Autor Wątek: Pomoc w zakupie 2 feederów do metody  (Przeczytany 7564 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Pomoc w zakupie 2 feederów do metody
« dnia: 06.03.2016, 15:30 »
Czytam i czytam,też coś piszę,wymądrzam się,"gram asa" jak ktoś pyta o kołowrotek :P
Pora bym i ja zadał pytanie, poprosił o pomoc :)

Zamierzam kupić 2 feederki, z przeznaczeniem takim by łowić metodą. Raczej rasowy spławikowiec ze mnie i spławik rzadko porzucam,więc jak będę zadawał dziwne pytania ,to proszę o wyrozumiałość .

Sprawa wygląda tak,że 2 spławiki ciężko upilnować,więc druga wędka to najczęściej była gruntówka.Jako,że zacofany jestem nieco,z uwagi na dłuższą przerwę w wędkarstwie,muszę się doposażyć w kwestii wędek.
Moje połowy do tej pory ,to "sprężyna" i sygnalizator,i najlepiej wolny bieg.Jak już wzięło, to zdążyłem "dobiec" ,mimo że nieraz pochłonięty byłem spławikiem.
Zdaję sobie jednak sprawę,że kto stoi w miejscu - ten się cofa. "Zgłębiłem" co nieco metodę (stąd moja obecność na forum) i zrozumiałem,że wędka do metody, to nie tylko drgająca szczytówka,ale przede wszystkim praca tej wędki przy zarzucie,celność,amortyzacja celem wyhamowania zestawu i praca pod rybą.
Moje "sztywne pały" (gruntówki) stosownych cech nie mają,a karpiówka to już w ogóle...

Co więc wykombinowałem? Tu też poprosiłbym o weryfikację ;)

Zamierzam kupić 2 feederki, załóżmy ,że jeden o CW 70/80g ,drugi cięższy o CW 120g,a może i 150g? Tu też mam wątpliwość czy cw 150g będzie wykorzystane i czy wędka o takim cw, to nie jest zbyt sztywna pała na "smoki"?
Wędka z mniejszym cw do mniejszych,czy średnich podajników, zarzuty na średnią odległość,nieco cieńsze żyłki. Druga (z większym cw) z większym kręciołkiem,grubsza żyłeczka,dalsze rzuty,większy podajnik/koszyk,więcej towaru.   
Co do długości też się zastanawiałem, czy z mniejszym cw wybrać 3,3-3,6m ,a tą mocniejszą przykładowo 3,9m?
Jak się ma ta długość do zarzucania/zacięcia ,pracy,itd? Czy podobnie jak w spławiku? Czyli im dalszy zarzut tym dłuższa wędka lepiej się sprawdza, co zresztą sam zauważyłem ?

Tak więc "dajcie" proszę trochę przykładów(modeli) i odpowiedzi na trapiące mnie pytania :-[

Interesują mnie wędki o ładnym-pełnym ugięciu pod rybą,na pewno to ułatwi hole,ewentualne moje błędy.

Ach ,jeśli o budżet chodzi to myślę,że 300-400 zł na kijek da już radę,więcej chyba nie chcę wyłożyć(może nawet mógłbym) - no chyba,że ktoś "bardzo" mnie przekona ,że warto  :P

Nie za bardzo też się skłaniam ku Jaxonom,Mikado,Kongerom itp. Wiem,że nie wszystko z tych firm to buble,ale może nie wszczynajmy dyskusji znów na ten temat.

Mały edit : tylko wody stojące,czyli zaporówki ,jeziora...
Czesiek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Arek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
Odp: Pomoc w zakupie 2 feederów do metody
« Odpowiedź #2 dnia: 06.03.2016, 16:15 »
Napisz jeszcze gdzie będziesz łowił.

Jeżeli będą to zbiorniki zaporowe, stawy, jeziora to polecam Daiwa Windcast Method Feeder w długości 3,3 m.

Wędka lekka, o parabolicznym ugięciu i obecnie w bardzo dobrej cenie w Białej Rybie.

http://bialaryba.pl/wedka-daiwa-windcast-method-feeder-3-30m-80g-p-8695.html

Mam tę wędkę w wersji 3,6 m i jest ok ale drugi raz wybrał bym 3,3 m. Jest bardziej cięta.

Drugim bardzo dobrym wyborem będzie Daiwa Yank n Bank. Niestety ceny mocno poszły w górę w tym sezonie.

Jest ona zbliżona parametrami do tej powyżej, z tym, że została "stworzona" na komercję.

Jeżeli chcesz łowić na rzekach to wyrzut do 150 g będzie ok ale tutaj nie pomogę.

Co do zacinania, wędka odgrywa tutaj rolę drugoplanową, gdyż w method feeder dochodzi do samozacięcia i to już przy podajnikach 15 g.

Odnośnie celności rzutów, wędka paraboliczna to mniej celne rzuty, a im bardziej akcja szczytowa tym celniej. Dochodzi tu jeszcze praktyka.

Do method feeder raczej polecił bym Tobie ugięcie pełne/paraboliczne z racji lepszej amortyzacji i większego "wybaczania błędów".
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 06.03.2016, 16:24 »
Już dopisałem w 1 poście - wody stojące,zalewy,jeziorka.

O,już jakieś konkrety ;)
Czytając forum już na tą Daiwę się natknąłem w kilku tematach - znaczy,że coś w niej może być.

Radar - dzięki za kilka odpowiedzi na nurtujące mnie pytania :thumbup:

Arunio - propozycja "mało-popularna" ,lubię takie,hehe . A coś więcej?Miałeś/masz jakiś kontakt z tym modelem?
Czesiek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 06.03.2016, 16:31 »
Mam takie 2,o cw 80g. Kije szybkie o ładnym ugięciu. Dobrze wykonane. Na YT można znaleźć filmiki Schlogla, i widać pracę kiji przez niego sygnowanych.
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 06.03.2016, 16:36 »
Dzięki Arek, też bardzo fajna propozycja,na pewno ją wezmę pod uwagę ! :thumbup:
Czesiek

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 06.03.2016, 16:36 »
No to może coś ze stajni Drennana?
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-drennan/14639-drennan-red-range-11ft-carp-feeder.html
O ten kijek dopytaj Luka. Łowi takim to pewnie Ci wszystko o nim powie.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 06.03.2016, 16:56 »
No to może coś ze stajni Drennana?
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-drennan/14639-drennan-red-range-11ft-carp-feeder.html
O ten kijek dopytaj Luka. Łowi takim to pewnie Ci wszystko o nim powie.

Z tego co kojarzę to Luk ma wersję 9,6`.

Teraz masz w najlepszej cenie tutaj.

http://www.sklep.egrubaryba.pl/wedka-drennan-red-range-mini-carp-feeder-96-2-90m-p-490.html

Radek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 06.03.2016, 18:23 »
Ten Drennan - sam nie wiem. Wydają mi się "przepłacone" te sprzęty,aczkolwiek wiele jest na forum opinii bardzo pozytywnych.
Widziałem na jakimś filmiku Luka jak go używa - czy coś pokręciłem? :P

Może ktoś coś jeszcze?

A co z tym "grubszym patykiem"? Z CW 100?120?150? Ma to sens? Wykorzystam na stojącej wodzie?
Czesiek

Offline Nedia

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #9 dnia: 06.03.2016, 18:30 »
Wonski ja posiadam tą 3,3 m za 333 zeta. Początkowo wydawała mi się z lekka rzekłbym wiotka. Ma bardzo cienki blank i mimo, że opisana jako półparaboliczna to uważam, że to pełna parabola. Dotychczas łowiłem na sztywniejsze pickery i może dlatego odniosłem takie wrażenie o jej wiotkości. Jednak po drugim razie na rybach stwierdzam, że było to błędne odczucie. Teraz wędki wcześniejsze zdają się być zbyt pałowate. Uważam, że do takiego połowu jaki opisałeś, ja zresztą w ten sam sposób wędkuję, w pełni się Daiwa nada.

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 06.03.2016, 18:35 »
Ten Drennan - sam nie wiem. Wydają mi się "przepłacone" te sprzęty,aczkolwiek wiele jest na forum opinii bardzo pozytywnych.

Może ktoś coś jeszcze?

A co z tym "grubszym patykiem"? Z CW 100?120?150? Ma to sens? Wykorzystam na stojącej wodzie?

Moim zdaniem nie wykorzystasz, zbyt sztywne.

Ja posprzedawałem właśnie takie długie i mocne kije bo łowię na zbiornikach takich jak Ty opisałeś i moje wyniki się poprawiły.

Mniej spinek i większy komfort łowienia. Karp 2 kg potrafi szarpnąć, a na krótkim, sztywnym przyponie takim jak stosuje się w method feeder amortyzacja jest ważna.

Taki c.w. to raczej na rzeki bym zastosował. No ale może lubisz (z racji przygody ze spławikiem) akcję bardziej szczytową i będzie to dla Ciebie super rozwiązanie.

Ja przedstawiam Tobie tylko założenia teoretyczne, które mogą rozminąć się z praktyką, doświadczeniem i preferencjami łowiącego.

Radek

Offline Nedia

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #11 dnia: 06.03.2016, 18:37 »
Gwoli informacji ma 3 węglowe szczytówki 1, 1,5 i 2 oz. Bardzo ładnie wykonana i sprawia wrażenie "drobnej" przez bardzo smukły blank ale czuć w niej moc i na pewno da rade z rybkami 5+. Na forum ktoś już o ile się nie mylę dał pełen opis kijka 3,6.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 06.03.2016, 18:47 »

Może ktoś coś jeszcze?

Czesiek, mam kij do zadań specjalnych, jest to feeder o długości 360 cm i ciężarze wyrzutowym 120 g. Okazało się, że jest to mój ulubiony kijek (wody stojące). Jest dalekosiężny, czuły, kocham go. Nie wyobrażam sobie nie mieć takiego kija w kolekcji. Żeby nie było: wiele lat łowiłem (zazwyczaj) na pickera o długości 300 cm.
Zobaczysz, że wciągniesz się w to i kupisz... wędziska o wszelkich dostępnych długościach :)

PS
C.w. 150 g to już przesada (na wody stojące).
Jacek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 06.03.2016, 18:54 »

Może ktoś coś jeszcze?

Czesiek, mam kij do zadań specjalnych, jest to feeder o długości 360 cm i ciężarze wyrzutowym 120 g. Okazało się, że jest to mój ulubiony kijek (wody stojące). Jest dalekosiężny, czuły, kocham go. Nie wyobrażam sobie nie mieć takiego kija w kolekcji. Żeby nie było: wiele lat łowiłem (zazwyczaj) na pickera o długości 300 cm.
Zobaczysz, że wciągniesz się w to i kupisz... wędziska o wszelkich dostępnych długościach :)

PS
C.w. 150 g to już przesada (na wody stojące).

Dobrze słyszeć,a raczej czytać (?), że grubszy patyk jest nadal sensowny.
Podziel się więc informacją jeszcze czego używasz? Bo skoro bardzo zadowolony jesteś z niego? No chyba,że to już niedostępny model..
Czesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 06.03.2016, 19:18 »
Czesiek, przewidziałeś to, co teraz napiszę :)
Mam taki kij: Dragon Maxima Heavy Feeder (360 cm, 120 g c.w.).
Model ten był oferowany stosunkowo krótko. Chciałem kupić kij o długości 330 cm, ale... brak towaru.
Rzuć okiem:

Przy podanych parametrach waży 256 gramów. W zestawie były cztery szczytówki.
Kij ma piękny "karpiowy" dolnik, który jest wykończony kapitalną, twardą pianką.
Wiem, że nie jestem jedynym miłośnikiem tej serii.
Jacek