Autor Wątek: Petycja - górne wymiary ochronne  (Przeczytany 19661 razy)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Petycja - górne wymiary ochronne
« dnia: 01.08.2016, 23:42 »
Ciekawe, jaka będzie odpowiedź Zarządu Okręgu Poznańskiego.
http://pzwdolsk.pl/?p=1620
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Petycja - górne wymiary ochronne
« Odpowiedź #1 dnia: 01.08.2016, 23:55 »
Chociaż wedkuję na wodach okręgu ciechanowskiego, to też ciekawy jestem, jaka będzie odpowiedź Zarządu Okręgu Poznańskiego. Na uwagę zasługuje fakt, że coś się ruszyło w sprawach ochrony ryb. 

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 02.08.2016, 00:56 »
Panowie - kto może niech nagłaśnia! Mam nadzieję, że forumowicze z okręgu poznańskiego też się podpiszą ;D

Nie wiem czy można, ale gdyby skopiować tekst i zamieścić go w mailu zaadresowanym do władz okręgu, z imieniem i nazwiskiem, taka petycja miałaby jeszcze większą siłę. Może warto spróbować?
Lucjan

Offline Novac

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #3 dnia: 02.08.2016, 09:04 »
 Dobra inicjatywa. Musze tylko się dowiedzieć dlaczego pozostałe śremskie koła ( w tym moje) się nie podpisały. Nie ukrywam że nieco obniżyłbym te wymiary np. szczupak do 75 cm, bo takich powyżej 85 cm prawie już nie ::). Ale z drugiej strony może nie warto od razu skakać na głęboka wodę tylko zacząć stopniowo wprowadzać zmiany, zmniejszy to poziom bólu dupy u co niektórych. Swoją drogą niedawno u nas na Warcie padł sandacz ponad metr, skończył marnie na kamieniach główki. Złowili go młodzi imprezowicze na trupka bez jakiejkolwiek świadomości wędkarskiej. Brat mojego kolegi, świetny wędkarz tylko na to patrzył, samemu musząc zbierać się z łowiska, hałas i biesiada zniechęcały do połowu. Z resztą on sam nastawiał się na sandacza i nie miał już ochoty po tym co widział. Błąd sandacza że nie połknął tej rybki co trzeba, gdyby nie to, do dzisiaj by pływał. 
 Dodałbym jeszcze do tej listy lina, karasia "niepospolitego", bolenia i klenia. Wymiar na karpia uważam za zbędny, duże karpie łowią tylko karpiarze, te ryby zazwyczaj i tak wracają do wody. Złowienie przez większość wędkarzy karpia ponad 5 kg to święto lasu :). Rzadko słyszę o takim wyczynie. Zamiast karpia wolałbym przemycić na listę choćby tego lina.
Damian

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 02.08.2016, 09:08 »
Chciałbym nieśmiało przypomnieć, że jak ostatnio PZW organizowało taką ankietę w WW to z 90% była przeciwna wprowadzeniu takich wymiarów. Dobitnie świadczy to o tym, kto te wypociny czyta. Ale wniosek PZW był jeden - wędkarze tego nie chcą, wszak to głupota jest, bo metrowy sandacz jest znacznie lepszy w śmietanie, niż 70-centymetrowy w maśle.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02.08.2016, 09:47 »
"Nie ukrywam że nieco obniżyłbym te wymiary np. szczupak do 75 cm, bo takich powyżej 85 cm prawie już nie ::). "

Prawie nie ma, bo są zabierane.
Znowu trochę retrospekcji: Przed 20 - 30 laty szczupak powyżej 80 cm nie wzbudzał sensacji na moich starych Odrach. Ryby były najczęściej zabierane, ale wędkarzy znacznie mniej, i sprzęt..co tu gadać.
Wtedy szczupak który robił wrażenie, to taki powyżej metra. Co roku było słychać o takim. Wyciągniętym. Bo zerwane...Sam wyjąłem 106cm mając 16 lat.

Ale pomysł z obniżeniem wymiaru do 75 cm zdecydowanie popieram.
A najlepiej to na okres 4-5 lat wprowadzić ogólny zakaz zabierania szczupaków. W przypadku szybko rosnącego i plennego gatunku powinno to wystarczyć. A po tym czasie wprowadzić limit 1sz/dobę i górny wymiar 75 cm. Roczny limit 10 szt.
Za złamanie przepisu (za jednego szczupaka) min. tysiąc złotych kary.
Myślę że szybko wróciłaby sytuacja sprzed 20-30 lat. Prawie każdy na wyjeździe trafiałby sensownego szczupaka którego mógłby sobie zabrać do domu.

Możliwe też, że dość szybko doczekalibyśmy takiego eldorado które opisuje Tadeusz Andrzejczyk w książce "Wędkarstwo jeziorowe"..

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #7 dnia: 02.08.2016, 10:06 »
Górny limit powinien obowiązywać dla każdej ryby, oprócz oczywistości typu sumik karłowaty, karaś srebrzysty. U mnie na jednej z wód karpiarzom udało się wynegocjować górny limit 60 cm.

Wymiar na karpia uważam za zbędny, duże karpie łowią tylko karpiarze, te ryby zazwyczaj i tak wracają do wody. Złowienie przez większość wędkarzy karpia ponad 5 kg to święto lasu :). Rzadko słyszę o takim wyczynie.

No właśnie niekoniecznie :) W weekend ojcu się chwalił mięsiarz, jaki to smaczny karp 5 kg mu się trafił, niby smakował mu bardziej niż takie 2 kg. Nie raz podczas rozmowy jakiś wędkarz patrzył na mnie jak na kosmitę, gdy usłyszał, że wypuściłem jakąś większą rybę (m. in. karpie).

Dlatego, moim zdaniem, widełki powinny być dla każdej ryby, a gatunki, których liczebność drastycznie spadła w ostatnich latach (lin, karaś złocisty, drapieżniki) powinny mieć również bardzo rygorystyczne limity dobowe oraz powinny zostać wprowadzone limity tygodniowe bądź miesięczne. Rejestry połowów już mamy, na nich można oprzeć limity okresowe.

No i ktoś musi tego wszystkiego naprawdę pilnować.
Marcin

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02.08.2016, 10:25 »
Jeszcze odnośnie starych dobrych czasów:
Nie ukrywam że szczupaki w wieku 15-16 lat dość dobrze nauczył mnie łowić kolega ojca. Wiedziałem o co chodzi.
Ale miałem wiele (naprawdę wiele) takich wyjazdów, kiedy łowiłem szczupaka tylko na jedną wędkę i zarzucałem w zasadzie cały czas w to samo miejsce. Nikogo nie zmuszam, aby w to wierzył. Ktoś nie wierzy to trudno.
Ale tak było. Z jednego dobrego miejsca, mając prawidłowo (w naszych warunkach) zmontowany zestaw, można było dziennie wyjąć 3- 4 szczupaki. Z jednego miejsca! Rzucając żywca w punkt.

Nie zapomnę do końca życia pierwszej rozmowy nad wodą z kolegą ojca. : Czemu łapie Pan szczupaka na jedną wędkę? Odp: Bo na dwie miałbym limit do południa i musiał wracać do domu. A tak łowię sobie przez cały dzień :)
A na drugą przez cały dzień łowione były płoteczki i krasnopiórki.

Można i teraz mieć takie eldorado w naszych wodach. W wielu wodach. Trzeba się tylko postarać. Chcieć.

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 02.08.2016, 10:29 »
u mnie też na jednej z wód jest limit karpia 60 cm
niestety tylko karpia :(
Marek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #10 dnia: 02.08.2016, 10:56 »
U nas karpiarze wielkie tablice wywiesili 60 cm no kill, to dziady od razu do pzw dzwonili, że co to ma być!
Jeden taki podlazł do mnie i pouczał, że nie należy się tym przejmować i można brać.
Nienawidzę tych bydlaków.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 02.08.2016, 13:06 »
Wrzuciłem do Word i zmieniłem lekko treść pod siebie. Można pomyśleć czy nie skierować takiej petycji jako Członek Forum SiG :)

ps. dopisałem karasia złocistego jako rybę, która wymaga ochrony ale myślę, że spokojnie można dopisać ją jak i lina do szczegółowego wykazu z podaniem górnego wymiaru.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline kburza

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #12 dnia: 02.08.2016, 13:06 »
Cytat:  link=topic=5163.msg156186#msg156186 date=1470128186
U nas karpiarze wielkie tablice wywiesili 60 cm no kill, to dziady od razu do pzw dzwonili, że co to ma być!
Jeden taki podlazł do mnie i pouczał, że nie należy się tym przejmować i można brać.
Nienawidzę tych bydlaków.

U mnie jest podobnie mimo limitów.
Tak w okręgu zamojskim wygląda tabela wymiarów:

C. NA WSZYSTKICH WODACH NIZINNYCH ADMINISTROWANYCH PRZEZ
OKRĘG PZW W ZAMOŚCIU WPROWADZA SIĘ NASTĘPUJĄCE WYMIARY
OCHRONNE :
 amur do 50 cm i powyżej 100 cm
 karaś pospolity (złocisty) – do 25 cm
 karp do 35 cm i powyżej 80 cm
 lin – do 30 cm
 okoń – do 20 cm
 sandacz do 50 cm i powyżej 85 cm
 szczupak do 50 cm i powyżej 85 cm

I tutaj właśnie karp powinien byc od 45 minimum do 60 max dlatego że np przy zarybieniu taki karp 35 - 40 to najczęstszy przyłów :/
Amur podobnie chociaż 60 do 90 max
Lin nie ma limitu max co jest najgorsze :/ I tutaj jak w innym temacie limit roczny w bardzo małej liczbie najlepiej.
Nawet jak się uda zmienić to tak samo jak Mosteque napisał stali bywalcy zabiorą czy za małego czy za dużego nie patrząc na RAPR >:O :thumbdown:
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.

Offline psontour7

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Zapalony Feederowiec
« Odpowiedź #13 dnia: 02.08.2016, 14:33 »
U nas jest ten problem,ze nawet jesli takowe wymiary beda wprowadzone to nie ma komu tego przypilnowac i nie wynika z tego nic.
Kuba

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #14 dnia: 02.08.2016, 14:40 »
U nas jest ten problem,ze nawet jesli takowe wymiary beda wprowadzone to nie ma komu tego przypilnowac i nie wynika z tego nic.

Kolega ma niestety rację.
Marcin