Autor Wątek: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?  (Przeczytany 496078 razy)

Offline Robert_X

• Ekspert
  • Reputacja: 12
  • Złów i wypuść, urośnie...
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?
« Odpowiedź #165 dnia: 01.07.2015, 20:37 »
Ja dopiero zacząłem eksperymenty z "metodą" , do pierwszego mixu użyłem zanęty firemki Boland "ryba" na 1kg dodałem 200g kopromelasy gutmixa , 200g konopii prażonych . Wszystko wcześniej przesiałem przez sitko bo zanęta miała trochę grubszych elementów , to samo co z konopiami zmielonymi nie do końca , nad wodą zapomniałem dodać troszkę soli wg. zaleceń Luka no ale nie o wszystkim można pamiętać pierwszy raz ;)
Do mixu nad wodą już dodałem pelletu halibutowego 2mm jakiejś firemki Bestbait cena rewelacja 8.60 za 1 kg ale czy to w ogóle śmierdzi halibutem to bym się mocno spierał, po zalaniu tego na 2 minuty wodą pozostawiłem to samemu sobie na ok 10 minut aż zaczęło mieć chęci do sklejania się ze sobą. Pierwsze zarzucenie zestawu poprzedziłem eksperymentami z załadowanym podajnikiem na płyciutkiej wodzie aby ustalić czy to w ogóle jakoś pracuje , po leciutkim domoczeniu całości doszedłem do etapu w którym całość zaczęła pracować w ładny sposób ( internet i youtube nad wodą są baaardzo przydatne ;)
Na pierwszym wypadzie nad wodę Pzw. efektów nie było ale na klasyczny zestaw również pudło ale to efekt wyjazdu w sam środek załamania pogody. Drugi wypad to dwie płotki 20 cm i  prawie 25 cm na kulkę Lorpio truskawka 12 mm, oraz oczywiście Karpik którym się chwaliłem. Powiedzcie doświadczeni koledzy co sądzicie o takiej mieszance i o zanętach do metody Bolanda , bo sam pellet to miałem w ogóle tego typu pierwszy raz w życiu w rękach i muszę jeszcze poeksperymentować czy rybki nim się interesują,  chociaż kijek sygnalizował prawie cały czas obecność rybek w okolicy podajnika.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #166 dnia: 01.07.2015, 20:53 »
Może to komuś się przyda,gość moczy foremkę w wodzi i wyciąga bez problemu (1.40)
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #167 dnia: 02.07.2015, 07:53 »
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #168 dnia: 02.07.2015, 09:33 »
Robert, tak tez połowisz,ale lepiej stawiać na lepsze komponenty. Do miksu 50/50 nie używaj pelletów halibutowych, te lepiej zmiel i dodaj do zanęty Bolanda i będzie dobrze.

Pamiętaj, że zanęta nie łowi, liczy się technika... Jeżeli znajdziesz miejsce, gdzie rzucisz z klipem 4-6 koszyków (zwykłych) towaru, później zaś dasz tam podajnik do Metody - to wszystko jet git malina :D Na wodzie PZW nie ma wielu karpi, więc większe ryby będą się pojawiać sporadycznie, ale zawsze może być 'szał'.
Jeeli masz częste ugięcia a mało brań - moga to być mniejsze ryby. Wtedy zamiast kulki, załóż zwykły przypon i trzy martwe białe na hak (zroluj  je palcem aby 'zasnęły' snem wiecznym). Jeżeli łowisz płocie - to wiesz co obrabia przynętę. Karp tez tak weźmie - tak więc możesz mieć więcej radochy łowiąc częściej ale mniejsze ryby.

Kombinuj, kombinuj i jeszcze raz kombinuj. Trzeba na każdą wodę znaleźć receptę :D
Lucjan

Offline Robert_X

• Ekspert
  • Reputacja: 12
  • Złów i wypuść, urośnie...
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #169 dnia: 02.07.2015, 09:59 »
Robert, tak tez połowisz,ale lepiej stawiać na lepsze komponenty. Do miksu 50/50 nie używaj pelletów halibutowych, te lepiej zmiel i dodaj do zanęty Bolanda i będzie dobrze.

Pamiętaj, że zanęta nie łowi, liczy się technika... Jeżeli znajdziesz miejsce, gdzie rzucisz z klipem 4-6 koszyków (zwykłych) towaru, później zaś dasz tam podajnik do Metody - to wszystko jet git malina :D Na wodzie PZW nie ma wielu karpi, więc większe ryby będą się pojawiać sporadycznie, ale zawsze może być 'szał'.
Jeeli masz częste ugięcia a mało brań - moga to być mniejsze ryby. Wtedy zamiast kulki, załóż zwykły przypon i trzy martwe białe na hak (zroluj  je palcem aby 'zasnęły' snem wiecznym). Jeżeli łowisz płocie - to wiesz co obrabia przynętę. Karp tez tak weźmie - tak więc możesz mieć więcej radochy łowiąc częściej ale mniejsze ryby.

Kombinuj, kombinuj i jeszcze raz kombinuj. Trzeba na każdą wodę znaleźć receptę :D

Dzięki kolego za rady , zanętę Bolanda i resztę dodatków użyłem kupując to co akurat było dostępne w sklepie , partia lepszego towaru już do mnie jedzie więc będę dalej kombinował a obecne rzeczy użyję jako wypełniaczy.Co do częstych pseudo brań to na bank płoć szaleje bo na tym zbiorniku jest bardzo powszechna tak jak "japoniec" i karaś na białe robactwo można tego wyciągnąć spore ilości jak się trafi na dobre żerowanie .Karpiki w mojej miejscówce trafiają się nawet dosyć często , łowię na skraju pasa trzcin ok 10-12 metrów od brzegu na głębokości 1,5m często w to miejsce podchodzą ładne Liny i większe karasio/japońce 30-35 cm ( mój rekord z tego miejsca to 42cm Karasia ) dwa razy duży karp już mi demolował zestawy i chciał zabierać kijaszki , stąd moje nastawienie na coś "karpiowego" ;) .Odnośnie pelletu halibutowego to już jest zmielony i dodany do zanęty , teraz w ruch pójdzie pellet miodowy , truskawkowy i martwe robaczki na haczyk , zobaczymy co tym razem ciekawego się uwiesi na "metodzie" :)

Offline psontour7

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Zapalony Feederowiec
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #170 dnia: 02.07.2015, 17:01 »
Panowie,niedlugo robie kolejny miks i mam pewien prooblem..Stosuje przepis Luka,ale jako tania zanete do rozcienczenia uzywam Lorpio Magnetic Bream..Zaneta ta sprawdzala sie u mnie wczesniej przy polowie zestawem helikopterowym ale za kazdym razem jej zapach przytlacza zapach MM z Sonu oraz mielonych pelletow..Czuc poprtostu tylko tego Magnetica. Teraz pytanie,zaneta sie sprawdza znakomicie ale czy stosujac zanete o mniej intenstywnym zapachu czy tez samej bulki tartej nie osiagne lepszego efektu ? : ) Stosuje miks 50/50.
Kuba

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #171 dnia: 02.07.2015, 17:04 »
Ostatnio widziałem w sklepie "bazę do zanęty" Dragona, czy jakoś tak. Magnetiki mają za mocny aromat. Luk poleca zanęty Niwa w 3-kilowych opakowaniach. A ja ostatnio sam sobie zrobiłem zanętę bazową z bułki tartej, mielonych biszkoptów, herbatników i słonecznika...
Krwawy Michał

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 02.07.2015, 17:06 »
Skoro Magnetic Ci się sprawdzał to po co go mieszać z SB. Jeżeli masz jednak duże obawy to faktycznie bułka tarta będzie neutralnym wypełniaczem. Tylko jak masz możliwość to ją trzeba lekko wyprażyć. Będzie lepiej pracowała i ma dodatkowy aromat.

Offline psontour7

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Zapalony Feederowiec
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #173 dnia: 02.07.2015, 17:11 »
Hehe,Magnetic sie sprawdzal przy polowie leszczy na zestaw helikopterowy ale przy metodzie gdy lowilem na poczatku samym MM z Sonu na czysto to wyniki mialem wysmienite.Dlatego tez zaczalem stosowac przepis Luka aby wyszlo taniej,nie tracac na jakosci . Teraz zakupie polecana Niwe 3kg,mysle ze bedzie git
Kuba

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #174 dnia: 04.07.2015, 10:07 »
Widzę,  że dyskusja wre więc przypomnę się z tematem i poproszę o komentarz w kwestii dodawania pelletu do zanęty.

Bardzo przydatne rady. Reasumując, jak by ktoś chciał skorzystać z przepisu, zanęta powinna wyglądać następująco (ze znakami zapytania):

Match Method - 1 kg
Zanęta wypełniacz - 1 kg
Mielone konopie - 0,2 kg
Bułka tarta  - 0,2 kg
Pellet Halibutowy - 0,25 kg - pytanie  czy formie dodatku jako bomba zanętowa czy też zmieszany z zanętą i kiedy dodawać?
Dodatki  - białe robaki, pinka, kukurydza etc. (tutaj też pytanie czy doradzasz zmieszać je z zanętą czy też dodawać bezpośrednio do koszyczka)
Copramelasa, kolendra, karmel itp. - 0,2 kg - do wyboru  zależnie od łowiska i ryby na jaką chcemy się ukierunkować.

Jeszcze raz dzięki za rady i pozdrawiam z Malty :)
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #175 dnia: 08.08.2015, 16:23 »
Witam! Wszystkie składniki go mixu gotowe oprócz jednego.. "lepszej" zanęty. Niestety u mnie MM Sonubaits jest niedostępny. W sklepach internetowych znalazłem jedynie dostępną wersję Dark. Teraz mam dylemat. Zamówić wersję Dark, czy kupić coś innego. Tylko jeśli coś innego to w takim razie co?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #176 dnia: 08.08.2015, 16:25 »
Najpierw zadzwoń do Drapieżnika, może chłopaki jeszcze coś mają albo zaraz będą mieli. A jak nie, to poczytaj wątek o zanętach Bait-techa. Ja jeszcze nie stosowałem, ale użytkownicy polecają.
Krwawy Michał

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #177 dnia: 08.08.2015, 16:35 »
W Drapieżniku będzie mmm jasny w przyszłym tygodniu (rozmawiałem przez telefon) -teraz mają tylko, ciemny-zamówiłem i czekam jeszcze na parę innych rzeczy.
Też będę robił miks z przepisu Luka.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #178 dnia: 08.08.2015, 16:49 »
Czy ma ktoś dobre źródło pelletów Aller Aqua? I czy robią oni też pellet jasny typu feed?
Krwawy Michał

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #179 dnia: 08.08.2015, 16:52 »
Ja Aller Aqua kupowałem w firmie Mastag z Pilzna - znajdziesz ich na allegro. Mają dobre ceny i szybką realizację.
Pelletów jasnych Aller Aqua chyba nie ma w swojej ofercie.