Autor Wątek: Petycja - STOP ODŁOWOM SIECIOWYM  (Przeczytany 72894 razy)

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Petycja - STOP ODŁOWOM SIECIOWYM
« Odpowiedź #75 dnia: 29.04.2015, 14:23 »
Przykre  to strasznie, jak grubas traktuje jednego z najlepszych wędkarzy w Polsce. Człowieka, który w nieporównywalnie wręcz większej mierze rozpropagował wędkarstwo, niż grubas z kolegami.
Ja uważam, że J.Kolendowicz powinien przestać się bawić w jakiekolwiek rozmowy z grubasem. Powinien wykorzystać swój autorytet i stworzyć własne stowarzyszenie wędkarskie lub wręcz zrzeszenie innych stowarzyszeń (o których pisaliśmy na forum wiele razy). Wokół dużego nazwiska łatwiej zjednoczyć ludzi.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 29.04.2015, 14:24 »
8200 podpisów to mało...
Nie rozumiem. Z jednej strony narzekają że jest źle, ale z drugiej nawet zwykłego podpisu złożyć się nie chce żeby było lepiej...Polacy to trudny naród..

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 29.04.2015, 14:33 »
Obejrzałem filmik.. Normalne sku...syństwo. Siedzą tam, za nasze pieniądze i chyba wyłącznie własnego pełnego koryta pilnują. I ma taki jeszcze czelność się odgrażać sądem...
Przypomina mi się tutaj choćby korupcja w PZPN..

Warto pomyśleć nad tym co napisał Dominik... Na pewno jest to ciekawy pomysł.

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 29.04.2015, 14:39 »
To wydaje się być jedynie słuszne rozwiązanie. Przecież nie ma nic do stracenia. Gorzej być nie może.

river

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 29.04.2015, 14:43 »
8200 podpisów to mało...
Nie rozumiem. Z jednej strony narzekają że jest źle, ale z drugiej nawet zwykłego podpisu złożyć się nie chce żeby było lepiej...Polacy to trudny naród..

Mało to nawet na forach wędkarskich było zdań typu " ee tam to nic nie da...."
Więc o czym my tu rozmawiamy z takim podejściem...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #80 dnia: 29.04.2015, 14:57 »
Przykre - ale nie wolno się załamywać! Teraz przynajmniej wiemy na czym stoimy. 8200 osób to śmiesznie mało, jak na razie jest to poniżej 2% osób opłacających składki w PZW, tak więc nie ma się co spodziewać, że będą zmiany. Tutaj potrzebaby więcej niż 5% minimum. Inną rzeczą są nazwiska - może gdyby takich było więcej (np. Kolendowicz, Mirecki)...

Prawdę powiedziawszy spodziewałem się takiej ilości - Polska to kraj gdzie nie chodzi się na wybory, zamiast tego narzeka :D Podobnie jest i tutaj. Ilość głosów jest na tyle niska (w tym część podpisów pochodzi od osób nie należących do PZW) - że można całą tę ankietę po prostu olać.

Zrozumiałem też, że potrzeba inicjatywy ogólnopolskiej. Sam Wędkarski Świat to za mało. To powinno być i WMH, i Wędkarska Tuba, plus inni czołowi polscy youtuberzy, wyczynowcy, ludzie z PZW, zwłaszcza rejonów gdzie rybaków pełno. Zabrakło koordynacji i wspólnej akcji. Mam nadzieję, że jakieś tarcia i rywalizacja pomiędzy takim WŚ a WMH nie staną na przeszkodzie nowej inicjatywie już za niedługo...

A samo zachowanie prezesa? Ja nie uważam, że było szczególnie chamskie - ma prawo się nie zgodzić na robienie zdjęć lub filmowanie, taka jest prawda... Tylko to straszenie sądami jest śmieszne. Ech, Polska...

Lucjan

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #81 dnia: 29.04.2015, 15:26 »
Trzeba by się  zastanowić dlaczego głosów było mało - choć zdecydowana większość wędkarzy jest przeciwko sieciom
Moim zdaniem powód prosty - kto wiedział że jest taki protest ? Skąd się o nim dowiedział ?
Tylko WŚ, różne fora naglaśniały akcję - a przeciętny biedniejszy wędkarz nie kupujący gazet wędkarskich i nieobyty z netem nic nie wiedział
Pozdrawiam - Gienek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 29.04.2015, 16:44 »
Bardzo możliwe że jedną z przyczyn niskiej liczby podpisów było jeszcze za słabe nagłośnienie i również nie najlepsze skoordynowanie tej akcji.
Kolejna powinna powinna być zrobiona z jeszcze większym rozmachem i przede wszystkim współpracą wszelkich mediów i portali wędkarskich. Warto w tym czasie zakopać wszelkie wojenne topory...

Jednak myślę że znacznym problemem jest jednak mentalność polaków.
Fajnie to było zobrazowane w jednym z odcinków "Rancza". Mieszkańcy oczywiście bardzo narzekali na obecnego wójta, - że jest skorumpowany, arogancki itp. Ale zapytani kto powinien być kolejnym wójtem odpowiadali  "A kto ma być. Wiadomo że obecny wójt"...

Jeszcze odnośnie zachowania wobec Kolendowicza. Moim zdaniem sytuacja była karygodna. PZW jest dla wędkarzy.
Oczywiście nie twierdzę, że w siedzibie głównej PZW powinien być z honorami przyjmowany każdy menel spod sklepu posiadający kartę wędkarską. To byłoby głupie.
Ale Kolendowicz jest wybitnym wędkarzem. Do tego osobą bardzo rozpoznawalną; w zasadzie już publiczną. Zakładam również że to człowiek na poziomie..
Taka osoba powinna być przyjęta w siedzibie PZW z dużym szacunkiem. A tego dnia również reprezentował tam nas - wędkarzy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #83 dnia: 29.04.2015, 16:48 »
Grzesiek, problemem jest to, że Kolendowicz jest wrogiem ZG PZW. Nie mają oni więc powodów aby witać go z honorami. Dlatego i tak uważam, że przyjęto go ciepło...
Lucjan

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #84 dnia: 29.04.2015, 18:13 »
Przestańcie, PZW nie po to inwestowało w piękne nowe logo żeby teraz zakazywać odłowów sieciowych... :P

A tak na poważnie też uważam, że akcja była zbyt słabo nagłośniona, stąd taki śmiesznie niski wynik. Co do zachowania prezesa to cóż... to nie my wędkarze go wybraliśmy więc najzwyczajniej ma nas w dupie :P
Pozdrawiam
Marcin

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #85 dnia: 29.04.2015, 18:58 »
Żeby nas zaczęli słuchać, od 1stycznia 2016 r. nie opłacamy składek.Po dwóch,trzech miesiącach z braku napływu gotówki inaczej by śpiewali,prezesunio nie straszył by sądem.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 29.04.2015, 19:03 »
Kolendowicz jest wrogiem ZG PZW. A pewnie. Bo może popsuć ich biznes.
Problem jest taki, że pod wspólnym szyldem PZW funkcjonują dwa zupełnie różne światy. My wędkarze, - czyli pasja; i "oni" zarząd , czyli interes, posady i nabijanie własnych kieszeni.

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #87 dnia: 29.04.2015, 19:53 »
Kolendowicz jest wrogiem ZG PZW. A pewnie. Bo może popsuć ich biznes.
Problem jest taki, że pod wspólnym szyldem PZW funkcjonują dwa zupełnie różne światy. My wędkarze, - czyli pasja; i "oni" zarząd , czyli interes, posady i nabijanie własnych kieszeni.

Zapomniałeś dodać i KUPA DŁUGÓW !!!! Konieczna chyba będzie alternatywa w postaci Stowarzyszeń ,w końcu kiedyś im p....y zmiękną i zaczną liczyć się z Nami "PŁATNIKAMI SKŁADEK"

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #88 dnia: 29.04.2015, 20:02 »
Dlatego popieram mocno tworzenie teamów wędkarskich, bo od tego to już tylko krok żeby zacząć zakładać stowarzyszenia. Im więcej tym lepiej. Trzeba pokazać, że nam to wszystko nie pasuje, że nie pasuje nam, że nasze hobby a dla wielu styl życia, pasja jest niszczona przez ludzi którzy z wędkarstwem mają wspólne tylko ryby... 
Najgorsze są komentarze pod tym artykułem. Zwłaszcza ten w którym autor pisze, że dzierżawcy wód, nie będąc pewnymi czy za 5 lat znów wygrają przetarg wolą wyłowić wszystko co sie w jeziorach rusza żeby wyjść z zyskiem... 

A następna petycja powinna być o zmianę loga... bo obecne wygląda tak jakby ZG PZW pluł nam w twarz głośno się przy tym śmiejąc... rzygać się chce...
Pozdrawiam
Marcin

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #89 dnia: 29.04.2015, 22:04 »
Żeby nas zaczęli słuchać, od 1stycznia 2016 r. nie opłacamy składek.Po dwóch,trzech miesiącach z braku napływu gotówki inaczej by śpiewali,
Ja sądzę, że to jedyne wyjście, które pozwoliłoby na natychmiastową zmianę. Może zamiast pisać petycję, warto by było rozpocząć akcję obywatelsko-wędkarskiego bojkotu PZW, który polegałby na nawoływaniu do nieopłacenia składek na 2016 rok.
No ale o czym ja mówię? Patrząc na ilość podpisów pod petycją przeciw odłowom sieciowym, można by się spodziewać zapewne z 2 000 osób, które nie zapłacą. Prawda jest taka, że PZW ma większość wód i trzyma wszystkich w szachu. Wędkarze chcą łowić, a nie bardzo mają alternatywę i myślą, że jakoś to będzie. Wystarczy poczytać posty na takich forach wędkarskich jak wędkuję.pl., czy spławik.
Sytuacja nieciekawa.
Zmartwiłem się wynikiem tej petycji.
Myślałem, przeciwnie do Luka, że podpisów będzie naprawdę sporo.
Petycja, a raczej jej rezultat, utwierdzi tylko włodarzy PZW, że nadal mogą rabować rzeki i jeziora, bo przecież nie ma sprzeciwu, czyli większość wędkarzy zgadza się z ich jedyną słuszną linią gospodarowania wodami. Doskonały to argument na rzecz polityki ZG. Nie wiem, czy Wędkarski Swiat dobrze zrobił składając tę petycję. Moim zdaniem postąpili nierozważnie.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.