Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1636494 razy)

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #5070 dnia: 17.09.2015, 17:35 »
Gratuluje wyników ja niestety dzisiaj 5 godz spinningowania i zero ryb to moje pierwsze zero znad wody od 30 lat powinienem to chyba uczcić :P  a tak całkiem serio możecie coś poradzić na taką wódę jak na zięciach jeżeli chodzi o spinning na żywca łowię sandacze i szczupaki natomiast na spining nic link   http://zwiedzajlubelskie.pl/bychawa
z menu po prawej należy wybrać zalew podzamcze od strony pomostów jest 1m- 1,30m  od strony kamery (ruin) 2 metry
najlepsze wyniki na żywca czy martwą są od strony pomostów 

Krzysztof

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5071 dnia: 17.09.2015, 18:02 »
O spiningu to pogadaj  z Rubiksem. To jest spec od spina.
Ja w wakacje tez trochę  próbowałem na spina i drop shot ale bez większych efektów. Zresztą  pogoda nie dopisywała  (wedkarska). Najpierw mega upały do 36C a potem mocne ochłodzenie. Na zawodach 20 speców z łodzi przez 6h  złowiło 3 okonki
Znów jestem

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5072 dnia: 17.09.2015, 19:10 »
Miałem nie pisać bo dużo tu fajnych postów z efektami ale co tam! Wróciłem z wyprawy ! Cel wiadomo Odra! Ale że były urodziny to rozsądek pozwolił wsiąść za kierownicę ok. południa! Nad wodą spokojnie ! Spotkałem na miejscówce wędkarza co przyjechał o 3 nad ranem ! Miał efekty. Twierdził że średni leszcz do ok. 9tej brał jak głupi przy wietrze w plecy. Czyli moje obserwacje się sprawdzają! Widziałem siatkę! Warunki wietrzne zmieniały się bardzo szybko. Ja się zwinąłem o 17.30 i wiatr niemal zatoczył pełne kolo bo był północny! Udało mi się wydłubać 3 Jazie 40staki+ Klenik 44 + Leszczyk kilówka!Strasznie mieszałem dziś przynętą! Ale jednak wynik dał jedynie standardowy Groch! A Leszczyk połakomił się na Dumbelsa TT Firmy D! ;)
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5073 dnia: 17.09.2015, 19:22 »
No to nie było źle Arku.
A tak w ogóle, to wydaje mi się, że niewielu z nas jeździ często na nocki. Mało jest na forum informacji i połowach w nocy.
Ja sam w tym roku nie zaliczyłem jeszcze ani jednej. W zeszłym roku byłem może ze 4 razy.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #5074 dnia: 17.09.2015, 19:23 »
Daniela karpie pożarły?
Zbyszek

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5075 dnia: 17.09.2015, 19:55 »
Odmiany karpi znam. Swego czasu Wiadomości Wędkarskie wydały książeczkę pt "Karp". Jak masz możliwość to poczytaj. Ten złowiony przeze mnie cechy sazana miał. Zdjęć nie robiłem, bo ileż można pstrykać fotek karpiom leżącym na macie. Na pewno nie była to forma głodowa karpia. Potwierdzeniem była niespotykana siła ryby. Walka łudząco podobna do dużego amura. Normalnie takiej wielkości karpia holuję ok 5 minut kijem 3 lbs.

Podstawowa sprawa jest taka, ze zbiornik ten jest sztucznie zarybiany przez człowieka rybą z hodowli. Nie słyszałem żeby hodowano czy zarybiano sazanem...zresztą czy taki karp byłby nadal dzikim sazanem?

DNA mu nie sprawdzałem. Lwy też żyją w zoo. Czy są oswojone można sprawdzić wchodząc do klatki. Poczytaj na portalach karpiowych skąd się biorą  okazy na komercjach. Nieważne czy to orginałny sazan, czy tylko po prababce, dał mi sporo emocji.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
« Odpowiedź #5076 dnia: 17.09.2015, 20:27 »
Od 16.30 do 19.30. Pierwsze 2h bez brania w ogóle. Przerzuciłem większość kulek i de.
Potem założyłem haczyk 18 i mini pellet miękki ochotkowy od sonu. Branie niemal natychmiast, ale spinka oczywiście. Na drugą wędkę założyłem też... i brania na dwie. Szczytówka często się uginała, ale się nie zapinały. Tak mały haczyk jednak ciężko zapina, szczególnie gdy jest na nim pellecik jeszcze. W sumie w ciągu godziny 3 spinki i 4 karpiki wigilijne wyjęte. Znalazłem sposób na mój zalew? Chyba :)
Jednego karpika zabrałem. To 3 ryba, którą w tym roku zabiłem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #5077 dnia: 17.09.2015, 20:30 »
Gratulacje dla wszystkich.
Ja jutro planuje sie wyrwać.

Mosteque, ciekawe czy Twoj sposob sprawdzi sie rowniez nastepnym razem.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #5078 dnia: 17.09.2015, 20:31 »
Nie omieszkam sprawdzić przy najbliższej okazji! ;)
Krwawy Michał

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5079 dnia: 17.09.2015, 20:36 »
Mosteque
Miałem w.planach wybrać się na ten twój zalew w tym roku, ale życie jak zwykle.zweryfikowało ilość wolnego czasu. U mnie na wodzie owocowe smaki przestały działać zaraz po tym nagłym ochłodzeniu. A.przynajmniej nie są tak skuteczne jak wcześniej
Marcin

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #5080 dnia: 17.09.2015, 20:57 »
Już jestem.
A więc tak;
Tak jak było zaplanowane około 14-stej odwiedził mnie Adeptus. Niestety rano dowiedziałem się,że łowisko jest czynne tylko do 18:00. Więc nie miał dużo czasu do łapania. Tak jak koledzy pisali wiatr zmieniał kierunki i momentami utrudniał łowienie. Do tego jeszcze ten skwar. Ryby ładnie się spławiały,ale brać nie chciały. Wielu się o tym dzisiaj przekonało. Mnie się udało,choć nie jestem zadowolony. Liczyłem na więcej. Najbardziej mi szkoda Mariusza,bo kawałek przejechał,a oprócz słabych brań to nawet sobie za dużo nie pogadaliśmy,bo jak nie wiatr który hulał w trzcinach co nas dzieliły to z kolei trudne stanowiska z których nie dało się odejść z obawy o sprzęt. Pogadaliśmy dopiero po skończonych łowach.
Ale do rzeczy. Jak pisałem wcześniej ryby brały słabo i do tego falami. Do południa co godzinę,a popołudniu co półgodziny. Jak brały to na dwie wędki naraz. A właściwie wszędzie w okolicy. Dość dziwne zjawisko. Jakby to była jakaś ławica ryb która nagle zaczyna brać wszędzie w pobliżu. Nie było by to tak dziwne gdyby nie fakt,że atakowały karpie i leszcze jednocześnie.
W sumie złapałem 26 karpi o łącznej wadze +55kg,8 leszczy w sumie ważyły około 5kg i jeden amur 3,600 co daje +63,600kg w około 10 godzin.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #5081 dnia: 17.09.2015, 21:02 »
Kurde, tym karpiem najadła się moja 4-osobowa rodzina i jeszcze spory kawał dałem sąsiadce.
Co ci ludzie robią z kilkoma sztukami wyciąganymi prawie codziennie? Co za naród jakiś....
Krwawy Michał

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #5082 dnia: 17.09.2015, 21:03 »

Ale do rzeczy. Jak pisałem wcześniej ryby brały słabo i do tego falami. Do południa co godzinę,a popołudniu co półgodziny. Jak brały to na dwie wędki naraz. A właściwie wszędzie w okolicy. Dość dziwne zjawisko. Jakby to była jakaś ławica ryb która nagle zaczyna brać wszędzie w pobliżu. Nie było by to tak dziwne gdyby nie fakt,że atakowały karpie i leszcze jednocześnie.

W wątku o mitach i faktach pisałem dokładnie o tym samym. Jakby na całym zbiorniku ryba dostawała jakiś impuls TERAZ. I brania są na dwie wędki przez kilka minut, a potem znowu cisza.
Krwawy Michał

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 936
    • Galeria
« Odpowiedź #5083 dnia: 17.09.2015, 21:06 »
Rybki sie przemieszczaja obecnie jest już taki czas że powolutku zaczynaja pływać w wiekszych lawicach
z tad jak przejda to sa branka potem cisza
Maciek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #5084 dnia: 17.09.2015, 21:06 »
Chwilowo nie jestem na czasie z forum. Jutro wszystko odczytam.
Mam małe zaległości.
Kilka dzisiejszych spostrzeżeń. Ryby brały całkowicie inaczej niż zwykłe. Wcześniej łapałem je bez problemów przy brzegu,a dzisiaj studnia. Jedno bardzo słabe branie. Do tej pory miałem najlepsze wyniki na tym łowisku na pop-upy, dzisiaj wręcz odwrotnie tylko dwie lub trzy ryby.
Żadnej ryby nie złapałem na kuku.
Najlepsze dzisiaj były orzechy tygrysie w brandy około 50% ryb,druga była żółta kulka  pineaple(wszystkie leszcze na nią padły)i pomarańczowa tutti-frutti lub guma balonowa. 
Robiłem z rana testy na metodzie z luźno zwisającą kulką i z taką ukrytą w zanęcie. Na pierwszy wariant było znacznie mniej brań. Jednak ryby dzisiaj brały dość dziwnie więc...nic konkretnego z tego nie wynika. Stosowałem różne mixy i nie było większych różnic w braniach. Na początku było trochę odwrotnie niż ostatnio. Lepszy był mix na bazie MMM,szczególnie na leszcza,ale pózniej różnice się zatarły. Drugi mix to czerwona zanęta Trapera Karp z mixem pelletów Stalomax,trzecia zanęta to Bait-tech  Mojo z pelletem Swim Stil krill 1mm DB