Autor Wątek: Jaki kołowrotek (do 300 zł) i feeder (do 350 zł) kupić - karpie, leszcze, liny  (Przeczytany 15191 razy)

Offline kamil.pecio

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam serdecznie :) chciałbym żebyście mi doradzili jakiego feedera kupić i jaki kołowrotek dobrać będę tym sprzętem łowił na wodach stojących.

Jestem zainteresowany kupnem tego wędziska:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/14627-korum-cs-series-12ft-feeder.html

oraz tego kołowrotka:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/ryobi/11478-ryobi-arctica-3000.html?search_query=ryobi&results=76
Tylko nie wiem jaka wielkość kołowrotka dobrać do tego wędziska.

Jestem otwarty na inne propozycje; na wędzisko chce przeznaczyć do 350 zł oraz na kołowrotek do 300 zł.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie opinie :)

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3025.0

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
  • Ulubione metody: method feeder
Napisz na jakie ryby się nastawiasz, odległośc łowienia i gramaturę koszyczków/podajników.
~Dominik

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Posiadam CS-a ale 11ft i jest świetny. Gnie się mocno w górnej części, a w środkowej dobrze amortyzuje zrywy. Na pewno posiada spory zapas mocy, na razie miał przyjemność spotkać się z karpiami do 2-2,5kg więc ciągle czekam na coś co go lepiej przetestuje :).

O kołowrotku nie wiem za dużo oprócz tego, że na forum jest o nim sporo napisane. Poszukaj Arctic to wyskoczy Ci dużo informacji o nim :)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Jeśli chcesz jakikolwiek Ryobi pod feeder, bierz 4000. To nie są duże młynki.4000 ma jedynie większy rotor i szpulę od 3ki! 
Arek

Offline kamil.pecio

• Nowy użytkownik
  • *
Hmm myślę że rodzaje ryb to karpie, leszcze, liny ale także ładne płocie :) odległości łowienia myślę że do 40 m nie będą to dalekie rzuty:) , a podajniki do 60 g :)

Dzięki za wypowiedź na temat wędki, też się zastanawiałem nad 11ft ale jednak zdecydowałem się na 12ft :)

O kołowrotku właśnie czytałem i ludzie chwalą ale bardziej mi chodzi o dobór wielkości do wędziska :)

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Mam ten kołowrotek tylko w wersji ryobi arctica 3000 cf, do feedera zdecydowanie wybrał bym 4000 jeżeli chodzi o ten model. Ale osobiście wybrał bym raczej kołowrotek z wolnym biegiem lubię to bezpieczeństwo gdy łowię na metodę z samo zacięciem   
Krzysztof

Offline kamil.pecio

• Nowy użytkownik
  • *
Aha to jaki byście polecili kołowrotek z wolnym biegiem?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Wymieniony przez Arka
Spro Freeliner
DAM Quick Calyber FS (aczkolwiek może ciut za duży/ciężki)
Okuma Trio Baitfeeder (jeden z najmocniejszych konstrukcyjnie małych baitrunnerów,jednak jego praca "na sucho" jest nieco dziwna i nieprzyjemna-problem znika po podpięciu pod wędkę)
Daiwa Emcast (aczkolwiek nawet najmniejsza może być zbyt duża)
Daiwa Regal Z BR (już nieprodukowana ,można dostać jeszcze "leżaki",dla mnie nr 1 wśród małych baitrunnerów)
Shimano Baitrunner DL ( pojawiają się co jakiś czas modele FA i RA w cenach ok 300zł,można skorzystać )
Anaconda Rock Hopper(mało popularna,aczkolwiek mam paru znajomków,którzy sobie chwalą,a konstrukcyjnie nie są to złe maszyny)

W sumie to chyba wystarczy :P
Czesiek

Offline kamil.pecio

• Nowy użytkownik
  • *
Chodzi ci o ta Daiwe http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=2437 ? i powiedz mi za jakim rozmiarem się rozglądać jak coś :)

Offline djbaloon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Daiwe Regal Z BR mogę polecić dobry mały baitrunner ładny nawój linki tylko nie każdemu przypadnie do gustu składanie rączki  ;D
Pozdrawiam Marcin ;-)

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
Mam Daiwę Regal Z 3000 BR. I teraz pytanie do Wonski81.
Porównując z innymi kołowrotkami wydaje mi się że ma delikatną i nie stabilną stopkę (zamocowany na wędce pod ciężarem widac jak się ugina).Hamulec też nie wydawał mi się taki płynny jak chociaż by w kołowrotkach Ryobi.Dopiero zmiana podkładek na teflonowe (gzieś o tym przeczytałem w internecie) poprawiła płynnośc hamulca.
Więc dlaczego według Ciebie ( a cenie cię jako znawce kołowrotków) jest nr1 wśród małych baitrunnerów?
Zbyszek

Offline djbaloon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Zbyszek znawcą nie jestem ale w moim modelu wymienionych przez Ciebie mankamentów nie zauważyłem  ;D ale takie wpadki są i w droższych modelach jak i w samochodach  :P u jednego ten sam jest idealny drugi gania na akcję serwisowe. Pozdrawiam serdecznie 😊 ps. Nie pisałem że to nr 1.
Pozdrawiam Marcin ;-)

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
Zbyszek znawcą nie jestem ale w moim modelu wymienionych przez Ciebie mankamentów nie zauważyłem  ;D ale takie wpadki są i w droższych modelach jak i w samochodach  :P u jednego ten sam jest idealny drugi gania na akcję serwisowe. Pozdrawiam serdecznie 😊 ps. Nie pisałem że to nr 1.

Marcin, to pytanie zadałem Wonskiemu, bo wiedzę o kołowrotkach ma ogromną. Ja nie twierdzę, że to zły kołowrotek, to zależy, kto co oczekuje.
Na pewno ramię kołowrotka jest delikatne i się ugina, a co do hamulca to moje osobiste odczucie :D.
Ciekawi mnie, co powie Wonski i co mu się w nim tak podoba (podejrzewam że ma mocne ,,bebechy" ;D
Zbyszek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Odp: Jaki kołowrotek i feeder kupić
« Odpowiedź #14 dnia: 28.04.2016, 19:57 »
Mam Daiwę Regal Z 3000 BR. I teraz pytanie do Wonski81.
Porównując z innymi kołowrotkami wydaje mi się że ma delikatną i nie stabilną stopkę (zamocowany na wędce pod ciężarem widac jak się ugina).Hamulec też nie wydawał mi się taki płynny jak chociaż by w kołowrotkach Ryobi.Dopiero zmiana podkładek na teflonowe (gzieś o tym przeczytałem w internecie) poprawiła płynnośc hamulca.
Więc dlaczego według Ciebie ( a cenie cię jako znawce kołowrotków) jest nr1 wśród małych baitrunnerów?

Co do Daiwy to też (już) posiadam swoją własną ;) Znam ogólnie model na wylot.
Pływa stopka mówisz? Hmm... Nie powiem, że nie, natomiast w moim egzemplarzu jest to niemal niezauważalne/akceptowalne przeze mnie. Wśród malutkich baitrunnerów metalowej obudowy próżno jednak szukać...
Jedyny malutki baitrunner o świetnej sztywności to Okuma Trio, jednak jej wady są dla mnie nie do przełknięcia.
Hamulec nie ma zbyt wielkiej mocy- w sumie to mały model (ja mam 2500), ale działa znakomicie, a zakres regulacji mnie zadowala. Nie wiem, czy to wina konkretnego egzemplarza, czy moich "smarowań i serwisów"?
Plus za dobry, precyzyjny napęd. Solidne koła zębate, łożyska dokładnie tam, gdzie trzeba, jak na tak mały model, bebechy są więcej niż ok, naprawdę znakomite spasowanie - chociaż to może zależeć od egzemplarza.
Regale kręcą wiele już lat u znajomków (tyle że raczej większe) i ich praca się nie zmienia. Nie jest to młynek za tys. zł, zresztą w segmencie malutkich baitrunnerów chyba nie ma na rynku tak drogich modeli.
Dla mnie to nr 1 wśród małych baitrunnerów ze względu na relację cena->jakość, pochwalę raz jeszcze za napęd, także spasowanie, kabłąk(!), pracę,nawój linki.
Uwierz, że za tą kasę, w tym segmencie ciężko wybrać coś lepszego. Każdy mały baitrunner ma wady, i to zazwyczaj te, które wymieniłeś.
Jak dla mnie jedyny kandydat do top 1 to dość rzadki ,i krótko produkowany, Shimano Baitrunner XT FA (wlk 2500) - wygląda jak Dl, tylko że zielony. Jest to taki DL na wypasie. Lepiej spasowany, lepiej wykonany, z lepszymi łożyskami, z mocniejszych hamulcem, kabłąkiem, sztywniejszą obudową.
Zbliżony pod względem sztywności i siły do Regal Z, kosztuje (a raczej kosztował) niemal 2x więcej.... Dać ze 500 zł za ciut lepszą pracę... nie bardzo... ;)

Mogę strzelić sesję rozbieraną/serwisową Regala Z BR. Chętny? :P
Tylko nie wiem, czy ma sens w dziale recenzje, bo to młynek, który już wyleciał z produkcji...

Czesiek