Autor Wątek: Feeder do method feeder (woda stojąca, karpie do 3,5 kg)  (Przeczytany 11389 razy)

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Feeder do method feeder (woda stojąca, karpie do 3,5 kg)
« Odpowiedź #30 dnia: 13.01.2016, 09:44 »
Jak wyżej, myślę, że to jednak kwestia indywidualnych upodobań ;) Szanuję Wasze zdanie i opinie, jednak ja wolę dłuższe patyki. Mam pickerka 3 metry do 30 g.w. Używam go do średnich rybek jak płoć, leszcz. Te, ryby holuje mi się na nim w miarę komfortowo, jednak karpiki już nie. Miałem na jednej zasiadce z kol. Jędrulą przyłów na nim w postaci karpa ok. 3,5 kg. To była gehenna dla mnie, strasznie panikowałem, że nie dam rady ryby wyciągnąć bo robiła ze mną co chciała ;D ;) Finalnie się udało ale to nie to. Nie wiem na jakich zbiornikach Kolega będzie łowił, ale u mnie w większości przypadków, łowiska w strefie przybrzeżnej są bardzo mocno zarośnięte przez różnego rodzaju roślinność podwodną. Długą wędką znacznie lepiej mi się w takich warunkach kontroluję rybę pod nogami ;D Jeszcze raz powtarzam, nie mam zamiaru stwarzać konfliktów typu moja prawda jest "naj mojsza". Rozumiem zwolenników krótszych kijów jednak ja nim nie jestem ;)

Myślę, że powoli odchodzimy o d prawd mojszych i twojszych :D  Szanuję zdanie innych, przedstawiam też swoje... Myśłę, że każdy powinien tutaj rozumieć, że przedstawiamy swoje opinie.   
Wynika z tego, świńskim targiem, że najlepiej mieć kija 3.30 metra wtedy :)
Kucuś, jednak nie zgodzę się z Tobą , że na 25 metrów dobrze się zarzuca takim kijem. Ja mam problemy przy zarzutach kijem 3.60 na taką odległość. Zwłaszcza jeżeli zarzuca się pod wyspę.
A co do tego pickera którym się źle holowało karpia, co to za marka? Może jest za słaby?

Kurcze, Luk ja na feedery praktycznie zawsze łowię na dystansie 20-40 metrów. Wspomnianymi kijami nie stwarza mi to żadnych problemów.
Mało tego mam miejscówkę na pewnej żwirowni w okolicy wyspy na dystansie 15 metrów. Tam również stosuję dwa ulubione wędziska 3.40 oraz 3.60...
Już sam nie wiem co myśleć, może Wasze techniki są faktycznie wygodniejsze...ale ja nie odczuwam dyskomfortu w żaden sposób ;)
Co do mojego pickera, to faktycznie tania wersja firmy mistral, wygrałem na zawodach spławikowych ;) Na pewno jet multum lepszych tego typu kijów.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 13.01.2016, 10:33 »
Ja mam tak, że komfortowy zarzut to określona siła jaką  w nią wkładam. Tak jak z procami mniej więcej, od gumy zależy komfort i precyzja, no i odległość... Przy 3.60 muszę wyhamowywać podajnik będący jeszcze wysoko, lub też wkładać mniej siły, kombinować. Przy pickerze parabola lotu jest niższa, i znacznie celniej rzucam na 20-30 metrach, mogę dodatkowo amortyzować ostatnia fazę lotu, uważam,że jeszcze dokładniej lokuję podajnik. Takie mam łowiska tutaj, często z wyspami właśnie.
Nie neguję tego co piszesz, może komuś jest wygodniej z dłuższymi kijami... To jest jednak moje odczucie, dodatkowo miękki pickerek pięknie amortyzuje, a tutaj Mariusz myślał o kiju z akcją szczytową, który takiego komfortu przy zarzucie nie da. Ja mówię o łowieniu z klipem oczywiście, pod tym kątem też patrzę.

Tak tez myślałem o tym pickerze który masz... U mnie karp 4 kilo to poezja na pickerze, czy to Drennan czy też Garbolino, nie mają w ogóle szans :D Może ten Twój jest zbyt miękki lub zbyt twardy? Ostatnio ten 6 kilo mi pokicał dłużej, ale to pod nogami tylko, była pełna kontrola. Nie miałem wielu wędek w rękach - ale myśłę, że jest coś na rzeczy z tym Mistrallem który masz. Ja mam problem z dłuższymi kijami i karpami lub linami, właśnie w fazie końcowej, przy nogach. Czuję pewną sztywność dłuższej wędki, a i tak mam 'miękkie' kije. Wiele ryb mi się wypina przy brzegu wtedy (może więcej niż przy pickerze)...
Lucjan

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #32 dnia: 13.01.2016, 10:48 »
Ja mam tak, że komfortowy zarzut to określona siła jaką  w nią wkładam. Tak jak z procami mniej więcej, od gumy zależy komfort i precyzja, no i odległość... Przy 3.60 muszę wyhamowywać podajnik będący jeszcze wysoko, lub też wkładać mniej siły, kombinować. Przy pickerze parabola lotu jest niższa, i znacznie celniej rzucam na 20-30 metrach, mogę dodatkowo amortyzować ostatnia fazę lotu, uważam,że jeszcze dokładniej lokuję podajnik. Takie mam łowiska tutaj, często z wyspami właśnie.
Nie neguję tego co piszesz, może komuś jest wygodniej z dłuższymi kijami... To jest jednak moje odczucie, dodatkowo miękki pickerek pięknie amortyzuje, a tutaj Mariusz myślał o kiju z akcją szczytową, który takiego komfortu przy zarzucie nie da. Ja mówię o łowieniu z klipem oczywiście, pod tym kątem też patrzę.

Tak tez myślałem o tym pickerze który masz... U mnie karp 4 kilo to poezja na pickerze, czy to Drennan czy też Garbolino, nie mają w ogóle szans :D Może ten Twój jest zbyt miękki lub zbyt twardy? Ostatnio ten 6 kilo mi pokicał dłużej, ale to pod nogami tylko, była pełna kontrola. Nie miałem wielu wędek w rękach - ale myśłę, że jest coś na rzeczy z tym Mistrallem który masz. Ja mam problem z dłuższymi kijami i karpami lub linami, właśnie w fazie końcowej, przy nogach. Czuję pewną sztywność dłuższej wędki, a i tak mam 'miękkie' kije. Wiele ryb mi się wypina przy brzegu wtedy (może więcej niż przy pickerze)...

Gwarantują Ci, że również nie neguję tego co piszesz ;) Mi po prostu zarzut tym gabarytem nie robi problemu. Większą bolączką jest specyfika mejscówek, przy zarośniętym i wąskim stanowisku bywają problemy z ustawieniem długich kijaszków. Zdaję sobie sprawę, że z krótkim wędziskiem było by łatwiej, jednak znowu roślinność przybrzeżna to często wyklucza. Luk nie musisz mnie przekonywać jak łowisz bo oglądam Twoje filmy ;) Widzę wyraźnie, że jest to efektowne łowienie. Myślę, że w tej sytuacji najważniejsze żebyśmy czerpali satysfakcję z naszego sposobu łowienia a rybki nam to wynagradzały :)

Offline mariusz88_0

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 13.01.2016, 16:46 »
Zamówiłem kij Trabucco Selektor XS multi feeder 3,30 m z 30 cm przedłużką. Po wiosennych połowach na pewno napisze jak mi się sprawdza. :) Dziękuje wszystkim kolegą z forum za pomoc i życzę samych sukcesów nad wodą i rekordowych ryb ;)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 13.01.2016, 17:21 »
Wg mnie ten 3,3m spoko by wystarczył tak jak Luk i chłopaki pisali. Przedłużkom osobiście nie ufam. Nie ma opcji by choć w minimalnym stopniu nie zaburzyły akcji. Ale to indywidualne moje podejście. Przyzwyczaisz się i będziesz zadowolony mam nadzieję! :thumbup:
Arek

Offline mariusz88_0

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 13.01.2016, 17:36 »
Raczej będę nim łowił bez dopałki choć może czasami się przyda wszystko okaże się po sezonie łowienia. Kijem 3,90 m faktycznie ciężko było by celnie posyłać podajnik na tak mała odległość i kończyło by sie to pewnie w 50% lądowaniem podajnika na wyspie zamiast 50-30cm przed wyspa gdzie karp nauczony jest żerowania

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 13.01.2016, 17:40 »
Kolejny raz polecę kijek: Trabucco Precision XT Pro Quiver 3,3 cw70. Dla mnie bajka ! :thumbup:
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #37 dnia: 13.01.2016, 17:48 »
Karpie to silne ryby, ja bym brał mocniejszy feeder np: Mikado Ultraviolet Twin Feeder 330/390

http://goo.gl/2JVJUb

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #38 dnia: 13.01.2016, 17:50 »
Karpie to silne ryby, ja bym brał mocniejszy feeder np: Mikado Ultraviolet Twin Feeder 330/390

http://goo.gl/2JVJUb
Popieram choć raczej błąd w opisie? ;D CW?
Arek

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #39 dnia: 13.01.2016, 17:52 »
CW 110 g. To za dużo na karpie ?

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 13.01.2016, 17:55 »
Z Mastera w wersji 3,30 osobiście jestem bardzo zadowolony, co do przedłużki też nie jestem przekonany zawsze to jakieś usztywnienie. Jaszcze jedno możesz mieć na początku pewien problem z blankiem, bo jest naprawdę cieniutki, ale po pewnym czasie się przyzwyczaisz.
Robert

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 13.01.2016, 17:55 »
Sory! łamane odebrałem jako cw 390. Mój błąd. Opisałeś kij z dopałką ! Nie spojrzałem na link. Mea Maxima Culpa! :-[
Arek

Offline mariusz88_0

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 13.01.2016, 17:59 »
Koledzy już zamówiłem trabucco selector XS multi feeder myśle ze da rade nie są to w końcu miski po 10 + kg tylko 3,50 kg odległościówka dawałem rade woda nie zarośnięta cały myk to nie pozwolić mu popłynąć na wyspę  a łowienie finezyjne dostarcza wiele radości kiedyś łowiłem karpiówka 3 lbs i przyjemność z holu niska i brań mniej jak przy delikatniejszym łowieniu.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #43 dnia: 13.01.2016, 18:15 »
Da rade. Spokojnie! Nie zawiedziesz się!
Arek