Mi się wydaje wręcz odwrotnie. Skoro firma sama z się daje 5 lat gwarancji,to wierzy w swój produkt że ta gwarancja nie będzie aż tak potrzebna. A nie żeby dogodzić klientowi i co rusz tracić kasę za darmowe naprawy.
A nie jest może na odwrót ?? Tak jak wcześniej pisałem , czy Shimano albo Daiwa daje 5-letnią gwarancje na kręciołki ? Nie. Hmm czy oni nie wierzyli by w swoje kręciołki ? Hmm
Dając 5-letnią gwarancję , firma ma pewność że nie straci klientów , bo może być tak że duża większość kręciołków zacznie się psuć po 2,5 - 3 latach i wtedy pójdzie hasło że po okresie gwarancyjnym zaczynają się psuć i spadnie podaż . Ale kupując taki kręciołek z taką gwarancją firma przyciąga klientów a klienci są pozytywnie nastawieni do takich zakupów bo nie muszą martwić się że coś przez okres 5 lat stanie się z kręciołkiem.
.
Znaczące firmy które już mają renome na rynku nie muszą się obawiać o swoim klientów , bo robią dobre produkty. Ale dobrze zrobiony produkt niestety swoje musi kosztować. Ja raczej z rezerwą podchodzę do 5-letnich gwarancji .