Autor Wątek: Zawody GPP vs wędka z kołowrotkiem  (Przeczytany 13686 razy)

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
Zawody GPP vs wędka z kołowrotkiem
« dnia: 07.01.2016, 21:23 »
Chciałbym was drodzy koledzy po kiju ;) zapytać jak oceniacie szanse zawodnika w GPP lub podobnych zawodach posługującego się tylko wędkami z kołowrotkiem czyli łowienie odległościówką np waggler, slider, bolonka w zależności od łowiska. Pytam was bo wiem że wielu z was występuje lub występowało w zawodach.

Co do łowienia tyczką to jakoś nie pociąga mnie ta metoda (po mimo ogromnej skuteczności) w mojej opinii jest trochę prymitywna.

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Odp: Zawody GPP vs wędka z kołowrotkiem
« Odpowiedź #1 dnia: 07.01.2016, 21:27 »
Wszystko zależy od warunków i łowiska. Jednak w Polsce GPP odbywa się w większości łowisk gdzie góruje tyczka.I tutaj szanse zawodnika z wędką z kołowrotkiem są marne.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
« Odpowiedź #2 dnia: 07.01.2016, 21:37 »
Wszystko zależy od warunków i łowiska. Jednak w Polsce GPP odbywa się w większości łowisk gdzie góruje tyczka.I tutaj szanse zawodnika z wędką z kołowrotkiem są marne.

A możesz jakoś to uargumentować? Bo patrząc po wynikach wagowych w niektórych zawodach GPP to jedna dwie ryby dawały zwycięstwa sektorowe, a łowienie np. wagglerm daje większe możliwości na tak ubogich łowiskach.

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 07.01.2016, 21:39 »
U nas w zielonogórskim okręgu od czterech lat drużynowe grand prix okręgu splawikowe zostało zmodyfikowane do tej pory można było lowic tylko na spławik bat,tyczka,Bolonka,match, po modyfikacji została dołączona metoda gruntowa picker i feeder. Fajna zabawa tyczkarze konkurują z feederowcami
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #4 dnia: 07.01.2016, 21:39 »
Tyczka jest bardziej precyzyjną metodą niż waggler , wstawiasz zestaw do wody bez hałasu, i odławiasz sztuki, a zarzucając np wagglerem co chwile np na rzece, jak zestaw spłynie za daleko , po prostu płoszysz ryby które stoją w zanęconym miejscu. Takie moje zdanie
Krzysztof

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #5 dnia: 07.01.2016, 21:40 »
Co do łowienia tyczką to jakoś nie pociąga mnie ta metoda (po mimo ogromnej skuteczności) w mojej opinii jest trochę prymitywna.

Skąd ta ocena? Wg mnie to jest bardzo finezyjna metoda, a o jej finezji decyduje technika i taktyka. Naprawdę, nawet sposób lokowania zestawu w wodzie ma kolosalny wpływ na brania.

A czy można wygrać odległościówką (LUK uwielbia tę nazwę :)) z tyczką? Można. Przykładem niech będzie mój kolega z koła, który zlał nas ostatnio na zawodach łowiąc w ten sposób, choć teoretycznie woda była tyczkarska. Ale to ryby decydują o tym, gdzie są i gdzie biorą. A kolega, a jakże, zaczął od tyczki, ale szybko się przestawił. Reszta, łącznie ze mną, nawet nie wzięła takiej opcji pod uwagę. Bo niby wszyscy znaliśmy tę wodę :)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 07.01.2016, 21:41 »
U nas w zielonogórskim okręgu od czterech lat drużynowe grand prix okręgu splawikowe zostało zmodyfikowane do tej pory można było lowic tylko na spławik bat,tyczka,Bolonka,match, po modyfikacji została dołączona metoda gruntowa picker i feeder. Fajna zabawa tyczkarze konkurują z feederowcami
Ciekawa opcja
Staś
Klasyczny Feeder

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #7 dnia: 07.01.2016, 21:43 »
Tak jak Grzesiek pisze, jeśli są to zawody na kanale (jak chyba większość) to raczej małe szanse. Jeśli jest to większa woda (najlepiej stojąca lub wolno płynąca), to przy dobrej taktyce i dobrej technice spokojnie można zostawić tyczkarzy w tyle.
Powód jest bardzo prosty:
Łowiąc wędką z kołowrotkiem można śmiało łowić na dystansie 20 - 50 m nawet. Nie jestem tyczkarzem, ale chyba największy zasięg to coś koło 14 m. Nęcąc dalej nie ma presji. Na 20-30 m można spokojnie łowić cięższym wagglerem, dalej i głębiej odległościówką ze sliderem. Ponadto wtedy masz możliwość odsuwać się razem z rybami, co prędzej czy później musi nastąpić na każdych zawodach z tak ogromną presją, wystarczy tylko ciężki spławik i mocna proca.

Tak więc wracając do pytania - Jak najbardziej łowiący match'ówką ma szansę, a nawet przewagę w pewnych miejscach, nad łowiącym na tyczkę.

W Polsce jeszcze zawodnicy boją się używać takich technik bo tyczka się "utarła", ale zaczyna się to zmieniać.
Dawid

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #8 dnia: 07.01.2016, 21:51 »
U nas w zielonogórskim okręgu od czterech lat drużynowe grand prix okręgu splawikowe zostało zmodyfikowane do tej pory można było lowic tylko na spławik bat,tyczka,Bolonia match, po modyfikacji została dołączona metoda gruntowa picker i feeder. Fajna zabawa wędkarze lowia batami, tyczkami, feederami.

I powiem ci że to bardzo fajna modyfikacja , ciekawsza.
Co do GPP bywa że są wyniki tak jak mówisz o nie wielkich różnicach, i jest tak jak wspominałem że niektóre łowiska np.wygrasz używając wagglera np. Kanał w Oświęcimiu.  Ale większość wód gdzie są rozgrywane te zawody to tyczka. Ci ludzie znają te łowiska jak własną kieszeń ,spędzając tam setki godzin na łowieniu. Jest tak że część z nich łowi tylko tyczką bo po prostu matchem nie potrafi. A druga część po prostu wie że matchem nie ma sensu że nie osiągną tym zamierzanego wyniku.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 07.01.2016, 21:53 »
Tak jak napisał DVD to samo dotyczy tyczki kontra feeder na rzece szansę każdy ma równe
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 07.01.2016, 21:53 »
Dokładnie. Tyczka jest szybszą metodą, i nawet łowiąc małe rybki więcej ich nawalą niż ten odległościówką :)
Krzysztof

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 07.01.2016, 21:56 »
Dokładnie. Tyczka jest szybszą metodą, i nawet łowiąc małe rybki więcej ich nawalą niż ten odległościówką :)

To zależy bo nieraz na tyczke lowia małe ryby a większe stoją poza zasięgiem tyczki i wtedy matchem spokojnie można ich obić :)]
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
« Odpowiedź #12 dnia: 07.01.2016, 21:57 »

Skąd ta ocena? Wg mnie to jest bardzo finezyjna metoda, a o jej finezji decyduje technika i taktyka. Naprawdę, nawet sposób lokowania zestawu w wodzie ma kolosalny wpływ na brania.

A czy można wygrać odległościówką (LUK uwielbia tę nazwę :)) z tyczką? Można. Przykładem niech będzie mój kolega z koła, który zlał nas ostatnio na zawodach łowiąc w ten sposób, choć teoretycznie woda była tyczkarska. Ale to ryby decydują o tym, gdzie są i gdzie biorą. A kolega, a jakże, zaczął od tyczki, ale szybko się przestawił. Reszta, łącznie ze mną, nawet nie wzięła takiej opcji pod uwagę. Bo niby wszyscy znaliśmy tę wodę :)

Moja ocena wynika z obserwacji tj. najczęściej 13 m kij który trzyma się w jednym miejscu lub powoli przesuwa, zestawy też nie wydaja mi się jakieś skomplikowane poza tym wszyscy łowią na jedno "kopyto". W dużym skrócie trzymanie długiego badyla zakończonego krótkim kawałkiem żyłki.

P.S. Jeżeli kogoś uraziłem to sorry.   

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 07.01.2016, 21:59 »
Niby na jedno kopyto, ale każdy ma inaczej skomponowaną zanętę , skład, kleistość nastawienie na dany gatunek itp itd
Krzysztof

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
« Odpowiedź #14 dnia: 07.01.2016, 22:06 »
Niby na jedno kopyto, ale każdy ma inaczej skomponowaną zanętę , skład, kleistość nastawienie na dany gatunek itp itd

No właśnie wszyscy patrzą w wiadra i prześcigają się w cudownych sposobach na glinę, ziemię, i zanętę. Sorry z offtopa czasem jak oglądam niektóre filmy zawodników jak przygotowują zanęty itd... to mam wrażenie że powinni zastąpić Makłowicza :)