Autor Wątek: Picker Drenanna. Pomoc w wyborze  (Przeczytany 11664 razy)

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Picker Drenanna. Pomoc w wyborze
« Odpowiedź #15 dnia: 15.04.2016, 11:10 »
Coś za coś :) tu mamy dwie długości, a nosimy jedną wędkę. Od kiedy używam 3,3 zamiast 3,0 to pojawiły się nowe miejsca wcześniej niedostępne, a bardzo rybne (brzeg, niedostępny dla wędkarzy po drugiej stornie zbiornika). Ostatnio jak ryby przestały brać w innych miejscach to tam rzucałem i od razu ryba, a nawet kilka :).

Chociaż z drugiej strony za 600 zł kupisz 2 niezłej klasy wędki, jedną 3,0, a drugą 3,3 w dwuskładzie.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Raul7

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #16 dnia: 15.04.2016, 11:17 »
Mariusz. Skoro już posiadasz kije z Series 7 , to z kijka 10 ft również będziesz zadowolony. W dziale recenzje masz kilka fotek z ugięciem. Wart swojej ceny: http://drennantackle.com/thelatest/drennan_product/series-7-puddle-chucker-10ft-carp-feeder/
Darek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 15.04.2016, 19:17 »
Dzięki wszystkim
Marcin chłopie ja wiem czego chcę :) :) :) :) :) chcę pickera ;)
A po za tym mógł bym nie wiedzieć  wszak jestem laikiem :'( :'( :'( :'( w feederowaniu- jak pisałem
Karp jak Krowa w Indiach ;) a tak na marginesie nie mam nawet Leefnet-a. Po pomiarach i fotkach wracają do wody
Krowy pływają a i owszem tylko nie to jest moim celem, ale jak piszesz nigdy nie wiesz co na końcu zestawu się zawiesi. Karpia jeszcze na methodę nie wyholowałem bawię się feederm od jesieni zeszłego roku

Luk- kurcze nie mam możliwości sprawdzenia tych wędek namacalnie, cztery składy -no nie wiem, choć nie ukrywam ze spasowanie i wykonanie wędek tych które posiadam jest klasą w klasie
A miał bym jeszcze do ciebie do was pytanie odnośnie ciężaru wyrzutu- Anglicy nie opisują jaki jest odpowiedni do danej wędki- nie wiem czy Ja to dobrze rozumuję, jesli do wędki dodają szczytówkę 3 oz tzn. że można nią machać ciężarkiem około 90gr ? i proszę sie nie śmiać z mojej nie wiedzy :D :D :D :D
Długość transportowa nie była by problemem bo posiadam kije dłuższe dwu częściowe :P i tu już się pojawia problem
Odnośnie tych pickerów które podałeś nie wiem czy odczuję jakąś różnice
Mam method i competition feeder jakaś różnica tam jest ale na jednej (method) mam podajnik na drugiej (competition) mam koszyk różnica w rzutach jest oczywista.
Przy holu ryb - trudno stwierdzić różne ryby na obu cholowałem, po za tym łapałem na nie dopiero dwa razy. Ni opisze jaka jazda była przy pierwszych rzutach, bo dopiero sie będziecie śmiać :D
Wcześniej łapałem na kije o akcji szybkiej. Więc jak dostałem pierwsze wędki z Drennana to się przeżegnałem czułem jak bym w ręku trzymał witkę wierzbową tak mięka.
To były pierwsze wrażenia, po zainstalowaniu kołowrotka i napięciu żyłki trochę się uspokoiłem a teraz nie zamienił bym na nic innego ;)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #18 dnia: 15.04.2016, 19:42 »
jesli do wędki dodają szczytówkę 3 oz tzn. że można nią machać ciężarkiem około 90gr?

Nie znaczy - np. feeder Acolyte Plus 12' ma w zestawie tip "4 oz", ale maksymalny zalecany cw. dla tego wędziska to 60 g. 

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 15.04.2016, 20:40 »
OZ ( uncja międzynarodowa ) - odpowiednik w gramach : 28,34

3 OZ ok. 85 g

Taką szczytówką o takim oznaczeniu spokojnie możesz machać większym towarem . Niby przy takim oznaczeniu/szczytówce jest to minimalna wartość obciążenia dla szczytówki , żeby były idealne wskazania na nią . Jasne możesz przy takiej szczytówce używać mniejszych koszyczków , ale przy naprężeniu żyłki możesz nie świadomie przesuwać zestaw.

Ja przy swoim feederku , i ze szczytówką 2 OZ używam koszyczków 35 g i troszkę są za lekkie ale z towarem jakoś daję radę i muszę uważać żeby przy naprężeniu szczytówki nie przesuwać zestaw. A i przy średnim czy też silnym wietrze lepiej i celniej mi się zarzuca cięższym zestawem. Zaś przy koszyczku 25 g szczytówka już tak nie jest napięta . Ale do wszystkiego trzeba nabrać wprawy .
Z poważaniem Marcin

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 15.04.2016, 21:15 »
"Oz" tipu dotyczy tzw. krzywej ugięcia, czyli ostatecznie informuje o jego sztywności/czułości, a nie maksymalnym/zalecanym cw. wędziska wyposażonego w tenże tip.

Zdecydowanie odradzamy miotanie 90-gramowych ciężarów feederem Acolyte Ultra z tipem "3 oz" lub 120-gramowych ciężarów feederem Acolyte Plus z tipem "4 oz", bo byłoby to dwukrotne przekroczenie maksymalnego zalecanego cw. owych wędzisk :)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 15.04.2016, 21:20 »
"Oz" w opisie tipu to tzw. krzywa ugięcia, czyli ostatecznie informacja o jego sztywności/czułości, a nie maksymalny/zalecany c.w. dla wędziska wyposażonego w tenże tip.

Zdecydowanie odradzamy np. miotanie 90-gramowych ciężarów feederem Acolyte Ultra z tipem "3 oz" lub 120-gramowych ciężarów feederem Acolyte Plus z tipem "4 oz", bo byłoby to dwukrotne przekroczenie maksymalnego zalecanego przez producenta c.w. owych wędzisk :)
To jak mam znaleźć dopuszczalny c.w jeśli w opisie tego nie ma ( no chyba że wujaszek gogel :P tak tłumaczy jak tłumaczy)
Gdzie szukać takich informacji??

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #22 dnia: 15.04.2016, 21:24 »
A o którym kiju teraz mowa bo za dużo :)
To zaraz znajdę dobry link.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 15.04.2016, 21:26 »
o kijach drennana seri 7
Competition feeder i method feeder
no i oczywiście o pickerach o których wspomniał Luk

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 15.04.2016, 21:27 »
:D
I z góry dziękuję :thumbup:

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 15.04.2016, 21:35 »
Mają odważnie napisane c.w.
Casting weights are anything from lightweight bombs to big feeders.
Zaraz poszukam czegoś konkretnego.

Click here for more:
http://drennantackle.com/thelatest/drennan_product/puddle-chucker-12ft-competition-feeder/

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 15.04.2016, 21:43 »
W razie potrzeby można skontaktować się ze sklepem oferującym feedery serii "7" (w Polsce np. "Drapieżnik") - poszukiwana informacja, której nie podano na stronie Drennana, zapewne znajduje się na metce/blanku. 

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15.04.2016, 21:49 »
W razie potrzeby można skontaktować się ze sklepem oferującym feedery serii "7" (w Polsce np. "Drapieżnik") - poszukiwana informacja, której nie podano na stronie Drennana, zapewne znajduje się na metce/blanku.
To jest metka blanku z Competition, nic bynajmniej ja z moim algielskim :P na niej nie znalazłem, nie mówiąc o wyczytaniu :D

Jak napisał kop3k -
odważny podpis, z którego nic nie wynika >:(

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 15.04.2016, 21:55 »
No to Panie niezły klops :D

Offline JahJah

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 58
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 15.04.2016, 21:57 »
MrProper, ja wędkuję w Holandii. Kupiłem picker Prestona z serii Competition 2,70 m. Póki co, największy karp jakiego wyciągnąłem tym kijem miał około 4 kg, ale wyszedł jak plotka. Szczerze polecam. Inwestycja bez pudla.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam. Łukasz