. Możliwość zrobienia łowiska 'no kill', zarybionego mocniej. Dlaczego wody ma się dostosowywać do idiotycznych standardów, skoro z nich korzystają tylko wędkarze? Rybactwo odchodzi do lamusa, gdyby nie lewizna dzięki której działają, połowa spółek może zamykać działalność. Po co nam ryby słodkowodne w sklepach? Dlaczego nie zastąpić szczupaka pstragiem, sprzedawać karpia cały rok... Niech zacznie się hodować ryby na wielką skalę, niech wędkarze mają swoje wody, a rybacy/hodowcy swoje. Jak trzeba będzie odłowić drobnicę to spokojna głowa, koło opiekujące się jeziorem da sobie radę, okręg dopomoże...

Po co w ogóle system operatowo/zarybieniowy, który nie działa? Zarybia się za mało, odławia za dużo. Dlaczego nikt tego nie chce zmienić?

Kolejna rzecz z rejestrami, któa denerwuje mnie najbardziej. 80% wędkarzy nie wie tak naprawdę do czego rejestry służą i po co są. Dla wielu to biurokracja i wymysł PZW, natomiast w rzeczywistości jest to wymóg państwa, które chce mieć pewność, że dzierżawca będzie dbało wodę, nie okradnie jej z ryb. Dlaczego zakute łby z ZG nie potrafią wytłumaczyć tego wędkarzom, tego nie wiem. Nawet ludzie w okręgach, jak pisze MIrek, nie widzą słuszności zbierania takich rejestrów? Po co więc takie szopki?

Czy pozwolił byś na to, by końcowe rejestry szły do kosza? Czy pozwoliłbyś na to, by wcześniej okraść wędkarzy mandatami?

Zależy kto karze. PSR jest państwową instytucją, i w nosie powinni mieć co ktoś myśłi o rejestrach. Oni właśnie muszą pilnować aby ich wypełniano. Strażnicy Z SSRu to już trochę inna para kaloszy. Bo jeżeli każą wypełniać rejestr który później wyrzucany jest do kosza, to już lekka hipokryzja i niekonsekwencja.
Lucjan

Offline mirgag

• Ekspert
  • Mirosław
« Odpowiedź #78 dnia: 06.01.2016, 16:13 »
I właśnie tak Lucjanie. I właśnie tak. Wymaga się (właściwie nie, bo wymagać to można zaangażowania na rzecz swojej wędkarskiej społeczności jakiegoś zaangażowania choćby sprzątania brzegów i jest to w porządku, choć nieprzymusowe), ale tutaj żąda się pod odpowiedzialnością karną rzeczy, na które nie ma zgody (na przykład mojej) i nic w zamian nie daje.
I co najbardziej mnie denerwuje, to to, że do popełniania przestępstw używa się tzw. prawa, albo czegoś, co wygląda jak prawo. Prawo jest narzędziem przestępstw. To dopiero perfidia...
Mirosław

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #79 dnia: 14.01.2016, 07:35 »
Tak patrzę na ten druczek dotyczący tej elektronicznej bazy. Jako jeden z punktów jest numer legitymacji PZW. Ja w tym miejscu mam wpisane "-"
Też tak macie, czy są jakieś numery? (mówię o legitymacji PZW - macie numer czy nic?)
Grzegorz

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #80 dnia: 14.01.2016, 08:36 »
Dokładnie pod napisem ''Legitymacja członkowska '' mam  numer .

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #81 dnia: 14.01.2016, 08:48 »
Dokładnie pod napisem ''Legitymacja członkowska '' mam  numer .

Ja nie mam numeru tylko " - "

:o
Grzegorz

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #82 dnia: 14.01.2016, 08:53 »
Spokojnie , teraz Ci nadadzą  :)

Offline mirgag

• Ekspert
  • Mirosław
« Odpowiedź #83 dnia: 14.01.2016, 09:43 »
Na stronie ZG PZW mamy lakoniczne uzasadnienie dotyczące baz danych, cytuję: (…) „W związku z tym została opracowywana i zatwierdzona przez Zarząd Główny ankieta podstawowych danych osobowych – Karta Ewidencyjna Wędkarza, którą członkowie PZW wykupujący znaki na rok 2016, zobowiązani będą wypełnić i złożyć u Skarbnika. Umożliwi to uaktualnienie posiadanych kartotek członków PZW oraz zgodnie z wymogami ustawowymi pozwoli to okręgom na utworzenie baz danych”.

Moje pytania brzmią:
1.   Do czego jestem zobowiązany i na podstawie czego?
2.   Jeśli jestem „zobowiązany”, to czemu muszę wyrazić zgodę na udostępnienie moich danych w celach marketingowych? (patrz KEW p. 11 pt. Oświadczenie - Niniejszym wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Polski Związek Wędkarski danych osobowych podanych przeze mnie w niniejszej Karcie Ewidencyjnej oraz innych dokumentach rejestracyjnych dla celów prowadzenia rejestru PZW.). Ja się nie zgadzam na umieszczanie mnie „w innych dokumentach”, których nie znam i nie mam wpływu na ich treść.
3.   Jakież to wymogi ustawowe zmuszają ZG PZW do sporządzenia bazy? Poważna instytucja podaje podstawę prawną, niepoważna leci w ch*ja.
4.   Bazy danych wypływają z banków, instytucji rządowych, jak zapewni mi ZG PZW ochronę moich danych? Baza z 600 k osób, to można zarobić ładne pieniądze…
5.   ZG PZW pisze: „Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych, nakłada na Polski Związek Wędkarski, jako administratora danych osobowych, obowiązek zastosowania środków technicznych i organizacyjnych zapewniających ochronę przetwarzanych danych osobowych członków PZW. Takie działanie wymaga min. uzyskania „oświadczenia-zgody” na przetwarzanie danych osobowych”. Czy ZG PZW wie i rozumie, co to jest „środek techniczny”? I co ma pipa do wiatraka?
Mirosław

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #84 dnia: 14.01.2016, 09:47 »
Mirku, wydaje mi się, że PZW nie tłumaczy nigdzie, po co są rejestry, bo od ich wypełniania zależy wielkość zarybienia. Resztę łatwo sobie dopowiedzieć.
Bo fakt, że tak oczywista rzecz nigdy nie została wyjaśniona, choćby jednym zdaniem w rejestrze, to nie jest przeoczenie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #85 dnia: 14.01.2016, 11:55 »
Ja właśnie byłem zrobić opłaty na Okręg Gorzów. Wypełniłem ten druczek ręcznie. A z kieszeni ubyło mi 225 zyla. Jak tylko lód zejdzie to choć na bacik wyskoczę.
Arek

Offline tankista34

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #86 dnia: 14.01.2016, 12:44 »
Witam ;) Panowie jestem również sceptycznie nastawiony na projekt który narzuca PZW , ale po jego przeczytaniu jakie dane trzeba podać to nie widzę problemu aby udostępnić te dane PZW , ponieważ te dane to i tak oni mają , w każdym bądź razie na pewno ma   dane koło w którym jestem .
Wracając do sedna  na stronie PZW jest napisane jakie dane wymagane sa przy rejestracji :
1-Imię i nazwisko - nie ma problemu podaje to co w karcie
2-adres email - jak kto chce
3-nazwa  i nr koła -jest w karcie
4-nr karty - jest w karcie
5 -nr legitymacji - jest w legitymacji
6- adres zamieszkania - każdy może podać jaki chce, ja po wyrobieniu karty adres zmieniałem trzy razy a w karcie mam cały czas ten pierwszy ,( tu nie widzę problemu podać że mieszkam pod mostem w chwili obecnej )
7-pełnione funkcje - jest w kole
8-odznaczenia - wie skarbnik i jego broszką jest aby to wpisać w legitymacje
9- oświadczenie jest jednoznacznie- rejestr jest  prowadzony w celach ewidencji i  w dokumentach  rejestracyjnych - znaczy to iż jeżeli  PZW moje dane wykorzysta w inny sposób to można ich pociągnąć do odpowiedzialności karnej .
To tyle :)
Pozdrawiam kolegów ;)
Wiadomo bowiem, żeby ukraść milion, trzeba z forsy podatników wydać kilka lub kilkanaście razy więcej na jakiegoś słomianego Misia. A im ten Miś jest droższy, to...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #87 dnia: 14.01.2016, 13:40 »
Mirek ma sporo racji... Ja teraz rozumiem jedno. ZG PZW nie potrafi umiejętnie zarządzać związkiem. Podstawowa rzecz to przekonać ludzi do pewnych rzeczy, bez narzucania 'siłowego'. Fajnie jeżeli przygotowywanoby grunt pod takie akcje, obficie tłumacząc wędkarzom jak na tym skorzystają. Tego nie ma, w oświadczeniu są lakoniczne wzmianki o korzyściach 'w przyszłości'. Tak  jak Mosteque pisze - oni nie tłumaczą rzeczy tak jak powinni. Jeżeli ktoś napisałby kilka mieisięcy temu, że rusza program 'komputeryzacji' w PZW, przez co możliwe będa opłaty dokonywane przez internet, opłaty dodatkowe za łowiska, dopłaty za wody w innych okręgach i tak dalej, ludzie by się pchali aby wypełniać takie wnioski. A tak niechętni są i wędkarze, częściowo na pewno i ludzie w kołach, pojawia się nieufność, bo nikt nie powiedział, że bazę się tworzy tylko i wyłącznie dla celów związku, być może chodzi tez o handel tymi danymi.

Wiem, ktoś powie mi, że znowu oskarżam i wysnuwam zbyt pochopne wnioski. Ale ludzie z wierchuszki PZW nie raz dali się poznać z 'pewnej' strony, więc podejrzenia są jak najbardziej normalne. Szkoda, że nie umieją rozmawiać z wędkarzami. Zobaczcie jak wielu jest nieufnych do związku, ilu niezadowolonych. 

Przypomina mi się scena z 'Chłopaki nie płaczą', jak profesor szkoły wyższej mówi do drugiego ' taka pobłażliwość wobec studentów jest niedopuszczalna! Gotowi będą pomyśleć, że my tu jesteśmy dla nich!'...

To jest duży problem właśnie. Kto tu jest dla kogo? Tylko nie mówcie mi abym poszedł na zebranie :D
Lucjan

Offline mirgag

• Ekspert
  • Mirosław
« Odpowiedź #88 dnia: 22.01.2016, 08:42 »
Mocno przemyślałem temat bez emocji i oto wnioski:
Polityka bezpieczeństwa jest zbiorem reguł oraz zasad określających zasady przetwarzania danych osobowych, a także warunki związane z zabezpieczeniem danych osobowych. Każdy administrator (tutaj zarząd PZW) musi posiadać odpowiednią politykę bezpieczeństwa, niezależnie czy przetwarzanie danych osobowych odbywa się w systemach informatycznych czy też w formie tradycyjnej tj. dokumentów.

Komplet dokumentów związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych powinien zawierać:
•   Instrukcję postępowania w sytuacji naruszenia ochrony danych osobowych - załącznik do Polityki bezpieczeństwa
•   Instrukcję zarządzania Systemem informatycznym służącym do przetwarzania danych osobowych - załącznik do Polityki bezpieczeństwa   
•   Obowiązki pracownicze osób zatrudnionych przy przetwarzaniu danych osobowych wynikające z potrzeby zapewnienia ochrony danych osobowych - załącznik do Polityki bezpieczeństwa   
•   Opis struktury zbiorów danych osobowych wskazujących zawartość poszczególnych pól informacyjnych i powiązania między nimi - załącznik do Polityki bezpieczeństwa   
•   Politykę bezpieczeństwa   
•   Raport z naruszenia bezpieczeństwa systemu informatycznego - załącznik do Polityki bezpieczeństwa   
•   Sposób przepływu danych pomiędzy poszczególnymi systemami - załącznik do Polityki bezpieczeństwa   
•   Upoważnienie do przetwarzania danych osobowych - załącznik do Polityki bezpieczeństwa   
•   Wykaz osób, które zostały zapoznane z Polityką bezpieczeństwa - załącznik do Polityki bezpieczeństwa   
•   Wykaz pomieszczeń, w których przetwarzane są dane osobowe i ich zabezpieczeń - załącznik do polityki bezpieczeństwa   
•   Wykaz zbiorów danych osobowych wraz ze wskazaniem programów zastosowanych do przetwarzania tych danych - załącznik do Polityki bezpieczeństwa   
•   Zasady korzystania z komputerów przenośnych, na których przetwarzane są dane osobowe - załącznik do Polityki bezpieczeństwa

Przecież sekretarz w PZW nie jest zatrudniony na umowę o pracę, więc też nie jest odpowiedzialny za ochronę danych osobowych ani materialnie, ani prawnie.

Co ci mile nam panujący nam wystrugali? Ch*uja z marchewki?
Mirosław

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #89 dnia: 22.01.2016, 09:24 »
Mirek, a może jeszcze jeden dokument związany z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych przez PZW to jest wykaz osób które  posiadają poświadczenie bezpieczeństwa w zakresie administrowania i przetwarzania danych osobowych wydany przez osobę upoważnioną przez GIODO . Z tego co pamiętam to po każdym szkoleniu osoba która  w nim uczestnicząca powinna taki dokument otrzymać. Chociaz taki dokument nie uchroni przed wyciekiem danych poza PZW.