Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1673920 razy)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #4650 dnia: 31.08.2015, 08:13 »
Nie wspomniałeś jaki miałem ładny nadruk na plecach na koszulce.

Od siebie dodam, że miło było się spotkać i poznać. Czas zleciał nie wiadomo kiedy. A przerwy między braniami umilaliśmy sobie rozmowami o życiu i oczywiście tematów o kobietach nie zabrakło. ;-)

A dobry nóż nie jest zły :-)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #4651 dnia: 31.08.2015, 08:23 »
Wszystko się zgadza :) Do rychłego zobaczenia!
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline siwek219

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
    • Galeria
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4652 dnia: 31.08.2015, 09:56 »
Gratulacje Panowie za rybki .U mnie wczoraj trafiło się kilka mniejszych karpi w przedziale 2,5 -3kg wszystkie na dumbelsy .Ogólnie na 4h łowienia wyjechało 6 sztuk.

Robert

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4653 dnia: 31.08.2015, 11:55 »
Jak zawsze mała awanturka w tym samym temacie. Ale jak zwykle ładnie i elegancko rozmowa się zakończyła :beer:

Ja odniosę się do tematu w kontekście naszych wyników, czyli tego wątku.
Uważam, że wskazanie na to czy połowu dokonaliśmy na komercji, sekcji, czy też wodzie PZW może mieć pewne znaczenie. Po prostu czysto informacyjne. Bez żadnego deprecjonującego podtekstu.

Fajnie że ująłeś tutaj wodę sekcyjną. Bo niektórzy przypisują to do zwykłych PZW a jednak jest tam dodatkowa opłata czyli nie ma największych mięsiarzy i jest lepiej zarządzany/strzeżony. Moim zdaniem to takie wody które najbardziej odpowiadają temu jak powinny wody wyglądać. Zaznaczam że na żadnej nie łowiłem. Pewnie zaraz pojawią się inne zdania ale takie jest moje :D
Powinno się też uwzględniać wody dzikie czyli nie zarybiane i bez opieki. Sam byłem na takiej wczoraj i było pięknie ale bezrybie ale o tym zaraz.

Kubator :bravo: Poprzeczka mimo że wysoka to na luzie dałeś radę :D
Zbyszek jak zawsze linowo :bravo:
Ja wczoraj wyskoczyłem z kumplem na Okonia, łowiliśmy od 6 do 16
Szkoda że nie wiedziałem to bym podjechał trochę dalej i coś połowił chociaż;) gratuluję Ostry wyniku. Ten jesiotr to musi być zabawa?
pawciobra nieźle szalejesz :fish: gratulacje
siwek219 ten karp chyba trochę więcej niż 3 ważył. Gratki
Mateo ładny linek. Wiksa ważne że się działo :bravo: Gratuluję dla wszystkich co połowili
Poniżej fotki "przy pracy" i z jej owocami. Ten brzydszy to oczywiście Mario ;)
Ciężko wyłonić który brzydszy :P Fajnie że się spotkaliście. Brawo za rybki

Osobiście weekend spędziłem na działce więc trzeba było na rybki wygospodarować jakiś czas :D W sobotę udało mi się wyskoczyć z grabiami bo jeziorko na które chciałem jechać jest ostro zarośnięte. Sama woda piękna i cisza spokój. Do tej pory to żywej duszy ale już wiem dlaczego ;)
Przy okazji grabienia podsypałem też trochę qq i pelletów a niech mają.
Tej nocy wyjątkowo spałem zamiast czuwać jak zawsze przed rybami jednak budzik o 4 to była przesada. Cztery godziny snu to za mało dla mnie. Na dworze ciemno jak w przysłowiowej d mimo pełni. Ale nie ma już co iść spać wiec wstaję i do dzieła. Wychodzę na dwór a tam ziąb na maxa a ja przygotowany na ryby w krótkie spodnie i sandały. Kocyk pod pachę, dwa działkowe polary i kurtka i dało radę:D Jadąc na łowisko auto pokazało 3,5 stopnia
Zanim rozrobiłem zanętę i sprzęt było już jasno. Postanowiłem łowić na wagglerka i method/helikopter. Po zanęceniu na wodzie od razu pojawiły się oznaki drobnicy ale nie zrażałem się. Zaraz wyciągnąłem piękną płoć może 5cm 8) łowiąc na białe i czerwone robaki wpadały takie do 10cma łowiąc na qq była cisza więc nie było tam dużej ryby. Skupienie wszystkich śrucin przy przeponie nie pozwoliło przebić się przez drobnicę z robaczkami:D Po jakimś czasie wpadł okoń pod 20cm, jedna ładniejsza płoć pod 20cm ale nic więcej się nie działo poza drobinkami.
W między czasie helikopter na robaki przynosił piękne płocie takie do 15cm ;) a na qq i inne wynalazki cisza.
Trzeba coś kombinować. Oznak żerowania lina brak poza jednym miejscem ale chyba to jakieś gazy bo nie możliwe że ciągle w jednym miejscu i bez ścieżek ale czemu nie spróbować skoro to koło mojego 2 wygrabionego miejsca. Rozrobiłem drugą(pierwsza leszczowa słodka + biały topiony, kaster i trochę pociętych czerwonych) zanętę tym razem rybna(+ prazona zmiksowana konopia i biały topiony). Ale efekt był ten sam. Na helikopter  nagle ostre szarpanie ostre szarpanie, zacinam z podekscytowaniem i wpada krasnopiórka ok 20cm rekord :D
Na koniec postanowiłem spróbować nęcąc mało i często. Zacząłem od białych i przechodziłem w qq a potem ekspandery. Efekty były takie same czyli na robale drobnica, na qq i pellet nic. Dobrze ze splątał mi się zestaw bo miałem bodziec żeby się zacząć pakować i dzięki temu zdążyłem na wyznaczony czas.
W miedzy czasie miałem sąsiada z którym trochę pogadałem. Podobno ciągną siatami jak źli. Że w zeszłym roku trochę wędkarzy było a teraz już nie ma wcale. Mówi że czasem się tam coś trafi ale ciężko o rybę. Nie widziałem żeby coś złowił.
Sam byłem na tym akwenie 2 raz. Poprzednio jakiś miesiąc temu i wtedy było dużo lepiej... złowiłem 4 linki wszystkie nie wymiary ale niewiele im brakowało i trochę nawet ładnych krasnopiórek więc myślałem że potencjał tej wody jakiś jest jednak wyprowadził mnie z błędu drugi wędkarz który podjechał na skuterku jak się pakowałem na rekonesans. Mówił że w zeszłym sezonie rybka już ładnie odrastała a wszystko pi pi pi przetrzebili. Nie patyczkują się bo duże wybierają a drobna ryba na brzegu zostaje. Ale wszystko jest ok bo jest to jezioro na prywatnych łąkach wiec podobno właściciele mogą sobie robić co chcą. Szkoda bo jest naprawdę pięknie.

Zdjęcia przed wieczornym grabieniem. Z łowienia mam filmiki na kamerce. Postaram się coś na szybko skleić... może chociaż to jezioro o brzasku bo z łowienia nie ma co.

Chyba muszę skończyć z dzikimi wodami i jeździć co najmniej na PZW bo tam chociaż czasem zarybiają:D
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline siwek219

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
    • Galeria
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4654 dnia: 31.08.2015, 12:02 »
Ten z foto akurat nie ważony .Wolę zaniżyć wagę jak pisać ,że nie wiadomo ile miał .Liczy się sztuka i fajny hol ,numerologią się raczej nie przejmuję ile ryba miała itp.Adeptus fajny opis i fotki ja nie mam talentu do takich obszernych wpisów ;) kłusoli trzeba tępić.
Robert

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4655 dnia: 31.08.2015, 12:13 »
Tez kiedyś łowiłem na podobnym jeziorku, i tez kłusole sieciami przeciągali z łódek. Jak powiedziałem ze zadzwonię na policje to mnie wyśmiali, zresztą policjanci tez .... Zadowoleniem po kolegów z podwórka przyjechali i kłusownictwo sie skończyło, zresztą ci Panowie już nie mieli na czym pływać. Ale to było za młodu, i niekoniecznie jest  czym się chwalić ale co zrobić.
Michał

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4656 dnia: 31.08.2015, 12:46 »
Adeptus śliczne to jeziorko :)
Zbyszek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4657 dnia: 31.08.2015, 13:58 »
(...)

Ciekawe jest to, że na tym jeziorku szczupaki tak zawzięcie skaczą. Wiadomo, że szczupak lubi sobie poskakać, ale na tej wodzie jakoś wyjątkowo.

To go nie podprowadzaj tak szybko pod powierzchnię ;)
Jasna sprawa. Ja zawsze, holując szczupaka - a już  w szczególności jako przyłów na przyponie z żyłki - trzymam kij najniżej jak się da.
Mimo to odnoszę wrażenie, że zachowuje się on specyficznie w tej konkretnej wodzie.
W ogóle muszę powiedzieć, że w tym sezonie złowiłem wyjątkowo dużo wymiarowych szczupaków, będących przyłowem podczas łowienia białorybu. Co ciekawe, znajomy, który często mi towarzyszy i zwykle stawia jedną wędkę na szczupaka, złowił może przez ten czas jedną sztukę. Wczoraj podobnie, na jeziorze pływały 3 żywcówki i przeszedł jeden spinningista. Żaden z nastawiających się na drapieżniki nic nie złowił, a u mnie z gruntu na robaki siadł ładny szczupak. Pewnie taki fart.

Mariusz - widzę, że się mocno poświeciłeś. Jeziorko naprawdę urocze. Jeśli były 4 linki, to pewnie parę ich tam pływa. Może są jakieś większe sztuki, które schowane w zielsku nie dały się złowić mięsiarzom i kłusownikom.
Trzymam kciuki, żeby poświęcenie zostało wynagrodzone!
Pozdrawiam
Mateusz

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #4658 dnia: 31.08.2015, 14:02 »
Dodaje zaległe zdjęcia z wczoraj, których nie dodałem ze względu na zmęczenie.
Takiej wielkości krąpia nie widziałem już chyba z 10 lat...

dwie najładniejsze płocie z wczorajszego wędkowania

wynik ogólny

oraz na odchodne dwa zdjęcia miejscówki

Niestety tym razem zdjęcia gorszej jakości, jakby robione domofonem :-[
Rybkom oczywiście została zwrócona wolność z nadzieją, że na weekend znów się z nimi dobrze pobawimy, a są w planach dwie nocki pod rząd :D
Dodam jeszcze, że łowiłem na metodę, w której dopiero zaczynam raczkować :)

Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4659 dnia: 31.08.2015, 14:05 »
Piękne są te płocie. :bravo: :bravo: :bravo: I wiadro takie jak moje :)
Zbyszek

cychu

• Gość
« Odpowiedź #4660 dnia: 31.08.2015, 19:17 »
Ja przesiedziałem weekend nad woda wynik 3 karpie od 42 do 44 cm 5 karpi przedział 36-39 cm i jeden amur około 70 cm spięty przed samym podbierakiem  :-\

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #4661 dnia: 31.08.2015, 20:03 »
Gratulacje dla wszystkich, którym udało się w ten weekend wyskoczyć na rybki :bravo: :bravo:

W sierpniu zacząłem moją przygodę z Method Feederem. Zaś w ostatni weekend spotkało mnie to, co przydarzyło się chyba każdemu niedoświadczonemu w tej metodzie wędkarzowi. Na niedzielną wieczorna sesje zabrałem tylko picker'a i spinning. Z gruntu rybki nie za bardzo chciały współpracować, więc dla zabicia czasu próbowałem szczęścia w złapaniu szczupaka, który wyjątkowo "dokazywał". Chwila nieuwagi i picker już unosił się na tafli - winny oczywiście niepopuszczony hamulec. Efekt: szczytówka połamana , wędkę udało się doholować przy pomocy spinningu a następnie samego "żartownisia" - karp 3,8kg.

Dodatkowo przez weekend do siatki zawitało kilka karasi srebrzystych (ok 35cm) i dwa liny(ok 40cm)   

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #4662 dnia: 31.08.2015, 20:08 »
Jeszcze raz :bravo: dla Kolegów, co połowili :fish:
Wędkę proponuję przywiązać linką do podpórki ;)
Robert

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #4663 dnia: 31.08.2015, 20:13 »
Ty się śmiej, a ja ostatnio jak musiałem po coś skoczyć do auta, tak właśnie zrobiłem :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #4664 dnia: 31.08.2015, 20:56 »
Ty się śmiej, a ja ostatnio jak musiałem po coś skoczyć do auta, tak właśnie zrobiłem :D
To była tylko podpowiedź. :-[ Kilka razy też tak robiłem na zawodach.  :)
Robert