Autor Wątek: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!  (Przeczytany 456941 razy)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!
« Odpowiedź #300 dnia: 19.02.2016, 23:16 »
nie ma sensu mieć dłuższych nóg. Bez podnóżka [...] nogi drętwieją, jest to niezdrowe.

[...] nie musimy mieć nawet ramion [...]

;) ;) ;)  Hmmm, na szczęście jestem średniego wzrostu i nogi moje nie są przydługie, więc bez podnóżka nie drętwieją, ale z ramion (że je mam) się cieszę niezmiernie   ;D ;D ;D
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #301 dnia: 19.02.2016, 23:27 »
A ja mam taką małą propozycję, oczywiście pod siebie :)

Łowię z kosza, ale też łowię z fotela Elektrostatyka. Fotele, czy też krzesła jako takie są pochodną wędkowania karpiowego. Tam można sobie pozwolić na rozwalenie bandziocha, bo czasem i przez kilka dni alarmy nie trąbią.

Ale przy łowieniu stosunkowo mniejszych ryb brań jest o wiele więcej. I - jak dla mnie - klasyczny fotel się nie sprawdza, bo albo się człowiek buja dupskiem na gumach i ciężko mu się podnieść, szczególnie gdy nie ma podłokietników, albo - jak już wspomniał jeden z kolegów - czai się człowiek na rancie fotela i wyciska na pośladkach prostopadły rowek w stosunku do rowka naturalnego. Taka wędkarska chrystianizacja.

Dla mnie optymalnym w tym względzie byłoby, gdyby zrobiono siedzisko na bazie płyty, jak to ma miejsce w koszach. A oparcie niech sięga ramion. Jeżeli będę chciał się wyspać, to się położę :)

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #302 dnia: 20.02.2016, 00:41 »
Na zdjęciach złożony fotel wygląda słabo, nogi odstają jak to transportować,  chować do auta.  Poza tym super.  Oby w komplecie były 4 szt tych  ramion.  Z drugiej strony zamiast tych wkrecanych ramion wolałbym użyć zwykłych fajek przykrecanych do nogi. 

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #303 dnia: 20.02.2016, 02:20 »
Panowie, pamiętajcie, że żyjemy w wolnym kraju i nie ma jeszcze przymusu kupowania, tak więc każdy kto chce to kupi sobie Cuzo, a reszta nie.
Nie ma sensu dywagować nad wyższością jednego czy drugiego. Kogo stać to jeździ Ferrari do sklepu, a inny chodzi piechotą, bo lubi :)
Lucjan, fotorelacja super, czekam na pierwsze wrażenia z użytkowania.
Robert

Offline alexart

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #304 dnia: 20.02.2016, 06:39 »
A z ciekawości  Luk czy zauważyłeś aby w tym modelu materiał trzeszczł jak w F5R  ?
Artur

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #305 dnia: 20.02.2016, 06:40 »
Na zdjęciach złożony fotel wygląda słabo, nogi odstają jak to transportować,  chować do auta.  Poza tym super.  Oby w komplecie były 4 szt tych  ramion.  Z drugiej strony zamiast tych wkrecanych ramion wolałbym użyć zwykłych fajek przykrecanych do nogi.
Jakub, gdzie jest fota ze złożonymi nogami?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline alexart

• Ekspert
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #306 dnia: 20.02.2016, 06:44 »
Patrzę na to zdjęcie i wydaje mi się, że nogi są złożone "do końca " ale chyba nie muszą być tak złożone. Takie odnoszę wrażenie ale musi się wypowiedzieć posiadacz.
Artur

Offline cuzo

• Firma M-Elektrostatyk (Cuzo)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #307 dnia: 20.02.2016, 07:49 »
Po wczorajszym poście Artura i Lucjana (dziękuje :thumbup:), wpadł do głowy jeszcze jeden pomysł. Daje pole do działania akcesoriom i nie wpływa na konstrukcje. Poproszę o opinie.

Umyślnie nie podaje miejsc gdzie można zakupić z uwagi na rozwojowy projekt oraz reklamę - postarajcie się mnie zrozumieć.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #308 dnia: 20.02.2016, 07:56 »
Co do materiału to jeszcze nie zauważyłem aby trzeszczał, ale tutaj trzeba jednak posiedzieć nad wodą.... Przy składaniu można coś pokombinować z nogami jeszcze, aczkolwiek te przednie mają rurkę wmontowaną pod innym kątem i coś tam będzie odstawać.

Jeżeli chodzi o walory użytkowe to zobaczę nad wodą jak się to ma wszystko do siebie, jednak ustawiony fotel w ogródku, podczas siadania, nie powodował drgania wędek (szczytówek), co jest główna zmorą krzeseł i  montowanych do nich ramion. W ogóle nie ma podczas wstawania i siadania rewolucji, to jest po prostu strasznie stabilna konstrukcja. Jeżeli oznacza to większe wymiary transportowe, można to  przełknąć.

Co do wagi foteli feederowych - jeżeli będzie ona niska, fotel będzie się ruszał, będą drgania. Dlatego typ 'roving', to rodzaj krzesła przeznaczonego do noszenia z soba na większe odległości, przypinanie do plecaków i takie tam. Po prostu łowimy nad jakąś rzeką i obławiamy dane miejsca, przemieszczamy się, chcąc mieć jak najmniej bagażu. Krzesło typu feeder to jednak łowienie stacjonarne, połączenie funkcjonalności kosza i wygody jaką daje fotel karpiowy. Trzeba podźwigać - bez tego można mieć niby mały fotel feederowy z Koruma (najtańsze opcje) ale mający sporo wad.

Sama konstrukcja i tak jest lekka, opcje rozbudowy zaś zostawiają w tyle najlepsze modele, bo cokolwiek można mówić o wygodzie - taki Moster nie jest łatwo wyposażyć w stoliki itd. A Cuzo ma wysuwane rurki, co sprawia, że można zamontować wszelkie akcesoria bliżej lub dalej fotela. Jeżeli zostanie wyposażony (na pewno będzie) w nakładki na rurkę, to będzie można montować prosta rurkę, i przykręcić do niej podpórkę, a dalej dopiero stolik. Opcji jest mnóstwo, taki fotel świetnie się spisze na zawodach. Jestem pewien, że E'statyk będzie mógł zrobić inna nakładki - jak chociażby profil do montażu parasola, co w ogóle będie rewelacją. Bo przy wyciaganej rurce będzie go można zamontować nie przy samym fotelu lub koszu, ale np. 40 cm od niego, z boku. Łowię z parasolem i wiem jak on przeszkadza, teraz można go przesunąć tak, aby po odchyleniu czaszy móc zarzucać w miarę swobodnie.

Stoliki (waiter) z Drennana teraz to idealna opcja przy takim fotelu, nie trzeba mieć żadnych fajek aby je montować, ja mógłbym wyposażyć fotel w

- dwa stoliki, w ty jeden z szufladą (montowane do wysuwanych ramion)
- dwa stoliki z Drennana do pudełek przynętowych (montowane do gwintowanych rurek przy ramionach, regulowanych góra dół!),
- okrągły pojemnik EVA zamykany zamkiem na zanętę (mocowany do przedniej nogi),
- uchwyt parasola montowany do tylniego ramienia, wysuwanego,
- no i standard - dwa ramiona feederowe montowane do przednich nóg z fajkami z uchwytami.
- mocowanie siatki, zapewne będą nakładki na rurkę z gwintem, jeżeli byłyby dłuższe to w ogóle byłaby poezja (chodzi o to, że siatki montowane są do podnóżka, a więc 40 cm od samego siedziska).

To się nazywa stacja, co? :) Najlepsze jest to, że nie muszę tego montować tylko mogę. Ode mnie zależy jak chcę łowić - bo mogę też mieć fotel w wersji z uchwytami tylko do wędek (podpórkami), lub samego golasa, a mogę jechać i robić 'stację'. Jasne, że wykonanie nie jest takie jak w Monsterze - ale tu chodzi o opcje i funkcjonalność, wygląd to sprawa drugorzędna.

Ta wersja to prototyp jakby co, teraz trzeba znaleźć wady, na pewno będą. Póki co trop jest idealny - jeżeli firma zacznie sprzedawać akcesoria do takich krzeseł (uchwyt do mocowania parasola, stoliki itp.), to w ogóle będzie rewelacyjnie, aczkolwiek takie wyposażenie z Prestona też pasuje (a więc z innych firm również).
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #309 dnia: 20.02.2016, 07:57 »
Dla mnie fotel wygląda rewelacyjnie ,  do tego cena jest normalna . Można dołożyć kupę osprzętu i teraz jeszcze parasol jak widać na ostatnich zdjęciach . Co do spadów , bez problemu można to ogarnąć , wystarczy małą ogrodowa łopatka lub saperka . Łowię od lat na Odrze i duże spadki traktuję łopatą , podkopuję nogi F5R . Taki zabieg trwa chwilę i takim sposobem nie muszę wydawać siedem stów na szumny fotel  .

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #310 dnia: 20.02.2016, 08:09 »
Po wczorajszym poście Artura i Lucjana (dziękuje :thumbup:), wpadł do głowy jeszcze jeden pomysł. Daje pole do działania akcesoriom i nie wpływa na konstrukcje. Poproszę o opinie.

Umyślnie nie podaje miejsc gdzie można zakupić z uwagi na rozwojowy projekt oraz reklamę - postarajcie się mnie zrozumieć.
Dokładając jeszcze nogi, które będą rozsuwane na boki krzesło będzie już bardzo stabilne i wiatr ani żadna przeciążona podstawka nam go nie przewróci to tak jak przy dźwigu. :thumbup:
Robert

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #311 dnia: 20.02.2016, 08:20 »

Dokładając jeszcze nogi, które będą rozsuwane na boki krzesło będzie już bardzo stabilne i wiatr ani żadna przeciążona podstawka nam go nie przewróci to tak jak przy dźwigu. :thumbup:
Już przy obecnym rozstawie nóg (piszę o FR5) fotela w zasadzie nie da się przewrócić.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #312 dnia: 20.02.2016, 08:40 »
Tak w ogóle na spadkach same kosze też nie są idealne, dlatego polscy wyczynowcy używają platform, które się ustawia na początku. Ja nie wiem czy Staszek widział ten sam model co ja mam, ale przednie nogi są naprawdę wyciągane na sporą długość. Jako, że to jest model bez podnóżka, nie może mieć od długich nóg, bo w takim przypadku łowilibyśmy z nogami w powietrzu. Zdecydowanie jednak na takie ostre spady lepszy będzie kosz, mój Preston ma dość długie wysuwane nogi, i da się go ustawić w trudnych miejscach.
Jeżeli ten fotel doposażyć w podnóżek z długimi nogami, wtedy problem znika.
Lucjan

Offline maniek9926

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Graviora manent!
« Odpowiedź #313 dnia: 20.02.2016, 08:43 »
No i teraz mam zagwozdkę uzbieralem juz praktycznie kasę na monstera a tu taki projekt pod nosem sie rozwija i co teraz wybrac... Fr5 posiadam i wiem ze to dobry fotel. Osprzęt ramie stolik mam z prestona i karuzele drennana. Nie lowie na Odrach czy innych rzekach wiec spadki mi nie strszne nie wiem co teraz zrobić Cuzo co raz bardziej mi się podoba szczególnie te odsuwane ramiona, jestem wygodnicki i lubię mię wszystko pod siebie a przy cuzo mógłbym sobie to wszystko ustawić a przy monsterze nie za bardzo

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #314 dnia: 20.02.2016, 08:57 »
Jeżeli nie łowisz na spadkach,jak najbardziej :thumbup:

Jeżeli podpowiadamy producentowi(ukłonu za pomysł i chęć współpracy)to na etapie projektu warto uwzględnić problem z ustawianiem fotela na spadach,jest wielkie grono wędkarzy których takie rozwiązanie i możliwość schowania tylnych nóżek prawie do zera zadowoli.Łowiąc na swoim fotelu muszę t.nogi chować do zera,przód jest wyciągnięty prawie na maks,siędzę wtedy wygodnie(mam 186cm wzrostu)dla kolegów niskich to będzie już problem(bujanie diabła :D nogami)
Moim zdaniem nad tyłem fotela producent powinien popracować
Staś
Klasyczny Feeder