Autor Wątek: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?  (Przeczytany 495739 razy)

Offline Krzysiek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Wiatr ze wschodu, ryba chodu...
Odp: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?
« Odpowiedź #390 dnia: 08.05.2016, 21:22 »
Dzisiaj wypad nieudany i zastanawiam się, dlaczego miks z MMM, czarny halibut, green betaina, konopie i płatki
owsiane, wszystko zmielone, na włosie dumbells tutii fruti. Przez 6 godzin tylko leszczyk mały. Pozostali na łowisku
podobnie. Więc nie wiem czy przyczyną leży po stronie zanęty, czy innych warunków. Po przejechaniu do domu wyciągałem wnioski i pomyślałem, żeby zacząć nęcić na słodko. I właśnie nie wiem. Woda już ciepła w miarę, więc można by spróbować. A Wy od kiedy łowicie na słodko, chodzi mi o dodatki typu atraktory, pellety itp?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #391 dnia: 08.05.2016, 23:46 »
Krzysiek, nie przejmuj się. Jeden wypad to za mało aby coś stwierdzać. Zanętę masz łowną, jeżeli nie ma wyników, to szukaj przyczyn gdzieś indziej. Koniecznie zmieniaj przynęty też, sam dumbells to za mało ;)
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #392 dnia: 09.05.2016, 00:18 »
Tu Luk ma rację! "Przykutwiłeś" na przynęcie zdrowo ;) Tak czytam skład Twej zanęty. Sprawdzałeś w pojemniku z wodą (ja tak robię), jak długo rozpada się podajnik z tą zanętą? Sporo tam kleiszcza! Jedynie konopia to składnik rozpraszający i unoszący!
Arek

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #393 dnia: 09.05.2016, 06:02 »
Panowie czy na ten słynny mix mówimy raczej w zimne pory jako śmierdzielem czy ona jest łowną cały czas i tylko kombinujemy z przynęta?
Połamania kija

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #394 dnia: 09.05.2016, 06:09 »
Cały czas.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #395 dnia: 09.05.2016, 07:18 »
To jest mieszanka uniwersalna, do Metody, koszyka, siatek PVA. Jeżeli znajdą się w niej jakieś atraktory, lub dodatki (do koszyka), to będzie jeszcze lepiej. Oczywiście to nie jest najlepsza z mieszanek tylko taka dobra podstawa. Resztę załatwić powinna technika i dobór przynęt. Na mocno mętne wody te o silnym zapachu będą dobre (pellety, mielonka, kulki), na czystszą zaś takie co mają mocny kolor (kukurydza, dumbellsy, kulki fluo itp). Oczywiście nie ma ścisłej reguły, trzeba samemu znaleźć co rybom podchodzi najbardziej.
Lucjan

Offline hanib4l

• Nowy użytkownik
  • *
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #396 dnia: 09.05.2016, 07:36 »
Witam, może trochę zaśmiecę wątek ale mam pytanko, używał ktoś z was takiej zanęty do metody "Harison - Method&Feeder Line", kupiłem halibuta i jestem ciekaw jak sobie poradzi, wcześniej miałem Trapera nawilżonego (czerwony) niestety nie zdał egzaminu, po dwudziestu minutach większość dalej była na koszyczku. Efekt 4 godzin łowienia to 1 płotka, porażka.

Offline sebo6050

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #397 dnia: 09.05.2016, 07:47 »
Luk jeśli wolno spytać,jakie atraktory preferujesz?.Testuje podany mix ,ale większych efektów jaj na razie nie było zbiornik Kluczbork woj opolskie.Obiecałem sobie,że w tym roku wybiore się na Kacze Doły,zamòwiłem również Karmę z Baitecha jako bazę

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #398 dnia: 09.05.2016, 08:13 »
Z moich ulubionych - melasa, Activ8 z Mainline'a (drogi ale bardzo gęsty i wydajny), aromat truskawkowy oraz olej konopno-halibutowy. Resztę robi sama zanęta która ma już swój zapach. Melasa daje słodki zapach i skleja miks (dobre do Metody właśnie), Activ8 to kombinacja działających na ryby wyciągów i jakiś enzymów, olej konopno-halibutowy zaś jest dobrym dodatkiem na cieplejsze dni, daje mieszance sporo aromatu. Używam tez truskawki, według mnie ten smak świetnie pasuje do mączek rybnych.

Najczęściej dodaję Activ8 i melasy.
Lucjan

Offline Krzysiek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #399 dnia: 09.05.2016, 08:22 »
Miks rozpada się po jakiejś minucie. Sprawdzalem nad stawem przy brzegu. Dwa tygodnie temu byłem nad tym samym stawem i karp 70 cm i Amur 58 i na dumbellsa więc teraz pewnie wstaly "lewa" noga hehe. Na następny wypad zaopatrzenie się w mielonke, kuku i białe i zobaczymy co będzie się działo zrobię test dumbellsa i to co wcześniej. A jak myślicie dodać jakiś inny zapach?

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #400 dnia: 09.05.2016, 08:23 »
Z moich ulubionych - melasa, Activ8 z Mainline'a (drogi ale bardzo gęsty i wydajny), aromat truskawkowy oraz olej konopno-halibutowy. Resztę robi sama zanęta która ma już swój zapach. Melasa daje słodki zapach i skleja miks (dobre do Metody właśnie), Activ8 to kombinacja działających na ryby wyciągów i jakiś enzymów, olej konopno-halibutowy zaś jest dobrym dodatkiem na cieplejsze dni, daje mieszance sporo aromatu. Używam tez truskawki, według mnie ten smak świetnie pasuje do mączek rybnych.

Najczęściej dodaję Activ8 i melasy.

Bardzo dobry zestaw ( zgodnie z twoją radą Activ8 jest już na moim wyposarzeniu)
Maciek

Offline sebo6050

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #401 dnia: 09.05.2016, 08:46 »
Dzięki Luk będą testy,testy i jeszcze raz testy...

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka

Offline Krzysiek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #402 dnia: 11.05.2016, 20:12 »
Dzisiaj wypad nieudany i zastanawiam się, dlaczego miks z MMM, czarny halibut, green betaina, konopie i płatki
owsiane, wszystko zmielone, na włosie dumbells tutii fruti. Przez 6 godzin tylko leszczyk mały. Pozostali na łowisku
podobnie. Więc nie wiem czy przyczyną leży po stronie zanęty, czy innych warunków. Po przejechaniu do domu wyciągałem wnioski i pomyślałem, żeby zacząć nęcić na słodko. I właśnie nie wiem. Woda już ciepła w miarę, więc można by spróbować. A Wy od kiedy łowicie na słodko, chodzi mi o dodatki typu atraktory, pellety itp?

Po odpowiedziach na moje ostatnie wpisy znalazłem dzisiaj czas na wyjazd do sklepu. Z rad Luka kupiłem trochę przynęt Drennan Bandit Dumbells 8/10mm - Pineapple Punch, Drennan Bandit Dumbells 8/10mm - Scopex, Sztuczna kukurydza E-S-P Sweetcorn - ŻÓŁTA do tego Melasa Truskawkowa MatchPro mają sklep internetowy więc jak by czegoś nie było to może u nich będzie prowadzą Bait-Techa, Drennana, Lorpio itd. Kupiłem też rakietę zanętową i Przypony z Haczykiem nr. 12 (ostatnio zauważyłem że puknięcia są ale delikatne a miałem hak nr. 12) mogła to być przyczyna pustych brań. Więc wybor w przynętach jest jeszcze będzie mielonka i martwe białe robaszki. Sprawdziły się komuś te przynęty? Wracając do miksu skład Mojego miksu tj. 1kg MMM, 400 gTraper Lin-Karaś (+ 600 bułki tartej), 400g konopi, 300g Halibut, 200g Green betaina. Do tego mam zamiar dołożyć Pellet Bait-Tech Carp and Coarse 2mm w proporcji 50/50 to to wszystko moczyć w Melasie Truskawkowej z wodą. Na Gumki polecą rożne przynęty ale jak myślicie co do zanęty będzie ok?

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #403 dnia: 11.05.2016, 20:28 »
Rozumiem że pellet osobno będziesz namaczał w wodzie z melasą ?
Krzysztof

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #404 dnia: 11.05.2016, 20:47 »
Rozumiem że pellet osobno będziesz namaczał w wodzie z melasą ?

No nie wiem czy to jest dobry pomysł.
Janusz