Tu nie chodzi o to, że łowisz sobie batem, tylko o to, co tym batem łowisz i uważasz, że to normalne, bo łowisz batem.
Uważasz więc, że łowiąc z brzegu, 5 metrowym batem, na głębokości 1,2m powinienem łowić metrowe: leszcze, amury, karpie, itd? Że łowiąc w tymże miejscu na w/w sprzęt, płotki, leszczyki i ukleje nie pasują do tej miejscówki i powinienem oczekiwać zupełnie innych ryb? Świadomość co gdzie siedzi w wodzie, co powinno w tej wodzie być, a oczekiwania łowców rekordów to zupełnie inna bajka i trochę bzdura.
Widzę jednocześnie, że im bardziej odpowiadam nie po myśli wędkarzy, tym gorzej dla mnie

Co do dyskusji o dokumentach połowu, to wielokrotnie już podawałem jakimi formularzami posługują się rybacy, jakimi wędkarze. Jeżeli Urzędy Marszałkowskie, RZGW i NIK mają wgląd do dokumentacji rybackiej, to rozumiem, że wszyscy się mylą, bo wędkarze wiedzą lepiej kto fałszuje raporty, bo pewnie miarodajność pana Zenka i Zdzicha (coś słyszeli) jest zdecydowanie większa, niż kilku urzędników na stołkach. Czyli teraz przy tworzeniu operatów, powinienem poszukiwać tychże Anktów, Józków i td i z nimi ustalać co w wodzie jest, bo to najbardziej miarodajne źródło wiedzy.

Idźmy dalej, teoretycznie znikoma presja na wody mazurskie, jakoś inaczej wygląda na papierze. Przykładowe Gospodarstwo Rybackie z Giżycka, sprzedaje około 12 000 zezwoleń wędkarskich rocznie:
https://www.nik.gov.pl/plik/id,6414,vp,8183.pdfwędkarze łowią około 55 000 kg ryby rocznie. Uważasz te wartości za "znikomą" presję wędkarską? A może ci wędkarze to frajerzy co wydają pieniądze na bezrybne wody.?

Oczywiście, że się opieram na cyferkach, różnych cyferkach, różnych źródłach. Bo mogę je porównać ze sobą, mogę przeprowadzić badania wód według ustalonej metodyki. Mogę też obalić słowa pana Zenka, że "tutaj nie ma ryb", bo nieraz takie ekspertyzy robiłem i wynik był zupełnie inny niż ta wizja Zenka.
bigdom przykładowego operatu nie mam, bo te które osobiście tworzyłem nie są do wglądu.
Co do treści operatów ciągle się o nich wypowiadam, nie wiem czego oczekujesz mjmaciek. Co mam o nich powiedzieć, skoro schemat operatu jest narzucony rozporządzeniem:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150000177Główne aspekty to:
§ 4. Część opisowa operatu zawiera:
1) imię i nazwisko oraz adres i miejsce zamieszkania albo nazwę i adres siedziby uprawnionego do rybactwa;
2) nazwę i numer obwodu rybackiego, dla którego sporządza się operat;
3) nazwy i informacje dotyczące powierzchni rzek, jezior lub innych zbiorników wodnych, wraz ze wskazaniem ich dopływów
wchodzących w skład obwodu rybackiego, a także sposób ich połączenia z innymi wodami;
4) powierzchnię zasadniczego obwodu rybackiego ustaloną przy średnim niskim stanie wody z wielolecia obliczoną na
podstawie informacji państwowej służby hydrologiczno-meteorologicznej;
5)4) ocenę oddziaływania:
a) obrębów ochronnych ustanowionych na podstawie przepisów o rybactwie śródlądowym na sposób prowadzenia
gospodarki rybackiej,
b) sposobu prowadzenia gospodarki rybackiej na formy ochrony przyrody, o których mowa w przepisach o ochronie
przyrody;
5a)5) opis działań bezpośrednio związanych:
a) z celami ochrony obszarów Natura 2000 lub pozostałymi formami ochrony przyrody, lub
b) ze sposobem dostosowania prowadzonej gospodarki rybackiej do innych działań przewidzianych w planie ochrony,
zadaniach ochronnych lub planie zadań ochronnych parku narodowego, rezerwatu przyrody lub obszaru
Natura 2000, o których mowa w przepisach o ochronie przyrody
– lub wynikających z tych celów lub z tego sposobu;
6) określenie występujących źródeł i rodzajów zanieczyszczeń wód oraz innych czynników mających wpływ na prowadzenie
racjonalnej gospodarki rybackiej w obwodzie rybackim;
7) określenie rodzaju, zakresu i wpływu kłusownictwa oraz szkód wyrządzanych przez zwierzęta wolno żyjące na prowadzenie
racjonalnej gospodarki rybackiej w obwodzie rybackim;
8 ) opis warunków hydrobiologicznych obwodu rybackiego;
9) charakterystykę ichtiofauny obwodu rybackiego, w tym skład gatunkowy ryb i strukturę ich populacji;
10) założenia dotyczące ochrony i połowów ryb i raków;
11) spis dokumentów źródłowych wykorzystanych przy sporządzaniu operatu;
12) datę sporządzenia operatu i podpis uprawnionego do rybactwa.