Autor Wątek: Przystosowanie podajnika XL z Prestona do torebek PVA  (Przeczytany 35396 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Przystosowanie podajnika XL z Prestona do torebek PVA
« Odpowiedź #45 dnia: 04.03.2016, 10:52 »
Odświeżę temat...

Ostatni numer Angling Timesa a  w nim...  Podobna przeróbka!   ;D

Lucjan

Offline masakroff

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 04.03.2016, 11:09 »
Szczerze powiem, że chętnie bym spróbował tej techniki, chociaż z drugiej strony żal mi znowu zainwestować hehe
Mam kilka pytań...
1. Praktycznie każdy podajnik można przerobić prawda? Mam te podajniki drennana 25g, wystarczy że wytnę żeberka i będzie dobrze tak?
2. Czy zamiast tego amortyzatora, można byłoby wykorzystać gumkę recepturkę? :D wiem, że wtedy gumka zapewne zostałaby w wodzie i trzeba byłoby założyć kolejną, ale po prostu się zastanawiam czy można byłoby uniknąć wiercenia tych dziur i kupowania specjalnych amortyzatorów. Szukałem na drapieżniku ale nie mogę znaleźć takich amortyzatorów...
3. Co się sypie do takiej siatki? Np. suchy pellet 4-6mm?
4. Macie jakiś sprawdzony sklep, gdzie te siatki są w miarę tanie? :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam :)

EDIT
Przeoczyłem wypowiedź Luka z linkiem do tego amortyzatora... Nie jest taki drogi, natomiast nadal się zastanawiam czy nie można użyć zwykłej gumki oplatając nią siatkę z towarem do podajnika :D
Pozdrawiam
Masakroff

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #47 dnia: 04.03.2016, 11:59 »
Myślę, że gumki to taki półśrodek. Ołów i plastik są bardzo łatwe w obróbce, jeżeli chodzi o wiercenie, mając wkrętarkę potrzebujesz kilku sekund aby zrobić otwór. Tak więc z amortyzatorem, uzyskujesz podajnik gotowy, wielokrotnego użytku. Gumki są OK, też tak można, gorzej z ekologią :) Jeżeli nie chcesz wiercić to możesz kupić Hybrida - zero wiercenia i zero podcinania.

Nie każdy podajnik będzie dobry, małe podajniki będą do małych porcji towaru, tak więc teraz OK, ale juz od kwietnia zdałoby się coś większego. Chodzi tez o zarzuty - 25 gram to nie jest wiele.

DO środka siatki możesz dawać wiele rzeczy - suche pellety (najlepiej mieszać o rożnej średnicy), sól w kryształach, kukurydzę, groch, mielonkę, zanętę, białe robaki, pokruszone kulki - tak więc zapytać można - czego nie można dodawać: :D

Siatkę kupuj na ebayu lub alledrogo - szukaj najtańszych opcji. Tutaj siatka nie musi być 'super' - może być taka o mniejszym oplocie.
Lucjan

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 04.03.2016, 12:04 »
Szczerze powiem, że chętnie bym spróbował tej techniki, chociaż z drugiej strony żal mi znowu zainwestować hehe
Mam kilka pytań...
1. Praktycznie każdy podajnik można przerobić prawda? Mam te podajniki drennana 25g, wystarczy że wytnę żeberka i będzie dobrze tak?
2. Czy zamiast tego amortyzatora, można byłoby wykorzystać gumkę recepturkę? :D wiem, że wtedy gumka zapewne zostałaby w wodzie i trzeba byłoby założyć kolejną, ale po prostu się zastanawiam czy można byłoby uniknąć wiercenia tych dziur i kupowania specjalnych amortyzatorów. Szukałem na drapieżniku ale nie mogę znaleźć takich amortyzatorów...
3. Co się sypie do takiej siatki? Np. suchy pellet 4-6mm?
4. Macie jakiś sprawdzony sklep, gdzie te siatki są w miarę tanie? :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam :)

EDIT
Przeoczyłem wypowiedź Luka z linkiem do tego amortyzatora... Nie jest taki drogi, natomiast nadal się zastanawiam czy nie można użyć zwykłej gumki oplatając nią siatkę z towarem do podajnika :D

1. Ja użyłem podajnika z Jaxona (odpowiednik Drennana L). Wyciąłem środkowe żeberko.
2. Użyłem zwykłej gumki recepturki, jedyne co to wziąłem najgrubszą jaką miałem. Niczego nie wierciłem, lekko tylko wydłubałem ołów ze spodu (przy krawędzi) żeby przełożyć ją przez szparę między obciążeniem, a żeberkami.
3. Ja sypię głównie 4mm - suchy.
4. Widziałem jakieś na Aliexprees ale ja używam Mikado http://sklepbarbus.pl/277-siatka-pva-z-tlokim- (sklep przykładowy, ja kupiłem w Centrum Wędkarskim w Poznaniu)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 04.03.2016, 12:09 »
Ktoś ściągnął pomysł Luka i zrobił z niego swój. Oj, nieładnie...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline masakroff

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #50 dnia: 04.03.2016, 12:39 »
No z tą gumką to wiem że byłby problem z ekologią bo gdybym to robił według mojej wizji to zostawałaby ona w wodzie, więc chyba zrezygnuje z tego pomysłu i jeśli się zdecyduję na tą metodę to zainwestuje w amortyzator :)

Ta siatka byłaby ok?
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/akcesoria-pva-i-non-pva/13456-siatka-pva-z-tuba-i-tlokiem-23mm-5m-wolno-rozpuszczalna.html

Do tego trzeba też kupić jakieś nici do wiązania tych siateczek?

Ten koszyk będzie odpowiedni? Zapewne trzeba do niego kupić jakieś łączniki no i amortyzator...
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/koszyki-zanetowe-oraz-na-pellet-guru/15497-koszyk-guru-in-line-hybrid-feeder-large-28g.html?search_query=hybrid&results=26

Pozdrawiam
Masakroff

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #51 dnia: 04.03.2016, 13:02 »
Ale moja gumka zostaje w podajniku więc nie wpływa na środowisko :)

Tu masz dwie fotki

Ja mam taką siatkę jak znalazłeś i się sprawdza.
Podajnik Hybrid wydaje się idealny do tego ale chyba Luk, który go stosował pisał, że niekoniecznie trzeba go używać. Ja mam Jaxona (2 za 12 zł) bo w razie jakbym go popsuł zakładając gumkę nie będzie mi żal. Dodatkowo najważniejsze jest żeby dotarł na dno ciężarem na dole więc sam projekt podajnika moim zdaniem nie jest najważniejszy.
Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #52 dnia: 04.03.2016, 13:10 »
Koszyk jest kompletny, amortyzator taki będzie OK, starczy na ohoho albo i dłużej:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/amortyzatory-preston/15182-amortyzator-preston-slip-system-fluoro-latex-elastic-12-165mm.html
Koszyki Guru wybieraj największe (waga 28 i 45 gram), w komplecie mają wszystko oprócz łącznika do wymiany przyponów, tutaj pasuje Preston, lub zwykły krętlik (jest jednak mniej wygodny w użyciu).

Michał, bardzo mądrze tutaj postapiłeś :thumbup: Dobra przeróbka!
Lucjan

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #53 dnia: 04.03.2016, 13:16 »
W takim razie Hybrid i amortyzator lądują w koszyku :) w tym roku planuje więcej czasu spędzić z torebkami PVA. W zeszłym na dosłownie kilka prób wyniki nie były zadowalające. Może to kwestia za dużych torebek i przynęty spadającej obok?

Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline scottie76

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 9
    • Galeria
« Odpowiedź #54 dnia: 17.03.2016, 09:12 »
A to moje przeróbki koszyków mikado 50-70 gram.
Guma 2.1 i 2.4 mm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #55 dnia: 17.03.2016, 09:54 »
Dobra robota! :thumbup:

Ja od kwietnia zaczynam polować na rekordowe leszcze i liny w ten sposób. Obecnie wyeliminowałem Matrixy - słabo się nadają do torebek, zostały mi Prestony, ESP - jak pokazałeś, dodatkowo cięższe podajniki Korum do białych, z których wycina się pokrywkę, oraz genialne podajniki Drennana in-line do białych, z których można wyciąć plastik, zostawiając burty.

Nie wiem czy zauważyłeś Scottie - ale torebka się zagina lekko przy takim ułożeniu gumki. Ja spróbowałem wyciąć karby w samym plastiku, bez wiecenia, i tak mocno związać amortyzator. Też się trzyma i można zapakować większą torebkę, ale jest ryzyko jego utraty. To muszę sprawdzić, bo obawiam się, że eksplodujące pellety będa wypychać przynętę daleko. Dlatego trzeba sprawdzić, czy rybom to przeszkadza czy też nie...

Jakby nie było daj znać jak Ci idzie z tymi podajnikami. Mam nadzieję, ze to będzie takie małe Wunderwaffe w tym sezonie :D
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #56 dnia: 17.03.2016, 10:38 »
A to moje przeróbki koszyków mikado 50-70 gram.
Guma 2.1 i 2.4 mm

Świetny sposób , przyznam , że sam myślałem o takim rozwiązaniu :thumbup: :beer:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #57 dnia: 17.03.2016, 10:42 »
Wiążę też duże nadzieje z waftersami. Ringers robi takie 10 mm, a ja mam miejsce, gdzie chłopaki robią 12 i 15 mm, w kolorze żółtym (leszczowym). Przez to,że zatapia je ciężar haka, rewelacyjnie wiszą nad rozsypanymi pelletami z torebki PVA.  Jakby co to dam znać, jak się sprawdzą, to będę mógł komuś podrzrucić paczkę na zlot...
Lucjan

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #58 dnia: 17.03.2016, 10:57 »
Panowie, co raz bardziej mnie kusicie tymi podajnikami przystosowanymi do PVA... :D Chyba także zakupię te podajniki Mikado i zrobię tak jak Scotie (za pomysł - :thumbup:)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #59 dnia: 17.03.2016, 12:02 »
Ja własnie przez to do torby, domowilem, pva od Mikado inne średnice pelletow. Nieldugo to spróbuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜