Autor Wątek: Jaki kołowrotek (do 300 zł) i feeder (do 350 zł) kupić - karpie, leszcze, liny  (Przeczytany 15143 razy)

Offline kamil.pecio

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder

I mówisz że 2500 wielkość bedzie okej?:)

Waga ciężka to to nie jest (chyba ok 350 gr), ale pod 200-gramowego feederka? 
Sam mam Daiwę 2500 pod wędką o wadze 180 g i jest jak "w pysk strzelił" ;)

Jak wydaje Ci się mały, to poszukaj DL 4000 FA (lub FB) - ale stawiam, że cena już będzie mniej okazyjna.
Czesiek

Offline Manfred1979

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
Ja również rozważam zakup podobnego kołowrotka. Moimi faworytami są:
- Spro freeliner xr
- FOX EOS 5000
- ewentualnie Dragon Manta baitfeeder
Który byście doradzili i dlaczego? Szukam czegos do 400gram, podobnie jak autor tego wątku - rzuty do 50m, koszykiem ok. 40gr, cel: komercyjne karpie do 5kg, cena do 300zł..

Shimano DL - kręciłem i nie powala mnie. Cena niewspółmierna do jakości i konkurencji.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!

Shimano DL - kręciłem i nie powala mnie. Cena niewspółmierna do jakości i konkurencji.

No nie wiem, ja pokręciłem na dużych brzanach, linach, leszczach i karpiach, i jakość i cena jest niewspółmierna do konkurencji. Na sucho wiele młynków jest fajnych. Ale prawdziwy egzamin odbywa się nad wodą. Póki co w rozmiarze 4000 i z wolnym biegiem nie widzę konkurencji dla tego modelu Shimano. Są wersje tańsze, trochę uboższe (jak Shimano ST). Jednak DL to dobry stosunek jakości do ceny, Aero wcale tutaj nie wypada aż tak lepiej.
Ten model ma kilka osób też łowiących sporo i w ciężkich warunkach (rzeki, uciągi) i póki co nikt nie narzeka, każdy chwali. Ja sądziłem, że rozmiar 4000 nie pozwoli mi na dalekie zarzuty, jednak spokojnie daje radę i przy kijach 3.60 metra 50-60 metrów jest do osiągnięcia. Do ryb o wadze do 10 kilogramów spokojnie wystarcza (chodzi o grubość nawijanej żyłki).

Jeżeli ktoś chce kręcioł z wolnym biegiem pod pickera, rozmiar 2500 będzie lepszy, waga ma tu spore znaczenie, gdyż DL 4000 swoje waży.
Lucjan

Offline kamil.pecio

• Nowy użytkownik
  • *

Offline djbaloon

• Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Według mnie to tak  ;D a kołowrotek był a Askari jak się nie mylę po 310pln
Pozdrawiam Marcin ;-)

Offline kamil.pecio

• Nowy użytkownik
  • *
Według mnie to tak  ;D a kołowrotek był a Askari jak się nie mylę po 310pln

no za 330 zł http://www.askari.pl/index.php/produkt/shimano-baitrunner-dl-fb-reels-kolowrotek

Offline djbaloon

• Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder i spinning
A to przepraszam ale z przesyłką wyjdzie tyle co w tym drugim sklepie bez to chyba też się opłaca na żyłkę zostanie hihi pozdrawiam
Pozdrawiam Marcin ;-)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939

No nie wiem, ja pokręciłem na dużych brzanach, linach, leszczach i karpiach, i jakość i cena jest niewspółmierna do konkurencji. Na sucho wiele młynków jest fajnych.
...
Jeżeli ktoś chce kręcioł z wolnym biegiem pod pickera, rozmiar 2500 będzie lepszy, waga ma tu spore znaczenie, gdyż DL 4000 swoje waży.

"Cena niewspółmierna do jakości i konkurencji."
Już wcześniej też o tym pisałem. Najbardziej będę się czepiał tej konkurencji. Weź wymień mi inne dostępne "małe" baitrunnery. Bo wg mnie zbyt wiele to ich na rynku nie ma. I co najgorsze, po dokładnej analizie "organo-leptycznej" okaże się,że dostępni konkurenci też nie są bez wad.
Baitrunnery średnie i duże ,czyli wszystkie powiedzmy powyżej 400gr - oj tak,tu wybór jest duży.

Co do wielkości 4000 DL'a, to tak jak Luk pisze - swoje waży. Ja bym go nie pchał pod feederka ,który waży 180gr i ma 3m długości.
Czesiek

MrProper

• Gość
Z czystym sumieniem polecam ten kołowrotek -Shimano Baitrunner DL 4000 FB  Ale do wędki 12feet
Nie przeszkadza w dalekich rzutach, a i wyważenie będzie lepsze niż do wędki krótszej.
Ja rzucam na drugi brzeg, i muszę używać klipa- bo jeśli nie to pewnie szyby by leciały

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Panowie ;)
Jak w shimano baitranerze dl 4000 fb nie pasuje komuś praca to niech to sobie porówna z Daiwą albo czymś z produkcji DAM'a :P :P

Jeżeli kwestie marki mamy załatwioną to przy rozważaniu pomiędzy ST i DL...
...hmm przewaga dodatkowej szpuli, lepszych bebechów i lepszego "body" na korzyść DL przy małej różnicy cenowej. Co do mocy kołowrotka jak komuś hamulec do 7 kg to za mało niech kupi wersję "D" na rynek USA.

A co do rozmiaru to kwestia indywidualna ;) ;)

MrProper

• Gość

A co do rozmiaru to kwestia indywidualna ;) ;)
Pewnie i tak, wszystko zależy od wędki :P

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
"Shimano DL - kręciłem i nie powala mnie. Cena niewspółmierna do jakości i konkurencji".

Ludzie, trzymajta mnie , bo nie wytrzymam :)

Przecież ten kołowrotek kosztuje... no nic nie kosztuje (jak na swoją klasę), a zjada wszystko, co chcą nam wcisnąć Sraxony, Cesarze i inne New Yorki :)
Jacek

Offline kamil.pecio

• Nowy użytkownik
  • *
Hmmm no to nie wiem jaki rozmiar dobrać bo widzę że zadania podzielone :D hmmm i chyba się na 4000 skuszę

MrProper

• Gość
Hmmm no to nie wiem jaki rozmiar dobrać bo widzę że zadania podzielone :D hmmm i chyba się na 4000 skuszę
Jesli wędka 12 w wadze jak czytałem 180 gram to 4000