Autor Wątek: Feeder - od czego zacząć?  (Przeczytany 29566 razy)

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Feeder - od czego zacząć?
« dnia: 27.12.2015, 14:50 »
Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów! Dotarłem do tego forum dzięki filmikom Luka - świetna sprawa! Pozdrawiam Cię serdecznie!
Do rzeczy.
Jestem amatorskim wędkarzem. Wędkarstwo to moje hobby i sposób na odpoczynek. Do tej pory wędkowałem przy użycia spławika i koszyka z sygnalizatorem brań. Od przyszłego sezonu postanowiłem zgłębić tajniki Feedera oraz powędkować na Method Feeder. Jako, że jestem zielony jeśli chodzi o sprzęt "na początek" proszę Was o pomoc.
Jakiej wędki użyć? Będę wędkował na dwóch bardzo różnych jeziorach. Pierwsze głębokie, ze stromymi spadami i przeważnie twardym dnie. Głębokość to około 5-6 m. W odległości od brzegu około 30-40 m. Drugie natomiast to płytkie, muliste jezioro. Tam też chcę lokować zestaw bliżej brzegu, przy grążelach i innej roślinności na głębokości 1-2 m. W tych dwóch przypadkach zapewne będę musiał inaczej wiązać zestaw do methody. Nie wiem jednak jakich podajników użyć, jaka gramatura i wielkość. Idąc dalej tym tropem, jaki ciężar wyrzutu wędziska? Jaka długość? Feeder, czy Picker? Pytania się mnożą, a na odnalezienie wszystkich odpowiedzi czasami brakuje czasu.
Oglądam niekiedy poradniki wędkarskie, które rzekomo mówią o wszystkim. Jednak mam wrażenie, że czasami nie są stworzone do mazurskich realiów PZW. Mianowicie - wiadomo, że w Polskich jeziorach ciężko grubą rybę, bo jej po prostu dużo nie ma. Często odławiana jest przez rybaków siatami, przez wędkarzy gdyż wypuszczanie ryb jest bardzo niemodne na jeziorach na których ja łowię no i do tego dochodzą kłusole z prądem i siatami. W takim wypadku często musimy zadowolić się mniejszą rybą. No i właśnie jak to jest z Methodą i ogólnie Feederem, kiedy w większości nie mamy do czynienia z kilku kilogramowymi linami, leszczami, karasiami czy dorodnymi płociami? Gdzie brania są pewne i widoczne. Jak to jest z drobną rybą, którą też daje dużo radości, rzecz jasna, a bierze delikatnie? Czy drgająca szczytówka daje radę (jak PiS :D), czy jest skuteczna?

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Feeder - od czego zacząć?
« Odpowiedź #1 dnia: 27.12.2015, 14:59 »
Witaj na forum lepiej nie mogłeś kolego trafić :thumbup:. Wędkuje już trochę ale odkąd jestem na tym forum zdecydowanie poprawiły mi się wyniki nad wodą.  Pozdrawiam

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 27.12.2015, 15:07 »
Witaj! Drgająca szczytówka jest bardzo skuteczna, dla mnie skuteczniejsza od spławika, widać każde skubnięcie przy odpowiednim zestawie. Co do wody to na pierwsze jezioro, to 5-6 m nie nastawial bym się na metodę, raczej zostawił bym koszyk. Zanęta/pelet wypadnie z podajnika zanim doleci do dna, chyba że użyjesz siatki PVA, której Luk też używa w kilku ostatnich filmach. Mimo wszystko na to jeziorko polecam koszyk,który też wg mnie jest lepszy na małe rybki. Metoda jest przystosowana do większych ryb, większych przynęt i mniejszych głębokości, jak na jeziorku nr 2 :) jeśli jest tam sporo mułu to podajnik najmniejszy, czyli 10-15 g, jeśli nie koszyk bez obciążenia..(na mulistym dnie podajnik może nie układać się jak trzeba i przynęta może trafiać pod koszyk) Polecam podajniki z Drennana lub Prestona. W przyszłym roku podobno mikado ma robić linie do methody, może będą fajne a na pewno tańsze. Do takich odległości jak piszesz wybrałbym picker ok 3 m, ew feeder 3.30, ale delikatny tak do 60-70 g. Krótszą wędka szybciej i łatwiej holuje się rybę. Chyba że jak mówisz brzegi są zarośnięte lub strome, wtedy dłuższa wędka może być lepsza. Jak już mówiłem do małych rybek lepszy jest standardowy koszyk i robaki.

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.12.2015, 15:11 »
Witaj,
moja propozycja jest taka
 Poczytaj przyjdą pytania
 zadaj
 na pewno otrzymasz dobrą i wyczerpującą odpowiedż :)
Staś
Klasyczny Feeder

Offline David89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 27.12.2015, 16:50 »
Witaj. Kolego jeśli potrzebujesz jednej wędki to ja bym Ci proponował coś takiego http://skleptrabucco.pl/trabucco-selektor-xs-multi-feeder-330-360-m-75g/ . Kij wybrałem dla przykładu ja mam taki i jestem zadowolony. Kije typu multi tip maja dopałke. Jeśli chcesz na bliższej odległości to zdejmujesz dopałke;) Tylko jeśli Ty chcesz łowić 30-40 m od brzegu to poszukaj wędki 3m - 3,3m i wystarczy na twoje jeziora i na taka odległość na jakiej chcesz łowić ;) Podajniki ja używam z drennana( nie narzekam) ale podobno preston ma lepsza formę i w tym roku mam zamiar wytestowac prestona ;)

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27.12.2015, 17:50 »
Ale szybka odpowiedź i od razu konkrety! :)

Dawid zaproponowałeś mi wędzisko za 315 zł. A co myślicie jednak o tańszym sprzęcie.Powiedzmy za 180-200 zł. Czym one się różnią? Nie ukrywam, że szukam czegoś niedrogiego. Bo poza wędziskiem czeka mnie jeszcze kupno wielu innych rzeczy. Jest grudzień więc mam kika miesięcy na to, ale nie chcę by mnie moja Żabcia z domu wygoniła :).  Przez te miesiące skompletuje pellety, zanęty, ziarna, szereg koszyków, ze dwa zestawy do metody. Wiadomo - kołowrotek i rozsądna żyłka. To jest kupa kasy jak dla hydraulika hehe. A właśnie! czym zastąpić drogi statyw - stelaż na wędzisko? Mocowanie wędki nad wodą przy feederze powinno być bardzo solidne, powinno też pozwolić na komfortowe łowienie, ale nie kupię póki co czegoś za 300-400 zł. Co w tym wypadku zrobić?
A teraz technika... czy metodę, koszyk z resztą też powinno wiązać się na sztywno, czy przelotowo? Widziałem różne sposoby montowania koszyka, nawet na tym forum. Co według Was jest najskuteczniejsze na początku. Ja zawsze monotwałem koszyk bez dociążenia na rurce antysplontaniowej, przelotowo. Do tego różne długości przyponu. Pewnie wiele razy robiłem coś źle (zanęta, zły koszyk) bo kiepskie miałem rezultaty.

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 27.12.2015, 17:57 »
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2764.0 ;)

Dawid

Offline zacier

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #7 dnia: 27.12.2015, 18:16 »
Wystarczą Ci w zupełności zwykłe podpórki w ilości 4 sztuk (jeżeli chcesz mieć 2 wędki) ;D

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 27.12.2015, 18:18 »
Myślę że hydraulik powinien sobie poradzić z rodpodem :D

Dawid

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 27.12.2015, 18:20 »
A właśnie! czym zastąpić drogi statyw - stelaż na wędzisko? Mocowanie wędki nad wodą przy feederze powinno być bardzo solidne, powinno też pozwolić na komfortowe łowienie, ale nie kupię póki co czegoś za 300-400zł. Co w tym wypadku zrobić?
Jaki stojak? :)  Jeśli masz fotel wędkarski, to możesz kupić ramię np. Caperlana za ok. 80zł (sam chyba takie kupię), możesz też kupić ramię, którę wbija sie w ziemie (wiem, że ktoś z forum używa, może "sypnie" linkiem? ;) ), a kolejną opcją są podpórki z odpowiednimi nasadkami "feederowymi" :D
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 27.12.2015, 21:02 »
Kolego zacznij zakupy od podstaw ,feederek ,kołowrotek ,żyłka,jedna podpórka,foremka i podajnik dowolnej firmy,kup pellet 2 mm i drobną zanętę.Zabierz to razem z krzesełkiem i idz nad wodę sprawdzić czy ta metoda jest skuteczna w twoim łowisku ,czy tobie podpasuje ta zabawa.Bo  obkupisz się sprzętami wydasz kasę i będzie leżało w kącie,a wtedy cię Żabcia wyrzuci ;D
Staś
Klasyczny Feeder

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 27.12.2015, 21:17 »
To mam zamiar zrobić. Czyli zacząć od podstaw, a żeby się nie zrazic chce wiedzieć od czego zacząć żeby nie popełniać błędów od samego początku. Stąd moje pytania. Lubię się przygotować i wiedzieć, ze coś jest do tego a coś do czegoś innego. Uwielbiam wedkowac i nie zniechece się z pewnością. A korzystając z okazji, że mamy grudzień próbuje uzupełnić wiadomości i nauczyć się czegoś nowego ;)

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #12 dnia: 27.12.2015, 21:40 »
Witaj.

Tutaj masz temat rzekę jeżeli chodzi o zestawy.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2764.msg72087#msg72087

Co do kołowrotka to podstawową sprawą jest dobry hamulec i jego regulacja.

Jeżeli w miarę budżetowy i dobry to popatrz na Ryobi, jeżeli coś droższego to Daiwa Team Match, Winner, Shimano Aero.

Wędka to znów temat indywidualny. Jak lubisz łowić? Akcja miękka, paraboliczna czy szybka szczytowa.

Do methody, raczej kije wolniejsze np Daiwa Windcast Picker 270/30, Daiwa Laguna.

Musisz czegoś spróbować żeby wiedzieć co lubisz. Na sucho ciężko podpasować w czyjeś gusta.

Może pogadaj z wędkarzami nad wodą, popatrz czym łowią, potrzymaj jakieś kije w sklepie, a kiedy będziesz już miał zawężone pole wyboru przedstaw je i pewnie ktoś, coś sensownego doradzi bo wybór sprzętu jest olbrzymi.

Popatrz na materiały Luk`a jak zrobić zanętę do methody, jakie przynęty najczęściej sie sprawdzają o danej porze roku (choć to nie reguła).

Ja tak zaczynałem i czasami teraz złowię rybkę.

Powodzenia.

Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 27.12.2015, 22:24 »
Dzięki za kolejne porady! W wolny dzień przejdę się do wędkarskiego sklepu i sam to wszystko ocenie. Póki co budżet ograniczony więc będziemy kombinowac. Myślę, że pokusze się o kupno lepszego kija, kosztem kołowrotka. Z czasem jednak jeśli wszystko się sprawdzi w praktyce, będziemy opcjonalnie ulepszać zestaw dla lepszej zabawy ;)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 28.12.2015, 01:06 »
Na ten większy i głębszy akwen wybrał bym kij 360 cm i ok. 80-100 cw. Głębokość jest spora ,więc i podajniki cięższe a i może przyjdzie chęć dalej rzucić. Na płytsze jeziorko Piker 2,7-3.0 m. do 40 g.
http://allegro.pl/mikado-ultraviolet-feeder-360-90-gratisy-i5836066116.html   
http://allegro.pl/mikado-black-draft-picker-270-do-40g-i5693950146.html   
Arek