Autor Wątek: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?  (Przeczytany 495949 razy)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?
« Odpowiedź #555 dnia: 12.07.2016, 12:49 »
Przygotowałem dwa mixy
Jeden wymyśliłem na zawody i jeden na rzekę.
Zawody:
MMM sonu 500g
Moja drobno mielona 500g
Ringersa bag carp beżowa 500g
Konopie 200g
Mielony pelet coppensa 500g
Sól 200g

Za rzekę
MMM sonu 700g
500g ringersa carp
700g moja gruba frakcja
300g wyciągu białkowego z soi
500g mielonego coppensa
200g konopii
250g soli
300g mączki rybnej 64%

Zanętą na zawody 4 drobne kule test na karasiach w oczku - dwa dni jadły
Zanętą na rzekę 4 drobne kule (testowana jako druga po 2 dniach) - rozprawiły się z kulkami w niecałą godzinę...
Nie wiem co mysleć. Czy grubsza frakcja, czy większy udział mączki wywołał takie zainteresowanie u ryb. W piątek testy

Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #556 dnia: 12.07.2016, 13:17 »
Widzę, że kolejne rzeczy z Katmay Baits ujrzały światło dzienne! :thumbup:
Lucjan

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #557 dnia: 12.07.2016, 13:27 »
Właśnie skończyłem robić swój drugi mix. Robiłem zgodnie z przepisem Luka, chociaż postanowiłem bardzo delikatnie zmienić proporcje.
1 kg SS DB
0.5 kg taniej zanęty Feeder
0.2 kg zmielonego Lorpio Black Halibut
0.1 kg zmielonego Lorpio Red Hallibut
0.2 kg zmielonego Lorpio Method Basic
0.2 kg soli
0.25 kg płatków
0.25 kg bułki tartej
0.3 kg prażonych konopi Trapera
Wszystko zamieszałem i wyszło jakieś takie bardzo "konopiowe". Przez to dodałem jeszcze 0.1 kg zmielonego Red Hallibuta, żeby zyskać więcej "ryby" ;) ;)
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #558 dnia: 25.07.2016, 12:24 »
Witam,

Mam kilka nurtujących mnie pytań dotyczących metody. Łowię na nią od tego sezonu. Wyniki na komercji są bardzo dobre ale trochę gorzej na wodach PZW - głównie kanały Odry. Do tej pory stosowałem pellet Sonubaits - 2 mm z odrobiną zanęty Sonubaits Fishmeal Feeder ale czuję, że na kanały potrzebny będzie dopalacz w postaci miksu. Pytania poniżej:
1. Na filmie Luka mieszany jest pellet z zanętą. Na oko zanęty jest ok. 0,8 - 0,9 kg a pelletów ok. 300 gram. Czy mam rację, że w takich proporcjach robiony jest ten miks?
2. Ile powinno się namaczać pellety Sonu i Dynamite (klasyczne feed pellety) do miksu. Po 30 minutach robi się z nich klejąca maź a wiem, że dużo z was ich używa. O pelletach Lorpio jest pełno informacji a o tych mniej.
3. Miks mam zrobiony na podstawie zielonego Bait - Techa z pelletami Dynamite Halibut i Lorpio green betaine + płatki, sól etc.. Jako wypełniacz Niva. Ponieważ mix powoli mi się kończy chciałbym zrobić nowy z MMM + konopie + pellety (jak wyżej) + płatki, sól. Łowiska mam głównie na głębokości 3 -4 metry. Obecnie często używam tam koszyków typu pellet feeder ale do miksu wolałbym użyć metody klasycznej. Może ktoś ma doświadczenie w robieniu miksu na takiej bazie (bez wypełniacza - mam 6 kg MMM z darów i nie będę używał wypełniacza)? Jakie proporcje tych składników aby miks kleił się dobrze? Mam jeszcze sporo pelletów Robin Red i Bloodworm z Sonubaits więc może wykorzystać któryś z nich? Mam też zanętę Sonubaits Supercrush - Bream Feeder, która świetnie sprawdza się na leszcza. Można by po zmieleniu dodać 0,5 kg to takiego miksu. Na kanały i rzekę powinno być ok.?
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #559 dnia: 25.07.2016, 12:30 »
2. Ile powinno się namaczać pellety Sonu i Dynamite (klasyczne feed pellety) do miksu. Po 30 minutach robi się z nich klejąca maź a wiem, że dużo z was ich używa. O pelletach Lorpio jest pełno informacji a o tych mniej.

Nie ma znaczenia marka pelletów moim zdaniem. Zalej go całego wodą, i co 10-15s sprawdzaj czy jak zgnieciesz ręką to czy się klei. Jeśli tak, odlej wodę i odstaw na około 20 minut żeby do siebie doszedł - masz elegancko pellet przygotowany :)

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #560 dnia: 25.07.2016, 12:32 »
I jeszcze pytanie o dwie zanęty Sonubaits w kontekście dodani ich do miksu?
Sonubaits Supercrush - Maggot Fishmeal - ktoś stosował do metody albo dodawał do miksu? Na wody PZW wydaje się rozsądnym wyborem.
Sonubaits Supercrumb - River - jako dodatek klejący na duże głębokości lub rzekę. Pytanie tylko o proporcje w stosunku do MMM? Można wtedy zrezygnować z płatków.

Pozdrawiam
Michał

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #561 dnia: 25.07.2016, 12:39 »

Nie ma znaczenia marka pelletów moim zdaniem. Zalej go całego wodą, i co 10-15s sprawdzaj czy jak zgnieciesz ręką to czy się klei. Jeśli tak, odlej wodę i odstaw na około 20 minut żeby do siebie doszedł - masz elegancko pellet przygotowany :)

Tak zrobię :)
Michał

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #562 dnia: 25.07.2016, 13:36 »
Było dużo i nawet na filmie jest to super wyjaśnione.
Pelety namaczasz na 2 sposoby.
Zalewasz na mniej więcej tyle minut ile milimetrów ma pelet (2mm - 2min) po czym odlewasz wodę i pozwalasz mu dojść.
Jeśli robisz pelet do miksu proponuję porcje peletu zalać wodą, aby był nie do końca zakryty. Np jak masz 1cm warstwę peletu zalewasz 0.7 cm wody mieszasz i czekasz aż pobierze.

Na 3-4 metry miks musisz dokleić.
Proponuję 250g zanęty, 250g peletu i do tekiego miksu 50/50 dodać czubatą łyżkę bentonitu (na początek płaska).
Podajnik powinien dotrzeć cały na dno. Może prażone mielone konopie, aby szybciej pracował?

Na filmie Luka masz podany przepis.
Jeśli dobrze pamiętam to jest to:
2kg MMM
1kg wypełniacza
300g mielonych peletow feed
300g  mielonych ciemnych
Bułka tarta
Konopie.

Marcin

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #563 dnia: 25.07.2016, 13:55 »
Było dużo i nawet na filmie jest to super wyjaśnione.
Pelety namaczasz na 2 sposoby.
Zalewasz na mniej więcej tyle minut ile milimetrów ma pelet (2mm - 2min) po czym odlewasz wodę i pozwalasz mu dojść.
Jeśli robisz pelet do miksu proponuję porcje peletu zalać wodą, aby był nie do końca zakryty. Np jak masz 1cm warstwę peletu zalewasz 0.7 cm wody mieszasz i czekasz aż pobierze.

Na 3-4 metry miks musisz dokleić.
Proponuję 250g zanęty, 250g peletu i do tekiego miksu 50/50 dodać czubatą łyżkę bentonitu (na początek płaska).
Podajnik powinien dotrzeć cały na dno. Może prażone mielone konopie, aby szybciej pracował?

Na filmie Luka masz podany przepis.
Jeśli dobrze pamiętam to jest to:
2kg MMM
1kg wypełniacza
300g mielonych peletow feed
300g  mielonych ciemnych
Bułka tarta
Konopie.

Co do moczenia pelletów jest już wszystko jasne. Problem miałem tylko z miksem bo wychodziły mi za bardzo przemoczone i z ewentualnymi proporcjami bo na filmie Luka wygląda to bardziej jak miks 70/30 (zanęta/pellet) a nie 50/50. Co do miksu myślałem, żeby to zrobić następująco:

1 kg MMM
200 gram pelletów halibutowych
200 gram pelletów betainowych (dobrze kleją)
200 gram płątków owsianych
200 gram prażonej konopii
200 gram bułki (użyta przy mieleniu pelletów)
sól.

Teoretycznie taka mieszanka powinna dobrze kleić a w razie czego można dodać zmielonych płatków lub Horlicsa już nad wodą. Pytanie czy np: testowałeś mieszankę w ten sposób - rozpada się w mniej 30 sekund - do 2 metrów, rozpada się powyżej 30 sek, minuty - można łowić głębiej. Trudno jest przetestować mieszankę na głębokiej wodzie. Oczywiście można stawiać na ilość brań ale na wodach PZW przyczyn brań lub i ich braku może być dużo. Może za rok zaopatrzę się w sondę typu deeper to można będzie lepiej badać łowisko :)

Edycja administratora: Brak odstępów między tekstem i emotikonami.
Michał

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #564 dnia: 28.07.2016, 12:16 »
Szukajka mi nie podpowiedziała, a nie chcę zakładać nowego tematu, bo wiem, że gdzieś już była o tym mowa. Chodzi mi o stosowanie słodkich przynęt przy rybnych zanętach i odwrotnie.

Chcę na jakiś czas odstawić słodkie mixy, bo na moich wodach nie robią rewelacji i ściągają drobnicę. Najlepsze efekty mam na MMM z pelletem basic albo na zanętę Lorpio Red Krill z pelletem basic + czerwony halibut. Czy ma sens stosowanie przynęt owocowych przy takich mixach? Może macie jednak lepsze efekty przy przynętach słodkich z rybnym mixem? Pytam, bo połowa moich przynęt ma słodkie zapachy.

Oczywiście zamierzam testować sam, ale jednak minie sporo wyjazdów, zanim testowanie będzie można uznać za zakończone.
Marcin

Offline psontour7

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Zapalony Feederowiec
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #565 dnia: 28.07.2016, 12:28 »
Jak najbardziej sa wyniki na śmierdzące kulasy przy owocowym mixie i odwrotnie ;-)  U mnie akurat najbardziej sprawdzają sie kulki/pellety krylowe przy mixie MMM ; )
Kuba

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #566 dnia: 29.07.2016, 08:30 »
Koras, według mnie nie ma znaczenia co z czym łączysz. Ryby nie są ludźmi, i dla nich łączenie smaków słodkich z rybnymi nie jest czymś dziwnym. Przy miksie do Metody dobór przynęt raczej powinien odbywać się na zasadzie - czysta, w miarę czysta, lekko mętna woda - kolor, mętna woda - zapach. Czyli warto sprawdzić przy wodzie czystej dwa kolory na ten przykład - żółty i czerwony lub pomarańczowy (dumbells Drennana, wafters Ringersa), przy mętnej smaki - pikantna kiełbasa, czosnek.

Sama zanęta, drobno zmielona, z dodatkiem aromatów i tak daje takiego kopa, że ryba podpływa blisko, chce 'jeść'. Możemy się tylko domyślać jak często w wodzie mętnej (w czystej też)  przynęta zasysana jest przez przypadek. Dlatego warto mieć na rozkładzie waftersy lub zbalansowane przynęty (ma je Sonubaits )i je też sprawdzać.

Dawniej się nad tym też zastanawiałem, teraz jednak dochodzę do wniosku, że nie ma sensu kombinować w ten sposób (rybne i słodkie, czy słodkie i rybne). Po prostu miks powinien działać, i przynętami trzeba się wstrzelić. Na mojej sesji linowej ostatnio, z wodą bardzo czystą, chciałem spróbować jak działają różne przynęty. Kolorowe działały, pellet pikantna kiełbasa też - łowiłem liny na to (na żółte dumbellsy wchodziły tez leszcze). Pellet tez ma kolor pamiętajmy. 

Ogólnie stosuje się dwa podejścia przy doborze przynęt. Wyróżniającą się na tle miksu, i stapiająca się z nim. Dlatego na przykład waftersy z Ringersa są w dwóch kolorach - pomarańczowym i szarym, takim jak pellety czy zanęta MMM. Najlepiej samemu szukać jak co działa. Pamiętajmy -  ryby mają dobry wzrok i świetny węch. Warto więc to wykorzystywać. Większość przynęt ma i jedno i drugie, jednak takie dumbellsy to głównie kolor, a pellety to zapach. Przy czystej wodzie często ryba pikuje na kolorową  przynętę, bo czuje zapach miksu i widzi coś grubszego. Przy mętnej polega głównie na zmysłu węchu. Raczej nie widzi dobrze co ma przed sobą, więc zasysa.

Można   tak się zastanawiać i zastanawiać jak to wszystko działą - czy ryba w mętnej wodzie wyczuwa czy miks ma wsobie pellety czy też nie, bo nie widzi przecież... Jednak najlepiej jest nie wnikać tak głęboko w to zagadnienie, i szukać tego co działa :)

Witam,

Mam kilka nurtujących mnie pytań dotyczących metody. Łowię na nią od tego sezonu. Wyniki na komercji są bardzo dobre ale trochę gorzej na wodach PZW - głównie kanały Odry. Do tej pory stosowałem pellet Sonubaits - 2 mm z odrobiną zanęty Sonubaits Fishmeal Feeder ale czuję, że na kanały potrzebny będzie dopalacz w postaci miksu. Pytania poniżej:
1. Na filmie Luka mieszany jest pellet z zanętą. Na oko zanęty jest ok. 0,8 - 0,9 kg a pelletów ok. 300 gram. Czy mam rację, że w takich proporcjach robiony jest ten miks?
3. Miks mam zrobiony na podstawie zielonego Bait - Techa z pelletami Dynamite Halibut i Lorpio green betaine + płatki, sól etc.. Jako wypełniacz Niva. Ponieważ mix powoli mi się kończy chciałbym zrobić nowy z MMM + konopie + pellety (jak wyżej) + płatki, sól. Łowiska mam głównie na głębokości 3 -4 metry. Obecnie często używam tam koszyków typu pellet feeder ale do miksu wolałbym użyć metody klasycznej. Może ktoś ma doświadczenie w robieniu miksu na takiej bazie (bez wypełniacza - mam 6 kg MMM z darów i nie będę używał wypełniacza)? Jakie proporcje tych składników aby miks kleił się dobrze? Mam jeszcze sporo pelletów Robin Red i Bloodworm z Sonubaits więc może wykorzystać któryś z nich? Mam też zanętę Sonubaits Supercrush - Bream Feeder, która świetnie sprawdza się na leszcza. Można by po zmieleniu dodać 0,5 kg to takiego miksu. Na kanały i rzekę powinno być ok.?

Orgmaster - na filmie proporcje są zbliżone. Nie podaję wcale dokładnych przepisów, dawek, bo raczej nie trzeba. Miks często będzie działał i tak różnica może być w kilku procentach skuteczności. Oczywiście użycie samego MMM to jego większa skuteczność, ale nie wszędzie. Bez konopi on nie pracuje, co czasami jest przydatne (czasami - czyli nie zawsze). Mój przepis to taka ogólna wskazówka, i dotyczy on zrobienia czegoś uniwersalnego, co zadziała też na głębszej wodzie.

Miks 50/50 to objętościowe raczej proporcje. Ja używam pelletu, który puchnie podczas nasączania. Tak więc z pół litra robi się  wiele go więcej. Zanęta nie puchnie podczas namaczania. Dlatego dobieram dawki bardziej wzrokowo :) Oczywiście jest to przysłowiowe 50/50. Jak będzie 60/40 czy 40/60 to tez będzie OK.

Co do namaczania pelletu. Są pellety, które po dodaniu wody (mamy pudełko litrowe z Drennana - wypełnione w 3/4) i lekkim zalaniu ich (do poziomu pelletów)wchłoną wodę w 20 minut. Wtedy ja wkładam palec - i rozbijam pellety ponownie na drobiny. Spokojnie to się udaje, może tylko część na dnie jest bardziej sklejona. Ale przesianie miksu juz gotowego wszystko załatwia. Jednak wiele pelletów ma mniejsze zdolności wchłaniania wody, i dlatego lepiej jest robić tak, że dodajemy mniejszą ilość wody na początku, później łączymy pellety z miksem i domaczamy całość do odpowiedniej wilgotności. Pellety XL z Dynamite'a to jedne z najlepszych pelletów, pięknie chłoną wodę i zachowują ziarnistość.

Co do Twojego ostatniego pytania - aby miks się kleił, dodatek kleju zanętowego, mielonych płatków owsianych powinien wystarczyć. Jeżeli używasz dodatkowo melasy, to ona tez klei odpowiednio. Aby miks się nie rozklejał przed dotarciem na dno - można też go lekko przemoczyć. Jeżeli przesiany jest przez sito, to się dobrze ubija i skleja na tyle dobrze, że 3 metry podajnik  powinien osiągnąć bez rozklejenia się.

A mieszać możesz wszystko. Warto kombinować z kolorami. Możesz pellety 2 mm zabarwić na żółto - i takie dodać do miksu (pelety karpiowe). Taki żółty dodatek może zadziałać dodatkowo, tak jak kolor czerwony. O ile nie nastawiasz się na lina, celowałbym bardziej w kolor żółty jeżeli celem jest leszcz. Warto pokombinować.
Lucjan

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #567 dnia: 29.07.2016, 10:04 »
Wyczerpująca odpowiedź :) Dzięki za wskazówki. Moje wody są raczej mętne, dlatego w moim pytaniu skupiłem się na zapachu.

W takim razie skupię się na miksach z MMM i z kryla, do tego przynęty o różnym zapachu. Dziś nocna zasiadka, testy czas zacząć :)
Marcin

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #568 dnia: 29.07.2016, 10:38 »
Dzięki Luk za wszystkie wskazówki. Koledzy już wcześniej napisali, że dodanie do MMM 25% MaP też daje radę i głębokości nawet 5-6 metrów nie są im straszne więc już jestem spokojny o ta kwestię. O barwieniu miksu/pelletów na żółto też już myślałem (szczególnie, że na kanałach sprawdzał się bream feeder w koszyczkach) i tutaj spróbuje użyć kurkumy bezpośrednio na podajnik. Kurkuma bardzo fajnie wszystko oblepia:). W końcu muszę się metodą dorwać do tych większych leszczy na kanale bo na razie to były sztuki po 30 - 40 cm na pellet feeder.
P.S.
Co się bardzo chwali obecnie na kanale powodziowym we Wrocławiu jest strefa no kill a co za tym idzie mniej mięsiarzy a więcej wędkarzy. Szkoda tylko, że brzeg w wielu miejscach jest strasznie zarośnięty i ciężko dostępny. Tutaj PZW mogło być w ślad za podjętą decyzją zadbać trochę o dostępność łowiska bo wycinając samemu trzciny i chwasty można się pewnie narazić na jakiś mandacik:).

Pozdrawiam
Michał

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #569 dnia: 29.07.2016, 10:55 »
Mam jeszcze jedno pytanie? Czy łowiąc na metodę do wstępnego nęcenia używacie tej samej zanęty co do miksu  czy używacie innej np.: o grubszej frakcji (oczywiście zakładam w obu wersjach dodatki w postaci pelletów, kukurydzy, konopii itp.). Do tej pory używałem innej żeby nie marnować miksu ale zaczynam coraz więcej czasu tracić na wstępne przygotowanie zanęt, pelletów, zmianę zestawów itp. Ostatnio zauważyłem, że zanim rozpocząłem właściwe łowienie minęła mi ponad godzina:).Może jakieś ciekawe rady w tym temacie?
Michał