Autor Wątek: Sum - Lublin  (Przeczytany 11963 razy)

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
Odp: Sum - Lublin
« Odpowiedź #15 dnia: 10.06.2016, 10:22 »
Bękart to po lubelsku, po naszemu japoniec lub bardziej oficjalnie karaś srebrny (srebrzysty).

Nazwy lokalne niektórych ryb mogą być ciekawe.

Offline kroszo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16 dnia: 10.06.2016, 10:33 »
Bękart to po lubelsku, po naszemu japoniec lub bardziej oficjalnie karaś srebrny (srebrzysty).

Nazwy lokalne niektórych ryb mogą być ciekawe.

U mnie koło białej podlaskiej się tak nie mówi, śmiesznie to brzmi :D
Dziki Wschód

Offline michal28

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 10.06.2016, 10:57 »
W niektórych rejonach Polski mówią "bączki" a na białe robaki "dzikuny" albo "mady"  :P .  A "bękart" to pewnie od tego ,że "tatusiowie" mogą być różni 8)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 10.06.2016, 11:07 »
U mnie na karasie srebrzyste mówi się pasztety 8)
Marcin

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 10.06.2016, 11:30 »
Woda prywatna czyli czyja? wójta?

Feeder & spinning

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #20 dnia: 10.06.2016, 11:31 »
Fana nazwa :D U mnie większość ryb ma jedno określenie - mięso..
Tak na marginesie napiszę, że mój tata uważa iż najpiekniejsza ryba na świecie to karp 37cm, bo wszędzie wymiarowy i nie za duży xd Czasem to smutne patrzeć na niego w sytuacji gdy wypuszczam jedne z tych najpiękniejszych ryb..

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 10.06.2016, 12:22 »
W maju miałem dość zabawną sytuację. Na jednej z wód, na które jeżdżę, podsłyszałem rozmowę dwóch miejscowych (trudno w sumie było nie słyszeć, bo darli gęby), którzy to zarzekali się, że jak widzą, że ludzie "biero te małe" to im się nóż w kieszeni otwiera. Gdy towarzysz odjechał rowerem, pan miejscowy usiadł na ławce popijając piwko.
Minęło parę minut, zaciąłem branie, gość przyszedł do mnie. Wyciągnąłem karpia 34cm (u nas karp ma wymiar 35cm), zmierzyłem, po czym idę z nim w stronę wody. Zaraz słyszę typa za mną "co ty robisz? do wora go"... Zignorowałem i stawiam kolejne kroki w stronę wody, po czym on wypalił "jak go nie chcesz, to daj mi". Ręce opadają...
Marcin

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #22 dnia: 10.06.2016, 13:01 »
W regulaminie jak byk jest napisane że zniesiony zostaje okres ochronny dla suma. Więc jakieś ewentualne pretensje to do właściciela zbiornika, nie do Józka, Józek miał prawo zabrać według regulaminu który obowiązuje n zbiorniku.

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Michał z Bytomia

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #23 dnia: 10.06.2016, 13:09 »
Tylko na jakiej podstawie ktoś wydał taki nakaz .

O ile był to czyjś prywatny staw to rozumiem ale w innym przypadku nie ma takiej mozliwości.
 Dziwi mnie jedno ktoś te sumy wpuscił ,po co ? z niewiedzy?

Sum nie jest żadnym szkodnikiem jak tu nie którzy uważają , drapieżnikiem który reguluje populacje białorybu .
Białorybu który w razie braku takich drapieznika rozmnaza sie i karłowacieje.

Feeder & spinning

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #24 dnia: 10.06.2016, 13:27 »
To już inny temat, do ewentualnego sprawdzenia, choć wątpię żeby ktoś to zrobił wbrew przepisom. Niezależnie od tego, chłop miał prawo wziąć rybę, może nawet był przekonany, że musi, bo błagam, co z tym zrobić? Ja bym się popłakał jakbym miał taką ilość w domu przerabiać. A jestem z branży gastronomicznej;)

Michał z Bytomia

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #25 dnia: 10.06.2016, 13:32 »
Miałem zresztą wątpliwą przyjemność oprawiać suma 160cm. We Francji na zbiorniku, na którym jest absolutny zakaz wypuszczania tego gatunku. Znajomy sąsiadki kuzyna, karpiarz, złowił go, dał jej w "prezencie" ale powiedział, że on w życiu by ryby nie umiał zabić. Babka przyszła więc do nas, kuzyn się zgodził pomóc - nigdy więcej! Koleś który go złowił przyznał się później, że po prostu nie chciało mu się Pie.. z pozbywaniem się tej ryby..

Michał z Bytomia

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 10.06.2016, 20:06 »
Luk, przepraszam ale moim zdaniem nie masz racji?! Jakim cudem wędkarz postąpił prawidłowo? To że Regulamin  nakazuje zabrać rybę nie oznacza że wędkarz postąpił prawidłowo. Okres ochronny obowiązuję a czy jest za długi, za krótki to inna sprawa.
Nie czytałem regulaminu ale czy tam jest zapis że można sumy łowić w okresie ochronnym ?? Jeśli tak to jest to sprzeczne z obowiązujacymi przepisami.
Nie nawołujmy do łamania prawa ( bo zachowujemy się ja ci panowie z ZG - "oni wiedza lepiej" )

Przepraszam nie do czytałem
Od kiedy to Wójt ma uprawnienia zmiany przepisów obowiazujących zgodnie z Ustawą - Fajny ten wójt, pewnie ma wesele córki i potrzebuje mięska ;D :P >:O >:O

Martinus-:"Zbiornik w Rybczewicach jest zbiornikiem prywatnym, gdzie nie potrzeba karty wędkarskiej"
Nie pisz chłopie głupot , ręce opadają - dobra tyle bo się nakręcam a idzie weekend :P

Panie jakbyś się domyślił to wszystko zostało skopiowane z odpowiedzi pod artykułem/zdjęciem tego suma .
Ja w całym opisie napisałem może że dwa zdania .

Na przyszłość czytaj uważnie ze zrozumieniem a nie piszesz takie teksty .
Z poważaniem Marcin

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #27 dnia: 11.06.2016, 07:50 »
Luk, przepraszam ale moim zdaniem nie masz racji?! Jakim cudem wędkarz postąpił prawidłowo? To że Regulamin  nakazuje zabrać rybę nie oznacza że wędkarz postąpił prawidłowo. Okres ochronny obowiązuję a czy jest za długi, za krótki to inna sprawa.
Nie czytałem regulaminu ale czy tam jest zapis że można sumy łowić w okresie ochronnym ?? Jeśli tak to jest to sprzeczne z obowiązujacymi przepisami.
Nie nawołujmy do łamania prawa ( bo zachowujemy się ja ci panowie z ZG - "oni wiedza lepiej" )

Przepraszam nie do czytałem
Od kiedy to Wójt ma uprawnienia zmiany przepisów obowiazujących zgodnie z Ustawą - Fajny ten wójt, pewnie ma wesele córki i potrzebuje mięska ;D :P >:O >:O

Martinus-:"Zbiornik w Rybczewicach jest zbiornikiem prywatnym, gdzie nie potrzeba karty wędkarskiej"
Nie pisz chłopie głupot , ręce opadają - dobra tyle bo się nakręcam a idzie weekend :P
Martinus ma 100 % racji karta pzw nie jest wymagana
A ty pisząc takie rzeczy może zadaj sobie najpierw trud przeczytania regulaminu i dopiero komentuj
Co do zbiornika w lubelskim coraz więcej powstaje zbiorników których właścicielem jest gmina i nie należą one one w żaden sposób do pzw regulamin na takim zbiorniku ustala właściciel w tym przypadku gmina
Sam sposób pokazania suma jest przykry ale osoba która go złowiła podtopiła zgodnie z regulaminem i niemożna go teraz za to obrzucać błotem.
I jeszcze jedna sprawa bardzo mnie cieszy że coraz więcej osób przekonuje się do idei wypuszczania ryb :thumbup: ale nie możemy przeginać znowu w drugą stronę fanatyzm do niczego dobrego nie prowadzi       
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 11.06.2016, 08:22 »

I jeszcze jedna sprawa bardzo mnie cieszy że coraz więcej osób przekonuje się do idei wypuszczania ryb :thumbup: ale nie możemy przeginać znowu w drugą stronę fanatyzm do niczego dobrego nie prowadzi     
:thumbup: 
Arek

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #29 dnia: 11.06.2016, 09:05 »

ciach

Już widzę te nagłówki w przyszłości:

"Wędkarscy Talibowie zablokowali port rybacki na Zalewie Wiślanym"

"Kolejna pikieta neofitów pod główną siedzibą PZW"