Ankieta

Czy należysz do PZW?

TAK
169 (79.7%)
NIE
43 (20.3%)

Głosów w sumie: 207

Głosowanie skończone: 17.04.2017, 20:58

Autor Wątek: Czy należysz do PZW? Jakie są powody Twojej decyzji?  (Przeczytany 27657 razy)

Offline kismet75

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Czy należysz do PZW? Jakie są powody Twojej decyzji?
« Odpowiedź #60 dnia: 27.04.2016, 08:09 »
Ja również posiadam kartę wędkarską od ponad 20 lat . W moim terenie mam jedynie wody PZW nie mam dostępu do komercji .
Pozdrawiam
Mariusz

Offline sekra

• Reputacja: 35
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #61 dnia: 27.04.2016, 08:17 »
Witam!
Ja od dwóch lat opłacam tylko składkę członkowską.Co daje mi możliwość wędkowania na wodach mojego koła.
Do PZW zapisałem się w 1976 roku.
Pozdrawiam,
Bogdan

Offline marian190975

• Reputacja: 39
« Odpowiedź #62 dnia: 27.04.2016, 08:23 »
Należę do PZW, wędkarstwem zaraził mnie znajomy zabierając na stawy hodowlane, teraz można by to nazwać komercją, wtedy jeszcze takie łowiska w moim rejonie nie występowały. Chciałem móc legalnie łowić ryby i nie zastanawiałem się  jak działa PZW i co się tam dzieje. Pod "nosem" miałem wodę PZW i jak na tamte czasy rybną, z biegiem czasu człowiek zaczął zauważać, że coś jest nie tak. Płacę, ryb mniej albo wcale. Nadal jestem w PZW bo nie mam w rejonie swojego zamieszkania komercji która mogłaby z związkiem rywalizować, jak wspominałem z okna domu widzę wodę PZW, sztuczny zbiornik o pow.50 ha.  Może szału w ilości dużych ryb nie ma, ale ilość "sportowej" płoci mi to rekompensuje. Pewnie że wolałbym pójść kilka razy z miesiącu na dobrą komercję i żeby mnie ręce od holu ryb bolały, ale jak się nie ma co się lubi,  to się lubi co się ma.

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 27.04.2016, 08:45 »
Na Mazowszu niewiele jest dużych akwenów. Są za to rzeki - w jurysdykcji PZW. Płacę składki od 3 lat. W zeszłych latach za dodatkowe okręgi (np. radomski). Gdybym nie prowadził szkółki - pewnie w tym roku nie opłacałbym składki PZW. Fajnymi wodami zarządza OM, ale rybek mało. Uczestniczyłem w zarybieniach, wiem ile idzie do wody. Tylko co z nimi dalej się dzieje???
Wiem, że świata idealnego nie ma, a ten, który jest nie jest czarno-biały. Rybaków nie można całkiem odstawić, ale można na pewne okresy (np. trzyletnie) zamykać dla nich wody. Takie zdarzenia miały miejsce na Narwi i dały pozytywne skutki.
W moim przypadku - jeśli chodzi o wody PZW -  pewnie przystępne stawki dzienne/weekendowe byłyby lepszym rozwiązaniem.

Razem z kolegami z Feeder Klub Mazowsze korzystam z komercji, bo są duże ryby. Tych ludzie nie zabierają. Chcemy doskonalić techniki gruntowego wędkowania. Do tego potrzebne są rybne wody. Na razie nie narzekamy :)
Pojawiła się także dobra tendencja wpisywania w regulamin łowiska jasnej informacji: ryb powyżej 3 (czy 5) kg nie wolno zabierać. To jest ok. Na wielu łowiskach możesz wypożyczyć sprzęt - nawet wózek.
Są też stawy z rybami na patelnię - to też jest ok. Zwłaszcza jak robimy nad wodą łowienie rodzinne. Dzieciakom przywiezienie Mamie własnoręcznie złowionej ryby (nawet z komercji) daje ogromną satysfakcję.
Dla mnie zjeść rybę złowioną przez siebie też nie jest niczym zdrożnym. Wręcz przeciwnie.

Teraz zapisałem się do Stowarzyszenia Stawy Cietrzewia. Wydzierżawiliśmy wodę, zaczynamy z zarybianiem.  Będą przygody :)

Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Infernal1995

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Wiecej sprzetu, wiecej towaru i nie ma op***a sie.
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #64 dnia: 27.04.2016, 08:46 »
Ja rowniez naleze do pzw. Oplacam skladki glownie dla spinningu. Gdybym tylko lowil na grunt to pewnie wykupilbym roczne zezwolenie na komercji. Wody pzw oceniam tak 5/10. Czasami rekompensuja bezrybne wypady. Nie rzadko tez schodze o blanku, ale wmawiam sobie, ze to kwestia braku doswiadczenia.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #65 dnia: 27.04.2016, 08:52 »
Należę. Głównie dlatego, żeby móc łowić w Warcie i od czasu  do czasu pojechać na jakieś jezioro PZW. Blisko mam też wodę, która należy do innego dzierżawcy. Wyżej ją oceniam ale irytuje mnie okres spinningowania od 1.06 do 31.10.

Offline janjan11

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 27.04.2016, 09:01 »
Cześć należę do PZW od lat bo nie było innej alternatywy. Teraz jestem na emeryturze i chyba tego nie zmienię pozdrowienia Jan

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #67 dnia: 27.04.2016, 09:23 »
Tak, należę do PZW Krosno, tylko i wyłącznie po to aby łowić na łowisku specjalnym (Wróblowa-Ujazd), za co też dodatkowo się płaci.
Z tych stawów jestem zadowolony. Widać, że ktoś dobrze tam gospodaruje, a co też ważne zbiornik na którym łowie ma stałego opiekuna/strażnika, co praktycznie eliminuje kłusownictwo, a kontrole są świetnie zorganizowane, co też wpływa na przestrzeganie limitów i regulaminu.

Należałem też do PZW Kraków ale po jednym sezonie zrezygnowałem bo miałem wrażenie że jest więcej wędkarzy niż ryb.

Poza tym należę do odłamu wielickiego PZW, czyli obecnie MZW, gdzie nieco lepiej gospodarują swoimi wodami ale też bez rewelacji (pod ich zarządem jest m.in. jeden ze zbiorników na Brzegach pod Krakowem, o których ostatnio było głośno z powodu ŚDM). Oczywiście opłacić trzeba dodatkowo, niezależnie od PZW.
Pozdrawiam !
Paweł

Offline Arty72

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • Na ryby, nie po ryby
« Odpowiedź #68 dnia: 27.04.2016, 09:32 »
Też należę do PZW z powodu syna. W pracy zorganizowano zawody rodzinne i tak się napalił że nie było przeproś. Wyrobiłem kartę i zapisałem nas do Koła. Moje koło jest nastawione na młodzież, co roku są zawody GP młodzieży. Łowiska to Wisła 5/10, Szymanowice 5/10 i kilka innych 3/10
Artur
Karp 102cm/18,5kg
Jesiotr 88, Karaś sr. 42, Leszcz 50
Lin 45

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #69 dnia: 27.04.2016, 09:51 »
Nie należę, kartę kiedyś wyrobiłem, brałem udział w zawodach spławikowych itd, potem jak wyjechałem z kraju w poszukiwaniu lepszego dziś już nie opłacałem, nawet nie mam pojęcia gdzie jest moja karta, mam na tyle dobrze ze u mnie w okolicy jest bardzo dużo prywatnych żwirowni na których można wędkować wiec karta nie jest wymaga, a na tych zbiornikach i tak jest więcej ryby jak na zbiornikach PZW, wiec nie widziałem sensu jej wykupywania, do tamtego roku jak znajomy pokazał mi piękna rybna wodę PZW, dosłownie 10 km ode mojego domu, o której wcześniej nie wiedziałem i choć rzadko jestem w PL to wykupie kartę tylko po to by co jakiś czas zamoczyć kija w tej wodzie.
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Piotr T

• Reputacja: 51
« Odpowiedź #70 dnia: 27.04.2016, 09:57 »
Opłacam PZW tylko i wyłącznie by łowić  na Odrze, tam można jeszcze złowić coś innego niż karpia puszczanego. Lubię również (skoro już opłacam)się pobawić na festynach które są po zarybieniu, gdyż mam frajdę z wypuszczania złowionych ryb, co dla innych jest niezrozumiałe. Ja dzielę wędkarzy na: sportowych i głodnych:) Instynkt polowania mamy wrodzony, który wiąże się z adrenaliną którą ciężko opanować, więc nie dziwi mnie  bardzo to że ludzie zabierają upolowaną zdobycz, taka natura człowieka a my jesteśmy ponoć najniebezpieczniejszym drapieżnikiem.  A Dziwi mnie bardziej to skoro w najbliższych latach wędkarstwo stało się bardzo modne i przybyło strasznie dużo wędkarzy to i budżet PZW jest bogaty, a zarybiają tyle co zawsze czyli MAŁO!!! A więc tu pojawia się kolejny instynkt , ale już tylko Polskiego zachowania, jakim jest Złodziejstwo i Polityka!! Z którym nie wszyscy sobie radzą. O:)
Jak kogoś uraziłem to przepraszam
Piotr

Offline Martines

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #71 dnia: 27.04.2016, 10:15 »
Witam, od dwóch lat nie należę do PZW, ponieważ mieszkam w Łodzi i okoliczne wody mimo, że najczęściej oddalone i mające swój urok, są niezbyt zasobne w ryby, są ale rybki, jak sądzę kłusownictwo robi robotę... Więc jeżeli mam płacić, to wolę komercje na których populacja ryb jest większa i spotkanie z ładną rybą , to kwestia wypracowania. Nie zabieram i nie zabierałem ryb z łowiska, więc moja decyzja wydaje mi się oczywista.
Pozdrawiam

Offline tomek.pod

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #72 dnia: 27.04.2016, 10:29 »
Od 2 lat jestem, ale na ten rok się waham. Moje wody są kameralne pod względem przyrodniczym i to do mnie przemawia, natomiast z rybkami jest juz gorzej. Pewnie znów się skusze mimo że komercji też nie brakuje. Wszystkie wody w odległości 30-60 km. Podsumowując na odpoczynek PZW na rybki komercja...
Feederowcy!!

Offline jędrekm

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #73 dnia: 27.04.2016, 13:18 »
Należę i opłacam składki głównie dlatego że lubię jedno łowisko no kill. Pozostałe wody w moim okręgu oceniam na 2 ze względu na brak ryb.

Offline Mareo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #74 dnia: 27.04.2016, 13:24 »
Niestety należę do PZW.Wędkowaniem jestem genetycznie obciążony,robię to odkąd pamiętam w sumie kilkadziesiąt lat,znane mi są czasy kiedy była jedna opłata na wszystkie wody nizinne w Polsce i było dobrze nie to co teraz, ale nie będę się rozpisywał koledzy wiedzą o co chodzi.Przez moją miejscowość przepływaja dwie rzeczki Barycz i Orla i ma tu miejsce chora sytuacja gdyż pierwsza należy do okręgu Wrocław a druga do okręgu Poznań a oni nie mają podpisanego porozumienia jednak dzięki staraniom i dobrej woli niektórych ludzi mamy indywidualne "porozumienie".Mam nadzieję że doczekam się czasów kiedy do władz PZW dotrze że to oni służą nam a nie odwrotnie.
Marek