Autor Wątek: Najczęstsze błędy młodych i starych  (Przeczytany 13909 razy)

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Najczęstsze błędy młodych i starych
« Odpowiedź #15 dnia: 09.02.2016, 22:22 »
Zobacz stawiasz się od razu w lepszej sytuacji, "kiedy mam lepsze wyniki od nich" zawsze tak jest?
Marek

Offline kuter

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16 dnia: 09.02.2016, 22:23 »
Rzuć dalej większe ryby

Hmm łowienie byle przed siebie? Hmm :P

o to to :D :D To najczęściej dotyczy delikatnie ujmując pseudo-wędkarzy których najważniejszym celem w nadchodzący sezonie jest "aby tylko karta się zwróciła". Dla pełni ich szczęścia/nieszczęścia brakuje aby jeszcze rzucając tam daleko przed siebie trafili w głęboki muł,podwodny las bądź martwą głębinę, bo kto by tam sondował.
Bartek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17 dnia: 09.02.2016, 22:25 »
Zobacz stawiasz się od razu w lepszej sytuacji, "kiedy mam lepsze wyniki od nich" zawsze tak jest?

Przecież nie mówię, że wszyscy popełniają takie błędy, ale jeśli ktoś łowi tak jak pisałem, to owszem, zawsze mam lepsze wyniki od niego.

Nie szukaj zwady, przyjacielu :) :beer:
Dawid

Offline makaro

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 09.02.2016, 22:27 »
Nie szukam zwady, ale nie zdarzyło Ci się, że połowiłeś mniej niż sąsiad?
Marek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 09.02.2016, 22:37 »
Marek, ja również myślę, że błędnie zinterpretowałeś ten temat. Założył go młody wędkarz. Nie miał na myśli przedstawiać starych w znaczeniu pejoratywnym. Chodziło o wędkarzy mniej i bardziej doświadczonych.
Zaś słowo "błędy" nie ma tutaj również negatywnego znaczenia i nie powinno być rozumiane jako złe lub dobre postępowanie.
Chodzi o technikę łowienia.
To jest dyskusja o technice łowienia i chyba co do tego nikt nie ma co do tego wątpliwości.

Apeluję zatem Marku o zaprzestanie kontynuowania Twojej linii dyskusyjnej. Nie wnosi ona nic do dyskusji, a jedynie wprowadza niepotrzebne napięcia. W ten sposób na forum SiG nie dyskutujemy!
Pozdrawiam
Mateusz

Offline zajcu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #20 dnia: 09.02.2016, 22:46 »
Marek, ja również myślę, że błędnie zinterpretowałeś ten temat. Założył go młody wędkarz. Nie miał na myśli przedstawiać starych w znaczeniu pejoratywnym. Chodziło o wędkarzy mniej i bardziej doświadczonych.
Zaś słowo "błędy" nie ma tutaj również negatywnego znaczenia i nie powinno być rozumiane jako złe lub dobre postępowanie.
Chodzi o technikę łowienia.
To jest dyskusja o technice łowienia i chyba co do tego nikt nie ma co do tego wątpliwości.

Apeluję zatem Marku o zaprzestanie kontynuowania Twojej linii dyskusyjnej. Nie wnosi ona nic do dyskusji, a jedynie wprowadza niepotrzebne napięcia. W ten sposób na forum SiG nie dyskutujemy!

:thumbup:
Pozdrawiam Paweł.
„Nie oczekuj lepszych rezultatów, jeśli wciąż robisz to samo”
Albert Einstein

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 09.02.2016, 22:59 »
Sam często popełniam co najmniej trzy z wymienionych tutaj błędów.
Często łowię przed siebie nie sondując i nie zastanawiając się dlaczego łowię właśnie tam. Często też rzucam ile pary byle dalej.
Za rzadko zmieniam przynęty, i ogólem za rzadko wprowadzam jakiekolwiek zmiany.
Łowiąc na spławik nie mam jeszcze wystarczającego wyczucia żeby być pewnym, że w tym momencie łowię na styku czy lekko nad dnem czy z 5 cm odcinkiem przyponu na dnie.

Przede wszystkim to są nawyki które zostały mi po moich początkach wędkowania. Tak łowili i dalej łowią wszyscy których spotykam u siebie nad wodą. Chłonie się to silą rzeczy. Natomiast zdałem sobie z tego wszystkiego sprawę od kiedy jestem na forum. Czasem jeszcze łapię się na takim bezmyślnym wędkowaniu, ale i tak widzę u siebie dużą poprawę jeśli chodzi o wyniki.
Wcześniej zanim zacząłem łowić z klipem miałem też duże problemy z dokładnością i o ile przy feederze jest już o niebo lepiej niż było to teraz od kiedy łowię na spławik i używam procy to często zdarza mi się nęcenie wszędzie gdzie nie ma spławika, ale nad tym też pracuję.

Ja jeszcze zauważyłem, że ludzie przeceniają znaczenie zanęt.   
Pozdrawiam
Marcin

Offline makaro

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 09.02.2016, 23:00 »
Głośne zachowywanie się nad woda - tupanie.
Marek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 09.02.2016, 23:20 »
Dla mnie? Podjeżdża auto na łowisko,wysiada klient. Pierwsze co robi? Leci jak czołg do ciebie i ? I jak panie biero? Bo kumpel wczoraj był i na j..............ł. Sam raczej prawie nigdy tego nie robię, z natury jestem odludkiem"Jeno na forum klawiatura mi się nie zamyka" . Przeważnie łowię na główkach. Daleko nie rzucam, siedzę na tyłku. Nawet podbieram bez zbędnego wstawania. A tu włazi takie bydlę, sunie na szczyt ostrogi, jeszcze kamienie kopie i na gadulec mu się zbiera! Mord mam w oczach! >:O
Arek

Offline KrzysztofR

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
    • Naturalne leki
« Odpowiedź #24 dnia: 09.02.2016, 23:27 »
No to ja mam szczęście na moich miejscówkach na Prośnie nie spotykam nikogo ,może jestem chamem ale znajomym nie pokazuje swoich miejscówek . Parę lat temu jednemu pokazałem to siecią ciągli myślałem że dziada zabije.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #25 dnia: 09.02.2016, 23:35 »
Mnie rzadko zdarza się nie popełniać błędów. Nawet, kiedy obok siebie mam 20-30 innych wędkarzy na zawodach i nawet, kiedy je wygrywam to i tak popełniam błędy. Tego nie da się uniknąć ani wyeliminować w 100%. Najważniejsze to myśleć samodzielnie, obserwować i uczyć się od innych, wyciągać mądre wnioski i być kreatywnym. Bardzo pomaga doświadczenie, takie zdobywane po prostu nad wodą. Wędkarstwo i łowienie ryb, takie na prawdę skuteczne, miarodajne - na przykład na zawodach bo jest więcej osób i można porównać wyniki - to nic innego jak wypadkowa najmniejszej ilości popełnianych błędów. Ale wszyscy je popełniają i dotyczyć w zasadzie każdego elementu łowienia.
Grzegorz

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 09.02.2016, 23:40 »
Ale błędy muszą być. Bo jeśli za wszelką cenę będziemy je próbować eliminować? To gdzie nam zostanie choć odrobina czasu na relax, na cieszenie się wędkarstwem. Na odrobinę samozadowolenia z bytności nad wodą. Może nie róbmy sobie zawodów z każdego wyjazdu na ryby?
Arek

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #27 dnia: 09.02.2016, 23:50 »
Ale błędy muszą być. Bo jeśli za wszelką cenę będziemy je próbować eliminować? To gdzie nam zostanie choć odrobina czasu na relax, na cieszenie się wędkarstwem. Na odrobinę samozadowolenia z bytności nad wodą. Może nie róbmy sobie zawodów z każdego wyjazdu na ryby?

Skoro i tak jakąś czynność wykonujemy, to doświadczenie i nauka na błędach pozwoli nam po prostu tą czynność wykonać dobrze a nie źle. Czas tutaj jest ten sam a nawet mniejszy, uciecha jeszcze większa bo więcej łowimy.
Grzegorz

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 09.02.2016, 23:53 »
Rozumiem co piszesz Grześ. Ale jednak często chce się to olać (SORY) i posiedzieć nad wędką bezstresowo!
Arek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 09.02.2016, 23:56 »
Należę do starych wiec najpierw napiszę o swoich błędach
1 - brak zaufania i przekonania do nowych przynęt
2 - uporczywe trzymanie się swoich miejscówek - w myśl zasady że gdy sie tam łowiło 20 lat, temu, 10   i 5 - to teraz też się połowi
3 - trudności związane z przestawieniem się na inne metody łowienia wynikające z braku zaufania do nich
4 - mniejsza mobilność niż dawniej i gorszy refleks, gorsze zdolnosci manualne ( np wiązanie węzłów)

Wymienię też podpatrzone błędy młodych :
1 - głośne zachowanie nad wodą
2 - brak konsekwencji i cierpliwości
3 - śmiecenie
4 - zbyt obfite nęcenie kupnymi zanętami bez rozpoznania wody

Więcej nie wymienię żeby nie wyszło że dyskryminuję młodych :) - jest po równo

Pozdrawiam - Gienek