Autor Wątek: Nowa zanęta Lorenca do method feeder  (Przeczytany 88276 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Nowa zanęta Lorenca do method feeder
« Odpowiedź #150 dnia: 14.01.2016, 10:20 »
dodam dwa słowa

Polecam zakup kilku pelletów rybnych od różnych producentów - po zmieleniu zobaczycie jakie gówno nam sprzedają dobry pellet po zmieleniu daję tłustą masną mączke a dziadostwo prawie jałowy piasek.
Dlatego polecam pellet AQUA - po zmieleniu zobaczycie jaka jest jakość mączki - towar towarowi nie równy

Katamay masz 100% racje
Maciek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #151 dnia: 14.01.2016, 10:28 »
Dodam jeszcze że MMM od Sonubaits jest też w niewielkim stopniu rozcieńczone. Jest tam.coś co pije wodę i daje właściwości tej zanęty. Sama mączka po dodaniu wody to błotna ciapa i nie pije jej za dużo. Natomiast do match method mix można dodać wody 1:1 i lepi się ładnie.
Marcin

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #152 dnia: 14.01.2016, 10:31 »
Dodam jeszcze że MMM od Sonubaits jest też w niewielkim stopniu rozcieńczone. Jest tam.coś co pije wodę i daje właściwości tej zanęty. Sama mączka po dodaniu wody to błotna ciapa i nie pije jej za dużo. Natomiast do match method mix można dodać wody 1:1 i lepi się ładnie.

Czyli chcesz powiedzieć , że w MMM jest dużo mączki ?

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #153 dnia: 14.01.2016, 10:46 »
Dał bym max 50%, mączki prędzej 30%. Jest koło 15-20% konopii, może mniej. Wypełniacze w postaci ześrutowanego zboża (jakieś cząstki koło 0.5 mm średnicy plus mąka) - obstawialbym przenicę, bądź pszenżyto. Możliwe, że prażone I może bułka starta na pył.
 Zastanawiałem się, czy nie lepiej sprawdzał by się kuskus. Jeszcze nie próbowałem. Mam miks zbliżony do sonubaits, lecz nie pije tak dużo wody.
Marcin

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #154 dnia: 14.01.2016, 10:58 »
Już nie mogę się doczekać testów  :narybki:

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #155 dnia: 14.01.2016, 11:32 »
Chodzi o takie cośik - http://allegro.pl/maczka-rybna-lt94-1-kg-sklep-invader-i5730675561.html    ?

E: I jeszcze to - http://allegro.pl/maczka-rybna-lt94-1kg-dunska-promocja-karp-kulki-i5906155108.html
Nie widzialem tego postu.
Tak to może być to. Pierwszy link niezbyt mi się podoba(cenowo), za to drugi mimo słabego zdjęcia wygląda nieźle
Marcin

Offline Major

• SklepTrabucco.pl
  • Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Żadna technika nie jest mi obca
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #156 dnia: 14.01.2016, 12:22 »
Mączek jest bardzo dużo rodzajów i nie wszystkie się nadają do miksów chyba że przy produkcji kulek proteinowych , wiele mączek robionych jest na zimno i te są najlepsze ceny też są różne ja polecam mączki od sprawdzonych dostawców : http://www.massivebaits.pl/produkty/komponenty

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #157 dnia: 14.01.2016, 12:27 »
Pomyśleć ile ryb zostało zabite, żeby mieć dobrą zanętę na ryby. :-X :P

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #158 dnia: 14.01.2016, 12:41 »
Dał bym max 50%, mączki prędzej 30%. Jest koło 15-20% konopii, może mniej. Wypełniacze w postaci ześrutowanego zboża (jakieś cząstki koło 0.5 mm średnicy plus mąka) - obstawialbym przenicę, bądź pszenżyto. Możliwe, że prażone I może bułka starta na pył.
 Zastanawiałem się, czy nie lepiej sprawdzał by się kuskus. Jeszcze nie próbowałem. Mam miks zbliżony do sonubaits, lecz nie pije tak dużo wody.
Czyli to co Paweł pisał wczoraj ma coś w sobie jesli o MMM chodzi. Sporo wnoszą twoje wyjaśnienia kat. Duża fachowa wiedza w tym temacie. :thumbup: Nie prowadzisz sprzedaży detalicznej tego Duna? ;) :P
Arek

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #159 dnia: 14.01.2016, 12:53 »
W sklepach karpiowych mają różne mączki. Chwalą się nawet 97% czystością. Są i 60% i 70%, kolory różne. Jak ze skutecznością to nie wiem.
Można kupić i po 1 i po 10 kg.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #160 dnia: 14.01.2016, 13:14 »
Z mączkami trzeba uważać mieszanka musi być mocno zbalansowana w czasach mojego kulania towar musiał być mocno wywarzony aby rybki po chwili się nie zapchały - oczywiście można dodawać jakiegoś przyspieszacza spalania materii tak aby parę dni rybki nie trawiły tego co wciągną ale ......
Także z dawkowanie trza ostrożnie sama w sobie mączka jest towarem mocno kalorycznym...
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #161 dnia: 14.01.2016, 13:34 »
Co masz Maćku na myśli? Wg ciebie proporcje mączki rozsądne w zanęcie to ile % ?
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #162 dnia: 14.01.2016, 13:58 »
Katmay, super rzecz zapodałeś! :thumbup:

Panowie, co do składu zanęt, to nie posuwałbym się zbyt daleko. Sama mączka rybna to za mało aby łowić. Weżcie taką i spróbujcie coś złapać :) Zanęta musi być odpowiednio zbalansowana, wiadomo, że są tam mielone zbożą (jak w pelletach), są oleje rybne. Pellety tez musza być odpowiednio zrobione, tutaj jednak - muszą miec skład dopasowany do gatunku. Dlatego karpiowy pellet ma mniej tłuszczu, halibutowy więcej. Mozna zmielić pellet karpiowy i halibutowy - uzyskana 'mączka' jest zupełnie inna, nieprawdaż? A obydwa działają...

Każda firma wędkarska ma swoje własne mikstury , swoje własne przepisy. Wczoraj Dżamukka użył słowa chłam o MMM. Trochę to przesadzone. Dlaczego? Bo nie ma zanęty idealnej do wszystkiego. Każdy producent ma wiele różnego rodzaju produktów, i tak ustawia asortyment, aby odbiorca kupował jak najwięcej. Wyczynowiec (komercyjny) więc będzie uważał MMM za zbyt słaby, ktoś łowiący feederem leszcze będzie celował w Bream Feeder, ci co 'brzanują' będą zachwyceni SPicy Meat lub Cheesy Garlic, ci co łowią karpie uznają Margin Carp za najlepszą, inni Tigerfish... Nie dajmy się zwariować. Wymienione zanęty i tak są najwyższej jakości, więc wiele z nich się sprawdzi wyśmienicie. My sami powinniśmy zaś dostrzegać różnice i umieć dobierać pewne rzeczy. Nie wierzę w teorie spiskowe mówiące, że jakość jakieś zanęty się pogarsza. To nie Polska, gdzie w skłądzie zamiast mielonych odpadów w postaci paluszków, pojawiły się rozdrobnione ciastka :)

Sam producent będzie nas omamiał i przekonywał, że potrzebujemy wszystkiego po trochu :D

Z moich obserwacji wynika, że same mielone pellety świetnie działają. Mączka rybna (w niewielkiej ilości), z pelletami mielonymi (karpiowymi tylko) plus tania spożywka jako rozcieńczalnik dadzą dobry miks. Pytanie tylko jakich proporcji użyć tych ostatnich :) Do tego pellety 2 mm i miks 50/50 jest jak ta lala. Nie sądzę natomiast, że dodanie mączki rybnej do MMM da nam więcej brań...

Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #163 dnia: 14.01.2016, 14:04 »
Z mączkami trzeba uważać mieszanka musi być mocno zbalansowana w czasach mojego kulania towar musiał być mocno wywarzony aby rybki po chwili się nie zapchały - oczywiście można dodawać jakiegoś przyspieszacza spalania materii tak aby parę dni rybki nie trawiły tego co wciągną ale ......
Także z dawkowanie trza ostrożnie sama w sobie mączka jest towarem mocno kalorycznym...

Macieju , mączka kostna to nie jest jakiś na maxa kaloryczny towar , np. ta duńska  . Jej wartość , jest mniej więcej 100 kalorii większa od bułki tartej albo płatków owsianych na 100 gram produktu . Tutaj bardziej chodzi o duża zawartość białka , które długo zalega w rybim żołądku . Tak jak mówisz , mocno zapycha , podobnie jak tłusty halibutowy pellet . Kolejność trawienie wygada tak , że najdłużej trawimy tłuszcze , potem białka a najszybciej węglowodany - ( one się jeszcze dzielą ale to inna bajka )  . Dlatego do metody teoretycznie  najlepiej stosować pellety/zanęty jasne ( Luk często to powtarza ) , o dużej ilości węglowodanów , umiarkowanej ilości białka i niewielkiej ilości tłuszczów . Teoretycznie , tłusty i aromatyczny powinien być kąsek na włosie  :) . Myślę teraz jak to się ma do dużej ilości maczki w zanęcie ? Uważam też , że metodą ciężko przekarmić ryby . Nad wodą używamy naprawdę mało zanęty a często łowimy średnie i duże ryby , które potrafią naprawdę dużo zjeść .

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #164 dnia: 14.01.2016, 14:08 »
Co masz Maćku na myśli? Wg ciebie proporcje mączki rozsądne w zanęcie to ile % ?

Osobiście 30-40% towaru z najwyższej półki czyli mączki w cenach 20-30zł za 1 kg - tańsze rozwiązania już moim zdaniem są z jakimś wypełniaczem.

co do mielenia dobrych producentów pelletów - jestem jak najbardziej za zwłaszcza pasze do hodowli ryb mają zbalansowane proporcje - ułatwiają nam prace ... ale z nimi też rozsądnie i moim zdaniem trzeba je mieszac z wypełniaczami najlepiej z zanetami DB , Baitech , SB
Maciek