Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2016  (Przeczytany 1968085 razy)

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
Odp: Wyniki nad wodą 2016
« Odpowiedź #870 dnia: 09.03.2016, 10:24 »
Ostatni wypad na braniewskie płocie. Wiele ich nie było, ale nie brakowało okazów 30cm+ , przyłowem były krąpie oraz klenie. Pogoda na wędkowanie była wręcz idealna. Słoneczny, bezwietrzny dzień wydawał się, że ryb będzie więcej, ale jak widać ryba dopiero zaczyna się ruszać.

Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #871 dnia: 09.03.2016, 10:28 »
Ładne płocie. :thumbup: Obym ja w ten weekend tak połowił
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #872 dnia: 09.03.2016, 10:33 »
Ale ładne płocie i klenie Pawcio! :thumbup:  Ależ cieszą oko :)
Lucjan

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #873 dnia: 09.03.2016, 10:36 »
Ładne rybki :thumbup:. Może na weekend też uda mi się takie trafić.
Marek

Offline baydle

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #874 dnia: 09.03.2016, 10:37 »
Paweł, super rybki. Gratuluje..

Licze cicho na to ze, podobnie sezon otworzę :)

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #875 dnia: 09.03.2016, 10:40 »
Pięknie ubarwione płocie :bravo: Pawcio

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #876 dnia: 09.03.2016, 11:57 »
Człowiek poogląda takie zdjęcia i zadowolony, z uśmiechem może... iść się napić wreszcie piwa. Twoje zdrowie Pawciobra.
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
« Odpowiedź #877 dnia: 09.03.2016, 12:02 »
Pawcio super płocie całkiem niezły wynik oczywiście :thumbup:
chyba też zacznę wozić siatkę żeby robić fotkę zbiorową o wiele lepiej wygląda pokazanie wszystkich ryb razem niż pstrykanie jednej fotki rybie z danego gatunku złapanego na sesji
i pisanie  np że takich płoci to złapało się 15 a leszczy 2 a na pstrykanie wszystkich ryb pojedynczo niema czasu bo trzeba łowić :)   
Krzysztof

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #878 dnia: 09.03.2016, 13:06 »
chyba też zacznę wozić siatkę żeby robić fotkę zbiorową o wiele lepiej wygląda pokazanie wszystkich ryb razem niż pstrykanie jednej fotki rybie z danego gatunku złapanego na j sesji
i pisanie  np że takich płoci to złapało się 15 a leszczy 2 a na pstrykanie wszystkich ryb pojedynczo niema czasu bo trzeba łowić :)

Dyzma piękne rybki łowisz - jak dla mnie formuła 1 ( siatka i chwalenie się zdjęciem zbiorowym czy ci to aż tak potrzebne ??? - solóweczki które wstawiasz są piękne - rybka na pewno to lepiej znosi)
Maciek

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #879 dnia: 09.03.2016, 13:25 »
Paweł :bravo: za :fish:
Zbyszek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #880 dnia: 09.03.2016, 14:28 »
chyba też zacznę wozić siatkę żeby robić fotkę zbiorową o wiele lepiej wygląda pokazanie wszystkich ryb razem niż pstrykanie jednej fotki rybie z danego gatunku złapanego na j sesji

Dyzma piękne rybki łowisz - jak dla mnie formuła 1 ( siatka i chwalenie się zdjęciem zbiorowym czy ci to aż tak potrzebne ??? - solóweczki które wstawiasz są piękne - rybka na pewno to lepiej znosi)
Też jestem takiego zdania. Siatki zostawmy na zawody, po co rybki męczyć ;)
mjmaciek :thumbup:
Pozdrawiam
Marcin

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #881 dnia: 09.03.2016, 14:33 »

Też jestem takiego zdania. Siatki zostawmy na zawody, po co rybki męczyć ;)
mjmaciek :thumbup:

Witam
Przede wszystkim gratulację dla kolegów, którzy połowili :) :bravo:
Macie Panowie rację, ja też siatki używam gdy jestem na zawodach, lub gdy wiem, że rybę/ryby mam zabrać do domu, aby było świeże. Cóż, tak czasami bywa. Ale jak wiem, że rybę wypuszczam, to bezpośrednio fotka i ryba do wody :) Zdążyliście już pewnie zauważyć na moich wyprawach :)
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #882 dnia: 09.03.2016, 18:00 »
Witam!
Na wstępie gratulacje wszystkim świetnych wyników!
Ja dziś wybrałem się na ryby po raz czwarty w tym roku, pierwszy raz udało się coś złowić - 3 płoteczki, krąpik i jedno mocne branie nie zacięte, wszystkie ryby w trakcie pierwszych 40 minut, kolejne prawie 4 godziny bez brania, wszystkie na klasyczny zestaw z koszyczkiem,na metodę bez wskazań. Zdjęć nie robiłem, myślałem że trafi się jeszcze coś lepszego do sfotografowania ;).
Traf chciał, że poruszyliście dziś Panowie temat który mnie ze względu na tą moją wyprawę trapi od rana. Na wodach PZW łowię w zasadzie od tego roku (łowiłem lata temu kilka sezonów ale wtedy zawsze na 2 tygodniowych wypadach nad Solinę, gdzie obóz mieliśmy w totalnej dziczy z dala od ludzi) i zawsze z przymrużeniem oka traktowałem  relacje o zjadliwych komentarzach "wędkarzy starej daty" w stosunku do ludzi wypuszczających ryby, wychodzi jednak na to, że coś w tym jest. Stało się dziś tak, że jak tylko się rozłożyłem od razu zaczęły się brania, nad wodą było już kilku chłopa i jak tylko zobaczyli, że ryby wypuszczam zaczęły się komentarze (między sobą teatralnym szeptem) Te, znasz go? Widziałś go? Patrz, ino przyszedł a już chyto, siatki nawet nie rozłożył, co on wszystko będzie puszczał.. itp. Powiem szczerze, krępujące to i irytujące, psuje przyjemność z siedzenia nad wodą, a siatki nawet nie miałem ze sobą. Tak się w związku z tym zacząłem zastanawiać, żeby następnym razem wziąć siatkę, ryby do siaty, a na koniec chlup! do wody, nie musiałbym w trakcie łowienia wysłuchiwać zjadliwości a satysfakcja na koniec i tak by była ;). Widziałem i u nas na forum i u wielu wędkarzy na YouTube, że ludzie tak często robią. Zastanawiam się tylko jak to się ma do przepisów RAPR, bo teoretycznie ryby w siatce to ryby przeznaczone do wzięcia, powinny być wpisane w rejestr i zabrane z łowiska, tak? I teraz dwa dylematy, pierwszy jest taki, że nie ukrywam mam nadzieję zaliczać sesje po kilkanaście, kilkadziesiąt może nawet ryb (w przypadku nastawiania się na drobiazgi ;) i jak tu każdą jedną wpisywać? Drugi dylemat jest taki czy jakiś nadgorliwiec mógłby się do mnie dopieprzyć jakby widział, że na koniec sesji wypuszczam wszystkie ryby? Pozdrawiam Panowie, mam nadzieję że coś podpowiecie.
Michał z Bytomia

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
« Odpowiedź #883 dnia: 09.03.2016, 18:21 »
Witam!
Na wstępie gratulacje wszystkim świetnych wyników!
Ja dziś wybrałem się na ryby po raz czwarty w tym roku, pierwszy raz udało się coś złowić - 3 płoteczki, krąpik i jedno mocne branie nie zacięte, wszystkie ryby w trakcie pierwszych 40 minut, kolejne prawie 4 godziny bez brania, wszystkie na klasyczny zestaw z koszyczkiem,na metodę bez wskazań. Zdjęć nie robiłem, myślałem że trafi się jeszcze coś lepszego do sfotografowania ;).
Traf chciał, że poruszyliście dziś Panowie temat który mnie ze względu na tą moją wyprawę trapi od rana. Na wodach PZW łowię w zasadzie od tego roku (łowiłem lata temu kilka sezonów ale wtedy zawsze na 2 tygodniowych wypadach nad Solinę, gdzie obóz mieliśmy w totalnej dziczy z dala od ludzi) i zawsze z przymrużeniem oka traktowałem  relacje o zjadliwych komentarzach "wędkarzy starej daty" w stosunku do ludzi wypuszczających ryby, wychodzi jednak na to, że coś w tym jest. Stało się dziś tak, że jak tylko się rozłożyłem od razu zaczęły się brania, nad wodą było już kilku chłopa i jak tylko zobaczyli, że ryby wypuszczam zaczęły się komentarze (między sobą teatralnym szeptem) Te, znasz go? Widziałś go? Patrz, ino przyszedł a już chyto, siatki nawet nie rozłożył, co on wszystko będzie puszczał.. itp. Powiem szczerze, krępujące to i irytujące, psuje przyjemność z siedzenia nad wodą, a siatki nawet nie miałem ze sobą. Tak się w związku z tym zacząłem zastanawiać, żeby następnym razem wziąć siatkę, ryby do siaty, a na koniec chlup! do wody, nie musiałbym w trakcie łowienia wysłuchiwać zjadliwości a satysfakcja na koniec i tak by była ;). Widziałem i u nas na forum i u wielu wędkarzy na YouTube, że ludzie tak często robią. Zastanawiam się tylko jak to się ma do przepisów RAPR, bo teoretycznie ryby w siatce to ryby przeznaczone do wzięcia, powinny być wpisane w rejestr i zabrane z łowiska, tak? I teraz dwa dylematy, pierwszy jest taki, że nie ukrywam mam nadzieję zaliczać sesje po kilkanaście, kilkadziesiąt może nawet ryb (w przypadku nastawiania się na drobiazgi ;) i jak tu każdą jedną wpisywać? Drugi dylemat jest taki czy jakiś nadgorliwiec mógłby się do mnie dopieprzyć jakby widział, że na koniec sesji wypuszczam wszystkie ryby? Pozdrawiam Panowie, mam nadzieję że coś podpowiecie.
Istnieją okręgi PZW takie jak mój że ryby które są w siatce nie trzeba wpisywać należy wpisać tylko te które po skończeniu łowienia zabieramy i takiego wpisu należy dokonać na łowisku. Ale u ciebie kiedy każda ryba musi być wpisana to nie masz wyboru bo gdy tego nie zrobisz  a będziesz miał ryby w siatce przy kontroli dostaniesz mandat. Co do wypuszczenia ryb po dokonaniu wpisu to już różnie może być zależy od strażnika, lepiej tego przy nich nie robić :)
Krzysztof

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #884 dnia: 09.03.2016, 18:29 »
Michał ja też tego samego rodzaju miałem problem. Na początku mojego wędkowania ryba wskakiwała do siatki do czasu gdy miałem pierwszą wnikliwą kontrolę i ciężko bylo wytłumaczyć strażnikowi że ryba wróci do wody. Lata mijały były następne kontrole a ja cały czas ryb ze sobą nie brałem. W czasie kolejnej kontroli ze strażnikami porozmawiałem i poprosiłem ich o to by wzięli pod uwagę to że ryby w siatce są do wypuszczenia po zakończonym wędkowaniu. To wszystko zależy od strażnika i jego podejścia.  Na szczęście ci sami wielokrotnie mnie kontrolowali i juz wiedzą że jak mam cos w siatce to zawsze wróci do wody czasami nawet jak kontroluja to podejdą porozmawiają i nawet nie chcą bym okazał rejest z wpisaną datą bo zawsze prawie mam no chyba jak w ubiegłym sezonie 2-3 razy zapomniałem wpisać. Po takim doświadczeniu już od kilku lat siatki nie zabieram na ryby a jak sie coś trafi godnego to szybka fotka i do wody.