Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1766547 razy)

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #5850 dnia: 23.10.2015, 22:14 »
Brakuje nam tabeli rekordów SIG
Zbyszek

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #5851 dnia: 23.10.2015, 23:17 »
Gratulacje !

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5852 dnia: 23.10.2015, 23:18 »
Ładny misio☺
Michał

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5853 dnia: 23.10.2015, 23:43 »
Sylwek, jak zwykle fajna relacja z wyprawy! :thumbup:

Cieszę się, że Mirkowi i Maćkowki udało się znowu spotkać i wspólnie połowić! :thumbup:

Kuba, gratulacje ładnego kapra na metodę! :bravo:
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5854 dnia: 24.10.2015, 04:07 »
Uch, ale kaban.
Napisz coś o zanęcie :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #5855 dnia: 24.10.2015, 07:58 »
Graty dla tych co nie przestraszyli się pogody i pojechali na ryby :) Maciek ładne klocki Ja miałem jechać na ryby wczoraj, ale nie obrobiłem się z pracą i musiałem przełożyć wyjazd na dziś. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło Nad wodą wylądowałem o 7. Pogoda straszna silny wiatr i do tego momentami deszcz. Schowałem się za trzcinami i rozłożyłem sprzęt

Łowiłem standardowo na dwa kije. Blisko brzegu przez cały dzień świetnie brały płotki. Praktycznie każdy rzut kończył się rybą jednak rzadko która miała powyżej 20cm.
Drugi kij to metoda i łowienie na środku zbiornika. Miałem tam tylko trzy brania, ale za to ryby zacne. Pierwszy trafił się karp 7.5kg.

Drugi wpadł leszcz ok 35cm a potem nastała długa cisza. Byłem już praktycznie spakowany kiedy nastąpiło branie niespodzianka. Po dłuższej chwili w podbieraku ląduje ładny klocek. Waga pokazuje 16.3kg. Moja nowa życiówka lepszej końcówki sezonu nie mogłem sobie życzyć. Właściciel zbiornika twierdzi, że największa ryba sezonu 2015

Piękny potwór 'Krzyżaku" ;)  :bravo:  Moje gratulacje!
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5856 dnia: 24.10.2015, 09:13 »
Wow, ale wyniki!

Robert, graty za brzankę!  :bravo: Taka 40 cm to jak dwa okonie o takiej długości w zaprzęgu!  :D

Pyza, gratki za sesję i mega ciekawą fotorelację! :thumbup: Taka już pora roku, słabiej ryba bierze. Powinieneś zacząć prowadzić blog, aby można było mieć wszystkie Twoje wyprawy pod reką!  :)

Maciek i E-Mario - graty! Ładne kabany, rewelka! :thumbup:

Kubator, gratulacje i mega szacunek! Ale wytargałeś bestię, szok! :bravo: :bravo: :bravo:  Wielu karpiarzy w UK nie może się pochwalić takim okazem! Konkret. Rzeczywiście trzeba pomyśleć o jakieś liście rekordów :)

Lucjan

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #5857 dnia: 24.10.2015, 09:46 »
Grzes77 - na serio ryby w ośrodkach zarybieniowych karmione sa pszenicą? Rozumiem, że jest tańsza, ale przyrost jest mniejszy... Ciekawe czy sprzedają ryby na kilogramy czy na sztuki... Bo rzeczywiście - jak ma być taki kroczek dwulatek za sztukę, to oszczędność jest...
Cholera, trzeba wór pszenicy zamówic na wizytę w Polsce :D

Zamòw, zamòw ;).
Nie wiem jakie masz ośrodki na myśli, ale te ryby jakie na moich pobliskich łowiskach są wpuszczane pochodzą ze zwykłych hodowli a wiem, że te masowe zbiorniki hodowlane lecą po całości. Sam kilka lat temu, jak się bawiłem w straże społeczne i udzielałem w kole, to kupowałem z chłopakami ryby do zarybień, więc wiem jak to jest ;).
Może PZW gdzieś kupuje w jakiś ośrodkach, może coś się zmieniło, ale szczerze wątpię ;).
Mogę powęszyć w tym temacie jak chcecie czy coś się nie zmieniło. Co do komercji to w tamtym roku dzwoniłem do właściciela by na kilka osòb zamòwić łowisko i na tyle był szczery, że powiedział o karmieniu karpi pszenicą i podpowiedział inny termin wędkowania, widać chciał byśmy połowili ;).

No i miałem rację, nic się nie zmieniło Luk, zobacz w najnowszym filmie Lucia jak zarybiają https://www.youtube.com/watch?v=d7jgeQPmbYM a około 3:54 min koleś opowiada czym karmią ryby w ośrodku zarybieniowym. Dlatego nasze rodzime okazy pelletów tak ochoczo nie pobierają, może to i lepiej ;).

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5858 dnia: 24.10.2015, 10:08 »
Nie wierzę, że wszędzie karmią ziarnem, to jest taka tańsza metoda na podchowanie większych sztuk, sami producenci pelletów i pasz tacy jak Aller-Aqua, tłuką to przecież dla kogoś. Małych ryb nie da się karmić ziarnem jakby nie było, i  granulat na pewno wchodzi w grę. W skład pelletu wchodzą też zboża jak by nie było.
Ale faktycznie - taki karp na pellet jest mniej podatny.

W przypadku PZW karp zarybieniowy musi byc odpowiednio przygotowany i w dobrej cenie :) Przygotowany - czyli wypłukany (bez zapachu mułu) żeby był smaczny.  Taki żarcik :D
Lucjan

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #5859 dnia: 24.10.2015, 10:13 »
Nie wierzę, że wszędzie karmią ziarnem, to jest taka tańsza metoda na podchowanie większych sztuk, sami producenci pelletów i pasz tacy jak Aller-Aqua, tłuką to przecież dla kogoś.
Jest zbyt ale w większości na łowiska komercyjne, do ośrodków ale za granicę itp, temat rzeka, no ale to już nie w tym temacie ;).

Offline Irek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Wędkarstwo Moja Pasja
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5860 dnia: 24.10.2015, 10:41 »
Gratulacje Kubator! :bravo:

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #5861 dnia: 24.10.2015, 13:52 »
W środę udałem się znów na pobliską zaporówkę, bo nie mogłem zdzierżyć ostatniej klapy. Jedną karpiówkę postawiłem na największy podajnik ESP 70g z pelletem i 2 ziarnami kuku podbitymi dumbelsem 8mm, tworzy to piekną prezentację na stożku podajnika, ponieważ przynęta leży na wierzchu a dumbels unosi towarzystwo na baczność i dumnie chwieją się zapraszając ryby do żeru. Drugą postawiłem Mikado UV-kę na najdelikatniejszą szczytówkę z użyciem jako głównej plecionki. Ostatnio mi się to wszystko plątało i miałem sporo brań niezaciętych, tym razem dałem około 1,5-2m fluorocarbonu 0,23mm, skrętkę na kńcu jak zwykle i przypon z fluorocarbonu 0,175mm. Brania zaczęły się tylko na UV-ce, po jakiś 2 godzinach od rozpoczęcia łowienia. Gdy zmieniłem przypon na 0,125mm, też fluorocarbon i zacząłem dawać 2 białe robaki zamiast 3, to brania były już systematyczne i połowiłem sporo, najpierw płotek takich około 20cm jak na zdjęciu, następnie podeszły taki leszczyki jak na zdjęciu. Te ostatnie cieszą podwójnie, ponieważ kilka tygodni temu słyszałem, że na tym zbiorniku leszcz nie występuje, trafiają się odosobnione sztuki. Jak ja je zacznę łowić systematycznie, to będzie sukces pełną gębą ;).
Jutro jadę wypróbować nowego patenciaka odnośnie methody, wczoraj w warsztacie wpadł mi do głowy świetny pomysł, zmontowałem zestaw z podajnikiem i teoretycznie wszystko pasuje gites, jutro sprawdzę a po niedzieli się pochwalę nowym pomysłem ;).

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #5862 dnia: 24.10.2015, 14:05 »
Uch, ale kaban.
Napisz coś o zanęcie :)
Miałem przygotowane trzy mieszanki. MMM dark, MMM dark plus pellet 2mm miks 50/50 oraz sam pellet 2mm z MB. Duże ryby nie reagował na pierwsze dwie propozycje. Dopiero jak do koszyczka dałem sam pellet 2mm rybka ruszyła. Pierwszy karp padł na pellet pikantna kiełbasa plus pellet halibutowo truskawkowy od SB. Leszcz to ta sam kombinacja przynęt. Na koniec założyłem na włos dwie przynęty w które wcześniej nie wierzyłem pellet krabowy 8mm od SB plus kulka 8mm kryl też od SB i ta kombinacja dała  mi życiówkę. Po dłuższej przerwie znów wróciłem do haków korum które maja dłuższy włos niż gotowce drennana i można założyć 2 małe przynęty. Używałem podajnika drennan large w którym ładnie to mi się wszystko mieści.
Dzięki za gratulacje
Dorzucam jeszcze jedno foto.

Jožin z bažin

Offline suwi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5863 dnia: 24.10.2015, 14:22 »
Kap złowiony w nocy na spławik delikatny zestaw
żyłka główna 0,16
przypon 0,12
haczyk 12
jedno małe ziano kukurydzy
Najbardziej ciesze się , że przy baniu wędka zblokowała się między podpórką a krzesełkiem i nie straciłem wędki jak poszedłem po konserwę :)
Suwi

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #5864 dnia: 24.10.2015, 15:01 »
Pogratulować panowie. Piękne wyniki :bravo: :bravo:
Maciek