Autor Wątek: Kontakt z PSR  (Przeczytany 22749 razy)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kontakt z PSR
« Odpowiedź #45 dnia: 16.06.2016, 11:33 »
A może trzeba odejść od modelu SSR , i na akweny szczególnej troski wynajmować firmy ochroniarskie? ;D
Od dawna o tym piszę. "Renoma" jak w pociągach raz-dwa dziennie i po tygodniu byłby porządek.

A jakie uprawnienia ma ochroniarz ? Przecież żaden z nich nie ma możliwości wylegitymowania a tym bardziej nałożenia mandatu. W pociągach i MZK np jak jest tzw kanar to on wzywa ochronę jak ma jakiegoś kogoś bez biletu. A ochrona wzywa policję. Innej możliwości nie ma - o ile SSR ma prawo do żądania dokumentów do uprawiania APR to taki ochroniarz praktycznie praw już takich nie ma.

Postulaty odnośnie SSR powinny być skierowane równolegle do starostw, policji i PZW. PSR do wojewody, policji i PZW. A dlaczego tak? Bo SSR to organizacja powołana najczęściej na wniosek PZW poprzez starostwo. Jak wszyscy zauważyli praktycznie nie posiadająca jakiś znaczących uprawnień i dlatego jednocześnie pismo do starosty ( tej samej treści do policji w celu wsparcia ). PSR powołuje wojewoda i dlatego powinno pisać się do wojewodów oraz wiadomo do policji w celu wsparcia.

Tak ogólnie temat SSR jest dość śliski - przez kilku znanych mi z for wedkarskich strażników i brygady typu OSA  i moje umiejętne wykazanie, że nader często działają poza granicami prawa cierpi całe SSR, które wierzę, że składa się z normalnych ludzi. Jak dołożyć do tego jeszcze to co mnie kilka razy spotkało nad wodą od SSR mój obraz tejże jest prawie tożsamy ze słowami uznanymi ogólnie za obraźliwe :P Dlatego ja uważam, że SSR należy rozwiązać .
JK

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 16.06.2016, 12:01 »
Gdy jeszcze jeździłem pociągami NIGDY nie widziałem interwencji, która nie zakończyłaby się wypisaniem mandatu. Miałeś bilet i ew. legitymację, ok. Coś było nie tak, kara.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #47 dnia: 16.06.2016, 12:05 »
Kiedyś tak było - w tej chwili zależy gdzie. Np w SKM Warszawa jest tak jak pisałem.
JK

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #48 dnia: 16.06.2016, 12:18 »
Przecież ochroniarz nie ma prawa żądać od Ciebie dokumentów,może jedynie ładnie się uśmiechnąć i zadzwonić na policje ;)
Więc nie bardzo rozumiem jak mieli by pilnować wód??
Feeder & spinning

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #49 dnia: 16.06.2016, 12:29 »
Plus byłby w częstotliwości. To straszyło by kłusowników. Ale fakt co bardziej asertywny by powiedzial że nie okaże dokumentow a jak po wezwaniu policji wszystko ok to koszty na kogo?
Dawid

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #50 dnia: 16.06.2016, 12:29 »
Tak, jak pociągów. Widocznie się da, skoro się da.
Krwawy Michał

Offline fEeDeReK

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 16.06.2016, 12:39 »
Plus byłby w częstotliwości. To straszyło by kłusowników. Ale fakt co bardziej asertywny by powiedzial że nie okaże dokumentow a jak po wezwaniu policji wszystko ok to koszty na kogo?

O to chodzi .

I ciężko było by zebrać takie ekipy ochroniarskie .
Aby ludzie w nich myśleli.
A nie jakieś karki bez mózgu lub dziadki dorabiający do emerytury.
Feeder & spinning

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 16.06.2016, 13:03 »
przecież ochroniarz nie ma prawa żądać od Ciebie dokumentów,może jedynie ładnie się uśmiechnąć i zadzwonić na policje ;)
Więc nie bardzo rozumiem jak mieli by pilnować wód??

Dokładnie o tym mówię :)
Czy częstotliwość kontroli jest ważna ? Ważne jest aby winni wiedzieli, że spotka ich surowa kara i będzie nieuchronna.

Kilka dni temu na chyba Animal Planet oglądałem program o strzażnikach przyrody w USA  i tak: Jeżdżą w pojedynkę, jak trzeba skują delikwenta, wszelkie dokumenty i zezwolenia każą sobie okazywać. I kilka ciekawostek :
- np połów krabów w okresie ochronnym do roku więzienia i 5 000 dolarów kary. Gość łowił kraby w pułapki ale jak sam przyznał gapnął się, że jest okres ochronny i je wypuścił. Tylko dlatego, że się przyznał dostał mandat 150 dolców ???
- Towarzystwo łowiło wędkami ale jeden miał pozwolenie na kuszę. Ten od kuszy chwilę potrzymał wędkę łowiąc ryby ( namierzony lornetką ) - chyba 200 dolców kary.
- W barze w okresie ochronnym znalazł strażnik łososia już śmierdzącego. Właściciel dostał chyba 3 000 dolców i wezwanie da sądu. A że się nie stawił został aresztowany i doprowadzony.
- Młody chłopak strzelił z broni do jelenia i go zabił bo ten podszedł za blisko do posesji. Tylko dlatego, że się przyznał zabrano mu pozwolenie na polowania dożywotnio, chyba z 1 000 dolców kary i wezwanie do sądu.
Można ? Można ???
Kilka lat temu widziałem film na YT ( nie mogę go znaleźć ) - strażnicy chyba w Anglii namierzyli Ukraińców jak łowili szczupaki niewymiarowe. Zabrali im totalnie wszystko - ponton, wędki, cały osprzęt pontonu, przyczepkę i samochód.
Można ? Można ???

JK

Offline fEeDeReK

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 16.06.2016, 13:15 »
Ot całe sedno sprawy , brak kar, brak służb i mamy co mamy.
Feeder & spinning

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 16.06.2016, 13:36 »
Treść wpisu usunięta przez użytkownika.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #55 dnia: 16.06.2016, 13:50 »
Piękna sprawa. Prawo jest prawo.
Krwawy Michał

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #56 dnia: 16.06.2016, 14:05 »
O to właśnie chodzi. O konkretne kary i ich egzekwowanie.

Kłusolom chodzi o kasę, nie tylko tym, co rozstawiają sieci albo łowią bez karty, ale też tym co biorą ryby ponad limit i poniżej wymiaru - bo im się musi karta zwrócić. Dlatego też z reguły łowią na najtańszy sprzęt, używają najtańszych zanęt, żeby się zwróciło.

Jeśli kary będą srogie, a kontrole częste, to zwyczajnie przestanie się to opłacać. Zjawisko pewnie nie zaniknie, ale zostanie zredukowane.
Marcin

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 16.06.2016, 14:37 »

Offline Piitubski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #58 dnia: 16.06.2016, 18:32 »
U nas jest prawo dla złodziei i cwaniaków. I ochrona danych osobowych - żadnego zbira nie można ujawnić, no bo "prawa człowieka".

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 16.06.2016, 18:44 »