Ankieta

Czy należysz do PZW?

TAK
169 (79.7%)
NIE
43 (20.3%)

Głosów w sumie: 207

Głosowanie skończone: 17.04.2017, 20:58

Autor Wątek: Czy należysz do PZW? Jakie są powody Twojej decyzji?  (Przeczytany 27597 razy)

Offline ESOX80

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Czy należysz do PZW? Jakie są powody Twojej decyzji?
« Odpowiedź #90 dnia: 27.04.2016, 21:57 »
Należę do PZW bez przerwy od 1998 roku. Moje koło jest opiekunem jednego jeziora o powierzchni 28 hektarów, co roku zarybianym, można połowić karpie, liny, leszcze, sumy. Od zeszłego roku PZW wygrało przetarg i moje koło zostało opiekunem fajnego jeziora o powierzchni blisko 60 hektarów,  rybostan trochę lichy ale było już raz zarybianie za kwotę kilkunastu tysięcy złotych. Obydwa jeziora są blisko bo ok 8 - 10 km od mojego miasta. Przynależę bo jestem zadowolony z działalności zarządu mojego koła, za organizację dużej ilości zawodów, pracę z dziećmi. Wody oceniam na 8/10.
Piotr

Offline djbaloon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #91 dnia: 27.04.2016, 22:23 »
Należę i tak jak pisał Arek są jeszcze u nas fajne rzeki np. Warta, Odra i Postomia  :D
Pozdrawiam Marcin ;-)

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #92 dnia: 27.04.2016, 23:30 »
Ja racji mojego hobby także jestem wieloletnim członkiem PZW. Wędkuję głównie na wodach swojego okręgu, czyli Opolskiego. Chociaż jest sporo wody w koło, tj: Żwirownie, Stawy, Kanały, Rzeki, to jednak z rybą ogólnie coraz gorzej, na moje oko powodem tego są coraz bardziej beznadziejne zarybienia.  Nie jest to zapewne tajemnicą, że ryby sypią głównie na łowiska specjalne za dodatkową dopłatą, a na rzekach pływa głównie  "samosiejka" z naturalnego tarła. No cóż, zarząd tłumaczy, że zarybia bardzo dużo, a wszystkiemu są winne plagi wydr i kormoranów. ;) Czasami sobie tak w duchu liczę, ile składek okręgowych pochłania miesięczna pensja takiego dyrektora w okręgu, który zarabia ponad 5000 brutto, a gdzie prezes, rzecznik, sekretarki, itd... A byłoby za to ryby, że ho! ho!!! Generalnie nie ma się zbytnio co rozpisywać, bo większość wędkarzy która przejrzała na oczy wie o co chodzi. ::) Ogólnie jest coraz mniej kolorowo. :( Daję 5/10 :thumbdown:

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #93 dnia: 28.04.2016, 07:43 »
Należę od początku powód prosty lowie też na zawodach gdzie trzeba być członkiem pzw
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #94 dnia: 28.04.2016, 11:53 »
Należę do PZW bez przerwy od 1998 roku. Moje koło jest opiekunem jednego jeziora o powierzchni 28 hektarów, co roku zarybianym, można połowić karpie, liny, leszcze, sumy. Od zeszłego roku PZW wygrało przetarg i moje koło zostało opiekunem fajnego jeziora o powierzchni blisko 60 hektarów,  rybostan trochę lichy ale było już raz zarybianie za kwotę kilkunastu tysięcy złotych. Obydwa jeziora są blisko bo ok 8 - 10 km od mojego miasta. Przynależę bo jestem zadowolony z działalności zarządu mojego koła, za organizację dużej ilości zawodów, pracę z dziećmi. Wody oceniam na 8/10.

Można? Można.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline kburza

• Reputacja: 8
« Odpowiedź #95 dnia: 28.04.2016, 12:56 »
Jeżeli chodzi o mnie to też należę do PZW bo mamy sporo zbiorników, chociaż nie są aż tak dobrze zarybione, ale zawsze coś jest :)
Ale jak by było np kilka ciekawych komercji czego brakuje u nas chętnie bym tam zapłacił składkę :) I żadko bym chodził na PZW z racji tego że zarybienia na niektórych zbiornikach to tylko fikcja :/
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #96 dnia: 28.04.2016, 13:43 »
Ja tylko raz opłaciłem składkę do łowienia na PZW i jest to moim zdaniem mało opłacalne na moim terenie... Mam dwie rzeki w okolicy 10 km od mojej miejscowości i te rzeki są co jakiś czas regulowane lub pogłębiane i o rybę tam łatwo nie jest :/ A jeśli mam jeździć ponad 20 km na zapory lub inne rzeki, to w odległości do  15 km mam kilka łowisk komercyjnych na których wiem że są ryby. W mojej miejscowości jest rzeka tylko w lecie brak w niej wody, że nawet jeepami po niej jeżdżą :D Druga sprawa to taka że nie mam swojego środka transportu i łatwiej mi sie zabrać na komercję z kimś niż na wody PZW.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

wędkarstwo Góra

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 28.04.2016, 13:46 »
Witam,
Temat ciekawy więc czas na pierwszego posta:) Należę do PZW, aczkolwiek w tym roku miałem pewne dylematy, oczywiście powstały przez nasz okręg czyli PZW Wrocław. Żeby łowić na wszystkich moich stawach i rzekach (odra, barycz) musiałbym wykupić dwa zezwolenia. we Wrocławiu oraz Legnicy. Wrocław miał piecze nad Baryczą i stawami a Legnica nad Odrą . Dla mnie są to jaja, 15 lat wędkuje i nigdy nie było takiego problemu. Rozumiem jakby te rzeki były naprawdę łowne. Znalazłem jednak rozwiązanie i wykupiłem zezwolenie w PZW Poznań;p blisko mam to wolę podjechać na weekend nad jeziorko gdzie chociaż widać jak ryby żerują.

Offline pluszne

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #98 dnia: 28.04.2016, 14:59 »
Do PZW należę łącznie ok 35lat. Ostatnio od 3 lat. W okresie gdy nie opłacałem składki PZW łowiłem na wodach GR Szwaderki  (warmińsko-mazurskie).Jednak grabieżcza gospodarka tego właściciela jaką prowadzi na tych jeziorach spowodowała odpływ wielu wędkarzy, w tym mnie. Druga sprawa to fakt że większość jezior leży na terenach leśnych gdzie jest zabroniony wjazd do lasu, a więc utrudniony do jeziora a w zasadzie na większości jezior prawie nie możliwy. Tak więc moja przynależność do PZW jest raczej z konieczności. Wody Gospodarstwa rybackiego oceniam na poziomie bardzo niskim(2). Natomiast wodami PZW w moim regionie jestem w niektórych przypadkach mile zaskoczony i dopóki polityka jaką prowadzi GS Szwaderki sie nie zmieni w stosunku do wędkarzy pozostanę w PZW.
Zbyszek

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #99 dnia: 28.04.2016, 16:08 »
Do pizeddabliju wstąpiłem, kiedy siedziba koła była jeszcze przy ul.Bieruta  :) Prawie 30 lat temu. Wstąpiłem, bo było mi wstyd łowić bez karty, choć kontroli było mniej niż teraz.

A jestem w PZW z dwóch powodów:
1. Mam kaprysy i nie lubię monotonii. A żaden dysponent wód nie zaoferuje mi takiego areału wody, tak zróżnicowanego i za tak relatywnie małą kasę, jak PZW.
2. Aspekt towarzyski - mam kupę fajnych kumpli w kole. I nie spotykamy się tylko na zawodach. Czasem zrobimy jakieś piweczko, czasem spontana z rybami, a co roku gilujemy parę dni nad wodą. I to, przyznaję, są najmniej rybne wypady  :P

Rybostan ogólnie oceniam na 5 pkt.

Burdeli w okolicy przerobiłem parę; teraz jeżdżę tylko na jedno.

Offline wkz

• Reputacja: 22
« Odpowiedź #100 dnia: 28.04.2016, 20:09 »
W PZW od 99'. W mojej okolicy brak ciekawych komercji, no i klimatu Wisły nic nie zastąpi :)

Ocena 3/10

Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #101 dnia: 28.04.2016, 20:44 »
Należę do PZW od 37 lat. Powód? Kiedyś nie było innej opcji. Może i bym się z niego wypisał, ale gdzie będę łowił. Polskie komercje kojarzą mi się z zaadoptowanym stawem hodowlanym w kształcie prostokąta i pszennoburaczanym właścicielem. Bez obrazy.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #102 dnia: 28.04.2016, 21:28 »
Ja również należę do PZW, obecnie 4 rok z rzędu.
Powód jest tego taki, że mam pod nosem kilka łowisk i z nich korzystam. Są w miarę dobrze zarybiane (jak dotąd), a methoda pozwoliła mi odnaleźć ryby w tych wodach.
Z każdym rokiem jednak przekonuję się do przesiadki na komercję właśnie, np. Batorówka.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline oQLARNIk

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #103 dnia: 28.04.2016, 21:48 »
Część. Jak rozpocząłem przygodę z wedkarstwem od zdobycia karty i zapisania się do koła wędkarskiego w 2014 r., gdyż nie bardzo widziałem inne rozwiązanie. Przez dwa lata opłacałem składki i jeździłem na wody PZW w woj. opolskim. Wyniki były słabe :) z racji umiejętności a raczej ich braku :)  W tym roku składek nie opłaciłem, gdyż doszedłem do wniosku, że ze względu na niewielką ilość wyjazdów oraz w ramach treningu lepiej będzie pojechać na komercyjne łowiska. Zobaczymy, co przyniesie ten sezon :)
Tomek

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
« Odpowiedź #104 dnia: 29.04.2016, 08:19 »
Nie należę, jakoś mnie sława tej organizacji i wód przez nią zarządzanych skutecznie odpycha, ale do Wisły mam 10 km i tu mnie trochę ciekawość dużej rzeki zaczyna zmuszać do rozważenia konieczności wstąpienia do PZW...  zobaczymy

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Sebastian