Autor Wątek: Długotrwałe nęcenie  (Przeczytany 16400 razy)

Offline picker92

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Długotrwałe nęcenie
« Odpowiedź #30 dnia: 18.02.2019, 19:26 »
Witam. Jak myślicie? Czy jest sens już zaczynać nęcenie kukurydzą/pszenicą na rzece? Można już liczyć na jakieś efekty, czy woda jest jeszcze za zimna na jakiekolwiek żerowanie ryb?

Offline tata1959

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 18.02.2019, 20:26 »
Myślę, że wyznacznikiem do rozpoczęcia nęcenia jest obserwacja czy na wodzie zaczął się ruch.
Próbowałem przez 2 lata z rzędu nęcić od początku marca niezależnie od tego jaki akurat był rok i efektów nie było.
Bywało za to tak, że w II połowie lutego na małej rzeczce karasie wchodziły w zanętę jak jakieś głupie.
Obserwuj wiec wodę i zaczynaj nieśmiało nęcić jak rybki wykażą widoczną aktywność.
Nie od rzeczy będzie zastosować drobniejsze frakcje i z użyciem zanęt pochodzenia zwierzęcego.
Najważniejsza jest jednak obserwacja wody i aktywności w niej.
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Offline frank_lucas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #32 dnia: 18.02.2019, 21:04 »
Kwestia, żeby też dopasować ilość wrzucanej zanęty do potrzeb ryb w niej będących. Jak duża ilość zanęty "skiśnie" w wodzie to wynik będzie odwrotny do zamierzonego.

Offline mikimajki

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 18.02.2019, 22:29 »
Kwestia, żeby też dopasować ilość wrzucanej zanęty do potrzeb ryb w niej będących. Jak duża ilość zanęty "skiśnie" w wodzie to wynik będzie odwrotny do zamierzonego.

100% racji :thumbup:

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #34 dnia: 19.02.2019, 12:30 »
Witam. Jak myślicie ? Czy jest sens już zaczynać nęcenie kukurydzą/pszenicą na rzecze ? Można już liczyć na jakieś efekty,czy woda jest jeszcze za zimna na jakiekolwiek żerowanie ryb ?
Wszystkie powyższe teoretyczne porady są bardzo dobre, a ja odpowem na na Twoje pytanie.
Tak warto nęcić na rzece - na co i czym:
1. O żadnej porze roku nie złowisz planowo, dużych płoci w takich ilościach jak w zimie - listopad do marca to najlepsze miesiące, żeby regularnie i planowo łowić duże płocie (okazy) - pszenica.
2. Jazie i klenie, w zależności od pogody, zaczynam nęcić w połowie lutego - jeśli tylko nie ma lodu to ładuje do wody groch.
Marzec to wg mnie najlepszy miesiąc na Jazia - musisz już mieć łowiska gotowe. Ja już na Jazie nęcę tydzień, w ND złowiłem 2 sztuki co prawda małe ale już są.

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #35 dnia: 19.02.2019, 19:02 »
Ale najpierw szukasz ryb a potem je nęcisz, czy nęcisz miejscówkę żeby ryby tam ściągnąć?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk