Autor Wątek: Kołowrotki DAM Quick Calyber FS & Calyber FD - wolny bieg, metalowa obudowa  (Przeczytany 44669 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Ja kilka razy się spotkałem ,że z fabrycznym smarem coś było "nie tak". Raz strasznie to rozrzedzone jakieś takie,a w 2-3 przypadkach ciut za gęste,jakieś takie twardawe,żelowate.
Nie znaczy to też,że smar się "zestarzał".
Może natomiast znaczyć,że producent tam jakiegoś strasznego dziadostwa napchał,zresztą wiemy,że producenci są do tego zdolni. Skoro są też zdolni do 2 kropelek olejku i kapeczki smaru w całkiem nowym kołowrotku.
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Warunki na magazynach są różne, zarówno ja jak i Wonski podaliśmy jeszcze kwestie temperatury.
Do tego się jakoś nie odniosłeś, wiesz że shimano produkcji na rynek japoński wysiada łożysko oporowe przy temperaturach bliskich 0 stopni?
A w polskich magazynach zbyt rewelacyjnych warunków nie masz.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
Sławek sam wiesz kołowrotek to nie kombajn (chociaż na kombajnach się nie znam).
To dość delikatne narzędzie. Zwłaszcza teraźniejsze plastikowe produkcje.

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Chyba nikt nie magazynuje kołowrotków w chłodni, młynach czy w fabryce cementu.
Nic nie ma prawa się stać ze smarem w normalnych warunkach.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
Czy cement czy serki Danio czy worki na trupy często trafia wszystko do jednego magazynu. W którym w lato jest z 50 stopni bo to blaszana buda. A w zimę jest poniżej zera i się akumulatory z wózków ważące z 100 kg wyciąga do kanciapy z włączona fareklą.

Taki wózek.
Realia Podlasia tak zwanej polski b. Magazyn to moja pierwsza praca ;)

Offline Wonski81

• Ekspert
Dobra, już starczy "śmiecenia" :P

Prawda taka ,że kto wyczulony,ten do nowego kołowrotka zajrzy - bo różne "atrakcje" można tam zobaczyć.

Calyber FS (z racji niskiej ceny) może być leżakiem magazynowym i warto chociażby go otworzyć,niekoniecznie ingerować.
Jak pisałem, w 3 sztukach,które miałem w swych rękach,wnętrze było w porządku.
Czesiek

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
Hej,
mam zamiar kupić nowego pickera ok 3m, ok 40 g. wyrzutu . Do tego chciałbym zakupić nowy kołowrotek i tak się zastanawiam, czy ten by się nadał?  Zastanawiam się nad nim z powodu jego wykonania i bardzo ciekawej i zachęcającej recenzji

Ehhhh gdyby miał płytszą szpulę...
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć co daje bardziej płytka szpula ?

Przepraszam za pytania, ale jestem żółtodziobem i zbieram wiedzie.
Mateusz "Majcher"

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
Hej,
mam zamiar kupić nowego pickera ok 3m, ok 40 g. wyrzutu . Do tego chciałbym zakupić nowy kołowrotek i tak się zastanawiam, czy ten by się nadał?  Zastanawiam się nad nim z powodu jego wykonania i bardzo ciekawej i zachęcającej recenzji

Ehhhh gdyby miał płytszą szpulę...
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć co daje bardziej płytka szpula ?

Przepraszam za pytania, ale jestem żółtodziobem i zbieram wiedzie.

Wg mnie szeroka szpula jest po to aby nie trzeba było nawijać kilometrów żyłki do metody match, żyłka dedykowana do tej metody sprzedawana jest w odcinkach 100-120 m.

Oczywiście można zrobić podkład z innej żyłki i też dasz radę łowić metodą match przy użyciu kołowrotka ze zwykłą szpulą.

Odnośnie Calyber`a.

Czy u Was wolny bieg skręcony na maksymalny opór jest dość słaby. Bo u mnie w porównaniu z Penn Spinfisher V 4500 LL jest słabiutki.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Wonski81

• Ekspert

Odnośnie Calyber`a.

Czy u Was wolny bieg skręcony na maksymalny opór jest dość słaby. Bo u mnie w porównaniu z Penn Spinfisher V 4500 LL jest słabiutki.

Ciężko mi powiedzieć,nie jestem w stanie porównać z Pennem. Znam Slammera i Spinnfishera,ale wersji LL w rękach nie miałem.
W Calyber przy maksymalnym dokręceniu wolny bieg jest... jakby trochę dokręcony hamulec,szpula stawia w miarę opór,regulacja jest płynna,nie wiem co Ci mogę odpowiedzieć.
Jak na wolny bieg jest ok wg mnie. Być może w Penn'ie trzyma "jak beton" i stąd te uczucie?
Chyba ,że coś dolega twojemu? hmmm..
Czesiek

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Klip jest okrągły ,metalowy. Patrząc do wnętrza szpuli - jest zablokowany takim sprężynującym drucikiem,który to odgina się pod wpływem grubości żyłki jaką się w klip wciska. Nie jest to jakieś mistrzostwo świata,ale póki co się nie rozleciało i żyłki mi w żaden sposób nie uszkodził - nie ściska jej ze zbyt dużą siłą.Raczej można mu pozytywną opinię wystawić.

Co do klipu na szpuli zapasowej (grafitowej) to tu niestety dupy nie urywa,zwykłe ,tanie rozwiązanie,takie w stylu "żeby jakiś był". Mnie to nie przeszkadza,bo szpuli tej ani raz nie użyłem jeszcze,no ale.. takie są fakty ;)

Pomyślałem że zapytam gościa czy jest możliwość zakupienia dodatkowej metalowej szpuli ale już trzeci dzień czekam na odpowiedż.Gościu mieszka w Niemczech.

Offline Wonski81

• Ekspert
Ciężko mi powiedzieć.Rachunek jest wypisany na jakąś niemiecką firmę.Ja chyba do tego sprzedawcy nigdy nie pisałem,chociaż kupiłem bodajże 3 rzeczy. Kumpel więcej kupił i wiem ,że kiedyś coś tam się kontaktował,miał jakiś uszkodzony sprzęt czy coś - wymienili mu na inny egzemplarz. Co do szpuli,nie wiem,może mają z jakiejś felernej sztuki?
Spróbuj też innej formy kontaktu - podany w opisie e-mail,telefon,czasem klikając opcję "pytanie do sprzedającego" wysyłamy wiadomość na jakiś nieaktywny mail.
Czesiek

Offline Radar

• Ekspert
Klip jest okrągły ,metalowy. Patrząc do wnętrza szpuli - jest zablokowany takim sprężynującym drucikiem,który to odgina się pod wpływem grubości żyłki jaką się w klip wciska. Nie jest to jakieś mistrzostwo świata,ale póki co się nie rozleciało i żyłki mi w żaden sposób nie uszkodził - nie ściska jej ze zbyt dużą siłą.Raczej można mu pozytywną opinię wystawić.

Co do klipu na szpuli zapasowej (grafitowej) to tu niestety dupy nie urywa,zwykłe ,tanie rozwiązanie,takie w stylu "żeby jakiś był". Mnie to nie przeszkadza,bo szpuli tej ani raz nie użyłem jeszcze,no ale.. takie są fakty ;)

Pomyślałem że zapytam gościa czy jest możliwość zakupienia dodatkowej metalowej szpuli ale już trzeci dzień czekam na odpowiedż.Gościu mieszka w Niemczech.

Ja wczoraj napisałem mail o podanie adresu do zwrotu kołowrotka bo wolny bieg ewidentnie jest zepsuty. Zakres hamulca tylnego od min do max jest minimalny przy dość dużym zakresie regulacji na pokrętle.

Zobaczymy kiedy odpisze, jeżeli tego nie zrobi (powiedzmy dzień) to otworzy się spór na Alle i pewnie pomoże.

Radek

Offline Wonski81

• Ekspert

Ja wczoraj napisałem mail o podanie adresu do zwrotu kołowrotka bo wolny bieg ewidentnie jest zepsuty. Zakres hamulca tylnego od min do max jest minimalny przy dość dużym zakresie regulacji na pokrętle.

Zobaczymy kiedy odpisze, jeżeli tego nie zrobi (powiedzmy dzień) to otworzy się spór na Alle i pewnie pomoże.

Uuu,to bardzo mi nieprzyjemnie z tego powodu,bo niejako polecałem zakup u tegoż sprzedawcy :-\
Możliwe,że trafił Ci się jakiś felerny egzemplarz.
Dla mnie sprzedawca był w porządku,parę rzeczy tylko kupiłem,ale kolega ,z którym wędkuję całkiem sporo,polecał i zachwalał (taki trochę "niemiecki" fanatyk,na śląsku jest taki gatunek ;) )
Mam nadzieję,że sprzedawca nie będzie robił dziwnych problemów i wymieni na sprawny.
Cholera,zawsze coś...
Tutaj mam namiary do sprzedawcy(kumpel mi podrzucił sms-em)- może warto spróbować innej formy/ innego adresu:
mail: kas.fishing@onet.pl
Tel : 668 329 658
Czesiek

Offline Radar

• Ekspert

Uuu,to bardzo mi nieprzyjemnie z tego powodu,bo niejako polecałem zakup u tegoż sprzedawcy :-\
Możliwe,że trafił Ci się jakiś felerny egzemplarz.
Dla mnie sprzedawca był w porządku,parę rzeczy tylko kupiłem,ale kolega ,z którym wędkuję całkiem sporo,polecał i zachwalał (taki trochę "niemiecki" fanatyk,na śląsku jest taki gatunek ;) )
Mam nadzieję,że sprzedawca nie będzie robił dziwnych problemów i wymieni na sprawny.
Cholera,zawsze coś...
Tutaj mam namiary do sprzedawcy(kumpel mi podrzucił sms-em)- może warto spróbować innej formy/ innego adresu:
mail: kas.fishing@onet.pl
Tel : 668 329 658

Bez przesady, wada zawsze może się trafić, a tu jest ewidentna. Na podany przez Ciebie mail wysyłałem wiadomość bo on przypisany jest do konta na Alle.

Radek

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Dostałem odpowiedź! Nie ma możliwości dokupienia szpuli :(