Autor Wątek: Porażka w metodzie  (Przeczytany 28896 razy)

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Porażka w metodzie
« Odpowiedź #30 dnia: 22.07.2016, 20:04 »

Oczywiscie moge zalozyc robaki/kukurydze ale podszedlem do metody na zasadzie, ze to sposob lowienia wykorzystujacy wlasnie kuleczki, pelety itp. Na kukurydze i robaki to moge sobie zwyklym koszykiem lowic albo na splawik :P

To jest tylko przynęta :P
Proponuję na jedną wędkę zwykły koszyk, albo spławik i na przynętę białe (bo na o łowili wędkarze obok), a na drugi metoda z tą sama przynętą.
Jeśli mówisz że na spławik masz efekty to dostrzeżesz różnicę w sposobie łowienia.
Dojdziesz do momentu że dajmy na to na spławik będziesz łowił tak samo skutedcznie jak na metodę, to wtedy weź się za metodę.
Miałem tak i ja.
Początkowo podobne wyniki miałem i na koszyk i na metode.

Teraz to inna bajka 8)
Polecam testowanie na białych nie na wymyśunbelsach hehehe :P
Paweł.

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 22.07.2016, 20:09 »
No wlasnie o to chodzi - podjaralem sie metoda, na podstawie oczywiscie filmikow Luka i myslalem, ze u nas te przynety tez zrobia robote. A zdania sa podzielone, niektorzy twierdza, ze nasze ryby tego nie znaja i nie beda na to brac. Z drugiej strony Luk przytaczal sensowne argumenty, ze np zolty dumbells dla ryby nie powinien sie niczym roznic od kukurydzy, a nawet jest lepszy dla nas wedkarzy, bo bardzo trwaly i jednym mozna dluuuugo lowic, bo sie nie rozpada, nie spada itd.

Malo tego - przeciez wielu uzytkownikow forum na codzien lowi "wynalazkami" i wyniki maja (choc warto byloby rozroznic czy maja je na komercji czy pzw). Dlatego mam taki metlik w glowie czy te przynety maja w Polsce sens czy nie.

Oczywiscie moge zalozyc robaki/kukurydze ale podszedlem do metody na zasadzie, ze to sposob lowienia wykorzystujacy wlasnie kuleczki, pelety itp. Na kukurydze i robaki to moge sobie zwyklym koszykiem lowic albo na splawik :P
I przewrotnie na spławik i z gruntu można łowić na kuleczki czy pelecik :P
Methoda to jedna z nowoczesnych form wędkarskich która na przełomie ostatnich lat przybrała taka formę i producenci dostosowali się i mamy obszerną paletę różnego rodzaju " wynalazków". Jednym się sprawdzają innym nie ale zawsze były, są i będą przynęty naturalne :D
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 22.07.2016, 20:10 »
Mój kolega znakomity spinningista zawsze powtarza że przynęta jest na tyle skuteczna na ile wędkarz w nią wierzy. Można i tym przypadku takie stwierdzenie przypiąć. Swojego największego klenia złowiłem na kawałek czarnego salcesonu wyjętego z kanapki i założonego na haczyk ot tak dla jaj.
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #33 dnia: 22.07.2016, 20:27 »

I przewrotnie na spławik i z gruntu można łowić na kuleczki czy pelecik :P
Methoda to jedna z nowoczesnych form wędkarskich która na przełomie ostatnich lat przybrała taka formę i producenci dostosowali się i mamy obszerną paletę różnego rodzaju " wynalazków". Jednym się sprawdzają innym nie ale zawsze były, są i będą przynęty naturalne :D

Znowu ta sama dyskusja... ;)

Jean, rozdrób pellet lub dumbellsa, i zapodaj takie kawałeczki do wody. Zobaczysz co drobnica z tym robi. Sieczkę. Wrzuć całego - utonie i nie działa, ryby się tym nie interesują. O co więc chodzi? To ryba lubi pellet czy nie? Dlaczego je go rozdrobniony ale nie cały? :D Chodzi o rozmiar, który pozwala na to aby ryba coś połknęła, a nie o teorie przynęt naturalnych. Białe robaki w wodzie nie występują jakby co.

Jasne, ze nie wszystkie przynęty zadziałają. Ale przy gruncie kolor albo zapach to dwie podstawowe rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę. Sam zapach miksu jest dla ryby tak mocny, że musi działać. Wiele zasysa samą zanętę, przynętę przy okazji (krótki przypon - samozacięcie).

Jak pisze Semit - wiele technik zaczyna działać jak się w nie uwierzy. Trzeba się przełamać :) Bez zabobonów o naturalnych przynętach. Ciekawe ilu łowców karpi wierzy w takowe? :D
Lucjan

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 22.07.2016, 20:34 »
Chwała za to że idę na ryby , biorę robaki, kuku i łowię a nie jadę do sklepu kupuje nikomu nie potrzebne "wynalazki" nabijam kasę Angolom lub innym producentom EU.
Luk wszędzie tak wypowiadasz się jakie to zmiany trzeba wprowadzać żeby Polakom żyło się lepiej a może zacznijmy kupować nasze produkty, wyprodukowane w Polsce dające Polakom pracę tu w Naszym kraju a nie w UK czy innym kraju ?!
Tak musisz szukać wody gdzie super extra wynalazki zadziałają wtedy będzie dobrze i zostaniesz pochwalony ;D ;D :P
Co to za porównanie że nie ma ryb ? Że niby co wina przynęt naturalnych ? ;D
-"To, że komuś Metoda nie działa nie ma nic wspólnego ze skutecznością pewnych przynęt. " Boże coś Polskę .............. ???
Jesteś osobą inteligentną sam sobie wyciągnij wnioski i testuj, testuj
Bez urazy ale mnie Luk nie przekonasz, mam wodę licencyjną gdzie jest zakaz "wynalazków" łowimy ładne okazy na stare sprawdzone sposoby i nikomu to nie przeszkadza . Wszyscy zadowoleni ;D

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #35 dnia: 22.07.2016, 20:38 »
Chwała za to że idę na ryby , biorę robaki, kuku i łowię a nie jadę do sklepu kupuje nikomu nie potrzebne "wynalazki" nabijam kasę Angolą lub innym producentom EU.
Luk wszędzie tak wypowiadasz się jakie to zmiany trzeba wprowadzać żeby Polakom żyło się lepiej a może zacznijmy kupować nasze produkty, wyprodukowane w Polsce dające Polakom pracę tu w Naszym kraju a nie w UK czy innym kraju ?!
Tak musisz szukać wody gdzie super extra wynalazki zadziałają wtedy będzie dobrze i zostaniesz pochwalony ;D ;D :P
-"To, że komuś Metoda nie działa nie ma nic wspólnego ze skutecznością pewnych przynęt. " Boże coś Polskę .............. ???

Które, że tak się wtrącę ?

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 22.07.2016, 20:42 »
Chwała za to że idę na ryby , biorę robaki, kuku i łowię a nie jadę do sklepu kupuje nikomu nie potrzebne "wynalazki" nabijam kasę Angolą lub innym producentom EU.
Bez urazy ale mnie Luk nie przekonasz, mam wodę licencyjną gdzie jest zakaz "wynalazków" łowimy ładne okazy na stare sprawdzone sposoby i nikomu to nie przeszkadza . Wszyscy zadowoleni ;D

Gdzie to taka woda co regulamin zabrania używania kulek, dumbellsów i pelletów ?

Offline kkza

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 139
« Odpowiedź #37 dnia: 22.07.2016, 20:48 »
Huberto a może z innej strony, niektórzy użytkownicy forum mają pod nickiem nazwy miejscowości skąd pochodzą, spróbuj skontaktować się z kimś z okolicy poprzez PW i umówić na wspólną wyprawę (może ktoś będzie chciał pomóc) na Twoje łowisko lub jakąś komercję, może coś jednak robisz nie tak, popełniasz błędy, które, wg Ciebie, są nieistotne a mogą być kluczem do sukcesu.
Karol

Method feeder, odległościówka, podlodówka
Tęsknię za przepływanką.

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 22.07.2016, 20:51 »
Pinka,białe, kuku, dżdżownice na przykład, pisałem przynęty naturalne wszelakie. Wiem wiem teraz jest moda na "wynalazki" i trzeba iść z duchem czasu ( albo jak ktoś woli marketingu )
A widzisz jest w Okręgu Katowickim w Rejonie VII, niestety muszę Ciebie zmartwić brak wolnych miejsc ;D :P

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 22.07.2016, 20:52 »
Pinka,białe, kuku, dżdżownice na przykład, pisałem przynęty naturalne wszelakie. Wiem wiem teraz jest moda na "wynalazki" i trzeba iść z duchem czasu ( albo jak ktoś woli marketingu )

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie?

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 22.07.2016, 20:54 »
Na które ?

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 22.07.2016, 20:55 »

Gdzie to taka woda co regulamin zabrania używania kulek, dumbellsów i pelletów ?

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 22.07.2016, 21:00 »
Okręg Katowice Rejon VII , wybacz ale na ogólnym nie napisze Tobie gdzie ta woda jest zaraz znajda się mądrzy którzy zaczną zmieniać co dobre i sprawdzone ( jest taki regulamin łowiska wszyscy się stosują i nie narzekamy ) Jakoś "wynalazki" nam nie potrzebne a rybki dwucyfrowe padają dosyć często :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #43 dnia: 22.07.2016, 21:03 »

A więc o to chodzi, przynajmniej wiemy... :D

Nie wiem czy kupując angielskie rzeczy robisz dobrze czy żle, jednak pieniądze zostają w Europie, póki co w EU. Przy polskich produktach kupujesz tandetę z Chin. Tak więc patriotyzmu tu nie wprowadzaj, bo nie ma sensu.

Nie moja wina, że Polak wciska kit jeden drugiemu i nie chce robić rzeczy skutecznych. Wyobraź sobie, że akurat ja doskonale wiem, że pokazywane przeze mnie rzeczy, będą miały oddżwięk. Właśnie dzięki temu między innymi polskie firmy zaczynają robić rzeczy skuteczne. Z przyjemnością pomogłem w rozpropagowaniu Cuzo, według mnie najlepszego takiego krzesła w Europie. Wiem, że można robić świetne produkty w Polsce.

Pokazuję też obleśnie fajne (choć nie zawsze tak rybne) angielskie wody, aby uzmysłowić ludziom, że tak też można mieć w Polsce. Zachęcam do zmian, robię ile mogę aby zmieniać świadomość. Więc 'patriotyzmy' odstawmy na bok.

Co się tyczy Metody, to nie wierzę w wody gdzie działają tylko przynęty naturalne. Tak jak działa chleb, białe robaki czy pinka, tak będą działały i wynalazki, oczywiście w bardziej ukierunkowany sposób. Dlaczego? Nie wiem, trzeba zapytać ryb. Ważne jest to, że 'wynalazki' służą do łowienia większych sztuk, to nie jest coś na co się łowi płoć, małego leszcza, mniejszego japońca. To, że brakuje dużych i średnich ryb, nie jest żadnym dowodem na słuszność teorii 'przynęt naturalnych'.

W UK brzana oszalała na punkcie pelletu halibutowego, karp nie mógł się oprzeć kulkom. Dlaczego? Ryba jest ryba - trudno powiedzieć dlaczego. Po prostu to działa i tyle.  Wczoraj na kanale nie złowiłbym tyle ryb, nawet 1/4 na przynęty naturalne, nie  miałbym szans...

W ogóle to czy zanęta spożywcza jest naturalna? Czy można używać jej z białymi? Dlaczego ma działać w takiej kombinacji a nie z dumbellsem, kulką czy pelletem? Jak już pisałem, rozdrobnij kulkę, pellet czy dumbellsa i wrzuć do wody. Drobnica będzie walić to jak pitbull w kury :)

Podam jeszcze jeden przykład - rosówka. Nie wiem czy wiecie, ale najlepiej sprawdza się ona... jak jest woda mętna, podwyższona na rzekach. Wtedy właśnie. Jest za to 'słaba' jak jest czysta. Dlaczego? Cholera wie. Może dlatego, że jak woda jest wyższa i mętna, to znaczy że wymywana jest ziemia, brzeg - i takie rzeczy jak robaki się zdarzają? Ważne jest jednak to, że jej skuteczność jest zmienna. Tak jak i 'wynalazków'. Po prostu my, jako wędkarze, musimy się dopasować.

Masz drobnicę - nie używaj pracujących składników, łów głębiej, używaj większych przynęt, nęć mocniej. Kombinuj.  Metoda działa, to, że nie zawsze oznacza, że się jej źle używa.
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 22.07.2016, 21:08 »
Okręg Katowice Rejon VII , wybacz ale na ogólnym nie napisze Tobie gdzie ta woda jest zaraz znajda się mądrzy którzy zaczną zmieniać co dobre i sprawdzone ( jest taki regulamin łowiska wszyscy się stosują i nie narzekamy ) Jakoś "wynalazki" nam nie potrzebne a rybki dwucyfrowe padają dosyć często :)

Wiesz co, takie kity to Ty możesz sobie wciskać dzieciom w przedszkolu. Zjadą się i zmienią Wam regulamin? Wyłowią ryby! Ehhhh...

Do autora wątku, nie słuchaj ludzi, którzy nie mają pojęcia o pelletach, kulkach i innych przynetach. Ludzi, którzy bez żadnej wiedzy próbują wcisnąć Ci swoje racje, bo mają awers do angielskich, czeskich czy innych przynęt.
Weryfikacja Twoich środków nastąpi nad wodą, tylko Ty określisz na jakie przynęty Twoje ryby będą wchodzić.
Oglądaj filmy Luka, tam jest prosta droga do Twoich ryb.