Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1790688 razy)

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #600 dnia: 09.03.2015, 10:25 »
Gratuluje wszystkim pięknych połowów. Ja również wczoraj byłem na rybach z kolegą ale niestety niema czym się pochwalić ja złapałem 14 płotek i 5 okoni kolega 7 płotek i jednego niewymiarowego linka, mieliśmy gigantyczny boczny wiatr który praktycznie uniemożliwiał utrzymanie zestawu 8 metrowego bata to mi wyrywało z rąk   

Ty strasznie skromny jesteś :-X

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #601 dnia: 09.03.2015, 10:34 »

Wczoraj ponownie staw w Lesnicy, sesja 6 godzin. Wynik 11 karpików, 3 plotki na spławik. Karpiki tylko na białe. Co ciekawe obok mnie usiadł gość i nie miał ani brania.

Gratulacje, ja strasznie sceptycznie nastawiony jestem do tego zbiornika. Mam nieodparte wrażenie,że ryba tam jest regularnie kłusowana. Szacuneczek za piękny wynik.

No ten zbiornik nie jest komercyjny i z tego co czytam wyniki z ostatnich dni to może dwa były na komercji, więc chyba generalnie rybka się przebudziła :)

Stawy w Leśnicy są pod dużą presją wędkarską, zarybia je koło ASTRA, przypadki kłusownictwa jeśli się zdarzają to tylko moim zdaniem ze strony samych wędkarzy, którzy zabierają niewymiarowe ryby a takich jest nie mało. Przydało by się więcej kontroli które ukróciły by ten nagminny proceder na tym stawie.
Ciężko jest tam o większa sztukę bo dominują małe szczególnie po jesiennym zarybieniu, największy pływający i złapany tam karp "Toudi" 19kg, ale są i większe.

Właśnie o takie kłusownictwo mi chodzi, kilka lat temu wędkując także wiosną na tym łowisku ( sporo było wędkarzy) jak zobaczyłem jak karpiki wędrują do bagażników samochodów , łapnąłem za telefon : Straż Miejska ( maja to w pompie ) do koła zadzwoniłem ( w sensie prezesa) ok, powiadomię strażników. On powiadomił, a ja czekałem nadal około 3h i nikt nie przyjechał. Kiedyś w tygodniu podjechałem i podobna sytuacja, ja byłem bez wędek ale tym razem wezwałem policję, przyjechali ale co ja miałem problemu później włóczęga po komisariatach itd. Ci "wędkarze" KŁUSOWNICY to sądzę miejscowa "patologia" więc ja tam raczej "wróg publiczny nr.I "

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #602 dnia: 09.03.2015, 11:12 »
Także przerabialiśmy temat z "łapaczami" kroczka. Odczucia mam podobne do Twoich. Większość ma to gdzieś. A jak za bardzo tym kłusownikom dopieczesz (bo wędkarzami to chyba ich nazwać nie można..), to potrafią się nawet odgrywać...

Fajnie że poruszyłeś temat policji. Może tematyka już nieco wykracza poza ramy wędkarskiego portalu, ale czasem to mam względem ich mocno mieszane uczucia...
Dwa lata temu ukradziono mi telefon z auta. Na minutę dosłownie wyszedłem z auta do sklepu. Wracam, telefonu nie ma... Było tam mnóstwo osób, wiedzieli kto to zrobił, ale nie chcieli zbytnio pomóc. Pożyczyłem od kogoś telefon i dzwonie na policję.. Pierwsze pytanie, jakiej wartości był telefon...Kilka jeszcze przepytywanek i po około 1,5 godz w końcu przyjechali. Ja pierd..e, ale im się nie chciało szukać tego telefonu. Dobrze wiedzieli kto to ukradł, bo to mała społeczność. Każdy zna każdego. Ale tylko pościemniali, mnie oczywiście starannie wylegitymowano, pytania, a co tu robiłem, a po co tu byłem?,- czułem się jakbym to ja coś ukradł. Ostatecznie zasugerowno, abym nie wnosił oficjalnego doniesienia, bo czeka mnie długie sporządzanie raportu w odległym komisariacie...:)

I to ma być policja?... Przecież pełnią służbę dla społeczeństwa, i chyba głównie z naszych podatków się utrzymują...
Czasem odnoszę wrażenie, że najlepiej i najłatwiej to im wlepiać mandaty kierowcom..

Fakt, że trafiają się normalni w tej służbie. Sam kilka razy byłem pod dużym wrażeniem kultury, i "normalności" przy rutynowej kontroli drogowej. Ale takie (bardzo)pozytywne wyjątki, moim zdaniem należą tu do zdecydowanej mniejszości...

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #603 dnia: 09.03.2015, 17:26 »
Trochę zaległości mam ;) W ten weekend zaliczyłem 2 dni na komercji,tak o aby posiedzieć nad wodą i się ewentualnie pobawić.W sobotni wypad miałem zaplanowane testowanie methody,ale jak się okazało nad wodą zapomniałem foremki i przyponów...Super to po testowałem,ale w zapasie miałem macha.Postanowiłem obrać za taktykę łowienie przy brzegu i nęcenie białymi co przynosiło mi karpie,które jak by nagle znikły,jak się okazało przeniosły się pod jeden z przeciwnych brzegów a raczej w jego róg,słońce cały dzień oświetla tamten brzeg i tym sposobem dołowiliśmy jeszcze karpie :P

Drugi niedzielny wypad przyniósł nam mniej karpi,ale za to już testowałem methodę,która przyniosła mi 4 karpie ;D
Dlaczego mniej? Brzeg pod,którym znajdowały się karpie był okupowany przez innych wędkarzy i tym sposobem mieliśmy ograniczoną strefę rzutową,ale i tak udało nam się wyjąć kilka karpi.

Spostrzeżenia jakie udało mi się zaobserwować:
- Z pewnością opłaca się szukać ryby (gdyby nie aktywne łowienie,wypad zakończył bym się blankiem)
- Muszę po pracować nad zanętą,konsystencja i ogólnie zmiana jej na inną
-Trzeba zaopatrzyć się w pellety 2-3 mm i nimi nęcić miejsce lokowania podajnika,ew lokowania spławika,lub też zanętę,lecz bardziej skłaniał bym się do pelletów jednak opadająca przynęta będzie przyciągać swoim widokiem,oraz delikatnym pluskiem

Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2079
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #604 dnia: 09.03.2015, 17:50 »
Graty! Piękny wynik! :thumbup:
Lucjan

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #605 dnia: 09.03.2015, 17:51 »
Świetny wynik - piękne rybki. Gratulacje :beer:

Offline michał1995

« Odpowiedź #606 dnia: 09.03.2015, 17:56 »
Dzięki ;) Teraz chyba przyjdzie czas na Lina,oraz Odrę zobaczymy jaka pogoda będzie w przyszły weekend i czy pojadę.
Nęcić tylko jasnym pelletem ?
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #607 dnia: 09.03.2015, 18:10 »
Gratulacje ryb :thumbup: miło popatrzeć ,jeśli to nie tajemnica to napisz mi na priv. co to za komercja bo z fotek nie kojarze miejsca ,może bym kiedyś tam podjechał .
Pozdrawiam
Jacek

Offline michał1995

« Odpowiedź #608 dnia: 09.03.2015, 18:12 »
Jaco a może lepiej było by spotkać,się tam na rybach ? :D
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
« Odpowiedź #609 dnia: 09.03.2015, 18:16 »
Jak najbardziej,napisz co i jak ,czy w najbliższy weekend ? itd.
Pozdrawiam
Jacek

Offline michał1995

« Odpowiedź #610 dnia: 09.03.2015, 18:18 »
Może być ten weekend ;) Zostaje tylko kwestia czy sobota czy też niedziela i oczywiście wszystko zależy od pogody,wysłałem Ci wiadomość na priv,gdzie to jest trafisz tam,czy wolałbyś się gdzies spotkać ?
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
« Odpowiedź #611 dnia: 09.03.2015, 18:28 »
Opisałem ci na priv. I idę szykować wędki :narybki:
Pozdrawiam
Jacek

Offline ViS

• Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #612 dnia: 09.03.2015, 18:30 »
Super sesje chłopaki ;)   widzę ze weekend  wielu  z nas spedzilo nad woda :D :narybki: Ja tez bylem na rybkach w niedziele. Łowiłem pickerem z zestawem helikopterowym koszyczkiem do białych robaków z nastawieniem na płoć ewentualnie leszczyk po połowie sesji zmieniłem na zwykły koszyczek zanętowy i oczywiście metoda na drugiej wędce :) Do metody mix zanętowy 50% swim stim method mix i 50% zanęta ringers dark (zielona) plus do całości jakiej 30% pelletu 2mm bait tech . Przynęty to pellety i mini kulki plus kuku. Na pickerka pierwsza polowa sesji to biale na haku(zywe biale, sztuczne w kolorze czerwonym jak i pływające sztuczne biale i czerwone) i w koszyku białe później zmieniłem na koszyk zanętowy i uzywalem mixu zanety okolo 30% zaneta MVDE SUPER CHAMPION DS FEEDER  plus okolo 70% zanęta MVDE turbo black. Pogoda była ładna cały dzień sloneczny wiatr okolo 15km/h 20°C-23°C w sloncu. Niestety troche sie rozczarowalem z mojego nie dopatrzenia po nie kad a mianowice od 1 marca do konca maja jest zamknieta plytsza czesc zbiornika ze wzgledu na tarlo ryb i legi ptakow( a od 16 kwietnia do konca maja jest zamkniety caly zbiornik wodny ten i niektore inne jak i wiekszosc rzek) i pozostalo mi wedkowac na glebokosci 5m  bylo to jedno z najplytszych miejsc z dostpnych czesci calego zbiornkia. Wedkarzy bylo dosc duzo ;) A wsumie z 6 moich "bliskich sasiadow" tylko ja cos zlapalem :) A mianowicie przez pierwsza czesc sesji niec sie nie dzialo cisza jak makiem zasial tylko multum kaczek, gesi i inego ptactwa sie nanioslo przez to ze bylo duzo "spacerowiczow" ktorzy je dokarmiali :/ Po pierwszej polowie postanowilem zrezygnowac z koszyczka do bialych na rzecz koszyczka zanetowego i to byl strzal w dziesiatke  pomiedzy 13 a 15 godzina zlapalem 2 leszcze. Jedyne ryby moje tego dnia jak i  ogolnie zlapane przy tym samym brzegu na 6 innych wedkarzy a siedzielismy rozstawieni w sumie na 300 metrach okolo. Jaki ja bylem dumny z siebie :D mozna tylko sie domyslac :p leszcze stuknely na jednego bialego zywego plus jeden bialy sztuczny plywajacy w kolorze czerwonym  calosc nie plywala calkowicie a jedynie byla zbalansowana. Haczyk 14 guru QM1 zylka glowna 0.25 przypon z fluorocarbonu 0.16 zestaw helikopterowy koszyczek zanetowy DRENNAN GROUNDBAIT 12g.  A oto zdobycze Niedzielnego dnia ;)
Leszcz nr 1 okolo 40cm

Leszcz nr 1 jeszcze raz

Leszcz nr 2 takze cos kolo 40cm

Dodam  jeszcze ze nie byla to komercja a woda Klubowa-publiczna cos na wzor Pzw moze... ;)

!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #613 dnia: 09.03.2015, 19:07 »
 Super Chłopaki :) VIS pełen szacuneczek za normalne traktowanie Rybek :) mata i do wody :)

Tarzające się karpiki po trawniki , wynik imponuje ale te ryby wracają często pokaleczone do wody , a potem.....

Offline michał1995

« Odpowiedź #614 dnia: 09.03.2015, 19:16 »
Już prostuję ;) na tej komercji ryby i tak nie trafiają z powrotem do stawu lecz do "dołku" z którego właściciel je odławia i sprzedaje chętnym
Po za tym jeśli ryba przez 30 sek poleży na trawie nic jej nie będzie za specjalnie,maty jeszcze się nie dorobiłem,ale planuję kupić.
Zazwyczaj,gdy robię rybie zdj i mierzę leży na siatce od podbieraka lecz nie zawsze jest to możliwe np przy spinie
Pozdrawiam
Michał ;)