Autor Wątek: Co możemy spotkać nad wodą?  (Przeczytany 24316 razy)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Co możemy spotkać nad wodą?
« dnia: 08.02.2016, 17:46 »
Ten wątek "chodził" za mną od dłuższego czasu...

Zawsze, gdy jestem sam nad wodą i zobaczę np. węża (swoją drogą - jak odróżnić żmiję od reszty węży które możemy spotkać nad wodą?) włącza mi się "tryb czuwania" i reaguję na każdy ruch w trawie za mną (tak już mam - a wyostrzyło się to, gdy wąż <prawdopodobnie "wody"> prawie mnie capnął) :-[ Lub gdy coś chodzi sobie w trawce i tego nie widzę, to co chwilę okręcam się i obserwuję ten obszar w którym to coś grasowało.

I teraz mam pytanie - czego należy się obawiać nad wodą? Co możemy tam spotkać z tych "groźnych"?

Mam nadzieję, że Wasze odpowiedzi trochę mnie uspokoją i będę sobie w spokoju siedział nad wodą :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
Odp: Co możemy spotkać nad wodą?
« Odpowiedź #1 dnia: 08.02.2016, 17:49 »
Filip, najbardziej to trzeba obawiać się ludzi.
Michał

Offline beret_89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
« Odpowiedź #2 dnia: 08.02.2016, 17:52 »
Groźne zwierzęt w Polsce..hmm...tak naprawdę to nawet Vipera berus nie jest grożna- nikt nigdy nie umarł od ukąszenia, słyszałem nawet o profesorze z UP w Lublinie który był kąsany nawet 6 razy dziennie w czasie badań nad tym gatunkiem...
Poza tym uważam, że PZW powinno zostać zniszczone

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 08.02.2016, 18:00 »
Filipek, żaba w wodzie nie pobodzie :-D

Generalnie w Polsce niewiele jest groźnych stworzeń, a już na pewno nie takich, które same cię zaatakują niesprowokowane.
Najgorsza jest ta pani:

Zdarzyło się tak, że przepłynęła obok mnie na dzikim kąpielisku w odległości 30 cm - nie polecam.

Co do innych zwierząt i szurania w trawie nie masz się czego obawiać :-)
Przeważnie są to myszy lub inne gryzonie. Sam u siebie na stanowisku wielokrotnie karmiłem koleżankę myszkę kukurydzą i łowiła razem ze mną :-D
Karmiłem też żaby białymi robakami i te skubańce jak przez chwilę o nich zapomniałem zaczynały się upominać krzykiem, jak ptak (Robin?) na jednym z filmów Luka :-D
Co ciekawe żaby też wolą białe w kolorze czerwonym, białe jadły niechętnie, niebieskich wcale :-P

Raz latałem ze spinningiem i ścieżkę między dwiema ścianami trzcin zastąpił mi pewien jegomość, o długości - nie zmyślam - 1.5 m  :o
Był gruby jak moje przedramię (wtedy byłem trochę mniejszy :-D ), nie wiedziałem, że zaskrońce dorastają do takich rozmiarów..
Jednak są one nieszkodliwe i łatwo je rozpoznać po charakterystycznych plamkach "za uszami" :-)
Wiedząc o tym skończyło się na poważnym, męskim spojrzeniu w oczy. Brakowało tylko muzyki z westernu w samo południe, punktualnie o 14 :-D
Na prawdę, przystanął, spojrzał na mnie i majestatycznie popełznął dalej..
Dawid

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #4 dnia: 08.02.2016, 18:05 »
Ja łowiąc na Biebrzy muszę się obawiać wilków, są dwa stada "watahy" które nie trzymają się zbytnio parku. Zdarza się, że atakują zwierzęta w gospodarstwach.
Dzików plagi woj. Podlaskiego raz już uciekałem przed maciorą na szczęście bez sprzętu.

Chociaż najbardziej się przestraszyłem kiedy łowiąc klenie z burty wyskoczył mi pod nogami ogromny  bóbr :P

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 08.02.2016, 18:10 »
Jeżeli chodzi o zaskrońce to u mnie jest plaga. Na mojej kładce się zawsze wygrzewają. Jak schodzę, to robię im niespodziankę w postacie wiadra z wodą. To pomaga na kilkanaście minut. Znowu włażą i się grzeją.
Zbyszek

Offline PrX

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 08.02.2016, 18:11 »
Wszystko zależy w jakim rejonie Polski łowimy, prawie wszędzie gdzie nie ma wilków to chyba nic strasznego nam nie grozi chociaż i wilk powinien nas ominąć szerokim łukiem chyba że stwierdzi że jesteśmy zagrożeniem dla niego samego to może być problem... Osobiście mam dokładnie jak ty kolego że się odwracam na każdy ruch w zaroślach lecz nie ma się czego obawiać teoretycznie ostatnio zasłyszałem że w moje okolice z Kampinowskiego parku przywędrowały wilki a były widziane nad rzeką którą bardzo często łowię ( Bzurą ) dlatego też bojowo nastawiam się nad wyprawy nocne w tym roku, i wilk jest chyba jedynym gatunkiem którego się bym obawiał jak by spotkał. Kiedyś jakieś 3-4 lata wstecz miałem ciekawą przygodę będąc w lesie na grzybobraniu pod ogromnym prawdziwkiem w okół trzonu grzyba owinięta była właśnie żmija zygzakowata co prawda był to młody osobnik ale nie zauważywszy że się znajduje jej dotknąłem na szczęście nie zdążyła ukąsić tak że na tego padalca tez warto by uważać na pewno a innych stworów raczej nie ma groźnych, chociaż spotkanie z okazałym szczurem nad brzegiem tez pewnie do najprzyjemniejszych nie należy chociaż pewnie nam nic nie grozi z jego strony to przyjemne nie jest .

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 08.02.2016, 18:14 »
Dvd, :thumbup: za tą odpowiedź.
To szuranie w trawie jest "straszne", gdy wiem, że to coś większego (słyszałem o piżmakach i szczurach- ponoć w Dzięczynie jest jeden ogromny, oswojony :D dokarmiany przez jednego z wędkarzy). Z myszkami już kilka razy łowiłem i dokarmiałem je (niektóre z nich są słodkie :) ), z jaszczurkami też już łowiłem (uwielbiają białe w kurkumie).
Najczęściej jednak spotykam tam te węże - przepływają pod samymi nogami, czasami pełzają po brzegu - ale po tych zdjęciach widzę, że tego groźnego jeszcze nie spotkałem. Będę musiał się oswoić z ich obecnością :D
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 08.02.2016, 18:23 »
Filip, żmija zygzakowata, bo o niej mowa, może mieć różne ubarwienie, a wspólnym mianownikiem jest tylko zygzak. Pooglądaj w Google, zobacz jak może wyglądać, nie chciałbym żeby coś Ci się stało bo wprowadziłem Cie w błąd albo pozostawilem jakieś niedomówienie. Niby jad nie jest zabójczy, ale samo ukąszenie nie należy do miłych rzeczy a już na pewno nie jak jesteś sam w krzakach, daleko od ludzi.
No i nie wiadomo kto na co ma alergię..
Dawid

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 08.02.2016, 18:24 »
A propos węży . Kilka dobrych lat temu , łowiłem na Odrze w strefie przygranicznej . W pewnym momencie , z krzaków po czeskiej stronie wyszedł facet . Rozejrzał się dookoła , spojrzał na mnie i rozebrał do naga . Człowiek ten , zaczął znęcać się nad gadem , raz po raz uderzając go ręką w głowę . Po kilku minutach , wąż zaatakował i strzelił jadem . Wreszcie mężczyzna zaprzestał tego procederu , włożył spodnie i z uśmiechem krzyknął ahoj , pomachał do mnie i poszedł zadowolony .
Jeszcze kilkanaście minut dochodziłem do siebie , czułem w ustach jakiś niesmak ...właściwie trochę rozbolało mnie dupsko .
Ogólnie byłem jakiś przestraszony i zwiędnięty . Ze zrozumiałych powodów nie robiłem zdjęć , jakoś nie miałem na to ochoty .
Historia prawdziwa :D

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 08.02.2016, 18:27 »
Jędrek, kto oglądał w dzieciństwie krecika ten nie będzie się temu dziwił :D  :beer:
Dawid

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 08.02.2016, 18:31 »
Filip, żmija zygzakowata, bo o niej mowa, może mieć różne ubarwienie, a wspólnym mianownikiem jest tylko zygzak. Pooglądaj w Google, zobacz jak może wyglądać, nie chciałbym żeby coś Ci się stało bo wprowadziłem Cie w błąd albo pozostawilem jakieś niedomówienie. Niby jad nie jest zabójczy, ale samo ukąszenie nie należy do miłych rzeczy a już na pewno nie jak jesteś sam w krzakach, daleko od ludzi.
No i nie wiadomo kto na co ma alergię..
Nie zawsze widać zygzak.
Jak łeb jest w kształcie trójkąta to żmija.
http://www.d_rozwadowska.republika.pl/wgory.12.jpg

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 08.02.2016, 18:32 »
Ahoj przygodo jak mawia jeden Youtuber ??? :-X :P

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #13 dnia: 08.02.2016, 18:32 »
Cóż wilków bać się nie trzeba, bzdurą jest to co pokazują w filmach, one nie atakują ludzi, zanim Ty je spotkasz to one juz dawno będą o Tobie wiedziały i w razie czego po prostu uciekną. Jeśli chodzi o żmije nie trzeba się bać jeśli nie masz żadnych chorób serca albo układu krążeniowego, nie jesteś małym dzieckiem lub osobą w podeszłym wieku, jad nie jest śmiertelny dla zdrowego człowieka.
Jedyne zwierzęta których faktycznie można się bać to dziki, borsuki, kleszcze i wściekłe lisy.
Dziki wiadomo, borsuki tak samo jak dziki potrafią zaatakować niesprowokowane i bez żadnego ostrzeżenia i tak samo jak dziki walczą do upadłego. Kleszcze wiadomo borelioza, tak samo z wściekłymi lisami, warto tutaj dodać, że wirus wścieklizny po zainfekowaniu człowieka jest nieuleczalny.
Na całe szczęście spotkanie tych zwierząt (może poza kleszczami) jest mało prawdopodobne.
Są jeszcze zwierzęta których najzwyczajniej da się przestraszyć jak wspomniana już żmija, wilk czy szczury. Jest jeszcze jedno paskudne zwierzątko które potrafi przestraszyć głównie rozmiarami, podobieństwem do żmii i wybuchowym temperamentem, tym zwierzątkiem jest gniewosz. Potrafi syczeć i atakować właściwie tylko dlatego, że Cię zauważył.

Żmiję łatwo poznać też po tym, że ma "krótki ogon", chodzi o to, że nie jest zakończony tak ostro powoli się zwężając jak np. u zaskrońców. I po tym, że ma trójkątny łeb.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
« Odpowiedź #14 dnia: 08.02.2016, 18:37 »
Bobry, komary.
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek