Autor Wątek: Kołowrotek do Dutch Method Feeder (Long Range, Long Cast)  (Przeczytany 22186 razy)

MrProper

• Gość
Odp: Kołowrotek do Dutch Method Feeder (Long Range, Long Cast)
« Odpowiedź #15 dnia: 14.08.2016, 12:22 »
Krystian znając twoje upodobania- lepiej bym się wstrzymał, dołożył i kupił coś co będzie ci leżeć- w dłoni i oku ;)
A po za tym wykluczył bym wszystkie kołowrotki w rozmiarze powyżej 6000.
Nie zapomnij ze łowisz feederem nie karpiówką- finezja i  jeszcze raz finezja :)
Kołowrotek o przełożeniu 4,8:1 o większej szpuli w zupełności wystarczy- wszystko powyżej tracisz na mocy kołowrotka na rzecz prędkości. Nawój żyłki też nie musi być jakiś szczególnie duży- zwiększone ryzyko skręcania się zyłek, plecionki. Tak jak pisał Luk - jeśli chcesz stosować plecionkę, szpula nie musi być specjalnie głęboka.
Plecionki wejdzie duuużo więcej.

Ni będziesz wywoził zestawów na 200-300m tylko chcesz rzucać na ok 100m więc parametry podane przez Luka są jak najbardziej OK
A z kręcioł w rozmiarze 10000 w połączeniu z feederem będzie wyglądał trochę jak młot kowalski- a Ty nie będziesz kuł - tylko szydełkował :P

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 14.08.2016, 14:35 »
Tyle że nie każdy mały kołowrotek da rade. Moje Shimano Aero feeder 4000 Fa wysiadają przy koszykach 40 g + towar (opór przy skręcaniu jest bardzo duży, do 40 g wszystko śmiga super). Więc jeśli kołowrotek renomowanej firmy dedykowany do feedera za prawie 700 zł nie daje rady, to wole być ostrożny, tym bardziej że nie ma jak sprawdzić na sucho mocy kołowrotka.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14.08.2016, 17:27 »
Tyle że nie każdy mały kołowrotek da rade. Moje Shimano Aero feeder 4000 Fa wysiadają przy koszykach 40 g + towar (opór przy skręcaniu jest bardzo duży, do 40 g wszystko śmiga super). Więc jeśli kołowrotek renomowanej firmy dedykowany do feedera za prawie 700 zł nie daje rady, to wole być ostrożny, tym bardziej że nie ma jak sprawdzić na sucho mocy kołowrotka.

To jest właśnie to o  czym pisałem-  przełożenie 5,8:1 robi swoje szybkość zamiast mocy

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 15.08.2016, 00:36 »
Panowie dziś byłem trochę zabiegany i nie mogłem dołączyć do dyskusji. Bardzo wam dziękuję za podpowiedźi i propozycje. W moim notesie jest już czternaście kręciołów   i choć niektóre po sprawdzeniu w sieci już po chwili zostały zdyskwalifikowane, a o niektórych z nich myślę coraz to bardziej jako o moim wybrańcu.
Wasze propozycje mówią o dobrych kołowrotkach 'long range' bądź 'long cast' ale nie wszystkie będą pasować do feedera. Bowiem kręcioł ten chce założyć na wędkę Preston-a DutchMaster która waży około 270 g a mierzy nieco ponad 4 metry, i nie wyobrażam sobie założenia  na nią 'Big Pit-a'. Z całą pewnością będę używał plecionki między 0,08 a 0,12 tak więc płytka szpula jest tu wielkim atutem. Równie wielkim atutem dla mnie jest szybkość nawijania żyłki, gdyż wędkując long range, wydaje mi się że na dłuższą metę było by męczące zwijanie zestawu  kołowrotkiem o nawoju 80cm przy obrocie korbką. Przełożenie - tu kładę mniejszy nacisk, ale zdaję sobie sprawę że czym większe przełożenie tym większe obciążenia a co za tym idzie żywotność sprzętu. Tak więc mój wybranek nie będzie go miał większego niż 5.0:1 bo to wydaje mi się jeszcze zdrową proporcją, biorąc pod uwagę że 99% holowanych przez niego rybek będą to leszcze.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 15.08.2016, 02:35 »
Wonski81 - liczyłem a w zasadzie czekałem na Twoją propozycje :) Jak zapytałem znajomego karpiarza w sklepie o ten kręcioł to się uśmiechnął i powiedział krótko 'Penn is Penn' dodał tylko że to jest dobry Penn :). Ale jest to, jak to określił Mariusz - młot, bo 640 g przy kiju 270 g - tu już o finezji nie można mówić. Może miałeś na warsztacie coś tak dobrego jak ten Penn ale bardziej kompaktowego - daj znać proszę.
Wspomniane też tu Spro może nie są tak wielkie jak Penn ale to też wielkie kręcioły z wielkimi szpulami i tu też na nie się nie zdecyduje mimo iż to bardzo dobre, nisko budżetowe kołowrotki. Z podanych tu a'la Big Pit-ów uwagę wzbudza z całą pewnością mocna budowa i szybki nawój (bo 103 cm) Shimano Speedcast 14000 xtb tylko podobnie jak Penn - ta waga :/
Z pośród propozycji Luka zdyskwalifikowałem od razu Frenzee - przełożenie 6.2:1 nie zapowiada mi wielu lat spędzonych razem :) Rive R-feeder 5000 - nawój 83 cm przy obrocie korbką obniża jego szanse na mój zakup mimo że to dobry materiał. I tu też Luk zaproponował twór mojej ulubionej marki - Preston PC-R . I tu biorę pod uwagę model 6000 gdyż to on ma nawój 100 cm przy obrocie korbką a model 5000 już tylko 85 cm. PC-R6000 waży 475 g a jego przełożenie jest całkiem niskie bo 4.9:1 Mimo że przekracza granice mojego budżetu jest jednym z 'czołówki' . Mało o nim wiem, a mając kiedyś jeden z tych modeli w ręku odniosłem wrażenie jakby ciężko chodził.
Na 'prowadzeniu' są też kołowrotki firmy Browning - Black Magic czy też jak mi się wydaje, jego nowsza wersja Black Viper - wymieniona przez bibosz-a. Za Viper-em przemawia szybki nawój i waga oraz ta szpula na którą jak to się wyraził Mosteque - 'ile byś nie nawinął, to i tak poleeeci'. Tylko czy to trwała konstrukcja? -cena mówi że tak  ;)  Z Browning-ów znalazłem model który mógł by mówić o większej trwałości, jest to model Force Extreme Feeder 860 jego przełożenie to 4.9:1, nawój 103 cm a waga 530 g ma on też bardzo przyzwoitą cenę bo niemal że połowę z ww modeli tej samej marki.

Tak więc czym więcej ... POMOCY!

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 15.08.2016, 04:32 »
Taki filmik znalazłem z udziałem kołowrotka Black Viper (oglądaj od 9:55)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 15.08.2016, 09:57 »
Te Browningi mają niezłe opinie, mam też znajomego który ma je i sobie chwali...
Lucjan

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #22 dnia: 15.08.2016, 10:05 »
Wonski81 - liczyłem a w zasadzie czekałem na Twoją propozycje :) Jak zapytałem znajomego karpiarza w sklepie o ten kręcioł to się uśmiechnął i powiedział krótko 'Penn is Penn' dodał tylko że to jest dobry Penn :). Ale jest to, jak to określił Mariusz - młot, bo 640 g przy kiju 270 g - tu już o finezji nie można mówić. Może miałeś na warsztacie coś tak dobrego jak ten Penn ale bardziej kompaktowego - daj znać proszę.

Jak dla mnie to szukasz niemożliwego :P
Albo młynek ze szpulą Long Cast,albo nie.

Duży nawój to większe przełożenie,więc mamy ubytki mocy.Poza tym przełożenie to też nie wszystko,bo gdy przyjrzeć się niektórym modelom,to obudowa napędu jest nieproporcjonalnie mała w stosunku do szpuli,rotora .Nawet jeśli mamy niskie przełożenie,i duży nawój żyłki,to nie znaczy,że będzie dość mocy.Już tego doswiadczyłem,i było bardzo uciążliwe, po prostu brak frajdy z łowienia.
Stąd sensowne longcasty swoje ważą,bo konstruktorzy starali się wzmocnić konstrukcję i bebechy,a te "wzmocnienia" swoje muszą ważyć.
Co do Prestona.
Nie wiem,nie znam,nie powiem dużo. Logika podpowiada mi,że może to być dobry sprzęt.Preston dba o jakość,młynek jest z metalu,co też jest super. Natomiast nie jest to LongCast/BigPit.
Browning
Nie wypowiem się jednoznacznie,bo najzwyczajniej nie znam tych modeli dobrze(miałem w ręce, ale w sklepie ;) ).
Ja jednak o Browningu nie mam aktualnie dobrego zdania,bo przez ostatnie kilka lat ich kołowrotki to takie mniejsze bądź większe porażki.Z Black Magiców schodziło to złotko z obudowy,inne modele skręcają żyłkę,lub mają różne niedoróbki jakościowe,lakier,problem z korbką.Niewielu ludzi użytkuje maszyny Browninga,zwłaszcza te z wyższej półki.
Żeby była jasność nie skreślam firmy.
Model Viper wydaje się spełniać większość Twoich kryteriów, koledzy też dobrze o nim piszą,więc może to to? :)

I cóż nam pozostaje? Niewiele :)

Jedne za ciężkie,inne za głęboki (szpule) hehe.

Co dodam od siebie?
Jest na rynku model pod Dutch Method - mianowicie przytoczony przeze mnie Spro Team Feeder Dome Gabor. Koszt zakupu to chyba połowa zakładanej przez Ciebie kwoty.Nie jest to mistrzostwo świata,ale wszystko działa poprawnie i leszcza zapewne da się wyholować.Jest wersja z wolnym biegiem i bez.Szpula dość płytka jak na big pit(powiedzmy) 250m 0,25.Waga 550 i 600g - też nie mało.Pamiętajmy jednak,że jest to młynek "dedykowany" pod tą metodę,więc można dać mu szansę.
Kup,sprawdź,weź nad wodę,złów rybę. Po pewnym czasie stwierdzisz czy lepiej iść w niższą wagę,w standardową szpulę,czy brać big pita o dużej mocy (jak Penn) czy coś jeszcze innego.
Wiedza kosztuje,niewiedza jeszcze więcej ;) W tym wypadku tylko doświadczenie może coś podpowiedzieć.W razie jakby co, to kołowrotek można odsprzedać. Jeden znajomek użytkuje go pod karpiówką i sobie chwali,więc kupiec się znajdzie.
Tak ja to widzę...
Czesiek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 15.08.2016, 10:17 »
Panowie - ja bym uważał z ta prędkością zwijania. Wiadomo - łowi się daleko więc dobrze jest szybko zwijać zestaw. Ale dla przyponów feederowych to często zabójstwo, nawet te do Metody potrafią się tak skręcić, że powstają trwałe odkształcenia. Karpiarze używają materiałów które się nie skręcają i mogą machać szybko korbką i zwijać w tempie ekspresowym. Tutaj najzwyczajniej w świecie trzeba uważać i znaleźć balans. Ja nie poznałem przyponu po takim szybkim zwinięciu :)

Warto mieć to na uwadze, bo może się okazać, że mamy 'szybki' młynek, z którego nie możemy w pełni korzystać.
Lucjan

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 15.08.2016, 10:18 »
Tak myślałem że ktoś to w końcu napiszę - 'szukasz niemożliwego'.
A jednak kto mi może zabronić marzyć ;) 
Choć jestem po nocce postaram się jeszcze dziś podjechać do wędkarskiego i zobaczyć jeszcze raz tego Spro;)
Dzięki

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 15.08.2016, 10:25 »
Dziś,to raczej niczego nie obejrzysz. Mamy święto. ;) A sory. Kolega spoza kraju.
Arek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15.08.2016, 11:08 »
Dziś,to raczej niczego nie obejrzysz. Mamy święto. ;) A sory. Kolega spoza kraju.
Ty szczesciarzu :D

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15.08.2016, 11:13 »
Panowie - ja bym uważał z ta prędkością zwijania. Wiadomo - łowi się daleko więc dobrze jest szybko zwijać zestaw. Ale dla przyponów feederowych to często zabójstwo, nawet te do Metody potrafią się tak skręcić, że powstają trwałe odkształcenia. Karpiarze używają materiałów które się nie skręcają i mogą machać szybko korbką i zwijać w tempie ekspresowym. Tutaj najzwyczajniej w świecie trzeba uważać i znaleźć balans. Ja nie poznałem przyponu po takim szybkim zwinięciu :)

Warto mieć to na uwadze, bo może się okazać, że mamy 'szybki' młynek, z którego nie możemy w pełni korzystać.

Krystian- Luk tylko potwierdził to co pisałem
A wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie
Ja bym brał przełożenie max 4,8:1
Do 95cm żyłki przy obrocie
A dla czego pisałem w moim poście

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 15.08.2016, 11:20 »
Ty szczesciarzu :D
U mnie nie ma tak prosto Mariusz :(. Dziś pracuję.
Pociesza mnie to, że za stawka x 2.
Arek

Offline Hanger

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Chciałbym, aby na Warmii i Mazurach znów były ryby
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #29 dnia: 15.08.2016, 12:19 »
https://bialaryba.pl/daiwa-tournament-black-basia-45-qdx-c-449_542_543_548.html
Moim zdaniem ten byłby idealny gdyby nie jedna mała wada (i nie mówię tu o nawoju - 88 cm :D). Ten model ma jeszcze ze dwa klony w wyższym pułapie cenowym :D (czyt.: kosmos) i o 50 gram lżejsze.
Adam