Autor Wątek: Podbierak wyczynowy (kosz + sztyca)  (Przeczytany 117641 razy)

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Podbierak wyczynowy (kosz + sztyca)
« Odpowiedź #120 dnia: 10.03.2015, 22:04 »
Co znaczy "mniej problemów"?
W nasadowym łatwiej uszkodzić złącza niż w teleskopie
Pozdrawiam - Gienek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #121 dnia: 10.03.2015, 23:39 »
Cześć,
zakupiłem taki oto kosz podbieraka Hair Net II . Kupiłem, a nie pomyślałem (nie będzie za płytki?) Łowię na wodach stojących, ryby to płoć, leszcz, lin, karaś oraz komercyjne karpiki (do 3kg). Teraz zastanawiam się nad sztycą. Myślałem o Milo Tycoon w długości 3m.
Sorki stary za sceptycyzm! Pewnie po padne w niełaskę na forum , ale myślę że w wielu kwestiach zaczyna nas ponosić przerost formy nad treścią! Sam jej uległem! I np kosz Prestona z siatką latexową wisi w garażu bo jest za ciężki!Czy gorzej byś podebrał rybę np. koszem  http://allegro.pl/kosz-do-podbieraka-40x45cm-super-team-pe-lorpio-i5132363217.html + sztyca  http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=3492?
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #122 dnia: 10.03.2015, 23:57 »
A co możecie powiedzieć o sztycy milo tycoon? Chodzi mi o model 3m
Użytkowałem tę sztycę przez 2 sezony.
Bardzo pozytywne mam wrażenia. Z pewnością sztyca jest bardzo lekka i żadna ze sztyc Drennana nie może jej dorównać pod tym względem.
Sztyce Drennana są mocno zdobione i lakierowane. Są bardzo wytrzymałe, ale też dość ciężkie.
Tycoon to naprawdę dobra sztyca za dobre pieniądze. Jest to sztyca nasadowa. Może nie każdy takie lubi. Ja osobiście dłuższe sztyce wolę nasadowe. Krótsza może być teleskopowa.
Preston Absolute Match to też sztyca nasadowa. Również bardzo lekka i cieńsza niż sztyca Milo. Ale też cena 5 razy większa.
Kosz Hair Net II do lekkiej sztycy 3 metry typu Absolute Match czy Tycoon to dość ciężki kosz. Dłuższa sztyca matchowa nieźle się przy nim wyginała. Tak więc finalnie Hair Net II wziął mój kolega do sztywniejszej i mocniejszej sztycy Drennana 2,6 metra, ja zaś zostałem przy dotychczasowym koszu MatchPro 40 cm.
Jednak wspominam bardzo dobrze leciutki kosz Milo Superb Phantasm.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #123 dnia: 11.03.2015, 08:46 »
Czyli sztyca tycoon i kosz superb phantasm będzie dobrym i co dla mnie najważniejsze lekkim zestawem?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Suchotnik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #124 dnia: 11.03.2015, 09:23 »
Pod Hait Net II lepszym wyborem byłby Drennan 2,6m? Zastanawiam się czy nie zwrócić kosza i zamówić innego lżejszego. Jakieś propozycje?
PS > na sztycę mogę przeznaczyć max. 200PLN. Nie musi być długa, myślę że 2,6m wystaczy.

river

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 11.03.2015, 09:35 »
A ja mam to gdzieś i nie kupuje np. fajnej Milo Tycoon lecz wziąłem jakiś czas temu za ok 60 zł  Jaxona do tego kosz Trapera kupiony wiele lat temu za ok 40zł..Na bata wydam więcej kasy bo to cały czas mam w ręce ale na sztyce czy pickera,feedera w życiu tyle samo bym nie wydał bo mi zwyczajnie szkoda kasy na coś co leży na ziemi bądź podpórce....Wprawny wędkarz tak samo lepiej poradzi sobie matchem za 150zł a inny będzie miał za 500 i ryby nie złowi....Jeden może mieć Trapera 3kg za 18zł i złowi więcej ryb niż ten z Bait Techami i innymi Sonubaitsami...W tym wszystkim potrzeba trochę rozsądku a nie wywalania bez sensu fure siana do wody

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #126 dnia: 11.03.2015, 09:58 »

A ja mam to gdzieś i nie kupuje np. fajnej Milo Tycoon lecz wziąłem jakiś czas temu za ok 60 zł  Jaxona do tego kosz Trapera kupiony wiele lat temu za ok 40zł..Na bata wydam więcej kasy bo to cały czas mam w ręce ale na sztyce czy pickera,feedera w życiu tyle samo bym nie wydał bo mi zwyczajnie szkoda kasy na coś co leży na ziemi bądź podpórce....Wprawny wędkarz tak samo lepiej poradzi sobie matchem za 150zł a inny będzie miał za 500 i ryby nie złowi....Jeden może mieć Trapera 3kg za 18zł i złowi więcej ryb niż ten z Bait Techami i innymi Sonubaitsami...W tym wszystkim potrzeba trochę rozsądku a nie wywalania bez sensu fure siana do wody

Nikt Ci nie broni River tkwić w epoce "dziadka z kijem od miotły nad wodą":)
A tak poważnie każdy szuka dla siebie najlepszego komfortu nad wodą i sprzęt  w tym odgrywa dużą role.
Jeśli do narzędzia dzieki któremu uprawiasz swoje hobby podchodzisz "że to coś co po prostu leży na ziemi lub podpórce " to brzmi jak byś wedkarstwo traktował jako zło konieczne;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #127 dnia: 11.03.2015, 10:04 »
Myslę, że tez trzeba sobie zadać pytanie do jakich ryb jest dana sztyca. Akurat ta, która mam z Drennana jest ciężka - ale też mocna. W pewnych momentach jej cięzar przeszkadza, z drugiej jednak strony przy linach, sporych leszczach i karpiach pomaga. Można w niej podnieść bezpiecznie większy ciężar. Łowiąc wyczynowo na polskich wodach - na pewno szukałbym lekkich rzeczy.
 Myślę też, że  sztyca dla wyczynowca łowiącego tyczką lub dla kogos z batem musi być lekke i 'szybka' aby podbierać rybe z daleka. Do matchówki i feedera, i do większych ryb ogólnie - mocniejsza będzie lepsza. Co ważne mocne sztyce z powodzeniem można zastosowac do karpiowania, łowienia na rzecze czy łowienia duzych drapieżników. Dobrze wypada z dużymi siatkami, stawiającymi większy opór w wodzie.

Tak więc podział może tez być  - twarda i mocna sztyca kontra lekka i dłuższa. Nie ma sensu mówić o samych firmach, bo kto wie czy siatki lub sztyce nie wychodza z tych samych fabryk :D  Mam tanie siatki i świetnie sie sprawują... Sam dostrzegam minusy swojej sztycy, i kto wie czy nie pomyślę o czymś lekkim jako alternatywie na pewne łowiska.
Lucjan

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #128 dnia: 11.03.2015, 10:38 »
No widzisz a ja nigdy nie wydałbym 600 zł na bata. A tłumaczenie w stylu "wędka leży na podpórce więc nie musi być lekka" brzmi jak tani chwyt sprzedawcy który chce wcisnąć jakiś szajs laikowi. Dla każdego co innego.

Pytanie co do kosza superb phantasm, nie ma on przypadkiem za dużych oczek pod matchówkę?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Suchotnik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #129 dnia: 11.03.2015, 10:41 »
@Luk jak napisalem wczesniej. Kupiłem kosz Hair Net II na wode stojaca. Zalezalo mi na malych oczkach by nie gubic guick stopow oraz srucin przy matchu. Rybami na lowiskach pzw beda plocie, leszcze, liny (w polskich rozmiarach) oraz okolo kilowe karasie i karpiki do 3/4kg na komercji.

river

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 11.03.2015, 10:55 »

Nikt Ci nie broni River tkwić w epoce "dziadka z kijem od miotły nad wodą":)
A tak poważnie każdy szuka dla siebie najlepszego komfortu nad wodą i sprzęt  w tym odgrywa dużą role.
Jeśli do narzędzia dzieki któremu uprawiasz swoje hobby podchodzisz "że to coś co po prostu leży na ziemi lub podpórce " to brzmi jak byś wedkarstwo traktował jako zło konieczne;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To nie zło konieczne a po prostu wybory co jest dla mnie ważniejsze..Może jak bym miał czas być co chwila na rybach  ale go nie ma...Skoro chcesz to mogę rozbić po kolei pisałem o feederze i podpórkach więc jeśli nie jest to moja ulubiona metoda i wędka większość czasu leży w pokrowcu to raczej nie będę kupował Drennana dla samej chęci posiadania i lanserki...Nie mówię nikomu by sobie czegoś nie kupował tylko by pewne rzeczy robić z głową. A nie nakupić za kilka stów Sonubaitsa i zrobić mixa Kryla Halibuta Czosnek Banan Truskawka to wszystko wymieszać z Sensas Ablette i posypać MVDE Cherryn Berry a potem płakać że nie brały .Bardziej doświadczeni wędkarze mają niezłą polewkę jak czasem patrzą na fora i czytają te cuda zanętowe jakie ludzie chcą tworzyć a to wszystko się kupy nie trzyma...Wracając do sprzętu wielu zawodników już sobie odpuściło robienie co rok nowych zestawów i przyponów czy ....branie kredytów bo co rok musi być nowa tyczka..Po prostu przyszedł czas na kalkulację..Jak się nie ma innych wydatków i radość czerpiemy tylko z wędkarstwa to spoko ja tak nie mam.Tak samo cieszę się jak sobie posadzę jakiś krzew przed domem bo w bloku nie mieszkam a to całkiem inne wydatki i obowiązki i tu wracamy do słowa klucz - czas..Skończyło się to kiedy na dwa dni się jechało na ryby

Offline Tomerr

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #131 dnia: 24.03.2015, 20:55 »
Co możecie powiedzieć o sztycy Trabucco  Precision Tele 300, bo przymierzam się do zakupu, z góry dzięki 

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #132 dnia: 25.03.2015, 07:25 »
Na targach przyjrzałem się róznym sztycom. Przede wszystkim Drennan 7 wcale nie jest ciężki, jak dla mnie to piórkowa waga, wcale tak wiele nie jest od niego lżejszych :D Sporo innych jest w wadze podobnej lub cięższych. Co ciekawe - ważny jest stosunek gietkości sztycy do jej wagi - sporo tych tańszych ugina się zbyt mocno.
Chyba dobrze jest dobrać sztycę i siatkę do łowionych ryb. Te droższe są mocne i przez to uniwersalne (mozna do karpiowania ja przeznaczyć chociażby) - te tańsze uginają się, przez co na niektórych łowiskach i zwłaszcza z większymi rybami mogą stanowić problem. Przestałem go mieć właśnie od momentu kupienia droższego produktu.

Najbardziej pasowały mi sztyce dwuczęściowe, na kilku stoiskach mogłem potrzymać różne i poczuć różnicę. Okazuje się, że są chińskie 'no name'y w bardzo przyzwoitych cenach, o jakości ciut gorszej ale za to przyjazne dla portfela.

Może na zlocie zrobimy ciekawe porównanie różnych sztyc? :D 
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #133 dnia: 25.03.2015, 19:48 »
Może na zlocie zrobimy ciekawe porównanie różnych sztyc? :D
;D To ja chyba wezmę tę najdłuższą. I najtwardszą! :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #134 dnia: 25.03.2015, 20:04 »
Kupiłem ostatnio sztycę milo tycoon i do tego kosz phantasm micro, niestety nie miałem okazji jeszcze przetestować, ale na zlot też mogę wziąć co by porównanie do tańszego modelu było

Pozdrawiam
Marcin